Wat is Reiki-genezing? Gezondheidsvoordelen en hoe te oefenen

Inhoudsopgave:

Wat is Reiki-genezing? Gezondheidsvoordelen en hoe te oefenen
Wat is Reiki-genezing? Gezondheidsvoordelen en hoe te oefenen
Anonim
vrouw die een reikibehandeling krijgt
vrouw die een reikibehandeling krijgt

Holistische geneeskunde biedt mensen een volledige benadering van genezing voor lichaam, geest en ziel. Deze praktijken zijn door de geschiedenis heen gebruikt om te helpen bij ziekte en letsel over de hele wereld. Eén type van dit complementaire medicijn staat bekend als Reiki.

Reiki is een geneeswijze die verbonden is met spiritualiteit. Het richt zich op de energie in het lichaam en hoe die energie door een persoon kan worden verplaatst om een gevoel van evenwicht te creëren. Aangenomen wordt dat deze balans en energiestroom veel voordelen voor de gezondheid hebben, zoals het genezen van ziekten en het helpen van mensen bij het genezen van blessures. Maar wat is Reiki precies, en hoe kan iemand het beoefenen om gezondheidsvoordelen te behalen?

Wat is Reiki?

Reiki is een therapeutische praktijk gecreëerd door Mikao Usui die voortkomt uit de traditionele Japanse geneeskunde. Het woord Reiki zelf komt van de combinatie van twee Japanse woorden, 'rei' betekent spirituele wijsheid of hogere macht, en 'ki' betekent levenskrachtenergie. De woorden komen samen en betekenen dat de interne energie van een persoon geleid kan worden door spiritualiteit en een hogere macht.

Spiritualiteit is een belangrijk aspect van Reiki. De praktijk is gebaseerd op de overtuiging dat mensen een levenskrachtenergie door zich heen laten stromen. Deze levenskrachtenergie houdt mensen levend en gezond. Reiki gelooft echter ook dat de levensenergie van een persoon laag of geblokkeerd kan raken, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de mentale en fysieke gezondheid.

De beoefening zelf maakt gebruik van fysieke aanraking, ook wel handoplegging genoemd, om iemands levenskrachtenergie door het lichaam te helpen bewegen. Het is een vorm van complementaire geneeskunde die wordt gebruikt om mentale, fysieke en spirituele genezing te bevorderen.

Hoe wordt Reiki uitgevoerd?

Wanneer iemand deelneemt aan een Reiki-sessie, krijgt hij of zij een behandeling die bedoeld is om de levensenergie door het hele lichaam te laten stromen. Dit heet een afstemming. Zie het als een auto-tuning. Als u merkt dat uw auto tijdens het rijden een beetje vreemd aanvoelt, kunt u hem naar een professional brengen om de uitlijning te laten controleren. Een Reiki-sessie werkt op dezelfde manier.

Tijdens een sessie legt een Reikiprofessional zachtjes zijn handen op iemands lichaam. In sommige praktijken komen beoefenaars niet daadwerkelijk in contact met een persoon, maar houden ze eenvoudigweg hun handen over het lichaam. Ze voelen in het hele lichaam naar bronnen van hoge en lage energie en leiden de energie naar de plek waar deze nodig is.

Hoe voelt Reiki?

Mensen ervaren een grote verscheidenheid aan reacties op Reiki. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld gevoelens van ontspanning of vrede. Anderen ervaren fysieke sensaties, zoals tintelingen of benauwdheid. Reiki zelf is de beoefening van het verplaatsen van energie door het lichaam, zodat mensen het gevoel kunnen krijgen dat ze meer energie hebben of een vermindering van hun vermoeidheidsniveau.

Sommige mensen ervaren ook fysieke gevoelens van warmte of kou, en kunnen zelfs kippenvel krijgen of opvliegers ervaren. Deze temperatuurschommelingen kunnen overal op het lichaam optreden, vooral in de handen. Veel mensen voelen ook hun handen pulseren of ervaren trillingen.

Elke persoon is anders. Ze hebben verschillende stressfactoren, kwalen die ze willen genezen en verschillende energieverdelingen in het lichaam. Dit betekent dat geen twee mensen hetzelfde op Reiki zullen reageren.

Verschillende soorten Reiki

reikibehandeling met kristal
reikibehandeling met kristal

De traditionele en originele vorm van Reiki vindt zijn oorsprong in de oosterse geneeskunde, gebaseerd op de leringen van Mikao Usui. Sinds de oprichting ervan zijn er echter andere vormen van Reiki ontstaan, vaak Oosterse Reiki genoemd. Deze verschillende vormen van Reiki variëren enigszins van elkaar, maar worden allemaal gebruikt om de gezondheid en het welzijn te bevorderen en zijn geworteld in spiritualiteit. Sommige soorten Reiki zijn onder meer:

  • Golden Age Reiki - Combineert Reiki-symbolen en traditionele Reiki-methoden met verschillende soorten Reiki om een nieuwe genezende ervaring te creëren.
  • Raku Kei - Bekend als 'de drakenmethode', is ontstaan in Tibet en maakt gebruik van de elementen vuur, water, lucht en ether.
  • Rainbow Reiki - Komt voort uit traditionele Reiki en gebruikt ook nieuwe Reiki-symbolen om zich te concentreren op het opruimen van karma, kristalgenezing en astrale projectie.
  • Tibetaanse Reiki - Onderdeel van het Tibetaanse Reiki-systeem dat lichaam en geest verenigt met behulp van het element vuur om chakra's te verlichten en verlichting te brengen.

Voordelen en effectiviteit van Reiki

Reiki wordt al eeuwenlang gebruikt als geneeswijze in de oosterse geneeskunde. Mensen die in de praktijk geloven, merken op dat het wordt gebruikt om stress te verminderen en het lichaam te helpen zichzelf te genezen.

Volgens het National Center for Complementary and Integrative He alth zijn de voordelen van Reiki om vele redenen moeilijk te ondersteunen met wetenschappelijk bewijs. Er is momenteel bijvoorbeeld geen manier om het bestaan van levenskrachten in het lichaam te meten of te bewijzen. Hoewel er verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd waarbij Reiki als geneeswijze werd gebruikt, is gebleken dat veel daarvan onbetrouwbaar zijn en inconsistente bevindingen opleveren.

Mogelijke voordelen van Reiki

Enkele van de vermeende voordelen van Reiki zijn:

  • Verbeterde levenskwaliteit
  • Verhoogde gelukspercentages
  • Meer ontspanning
  • Bevorder herstel en genezing van ziekte en lichamelijk letsel
  • Verminderde stress

Mensen die Reiki beoefenen, geloven dat de genezende krachten ervan kunnen helpen bij vrijwel elke ziekte of verwonding, of het nu mentaal, fysiek of spiritueel is. In feite ontvangen mensen die aan de praktijk deelnemen vaak Reiki-behandelingen als aanvulling op medicijnen en andere therapieën.

Werkt Reiki?

Reiki wordt al lang gebruikt om kwalen en verwondingen te genezen. Bovendien biedt het mensen een holistische benadering van de geneeskunde, waarbij rekening wordt gehouden met hun hele wezen. Maar is er enig wetenschappelijk bewijs dat deze beweringen over genezing ondersteunt?

Een systematische review van de Journal of Evidence-Based Integrative Medicine analyseerde de resultaten van 13 verschillende onderzoeken waarin Reiki als genezingspraktijk werd gebruikt. Uit de resultaten bleek dat acht van de in totaal dertien onderzoeken positieve gezondheidsvoordelen opleverden die groter waren dan bij placebo. Dit betekent dat mensen die Reiki-therapie hebben ervaren een lagere hartslag, lagere bloeddruk en meer ontspanning vertoonden vergeleken met deelnemers die niet aan een echte Reiki-therapiesessie deelnamen.

De resultaten van de review ondersteunen het idee dat Reiki het parasympathische zenuwstelsel activeert, wat de ontspanningsreactie bij mensen kan veroorzaken. Uit onderzoeken naar acute pijn bij deelnemers na een operatie bleek echter dat Reiki evenveel genezende voordelen heeft als placebo-omstandigheden.

Er moet meer onderzoek in het veld worden gedaan om te bewijzen dat het beoefenen van Reiki zelf genezende voordelen heeft. Bovendien is er meer onderzoek nodig om te ontdekken hoe Reiki het lichaam en de geest beïnvloedt en een positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen.

Hoe je Reiki beoefent

Reiki-sessies worden traditioneel uitgevoerd door Reiki-beoefenaars die zijn opgeleid op het gebied van energetische genezing. Dat betekent dat je Reiki misschien niet op jezelf kunt beoefenen. Dat betekent echter niet dat u niet met de praktijk aan de slag kunt. Er zijn veel manieren om meer over Reiki te leren en aan de beoefening deel te nemen.

Vind een Reiki-beoefenaar

reiki-instructeur met student
reiki-instructeur met student

Als je geïnteresseerd bent in Reiki als geneeswijze, wil je misschien zelf een Reikisessie ervaren. Je kunt een gekwalificeerde Reiki-beoefenaar vinden via de International Association of Reiki Professionals (IARP). Zoek een behandelaar bij u in de buurt en plan uw eerste sessie. Houd in de gaten hoe u zich daarna voelt en kijk of het een oefening is die u wilt voortzetten.

Verbind je met je spiritualiteit

Reiki is spiritueel van aard, maar is niet gebonden aan een specifieke religie. Mensen die Reiki beoefenen beweren zelfs dat de voordelen ervan kunnen worden ervaren door mensen die niet eens in spiritualiteit of de beoefening zelf geloven. Het kan echter nuttig zijn om in contact te komen met je spiritualiteit. Ontdek wat spiritualiteit voor jou betekent en denk na over hoe Reiki jouw verbinding kan vergroten.

Word een Reiki-student

Een andere manier om meer betrokken te raken bij de beoefening van Reiki is door Reikistudent te worden. Je kunt verschillende lessen volgen over de verschillende soorten Reiki en meer leren over de beoefening zelf. Je leert meer over levenskrachtenergie en hoe je deze op een hoog niveau kunt houden, en hoe je de energie door het lichaam kunt verplaatsen. Bekijk de lessen die worden aangeboden bij het International Center for Reiki Training voor meer informatie.

Reiki wordt al honderden jaren gebruikt als een vorm van holistische gezondheidszorg. Reikibeoefenaars geloven dat iedereen baat kan hebben bij het ervaren van Reiki, ongeacht of ze zelf een spirituele verbinding hebben. De praktijk staat open voor iedereen die op zoek is naar een aanvullende helende ervaring. Als Reiki goed bij u past, neem dan contact op met een arts of praat met uw zorgverlener over het zoeken naar behandeling.

Aanbevolen: