Gezonde manieren om lichaamspositiviteit op elke maat te oefenen

Inhoudsopgave:

Gezonde manieren om lichaamspositiviteit op elke maat te oefenen
Gezonde manieren om lichaamspositiviteit op elke maat te oefenen
Anonim
Diverse vrouwen die hun natuurlijke lichaam omarmen
Diverse vrouwen die hun natuurlijke lichaam omarmen

Body positiviteit is de praktijk van het houden van je lichaam precies zoals het is. Het is een vorm van lichaamswaardering die wordt geassocieerd met acceptatie en zelfzorg. De kernwaarden zijn gecentreerd rond het idee dat ieder lichaam, ongeacht grootte, vorm, huidskleur of vaardigheid, liefde verdient.

De body positivity-beweging heeft de digitale wereld stormenderhand veroverd, voornamelijk via sociale mediakanalen zoals Instagram en TikTok. Het kan zelfs moeilijk voor je zijn om door je feeds te scrollen zonder een bericht te zien waarin body positivity als hashtag wordt gebruikt. Maar hoe begon de body positivity-beweging, en hoe kunnen mensen deze voor zichzelf in de praktijk brengen?

Wat is lichaamspositiviteit?

Body positiviteit draait om het tonen van liefde voor de manier waarop je lichaam eruit ziet. Mensen hebben de beweging gebruikt om liefde te tonen voor hun rondingen, striae en andere aspecten van hun lichaam die mensen traditioneel niet vieren. Het is een beweging die het idee promoot dat ieder lichaam mooi is en het verdient om zonder schaamte in de samenleving te bestaan.

Onderzoekers hebben ten minste vijf componenten van lichaamspositiviteit geïdentificeerd:

  • Lichaamsacceptatie van anderen - Je lichaam accepteren zoals het is, zelfs als ze niet met elk aspect tevreden zijn.
  • Lichaamswaardering - Het accepteren, respecteren en vasthouden van waardering voor het eigen lichaam, ondanks sociaal-culturele druk om zich te houden aan traditionele schoonheidsnormen.
  • Flexibiliteit van het lichaamsbeeld - Een maatstaf voor het vermogen van een persoon om gebeurtenissen, gedachten en emoties te ervaren en ermee om te gaan die zijn lichaamsbeeld op de proef stellen.
  • Lichaamtrots - Een gevoel van voldoening en kennis van de waarde van zichzelf volgens zichzelf en de mening van anderen.
  • Zelfcompassie - De daad van vriendelijkheid jegens jezelf in plaats van een hard oordeel te vellen.

Mensen kunnen lichaamspositiviteit beoefenen door simpelweg liefde voor hun lichaam te tonen. Veel mensen gebruiken de beweging ook om te protesteren tegen de voedings- en schoonheidsindustrie, die lijkt te gedijen door het creëren van onzekerheden. Je kunt ook een lichaamspositiviteitstherapeut vinden die je kan helpen de verbinding met je lichaam beter te begrijpen.

Iedereen heeft wel eens negatieve lichaamsgedachten, en het is prima om dagen met een laag zelfbeeld te hebben. Wanneer deze gedachten of gevoelens optreden, kun je lichaamspositiviteit gebruiken als herinnering dat je lichaam echt iets verbazingwekkends en moois is. Het feit dat je een negatieve gedachte hebt, betekent niet dat je geen deel uitmaakt van de beweging. Het is een praktijk die je elke dag kunt omarmen.

Geschiedenis

De body positivity-beweging begon in 1969 in New York City. Het werd gestart door een man genaamd Bill Fabrey, die er genoeg van had om te zien hoe slecht mensen zijn vrouw behandelden vanwege haar grotere lichaamstype. Hij bracht een groep mensen bijeen en begon de manier aan te pakken waarop de samenleving mensen met grotere lichamen discrimineerde. Hij creëerde wat tegenwoordig bekend staat als de National Association to Advance Fat Acceptance (NAAFA).

Rond dezelfde tijd kwam aan de westkust een andere groep activisten bijeen om de oneerlijke behandeling van mensen vanwege hun lichaamsgrootte te bestrijden. Deze groep feministen noemden zichzelf de Fat Underground. Terwijl NAFFA vocht voor 'dikke acceptatie', vocht de Dikke Ondergrondse voor dezelfde zaak met de uitdrukking 'dikke bevrijding'.

De bewegingen voor vetbevrijding en vetacceptatie maakten de weg vrij voor lichaamspositiviteit. Ze claimden in de samenleving dat iedereen en elk lichaam het recht heeft om te bestaan, ruimte in te nemen en te gedijen in deze wereld.

Controverses

Hoewel lichaamspositiviteit al een halve eeuw bestaat, bekritiseren veel mensen de beweging, vooral de moderne versie ervan. Veel mensen zijn van mening dat lichaamspositiviteit mensen van kleur, de LGBTQIA+-gemeenschap en mensen met een verschillend lichamelijk lichaam vaak uitsluit, waardoor ze geen deel kunnen uitmaken van de lichaamsbeweging.

Bovendien laat het geen ruimte over voor mensen die een complexe relatie met hun lichaam hebben, of voor mensen die aspecten van zichzelf willen veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat lichaamspositiviteit voor sommige mensen niet authentiek aanvoelt. In feite hebben veel mensen uit deze gemeenschappen gekozen voor de praktijk van lichaamsneutraliteit, die gebaseerd is op het waarderen van het lichaam vanwege zijn functies, in plaats van vanwege zijn kenmerken. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de manier waarop lichaamspositiviteit specifiek deze gemeenschappen beïnvloedt en in hun uiteenlopende behoeften voorziet.

Hoe lichaamspositiviteit het mentale welzijn beïnvloedt

Verschillende onderzoeken hebben de impact van lichaamspositiviteit op de geestelijke gezondheid en het welzijn onderzocht. Uit onderzoek blijkt dat een positief lichaamsbeeld verband houdt met een hogere mate van lichaamsacceptatie en minder negatieve lichaamsgedachten.

In het onderzoek van The Journal of Social Psychology maten onderzoekers de lichaamspositiviteitsniveaus van deelnemers door de term in verschillende categorieën op te delen. In deze secties werden de door de deelnemers zelf gerapporteerde niveaus van lichaamswaardering, flexibiliteit van het lichaamsbeeld, lichaamstrots en lichaamsacceptatie door anderen gemeten. Vervolgens werden deze scores vergeleken met de emotionele, psychologische en sociale welzijnsscores van de deelnemers. De resultaten toonden aan dat deelnemers die hoog scoorden op lichaamspositiviteit ook hoog scoorden op alle niveaus van welzijn.

Enkele extra voordelen van een positief lichaamsbeeld zijn:

  • Hogere acceptatie van het lichaam door anderen
  • Hogere lichaamswaardering
  • Hogere mate van zelfcompassie
  • Verhoogde flexibiliteit van het lichaamsbeeld
  • Verhoogde mate van emotioneel, psychologisch en sociaal welzijn.
  • Toegenomen gezondheidsgedrag, zoals het beoefenen van zelfzorg
  • Verhoogde lichamelijke gezondheid

Het beoefenen van lichaamspositiviteit is een manier om vriendelijkheid jegens jezelf te tonen. Het kan helpen negatieve lichaamsgedachten te verminderen en cycli van herkauwen te voorkomen. Samen kunnen deze elementen uw algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Hoe je lichaamspositiviteit kunt oefenen op elke maat

Er zijn veel verschillende manieren om lichaamspositiviteit te beoefenen. In feite is elke manier waarop je liefde en waardering voor je lichaam toont een manier om te oefenen. Dit kan lijken op het dragen van je favoriete outfit of het geven van een kleine zelfvertrouwenboost gedurende de dag met vriendelijke woorden. Hoe je lichaamspositiviteit ook beoefent, vind een manier om het je eigen te maken.

Mooie fitness vrouw haar armen strekken
Mooie fitness vrouw haar armen strekken

Praat vriendelijk tegen jezelf

Positiviteit van het lichaam kan beginnen met hoe je over jezelf denkt en tegen jezelf praat. Praat jij tegen jezelf zoals je tegen een vriend zou doen? Of vind je het makkelijker om kritischer te zijn? Elk lichaam is verschillend qua vorm, grootte en op een miljoen en nog een andere manier. Deze uniciteit is iets dat gevierd moet worden vanwege de vele eigenaardigheden en persoonlijkheidskenmerken van een lichaam. Het is prima als je de dingen die je absoluut leuk vindt aan je lichaam niet kunt noemen, maar misschien kun je wel een aantal dingen noemen die je niet erg vindt. Als je een vriend voor jezelf bent, zul je na verloop van tijd wellicht aspecten ontdekken waar je heel trots op bent.

Gebruik affirmaties

Een andere manier om lichaamspositiviteit te oefenen, en ook vriendelijker voor jezelf te zijn, is door affirmaties te gebruiken. Affirmaties zijn manieren om emotionele steun te bieden. Je kunt deze aan het begin van de dag hardop uitspreken om een intentie vast te stellen, of ze in een dagboek schrijven. Je kunt ze ook oefenen terwijl je in de spiegel kijkt, of door ze op plakbriefjes te schrijven en ze op plekken te leggen die je gebruikt om je voor te bereiden. Enkele affirmaties die je kunt gebruiken zijn:

  • Ik kan moeilijke dingen doen.
  • Ik voel me niet op mijn best vandaag, maar ik ga zo goed mogelijk van mijn lichaam houden.
  • Ik voel me goed in mijn vel.
  • Ik ga vandaag een vriend voor mezelf zijn.
  • Ik draag make-up omdat ik dat wil, niet omdat ik het gevoel heb dat het moet.
  • Mijn lichaam is sterk en capabel, en ik ook.
  • Mijn haar ziet er vandaag een beetje kroeshaar uit, en dat is oké.
  • Deze outfit maakt me blij, en ik ga hem dragen.
  • Vandaag zal ik mijn natuurlijke schoonheid waarderen.
  • Vandaag laat ik mezelf gelukkig zijn.

Toon jezelf waardering

Je lichaam zorgt ervoor dat je de hele dag zoveel taken kunt uitvoeren. Je benen dragen je van bestemming naar bestemming. Je armen heffen en dragen kostbare lading, als een kind. Je huid, je ogen en je oren verwerken informatie om je te helpen door je wereld te navigeren. Voor al deze dingen verdient je lichaam respect, waardering en zorg. Enkele manieren waarop u waardering voor uw lichaam kunt tonen zijn:

  • Sta jezelf toe iets te doen wat je leuk vindt.
  • Check de hele dag door met je lichaam en geest.
  • Zet niet te veel op je schema.
  • Eet als je honger hebt.
  • Ga wandelen en haal wat frisse lucht.
  • Rust als je moe bent.
  • Zeg nee tegen dingen waar je nee tegen wilt zeggen.
  • Strek je spieren.
  • Neem pauzes wanneer dat nodig is.
  • Probeer nieuwe dingen die je wilt ervaren.

Kleed je vrij

Heb je ooit je kledingkeuze voor die dag aangepast uit angst voor wat anderen zouden denken? Je bent niet alleen. Mensen van alle verschillende lichaamsgroottes twijfelen voortdurend over wat ze moeten dragen, omdat ze bang zijn om beoordeeld te worden. Een manier om lichaamspositiviteit te oefenen, is door te dragen wat je maar wilt, wanneer je maar wilt. Als je het leuk vindt en het geeft je een goed gevoel, trek het dan aan. Laat jezelf genieten van een modemoment. Hoe jij je voelt over hoe je eruit ziet, is wat belangrijk is.

Doe wat je wilt

Veel mensen beperken zichzelf in het hebben van plezier vanwege negatieve lichaamsgedachten. Mensen vragen zich af hoe hun lichaam er voor anderen uit zou zien als ze in het park zouden fietsen of naar het strand zouden gaan. Deze gedachten kunnen mensen ervan weerhouden plezier te hebben en nieuwe dingen te proberen, omdat ze bang zijn dat de maatschappij hen daarvoor zal beoordelen. Een manier om lichaamspositiviteit te oefenen, is door die dingen toch te doen. Probeer rolschaatsen, ga naar een chique restaurant of maak een wandeling in het park. Je verdient het om leuke dingen te doen, en activiteiten hebben geen bepaald lichaamstype.

twee vrienden die samen gaan sporten
twee vrienden die samen gaan sporten

Sociale media bewerken

Onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen het gebruik van sociale media en negatieve lichaamsgedachten. Wanneer mensen online scrollen, worden ze mogelijk blootgesteld aan en beïnvloed door onrealistische (en vaak ongezonde) schoonheidsnormen. Dit kan leiden tot vergelijkingen waardoor mensen negatieve gedachten over hun lichaam kunnen krijgen. Eén manier om een sterke gewoonte van sociale media te bestrijden, is door rekening te houden met uw gebruik van sociale media. Zorg ervoor dat je accounts volgt die je opbeuren en je een goed gevoel geven, en accounts blokkeert die negatieve lichaamsgedachten bevorderen of die je in een cyclus van lichaamsvergelijkingen houden. Sommige mensen vinden het zelfs nuttig om sociale media helemaal te verwijderen of er een pauze van een week in te lassen.

Vind ondersteuning

Het kan moeilijk zijn om lichaamspositiviteit te oefenen en mensen zich kwetsbaar te laten voelen. Omring jezelf met gelijkgestemde individuen en leun op elkaar voor steun. Vertel je vrienden en familie over positiviteit en vraag hen om het met je te oefenen. Het kan je bronnen van kracht en moed geven waarvan je niet eens wist dat je ze nodig had. Ook zal de door jou gekozen community je een plek bieden waar je jouw reis naar lichaamspositiviteit en mogelijke problemen kunt delen, en het kan je geruststellen dat je niet de enige bent.

Aan het eind van de dag is doen wat je maar wilt in je lichaam, en jezelf ervan laten genieten, een manier om lichaamspositiviteit te oefenen. Er is geen goede of foute manier om je eigenliefde te beoefenen. Vind wat voor jou goed en authentiek voelt. In een wereld vol harde oordelen en vergelijkingen is het houden van je lichaam zoals het is een van de meest radicale dingen die je kunt doen. Hoe kom jij vandaag voor jezelf opdagen?

Aanbevolen: