Wat is lichaamsneutraliteit versus lichaamspositiviteit?

Inhoudsopgave:

Wat is lichaamsneutraliteit versus lichaamspositiviteit?
Wat is lichaamsneutraliteit versus lichaamspositiviteit?
Anonim
Vrouw in blauwe top en korte broek met tevredenheid op haar gezicht omhelst zichzelf
Vrouw in blauwe top en korte broek met tevredenheid op haar gezicht omhelst zichzelf

Body positiviteit is een beweging die draait om zelfliefde en acceptatie van elke lichaamsvorm en -grootte. De beweging begon in 1996 als een manier om weerstand te bieden aan de onrealistische normen van de samenleving op het gebied van schoonheid en lichamelijkheid. Sinds het begin van de beweging hebben andere naar het lichaam gerichte bewegingen voet aan de grond gekregen, zoals lichaamsneutraliteit.

Lichaamsneutraliteit is een beweging die zich in het midden van de schaal bevindt tussen lichaamsnegativiteit en lichaamspositiviteit. Het draait om het idee dat het lichaam gerespecteerd moet worden en zonder oordeel bekeken kan worden. Dat wil zeggen: het lichaam is niet goed of slecht, het is slechts een lichaam. Maar wat betekent het werkelijk om lichaamsneutraliteit te beoefenen?

Wat is lichaamsneutraliteit?

Volgens de American Psychological Association (APA) is neutraliteit een benadering die niet-oordelend is. Een neutrale benadering omvat geen concept van goed of fout, juist of ongepast, of waardevoller of minder waardevol. Wanneer je deze mindset op het lichaam toepast, krijg je lichaamsneutraliteit. Lichaamsneutraliteit is het proces waarbij iemands lichaam niet wordt beoordeeld of als goed of slecht wordt bestempeld.

De term 'lichaamsneutraliteit' werd populair in 2015 toen eetstoornisspecialist Anne Poirier de uitdrukking in haar praktijk begon te gebruiken en erover schreef in haar boek The Body Joyful. In het boek definieert Poirier lichaamsneutraliteit als ‘prioriteit geven aan de functie van het lichaam en aan wat het kan doen, in plaats van aan het uiterlijk ervan.’

Vóór lichaamsneutraliteit vielen mensen vaak in twee categorieën van gedachten rond hun lichaam: lichaamspositiviteit of lichaamsnegativiteit. Lichaamsnegativiteit kan schadelijke zelfpraat of harde oordelen en vergelijkingen over het eigen lichaam met zich meebrengen. Lichaamspositiviteit daarentegen is de praktijk van het liefhebben van je lichaam, wat er ook gebeurt. Lichaamsneutraliteit biedt een derde optie in de lichaamsbeweging die tussen positiviteit en negativiteit van het lichaam ligt.

Lichaamspositiviteit versus lichaamsneutraliteit: belangrijkste verschillen

Er is geen goede of foute benadering als het gaat om de relatie met je lichaam. Verschillende belangrijke verschillen tussen lichaamspositiviteit en lichaamsneutraliteit kunnen u inspireren om de ene benadering boven de andere te kiezen.

Geschiedenis

De body positivity-beweging begon in 1969 door groepen voor vetacceptatie en bevrijding. Nadat hij van streek was geraakt door de manier waarop mensen zijn vrouw zouden behandelen vanwege haar lichaamsgrootte, besloot een New Yorkse man genaamd Bill Fabrey de aandacht te vestigen op de oneerlijke behandeling van grotere lichamen. Hij creëerde wat tegenwoordig bekend staat als de National Association to Advance Fat Acceptance (NAAFA).

Rond dezelfde tijd richtte de feministische beweging in Californië een eigen groep op om te vechten tegen de oneerlijke behandeling van grotere lichamen, genaamd de Fat Underground. In plaats van op te roepen tot 'dikke acceptatie', gebruikten ze de term 'dikke bevrijding'. Na verloop van tijd gingen deze bewegingen over in de body positivity-beweging.

Body positiviteit werd populair op sociale media toen mensen werden aangemoedigd om foto's van zichzelf te posten terwijl ze droegen of deden wat ze maar wilden, als een vorm van zelfliefde en lichaamsacceptatie. Naarmate meer mensen erbij betrokken raakten, dreef de beweging af van het vetactivisme. Veel mensen hebben de beweging bekritiseerd omdat ze geen ruimte biedt aan mensen van kleur, mensen met een handicap en de LGBTQIA+-gemeenschap.

Gemeenschap

Terwijl de body positivity-beweging begon als een poging om steun te bieden aan mensen met een lichaam dat vaak werd gemarginaliseerd of zelfs gemeden, wordt de beweging vandaag de dag ook omarmd (en gepromoot op sociale media) door mensen met traditioneel aantrekkelijke of smakelijke lichamen. Om deze reden hebben veel mensen de body positivity-beweging verlaten en gekozen voor lichaamsneutraliteit.

De beweging voor lichaamsneutraliteit werd in 2015 steeds populairder en verspreidde zich via sociale mediakanalen. Het creëerde een veilige ruimte voor velen, inclusief de gemeenschappen die buiten de eerdere gesprekken waren gelaten. Het maakte ruimte voor mensen van kleur om een stem te krijgen in de lichaamsbeweging, maar ook voor mensen met een handicap en leden van de LGBTQIA+-gemeenschap.

Bovendien trok het velen aan die moeite hadden om van hun lichaam te 'houden' en die vonden dat lichaamspositiviteit niet authentiek voor hen was. Het werd ook een veilige ruimte voor mensen die last hadden van eetstoornissen of lichaamsdysmorfie, een aandoening waarbij mensen moeite hebben om hun negatieve percepties van hun lichaam onder controle te houden, zelfs als die percepties niet waar zijn.

Liefde versus respect

Lichaamspositiviteit draait om het idee dat er van het lichaam van mensen moet worden gehouden. En, meer nog, dat een persoon van zijn eigen lichaam moet houden. Het houdt in dat je je goed voelt over de vorm, grootte en kenmerken van je lichaam. De beweging draait ook om het verkrijgen van zelfvertrouwen en zelfacceptatie.

Lichaamsneutraliteit draait niet om het idee van eigenliefde. Het is veeleer gebaseerd op respect. In plaats van van je lichaam te moeten houden, moedigt lichaamsneutraliteit mensen aan om hun lichaam te respecteren voor wat ze doen. De functie van het lichaam zelf krijgt voorrang boven alle andere middelen.

Bij lichaamsneutraliteit hoef je niet van je lichaam te houden of zelfs maar aandacht te besteden aan hoe het eruit ziet. Zelfliefdepraktijken worden niet gebruikt om waardering te tonen. In plaats daarvan worden respect en dankbaarheid als vervanging gebruikt. Als je lichaamsneutraliteit beoefent, hoef je bovendien niet helemaal verliefd te zijn op je lichaam om het te waarderen.

Innerlijke versus uiterlijke focus

vrouw loopt in natuurpark
vrouw loopt in natuurpark

Bij lichaamspositiviteit wordt het lichaam gewaardeerd om zijn individuele en unieke gevoel voor schoonheid. De beweging richt zich sterk op het uiterlijk van het lichaam en hoe alle lichamen verschillend en mooi zijn.

Lichaamsneutraliteit richt zich helemaal niet op het uiterlijk van iemands lichaam. Sterker nog, veel mensen die lichaamsneutraliteit beoefenen, vinden dit leuk omdat ze niet hoeven na te denken over, zich te concentreren op of de schoonheid in hun lichaam te vinden. In plaats daarvan kunnen ze oefenen met het respecteren van hun lichaam vanwege zijn functies en de noodzakelijke en nuttige manieren waarop hij helpt bij dagelijkse activiteiten.

Bij lichaamsneutraliteit zou je bijvoorbeeld je benen kunnen bedanken omdat ze sterk genoeg zijn om je te helpen naar de winkel te lopen. Bij lichaamspositiviteit kun je zelfliefde beoefenen en de mooie en unieke manier waarderen waarop je dijen zijn gevormd.

Mindset

Een ander kernaspect van lichaamspositiviteit is de positiviteit zelf. Het gaat om het beoefenen van zelfliefde voor alle aspecten van je lichaam. Het houdt in dat je al je fysieke kenmerken erkent en accepteert, wat moeilijk kan zijn. Bovendien kan deze 100% zelfliefde-mentaliteit mentaal en emotioneel uitputtend zijn voor mensen, vooral als ze vaak negatieve lichaamsgedachten moeten bestrijden.

In de lichaamsneutraliteitsbeweging is er geen druk of focus op het liefhebben van je lichaam vanwege zijn fysieke verschijning. Het is niet nodig dat je altijd een positieve instelling hebt. Het laat ruimte voor u om de functie van het lichaam te willen verbeteren om de kwaliteit van leven te helpen verhogen en eventuele doelen te bereiken.

Bij lichaamsneutraliteit kun je bijvoorbeeld je benen sterker maken, zodat je vaker de trap kunt nemen. Bij lichaamspositiviteit kun je proberen van je benen te houden precies zoals ze zijn.

Hoe je lichaamsneutraliteit oefent

Er bestaat geen regelboek voor de beste manier om lichaamsneutraliteit te beoefenen. Er zijn veel manieren om waardering en respect voor je lichaam te tonen. Vind een manier die authentiek voelt en voor jou werkt. En omdat lichaamsneutraliteit gecentreerd is rond zelfrespect, in plaats van zelfliefde, betekent dit niet dat je niet van je lichaam kunt houden terwijl je oefent.

Oefen dankbaarheid voor je lichaam

jonge vrouw met laptop die thuis in Kladblok schrijft
jonge vrouw met laptop die thuis in Kladblok schrijft

Je lichaam zorgt ervoor dat je op zoveel manieren kunt functioneren. Het ha alt je 's ochtends uit bed, stopt je' s avonds weer in en doet alles daartussenin. Het is een belangrijk onderdeel van je dag en verdient daarom respect. Eén manier om lichaamsneutraliteit te oefenen, is door dankbaarheid te tonen voor je lichaam en de dingen die het je helpt te bereiken. Enkele manieren om dankbaarheid te oefenen zijn:

  • Noem aan het begin of einde van de dag vijf dingen die je lichaam je heeft geholpen om te bereiken.
  • Start een dankbaarheidsdagboek.
  • Bedank je lichaam als het je helpt uitdagingen te overwinnen.

Gebruik lichaamsneutraliteitaffirmaties

Affirmaties zijn zinnen of uitspraken die mensen gebruiken om zichzelf en anderen aan te moedigen. In de body positivity-beweging bieden affirmaties vaak emotionele steun voor fysieke kenmerken. Iemand kan bijvoorbeeld in de spiegel kijken en zeggen: 'Je ziet er geweldig uit vandaag' voordat hij of zij de deur uitgaat.

Maak je geen zorgen, als je van affirmaties houdt, kun je ze nog steeds gebruiken en lichaamsneutraliteit oefenen. Ze zien er gewoon een beetje anders uit en concentreren zich op hoe capabel en behulpzaam je lichaam is. Sommige affirmaties over lichaamsneutraliteit zijn:

  • Mijn armen helpen me bij veel belangrijke dingen, zoals eten, dingen dragen en mijn tanden poetsen.
  • Mijn lichaam is een vat dat het belangrijkste draagt: ik.
  • Mijn gewicht of lichaamsvorm bepa alt niet mijn waarde.
  • Bedankt lichaam voor het steunen van mij vandaag.
  • Bedankt benen voor het helpen komen waar ik heen moest.
  • Bedankt maag voor het verteren van mijn eten en het geven van energie.

Grenzen stellen op sociale media

Feeds van sociale media kunnen worden gevuld met inhoud die onrealistische lichaams-/schoonheidsnormen vertegenwoordigt die schadelijk kunnen zijn voor de geestelijke gezondheid van een persoon. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van sociale media in verband is gebracht met een verhoogd risico op de ontwikkeling van eetstoornissen, lichamelijke ontevredenheid en depressie.

Bovendien kunnen sociale media gevuld zijn met inhoud van de body positivity-beweging die sommige mensen misschien niet nuttig vinden. Daarom is het belangrijk om grenzen te stellen met sociale media. Enkele manieren om grenzen te stellen zijn:

  • Volg accounts die je een goed en voldaan gevoel geven.
  • Beperk uw algehele gebruik van sociale media.
  • Het niet meer volgen van accounts promoot onrealistische lichaamsnormen.

De beweging voor lichaamsneutraliteit gaat helemaal over respect hebben voor je lichaam en de manier waarop het je dient. Als je geïnteresseerd bent in het beoefenen van lichaamsneutraliteit, zoek dan een manier om respect voor je lichaam te tonen op een manier die goed voor je voelt. Als je hebt geprobeerd positief over je lichaam te zijn en het moeilijk vond, maar je wilt oefenen met het beperken van negatieve zelfpraat, dan is lichaamsneutraliteit wellicht iets voor jou. Iedereen heeft een lichaam, en elk lichaam verdient respect.

Aanbevolen: