Culinaire kruiden kweken

Inhoudsopgave:

Culinaire kruiden kweken
Culinaire kruiden kweken
Anonim
Culinaire kruidentuin; © Cornelia Pithart | Dreamstime.com
Culinaire kruidentuin; © Cornelia Pithart | Dreamstime.com

Voor het kweken van keukenkruiden heb je slechts een zonnig stukje land of een grote container, planten of zaden, water en aarde nodig. U kunt smakelijke keukenkruiden kweken, zoals basilicum, rozemarijn en bieslook, zodat u deze vers kunt gebruiken in uw dagelijkse keuken, maar u kunt ze ook oogsten en drogen of invriezen voor later gebruik. Je kunt ook je eigen kruiden kweken voor kruidenthee, tincturen en medicinale remedies.

Overwegingen bij culinaire kruiden voor buiten

Kulinaire kruiden groeien goed buiten in bedden of containers. Ze zijn kleurrijk en geurig en voegen sfeer en schoonheid toe aan elke buitenomgeving. Voordat je buiten kruiden gaat kweken, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

Locatie

De meeste kruiden hebben meerdere uren direct zonlicht per dag nodig, dus het is belangrijk om een plek in je tuin te vinden met vol, helder zonlicht en minimale schaduw. Als u uw kruiden in containers plant, vermijd dan overdekte veranda's of plaats de containers onder schaduwbomen. Sommige kruiden, zoals lavendel, munt, bieslook en kattenkruid, helpen insecten af te weren, dus misschien wilt u ze in de buurt van een open terras of in containers op uw terras planten.

Zorg ervoor dat de kruiden voldoende ruimte hebben om te groeien en onderzoek zorgvuldig de soorten kruiden die je plant. Sommige kruiden, zoals pepermuntjes of citroenmelisse, verspreiden zich snel als ze in een open ruimte worden geplant en kunnen andere nabijgelegen planten overnemen.

Bodem

Volgens het The Complete Illustrated Book of Herbs van Reader's Digest (TCIBH) zijn er drie hoofdsoorten grond: zandig, leemachtig of klei. Leemgrond is bruin en licht vochtig en kruimelig. Dit type grond is het beste voor het kweken van kruiden vanwege het vermogen om lucht en water vast te houden en de juiste verdeling van voedingsstoffen te ondersteunen.

Als je grond zanderig is of voornamelijk uit klei bestaat, is het belangrijk om organisch materiaal toe te voegen om het geschikter te maken voor het kweken van kruiden. Om dit te doen raadt TCIBH aan om organisch materiaal aan uw bodem toe te voegen, zoals compost, of mest zoals biologische kippenmest. Organische grond in zakken is gemakkelijk te vinden bij uw plaatselijke kwekerij of tuincentrum voor huisverbetering.

Kruiden kiezen

Kruiden worden gekweekt uit zaden of planten. Beide zijn te vinden bij uw plaatselijke kwekerij of tuincentrum voor huisverbetering. Bij het kopen van kruidenplanten raadt TCIBH aan om kleinere, onvolwassen zaailingen te kiezen in plaats van groter bloeiende kruiden die mogelijk overgroeid zijn in hun potten. Geef uw kruiden bovendien grondig water voordat u ze plant. Zaden zijn verkrijgbaar in individuele pakketten, maar je kunt ze ook vinden in kits die starterscontainers en kunstmest bevatten.

Sommige kruiden zijn vaste planten, wat betekent dat ze elk jaar zullen groeien, terwijl andere eenjarige planten zijn en slechts één groeiseizoen kennen. Houd hier rekening mee als je kiest welke kruiden je gaat kweken.

Planten

De beste tijd om kruiden buiten te planten is als het warm weer is en er geen gevaar voor vorst bestaat. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Sommige kruiden, waaronder bieslook, calendula, tijm en rozemarijn, kunnen koudere temperaturen overleven. Als je in een tropisch klimaat of een klimaat leeft dat het hele jaar door warm is, kun je op vrijwel elk moment kruiden kweken. Als je kruidenplanten hebt gekocht, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te planten, bij voorkeur binnen een dag of twee.

Kruiden oogsten en onderhouden

Eenmaal geplant moeten kruiden regelmatig worden geoogst en verzorgd om te kunnen gedijen. Onkruid kan tot een minimum worden beperkt door de kruiden te omringen met een laagje mulch of stro. Trek het onkruid dat door de afdekking heen breekt direct weg, bij voorkeur als de grond vochtig is. Hierdoor is het gehele onkruid makkelijker te verwijderen. Vermijd het gebruik van conventionele chemische bestrijdingsmiddelen op onkruid of nabijgelegen gebieden.

Kruiden kunnen naar behoefte worden geoogst en gebruikt, maar tuinierauteur Tammy Hartung raadt kruiden regelmatig aan om het groeiseizoen te verlengen. Deadheading is het proces waarbij bloemen worden verwijderd door ze te knijpen of af te knippen. Hartung stelt ook voor om het blad van bossige kruiden, zoals basilicum of citroenmelisse, te knijpen. Het zorgt er niet alleen voor dat de kruiden er op hun best uitzien, het helpt ook voorkomen dat het kruid te snel zaad krijgt. In sommige gevallen, zodra een kruid is ontkiemd, kan het groeiproces vertragen of stoppen.

Kruidenvariëteiten om te proberen

Er zijn bijna talloze soorten kruiden die je kunt proberen. Om te bepalen welke kruiden je moet kweken, moet je bedenken waarvoor je ze gaat gebruiken. Als u van plan bent om met kruiden te koken, wilt u misschien populaire keukenkruiden kopen, zoals basilicum, tijm, oregano, dille, koriander, bieslook, peterselie of munt. Als u van plan bent kruiden te gebruiken om thee te zetten en de geneeskrachtige voordelen ervan te benutten, kunt u kiezen voor lavendel, calendula, citroenmelisse, theeboom of kamille. Hieronder volgen enkele van de meest populaire kruiden om te planten:

  • Basilicum: Basilicum is veruit een van de populairste keukenkruiden om te kweken. Het heeft volle zon, veel water en veel licht en warmte nodig, maar beloont de kok met een sterke, scherpe smaak die de juiste topnoot toevoegt aan Italiaans, pesto, Thais eten en andere gerechten.
  • Bieslook: Dit populaire kruid is gemakkelijk te kweken en voegt uien- of knoflooksmaak toe aan kruidenboters, soepen, aardappelen en salades. Ze groeien goed in potten of in de tuin. Gewoon knippen, dobbelen en genieten wanneer u klaar bent voor gebruik.
  • Rosemary: De winterharde rozemarijnplant geeft de voorkeur aan warme, droge groeiomstandigheden. Gebruik de naaldachtige blaadjes van rozemarijn om rund- en varkensvleesgerechten op smaak te brengen.
  • Salie: Met zijn donzige grijsgroene bladeren zorgt salie voor een prachtig tuinaccent en een rijke smaak voor veel gerechten. Het kan worden gekweekt uit zaad of uit planten, maar beginners vinden het misschien gemakkelijker om planten in het tuincentrum te kopen. Eén plant produceert voldoende bladeren voor culinair gebruik.
  • Peterselie: Peterselie is een populaire garnering en wordt ook gebruikt om smaak aan gerechten toe te voegen en maagklachten te verzachten. Hartung stelt voor om peterselie rond moestuinen te kweken, zodat konijnen en herten ervan kunnen smullen, zodat ze de groenteteelt met rust laten.
  • Mint: Verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder groene munt, pepermunt en chocolademunt. Munt is divers en kan worden gebruikt in culinaire gerechten, thee, zelfgemaakte producten voor persoonlijke verzorging of in medicinale remedies. De plant is winterhard en groeit goed, maar verspreidt zich snel en heeft een speciaal kweekgebied nodig.
  • Lavendel: Lavendel staat bekend om zijn voordelen op het gebied van aromatherapie. Het is gemakkelijk te kweken en heeft prachtige bloemen en een bedwelmend aroma. Het kruid voegt een mooie bloemige ondertoon toe aan voedingsmiddelen en is een populair ingrediënt in veel zelfgemaakte schoonheidsproducten.
  • Dille: Dille heeft een uitgesproken pittige smaak en smaakt heerlijk in salades, soepen en groenten, maar is waarschijnlijk het meest bekend vanwege het gebruik ervan bij het maken van augurken. Het gevederde blad en de gele bloemen staan prachtig in elke tuinomgeving.
  • Stevia: Dit kruid is enorm populair geworden als natuurlijk alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen vanwege de zoete smaak. Het gedijt in rijke grond en volle zon.

Kruiden kweken voor een goede gezondheid

Het kweken van verse kruiden voegt niet alleen smaak en textuur aan je voedsel toe, maar kan ook je gezondheid ten goede komen. Het National Center for Complementary and Integrative He alth geeft bijvoorbeeld aan dat pepermunt effectief kan zijn bij de behandeling van brandend maagzuur en andere spijsverteringsstoornissen, terwijl salie de stemming en mentale helderheid kan verbeteren en antimicrobiële voordelen kan bieden. Zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt voordat u deze kruiden aan uw dieet toevoegt, in een poging een aandoening te behandelen.

Het maakt niet uit welke soort je kiest of waarom, het kweken van kruiden in je eigen achtertuin is een geweldige manier om gemakkelijk en economisch van de voordelen ervan te genieten.

Aanbevolen: