Slimme manieren waarop ouders en leerkrachten kunnen samenwerken

Inhoudsopgave:

Slimme manieren waarop ouders en leerkrachten kunnen samenwerken
Slimme manieren waarop ouders en leerkrachten kunnen samenwerken
Anonim
Leraar zit aan een schoolbank en toont een boek aan een ouder en haar zoon
Leraar zit aan een schoolbank en toont een boek aan een ouder en haar zoon

Ouders en leraren delen een gemeenschappelijk doel: kinderen helpen groeien, ontwikkelen en gelukkige mensen zijn. Als de band tussen leraar en ouder solide is, is de relatie magisch. Deze manieren waarop ouders en leerkrachten kunnen samenwerken en elkaar kunnen ondersteunen, zijn trefzekere manieren voor een onverslaanbaar schooljaar.

Voordelen van samenwerking tussen ouders en leerkrachten

Er zitten talloze voordelen aan een positieve leraar-ouderrelatie. Wanneer deze belangrijke mensen in het leven van een kind een positieve werkrelatie hebben, profiteren kinderen er enorm van, en dat geldt ook voor volwassenen.

Voordelen voor kinderen

De algemene ervaringen van kinderen worden geoptimaliseerd wanneer de volwassenen in hun leven positieve en productieve relaties hebben.

  • Verbeterde academische prestaties bij kinderen
  • Beter sociaal en emotioneel welzijn
  • Verbeterde houding ten opzichte van school bij kinderen

Voordelen voor leraren

Leraren kunnen hun focus verleggen en hun onderwijs beter afstemmen als de relatie tussen ouders en leraren sterk is.

  • Mogelijkheid om meer tijd te besteden aan het lesprogramma
  • Vermogen om gemakkelijk aan de behoeften van studenten te voldoen met een beter begrip van de thuisomgeving
Jongen die leraarsschoolwerk toont op tabletcomputer
Jongen die leraarsschoolwerk toont op tabletcomputer

Voordelen voor ouders

Ouders komen ook als winnaars naar voren als ze een werkrelatie hebben met opvoeders in het leven van hun kinderen.

  • Alomvattend begrip van wat hun kind leert en wat het nodig heeft
  • Krijg meer zelfvertrouwen in het helpen van hun kinderen op hun educatieve reis
  • Vermogen om kinderen in de thuisomgeving te helpen om kinderen op onderwijsgebied beter te ondersteunen
  • Creëer consistentie tussen thuis en school

Slimme manieren waarop ouders en leraren een onstuitbaar team kunnen zijn

De vele voordelen van een solide ouder-leraarrelatie maken het creëren ervan een no-brainer, maar hoe kom je daar? Deze slimme manieren om de band tussen thuis en school op te bouwen, zorgen ervoor dat iedereen als team samenwerkt voor het grotere goed van alle betrokkenen.

Maak jezelf benaderbaar

Alle partijen moeten zichzelf benaderbaar maken. Afstandelijk gedrag, of dat nu door woorden of daden is, moet worden vermeden. Wanneer ouders en leerkrachten gesprekken voeren, vermijd dan het kruisen van de armen, fronsen, rollen met de ogen of weigeren oogcontact te maken. Berg mobiele telefoons op tijdens deze afspraken, omdat het controleren ervan de indruk kan wekken van afleidbaarheid en desinteresse.

Houd je toonniveau. Ga niet schreeuwen, huilen of emotioneel geladen raken. Als je merkt dat je geïrriteerd raakt, haal dan een paar keer diep adem voordat je iets zegt.

Blijf voortdurend in contact

Zodra u het eerste contact tot stand heeft gebracht, moet u de relatie in stand houden. Het contact tussen thuis en school levend houden kan lastig zijn, omdat mensen het zo druk hebben en het leven iedereen in verschillende richtingen trekt. Als je moeite hebt om de relatie bloeiend te houden, probeer dan de volgende manieren om verbinding te maken:

  • Wekelijkse e-mails of telefoontjes (dagelijks als gedrag of academische problemen ernstig zijn)
  • Mappen met belangrijke aantekeningen, informatie en werk van leerlingen die dagelijks van huis naar school gaan
  • Ouder-leraarconferenties gedurende het hele jaar

Andere manieren waarop de school kan communiceren met ouders en verzorgers kunnen zijn:

  • Wekelijkse nieuwsbrieven
  • Jaarlijkse open dagen of gemeenschapsevenementen
  • Curriculumavonden
  • Culturele avonden
  • Huisbezoeken indien van toepassing

Creëer consistentie tussen thuis en school

Kinderen hebben consistentie in hun leven nodig om stabiliteit en vertrouwen op te bouwen. Ouders en leerkrachten moeten consequent blijven in hun communicatie en in wat zij hebben afgesproken te doen om het kind te helpen. Iedereen in deze relatie is een stakeholder, en als er verwachtingen worden gewekt en verantwoordelijkheden worden gedelegeerd, moeten alle volwassen partijen de taken die ze zijn overeengekomen consequent uitvoeren.

Als er een probleem is, los het dan op

Als je niet voor je behoeften opkomt en je gedachten en gevoelens binnenhoudt, ontstaat er snel woede en wrok. Als leerkrachten of ouders een probleem zien opkomen, kun je het het beste in de kiem smoren en er meteen over praten. Het bespreken van problemen en zorgen met de ouders van uw leerling of de leerkracht van uw kind kan een ongemakkelijke situatie zijn, maar het is de enige manier waarop dingen opgelost kunnen worden.

Wees empathisch voor elkaar

Ouders hebben elke dag hun eigen zware strijd, en dat geldt ook voor leraren. Als een ouder-leraarrelatie positief wil zijn, moeten beide partijen empathisch tegenover elkaar blijven. Neem de tijd om in elkaars schoenen te gaan staan en probeer te begrijpen waar de persoon met wie je de relatie opbouwt vandaan komt. Hoewel u over veel dingen verschillende standpunten kunt hebben, zijn het herkennen van die verschillen, het waarderen en overwegen ervan en het respecteren ervan cruciaal voor het opbouwen van een werkrelatie. Creëer een gereedschapskist met empathische spraak. Voeg zinnen toe als:

  • Ik hoor wat je zegt
  • Wat ik je hoor zeggen is
  • Ik begrijp wat je zegt
  • Dat moet heel moeilijk voor je zijn
  • Het spijt me zo dat je dit meemaakt
  • Bedankt dat je dit ter sprake hebt gebracht
Moeder ha alt haar kind op van school en praat met de leraar
Moeder ha alt haar kind op van school en praat met de leraar

Luister actief naar wat de ander zegt

Het is belangrijk om jezelf te trainen om goed te luisteren, vooral als dat niet je favoriete zet is. Werk productief aan je luistervaardigheid.

  • Houd je ervan om niet tussenbeide te komen en te praten wanneer de leraar (of ouder) aan het woord is.
  • Nadat u een vraag heeft gesteld, geeft u de persoon met wie u spreekt voldoende tijd om te reageren. Sommige mensen hebben meer tijd nodig om antwoorden te verwerken en te formuleren.
  • Vraag om duidelijkheid wanneer dat nodig is. Als je iets niet begrijpt, stel dan vragen.
  • Houd je houding en toon neutraal.

Als al het andere fa alt, roep dan de troepen in

Als jullie allebei met alle macht hebben geprobeerd een productieve relatie op te bouwen, maar jullie komen nog steeds niet op één lijn, schakel dan de cavalerie in. Soms is een derde persoon nodig om de relatie tussen ouders en leerkrachten productief te maken. Schooldirecteuren, adviseurs of aangewezen advocaten kunnen hier als opties dienen.

Houd je ogen op de prijs gericht

Zelfs als ouders en leraren het niet met elkaar eens zijn, is hun gemeenschappelijke algemene doel waarschijnlijk zeer vergelijkbaar. Beide partijen leven om kinderen te helpen, te onderwijzen en te verzorgen. Als u het over iets anders niet eens kunt worden, moet u het eens worden over uw doel, en het doel van ouders en leraren is om hun leerlingen te ondersteunen. Zelfs als de zaken wankel lijken, werk zo goed mogelijk samen om degenen te helpen die er het meest toe doen: de kinderen.

Aanbevolen: