15 beste kruiden om binnenshuis te kweken en die gemakkelijk te onderhouden zijn

Inhoudsopgave:

15 beste kruiden om binnenshuis te kweken en die gemakkelijk te onderhouden zijn
15 beste kruiden om binnenshuis te kweken en die gemakkelijk te onderhouden zijn
Anonim

Kweek binnenshuis een fantastische kruidentuin, zodat je de basisbenodigdheden voor de keuken bij de hand hebt.

Kruidentuin voor binnen in bloempotten
Kruidentuin voor binnen in bloempotten

Wil je je binnenruimte aankleden met onderhoudsarme, multifunctionele planten? Een kruidentuin binnenshuis kan uw woonruimte verfraaien en tegelijkertijd gemakkelijke en gemakkelijke toegang bieden tot verse keukenkruiden, waarvan er vele ook geneeskrachtige voordelen bieden. Welke van de beste kruiden om binnenshuis te kweken kies jij? Of je nu met slechts een paar kruiden begint of het groots aanpakt door alle 15 onderstaande opties te kweken, je kruidenplanten voor binnenshuis zullen je leven zeker opfleuren.

Basilicum

Man die basilicum plant
Man die basilicum plant

Wil je het hele jaar door genieten van verse basilicum? Als je haar binnen kweekt, is dat absoluut mogelijk. Basilicum overleeft buiten geen vorst, maar gedijt wel goed in een zonnige binnenomgeving. Het is gemakkelijk om basilicum uit zaad te kweken, en je kunt basilicumstekken ook in water vermeerderen. Basilicumzaailingen en grotere planten hebben minimaal zes uur zon per dag nodig, dus je kunt ze het beste in een zonnig raam op het zuiden plaatsen. Als je geen plek hebt die zonnig genoeg is, kun je ook basilicum (en andere kruiden) kweken onder kweeklampen.

Kervel

Kervelplant op pot
Kervelplant op pot

Op zoek naar een kruid dat binnenshuis kan gedijen met iets minder zonlicht dan de meeste anderen? Kervel is een goede optie, omdat deze slechts ongeveer vier uur zonlicht per dag nodig heeft. Dit kruid, dat vaak in de Franse keuken wordt gebruikt, geeft de voorkeur aan koele (maar niet vries) temperaturen, waardoor het binnen veel beter groeit en langer meegaat dan buiten. Als je al je kamerkruiden bij elkaar groepeert, plaats dan de kervel naar het midden, waar andere planten hem een beetje schaduw geven. Het is het beste om kervel uit zaad te laten komen.

Bieslook

Verse bieslook in een witte pot
Verse bieslook in een witte pot

Bieslook is een gemakkelijk te kweken kruid dat binnenshuis goed gedijt. Gewapend met deze tips voor het kweken van bieslook, kun je bieslook één keer binnenshuis planten en ze voor onbepaalde tijd aan de gang houden. Je kunt buitenbieslook ook gemakkelijk binnenshuis verplanten. Bieslook geeft de voorkeur aan meer dan zes uur zon per dag, maar zal met minder groeien. Bieslook verspreidt zich gemakkelijk, dus je zult het waarschijnlijk zelfs periodiek moeten verdelen. Dat betekent dat je de kruidenliefde kunt delen met vrienden die graag aan de slag willen met het kweken van hun eigen kruidentuin.

Koriander

Korianderplant groeit in pot
Korianderplant groeit in pot

Koriander is een geweldig kruid om binnen te kweken. Ze groeit het liefst in koele omstandigheden, dus als je in een warm klimaat leeft, is dit echt de enige manier waarop je betrouwbare toegang hebt tot verse koriander. Strooi dit kruid in de zelfgemaakte salsa die je maakt met de verse tomaten die je in je tuin kweekt of die je op de boerenmarkt selecteert. Hij heeft zes of meer uur zonlicht per dag nodig, dus plaats hem in een zeer zonnig raam of gebruik een kweeklamp. Het transplanteert niet goed, dus je zult stekken willen rooten of koriander uit zaad willen starten.

Dille

Verse biologische dille
Verse biologische dille

Wil je een deel van je groentenoogst bewaren door ze te beitsen? Je hebt toegang nodig tot veel dille. Gelukkig is het heel gemakkelijk om dille te kweken, oogsten en gebruiken. Het is over het algemeen gemakkelijker om dille uit zaad te laten ontstaan dan uit stekken. Dille groeit het beste binnenshuis in een zonnig raam waar hij elke dag zes of meer uren zon krijgt, of onder een kweeklamp die ongeveer 12 uur per dag aan blijft. Je zult mammoet-dille niet binnenshuis willen kweken omdat deze enorm wordt, maar elke andere variëteit zou goed moeten werken.

Citroenmelisse

Citroenmelissekruid in bloempot op balkon
Citroenmelissekruid in bloempot op balkon

Kun je nog een kruid in het gebied voor je zonnigste raam persen? Maak plaats voor citroenmelisse. Dit zonminnende kruid is gemakkelijk binnen te kweken, zolang je het maar minimaal zes uur (bij voorkeur meer) zon per dag geeft. Dit aromatische kruid behoort tot de muntfamilie, dus de smaak is een unieke combinatie van citroen en munt. Het is een populair kruid om in thee te gebruiken, en kan ook worden vervangen in elk recept dat om munt vraagt.

Munt

Close up van een verse muntplant en teken
Close up van een verse muntplant en teken

Geen enkele kruidentuin binnenshuis zou compleet zijn zonder minstens één muntplant. Als je van muntthee houdt en/of van koken met dit geurige kruid houdt, wil je misschien wel verschillende soorten munt opnemen in je verzameling kamerkruiden. Zoete munt is een must om te kweken, maar dat geldt ook voor pepermunt, appelmunt, chocolademunt en meer. Munt groeit goed binnenshuis. Munt groeit prima met vijf uur zonlicht per dag, maar meer is ook prima. Het is niet kieskeurig.

Oregano

Handen van een vrouw die tuinhandschoenen draagt en ingemaakte oregano vasthoudt
Handen van een vrouw die tuinhandschoenen draagt en ingemaakte oregano vasthoudt

Geen enkele kruidentuin binnenshuis is compleet zonder oregano, een prachtig kruid dat, vers gegeten, duidelijk anders smaakt dan de gedroogde vorm. Gelukkig is het heel gemakkelijk om oregano binnenshuis te kweken. Het is snel en gemakkelijk om oreganoplanten uit zaad te laten groeien, en het is supereenvoudig om oreganostengels in water te rooten. Het maakt niet uit hoe je je oregano-planten voor binnenshuis start, zorg ervoor dat je ze op een plek plaatst waar ze elke dag minimaal zes uur zonlicht krijgen, en bij voorkeur zelfs meer.

Peterselie

Hoge Hoekmening Van Planten
Hoge Hoekmening Van Planten

Wil je binnenshuis een multifunctioneel kruid kweken dat je kunt afknippen en in allerlei gerechten kunt gooien? Peterselie is een perfecte keuze. Peterselie groeit binnenshuis heel goed, zolang hij maar voldoende licht krijgt. Zoals de meeste kruiden heeft peterselie minimaal zes uur zonlicht per dag nodig. Dit kruid gedijt goed in een binnenomgeving, omdat het niet van de extreme hitte van de zomer houdt. Je kunt stekken in water bewortelen of peterselie uit zaad halen. Als je de zaadroute kiest, wees dan bereid om enkele weken te wachten totdat de zaden ontkiemen.

Rozemarijn

Rozemarijn plant
Rozemarijn plant

Zou je niet graag een verse rozemarijnplant in je keuken hebben, zodat je kunt oogsten wanneer je maar wilt? Rozemarijn is een smaakvolle toevoeging aan allerlei heerlijke mediterrane gerechten, maar ook aan basisvlees en groenten. Het is gemakkelijk om rozemarijn binnenshuis te kweken, vooral als je begint met bewortelde stekken. Je kunt hem ook vanuit zaad starten, maar het ontkiemen kan een tijdje duren. Rozemarijnplanten hebben elke dag minimaal zes (bij voorkeur meer) uren zonlicht nodig om te kunnen gedijen.

Sage

Bejaarde vrouw die een pot salie vasthoudt
Bejaarde vrouw die een pot salie vasthoudt

Salie staat bekend om zijn unieke aroma en is misschien wel het belangrijkste ingrediënt in Thanksgiving-vulling. Als je het in je kruidentuin binnenshuis kweekt, hoef je niet te wachten op een speciale gelegenheid om met verse salie te koken of wat saliethee te zetten. Het is gemakkelijk om salie binnenshuis te kweken uit zaden of stekken, zolang je hem maar in een zonnig raam kunt plaatsen dat elke dag zes of meer uur zonlicht krijgt.

Hartig

Hartige kruidenplant
Hartige kruidenplant

Wil je iets ongewoons toevoegen aan je kruidentuin? Hartig is een geweldige optie met veel culinaire toepassingen. Bonenkruid is een eenjarige en winterbonenkruid is een vaste plant; beide groeien goed binnenshuis. Het is niet verrassend dat beide soorten, gezien hun naam, prachtige toevoegingen zijn aan hartige gerechten. Ze hebben minimaal zes uur zon per dag nodig; acht of meer is ideaal. Je kunt beide soorten beginnen met zaden of stekken.

Daragon

Plant van alsem-dragon
Plant van alsem-dragon

Hou jij van de smaak van met dragon doordrenkte azijn? Je kunt er goedkoop zelf een maken als je dragon kweekt in je kruidentuin binnenshuis. Het is bekend dat het moeilijk is om dragon uit zaad te kweken, dus je zult een stekje moeten rooten of een plant moeten kopen die je bij een kwekerij kunt kopen. Binnen gedijt hij goed, zolang hij maar in de juiste positie staat om dagelijks minimaal zes uur zonlicht te krijgen.

Tijm

Een jongere is binnen aan het tuinieren
Een jongere is binnen aan het tuinieren

Maak uw kruidentuin binnenshuis compleet met tijm, een vaste plant (letterlijk) favoriet. Zoals de meeste kruiden heeft tijm dagelijks minimaal zes uur zonlicht nodig om te kunnen gedijen. Het kan een uitdaging zijn om tijm uit zaad te kweken, maar het kan gemakkelijk worden gekweekt uit stekken of zelfs door nieuwe groei van bestaande planten te scheiden. Het wordt in recepten vaak gecombineerd met rozemarijn, salie en peterselie, dus je hebt veel culinaire opties als je alle vier deze kruiden in huis hebt.

Belangrijke tips voor uw kruidentuin binnenshuis

Het maakt niet uit welke kruiden je in je kruidentuin binnenshuis plant, zorg ervoor dat je ze in goed doorlatende grond pot. Het is het beste om potgrond te gebruiken die bedoeld is voor gebruik binnenshuis en om uw kruiden periodiek te bemesten met een vloeibare meststof met langzame afgifte, ontworpen voor kamerplanten. Misschien wil je ook investeren in kweeklampen, vooral als je toegang tot zonnige (idealiter op het zuiden gerichte) ramen beperkt is. Houd er rekening mee dat 13 uur onder kweeklicht voor een plant gelijk staat aan zes uur in de zon.

Aanbevolen: