Hoe antieke poppen en hun waarden te identificeren

Inhoudsopgave:

Hoe antieke poppen en hun waarden te identificeren
Hoe antieke poppen en hun waarden te identificeren
Anonim
Antieke poppen
Antieke poppen

Het leren herkennen van antieke poppen kan het verschil betekenen tussen nieuw speelgoed voor de kinderen en een waardevol verzamelobject. De waarde van een oude pop hangt af van verschillende factoren, waarvan sommige gemakkelijker te zien zijn dan andere. Leer de basisprincipes van de identificatie van antieke poppen, zodat je je vondst op waarde kunt schatten.

Hoe u de fabrikant van de pop kunt identificeren

Bepaalde antieke poppen zijn gemakkelijker te identificeren dan andere. Degenen met een fabrieksmerk zullen veel gemakkelijker te identificeren en te waarderen zijn.

Zoek naar het teken van de maker

Als u het merkteken van de fabrikant op uw oude pop kunt vinden, geeft dit u de belangrijkste informatie die nodig is om de pop te identificeren. Maak een goede foto van het merkteken of teken er een kopie van om bij de hand te houden.

  • Merken van poppenfabrikanten zijn meestal te vinden op de achterkant van het hoofd of de nek.
  • Makersmerken kunnen ook tussen de schouderbladen, op de onderkant van de voeten of op de kledinglabels van de pop worden geplaatst.
  • Als de pop een pruik heeft, kan het merkteken eronder zitten.
  • Makersmerken kunnen letters, cijfers, letters en cijfers zijn, een naam, een woord of een combinatie van deze elementen.
  • Met de McKinley Tariff Act van 1890 moesten alle goederen van buiten de VS worden gemarkeerd met het land van herkomst, dus als je een landnaam vindt, is dit waarschijnlijk van na 1890.
  • Het merkteken van de fabrikant kan verhoogd of ingesprongen zijn op lichaamsdelen.

Antieke poppenfabrikant Mark Voorbeelden

Hoewel de achterkant van het hoofd of de nek de meest voorkomende plaats is om een merkteken van de fabrikant te vinden, zijn er veel uitzonderingen.

Bij de Rose O'Neill kewpie staat mogelijk "O'Neil" duidelijk aangegeven op de onderkant van de pootjes

Handtekening op de voeten van Kewpie-pop
Handtekening op de voeten van Kewpie-pop

De Franse Poupee heeft mogelijk vinkjes en de blauwe Jumeau-stempel op de achterkant

Poupée Bébé Jumeau, d'Emile Jumeau
Poupée Bébé Jumeau, d'Emile Jumeau

Madame Alexander-poppen waren alleen gemarkeerd op de labels van hun kleding

Onderzoek het teken van de maker

Zoeken in poppenreferenties en prijsgidsen is vaak de beste manier om het merkteken van een antieke pop te identificeren. Aanvullende methoden om een antieke pop te identificeren zijn onder meer:

  • Breng het naar een antieke taxateur die gespecialiseerd is in antieke poppen.
  • Stuur afbeeldingen naar een online poppentaxateur.
  • Neem het mee naar een antieke poppenshow.
  • Breng het naar een antiquair die gespecialiseerd is in antieke poppen.

Populaire antieke poppenfabrikanten

Er zijn in de loop van een paar honderd jaar talloze poppenmakers over de hele wereld geweest, maar sommige zijn populairder bij verzamelaars dan andere.

Armand Marseille-poppen zijn enkele van de meest voorkomende die je zult vinden. De Armand Marseille Doll Company maakte poppen van ongeveer 1885-1930 in Duitsland met biscuithoofden

Armand Marseille-pop
Armand Marseille-pop
  • Bertha Alexander en haar zussen openden de Alexander Doll Company in 1923. Hun poppen heetten Madame Alexander-poppen en waren meer bekend om de mode die ze droegen dan om de kenmerken die uniek waren voor de poppen.
  • De Ideal Novelty and Toy Company, opgericht in 1907, stond bekend om hun "onbreekbare" compositiepoppen, vooral hun karakterpoppen.

De materialen van de pop identificeren

Als je geen merkteken van de fabrikant op de pop kunt vinden, kunnen de materialen die zijn gebruikt om de pop en de poponderdelen te maken je aanwijzingen geven over de leeftijd en de fabrikant.

Korte geschiedenis van poppenmaterialen

Porseleinen poppen ontstonden halverwege de 19e eeuw in Europa. Van 1840 tot 1880 werden de porseleinen hoofden, handen en voeten in China gemaakt. Ze waren gemaakt van Chinees porselein, of China, en geglazuurd om er glanzend uit te zien. In de jaren 1850 werden in Frankrijk en Duitsland bisque-poppen vervaardigd. De porseleinen hoofden waren hier ongeglazuurd voor een matte uitstraling. Aan het begin van de 20e eeuw begon de productie van bisquepoppen in China en de Verenigde Staten.

Soorten poppen

Door te identificeren welk type pop je hebt, kun je bepalen waar en wanneer deze is gemaakt.

  • Chinese porseleinen poppen: De vroegste en zeldzaamste porseleinen poppen hadden een porseleinen hoofd en schouders met een houten lichaam.
  • Bisque-poppen: Vroege bisque-poppen hadden een leren of stoffen lichaam met een biscuithoofd en gevormde ogen, monden en haar.
  • Parian-poppen: Bisque-poppen gemaakt van ongekleurd wit porselein, gemaakt om tentoon te stellen in plaats van om mee te spelen.
  • Babypoppen (bébé): Vóór het einde van de 19e eeuw waren poppen bijna altijd volwassenen, maar rond de eeuwwisseling begonnen bedrijven deze poppen te maken die op kinderen leken.

Poppenlichamen evalueren

Zeer oude poppen hadden vaak porseleinen of biscuitlichamen of houten lichamen. Latere poppen hadden opgezette lichamen van stof.

Poppenogen evalueren

Geschilderd op de ogen kan een indicatie zijn van ouderdom. Vaste glazen ogen, of ogen gemaakt van glas die niet bewegen, kwamen vóór ogen die open en dicht gingen als de pop werd geschommeld.

Poppenhaar evalueren

De eerste Chinese hoofdpoppen hadden geverfd of gevormd haar dat gewoonlijk in het midden werd gescheiden. Poppen gemaakt in de 19e eeuw hadden geworteld haar in plaats van geverfd haar. Dit gewortelde haar ziet eruit als echt haar en is soms gemaakt van mensenhaar of mohair.

Poppenkleding evalueren

Poppenkleding in de 19e en vroege 20e eeuw werd vaak gemaakt van leer. Nieuwere poppenkleding wordt gemaakt van synthetische materialen en heeft een Victoriaanse stijl. Kleding zonder vlekken en verkleuringen is ideaal.

Franse pop uit 1880 met rood haar
Franse pop uit 1880 met rood haar

Waarden van antieke poppen vinden

Zodra je wat details over je pop hebt, kun je de waarde ervan gaan ontdekken. Zelfs als alle factoren in aanmerking worden genomen die worden gebruikt bij het bepalen van de waarde van een antieke pop, fluctueert de waarde nog steeds op basis van de huidige poppenmarkt en de principes van vraag en aanbod. Franse en Duitse poppen, vooral bisque-poppen, zijn de meest waardevolle soorten antieke poppen.

Blader door prijsgidsen voor oude poppen

Zodra een antieke pop correct is geïdentificeerd, is een populaire methode om de waarde ervan te bepalen het gebruik van een actuele prijslijst voor antieke poppen. Prijsgidsen geven de huidige marktwaarde van de pop weer en worden meestal in prijsklassen weergegeven. Een snelle zoekopdracht op sites als Amazon resulteert in tientallen poppenprijsgidsen, waaronder veel voor specifieke poppentypes of fabrikanten.

Zoeken Verkochte antieke poppenwaarden

Een andere methode om de huidige marktwaarde van een antieke pop te bepalen, is het vinden van de verkoopprijs voor een soortgelijke pop op een live veiling of online marktplaats.

  • Theriault's Auction Company is gespecialiseerd in antieke poppen en speelgoed om te verzamelen. In 2018 werd de hoogste prijs ooit betaald voor een antieke pop, een Antoine Edmund Rochard, op een Theriault-veiling verkocht voor $ 335.500.
  • Een pop van Galluba & Hofman-bisquehoofd uit het begin van de 20e eeuw, die in 2020 op eBay werd verkocht voor ongeveer $ 500. U kunt op deze site zoeken naar verkochte aanbiedingen voor antieke poppen om andere taxaties te bekijken.
  • Begin 2020 werd een 30 cm grote Armand Marseille pruilende pop verkocht voor ongeveer $ 2.500 op eBay.

Factoren die de waarde van een pop beïnvloeden

De waarde van een antieke pop is gebaseerd op een aantal verschillende factoren. Deze factoren omvatten:

  • De vraag naar de pop
  • De leeftijd van de pop
  • Zeldzaamheid
  • Conditie
  • Markeringen
  • Maat
  • Popkwaliteit
  • Artiestentalent en vakmanschap
  • Visuele aantrekkingskracht
  • Popstijl
  • Lichaamstype
  • Kleding en accessoires zoals hoeden, schoenen en parasols
  • Of de pop helemaal origineel is
  • Of de pop gerepareerd of gerestaureerd is en het type reparatie of restauratie

Bronnen voor antieke poppenverzamelaars

Deskundige antieke poppenverzamelaars en poppenverzamelaargroepen zijn uw beste bronnen voor het identificeren en evalueren van oude poppen. Van tijdschriften tot ledenorganisaties, deze bronnen bieden meer specifieke informatie.

  • De National Antique Doll Dealers Association (NADDA) werd in 1986 opgericht als een organisatie voor poppenhandelaren om een gevoel van vertrouwen te creëren bij poppenverzamelaars en het publiek.
  • De United Federation of Doll Clubs, Inc. is een internationale organisatie die zich toelegt op het verzamelen van poppen.
  • Je kunt een nieuw abonnement kopen op Antique Doll Collector Magazine of per nummer betalen voor digitale oude nummers van het tijdschrift.

Nieuw leven voor oude poppen

De meeste poppen zijn in hun tijd gemaakt om van te houden en om mee te spelen. Als antieke porseleinen en biscuitpoppen niet jouw favoriet zijn, wil je misschien vintage Barbie-poppen en hun prijzen of verzamelbare Kachina-poppen ontdekken. Hoewel je vandaag waarschijnlijk niet met je antieke pop zult spelen, kun je hem toch wat liefde tonen door oude poppen te verzamelen en tentoon te stellen.

Aanbevolen: