Identificatie van antiek tuingereedschap en hun gebruik

Inhoudsopgave:

Identificatie van antiek tuingereedschap en hun gebruik
Identificatie van antiek tuingereedschap en hun gebruik
Anonim
antiek tuingereedschap
antiek tuingereedschap

Als het om identificatie gaat, kunnen antieke tuingereedschappen soms gekmakend zijn en soms amusant voor de hand liggend. Hoewel sommige gereedschappen er precies zo uitzien als die in je gereedschapskist thuis, zijn andere gemaakt om te helpen bij taken die niet langer nodig zijn, waardoor ze vreemd zijn voor het moderne oog. Maar het mooie van deze tools is dat de meeste ervan vandaag de dag nog steeds in een bepaalde hoedanigheid kunnen worden gebruikt - als je eenmaal weet waarvoor ze precies worden gebruikt.

Bouw een prachtige tuin met dit antieke tuingereedschap

Als je ooit een middag bezig bent geweest met het verzorgen van de tuin van een geliefde, dan weet je hoe belangrijk het is om over het juiste gereedschap te beschikken om elke taak te volbrengen. Voor mensen met een bruine duim kan het idee dat tuinieren niet voornamelijk met je vingers en handen wordt gedaan, godslasterlijk overkomen in het 'wees één met de natuur'-verhaal. Er zijn echter veel meer gespecialiseerde taken bij tuinieren dan het planten van bloemen en het spreken van lieve woordjes om ze te laten groeien, en voor elk van deze taken is er een ruim aantal gereedschappen beschikbaar die geschikt zijn voor de klus.

Het fundamentele duo - schoppen en hark

Vintage schop/troffel en klauwhark
Vintage schop/troffel en klauwhark

Zoals elke tuinman weet, zijn er enkele gereedschappen waar je niet zonder kunt, omdat ze zo belangrijk en veelzijdig zijn voor het tuinierproces. Als het erop aankomt, worden de schop en de hark al honderden jaren op een of andere manier vervaardigd. Of mensen nu thuis hun eigen grondstoffen maakten of ze in schilderachtige landelijke winkels kochten, deze antieke gereedschappen zijn zeer verzamelbaar vanwege het gebruiksgemak en de bruikbaarheid ervan voor modern tuinieren.

Gelukkig verschillen de historische versies van deze tools qua vorm niet zoveel van moderne versies. Als u dus op zoek bent naar een van deze handgereedschappen, zoekt u naar gereedschap dat doet denken aan wat u thuis in uw garage of tuinhuisje zou vinden.

  • Spade- De schop, ook wel troffel genoemd, is een stuk gereedschap met een afgerond, houten handvat en een metalen, schepvormige driehoek die eindigt in een punt dat zich uitstrekt van Het. Deze driehoekige schepachtige stukken werden soms verticaal met het handvat bevestigd en soms loodrecht op het handvat. Schoppen worden doorgaans gebruikt om stukken aarde uit te graven voor beplanting, maar zijn niet bedoeld voor grotere flora, waarvoor een schep beter geschikt is.
  • Handhark - Een handhark is een miniatuurversie van een grotere hark, met een klein handvat en minder tanden. Niet te verwarren met een tuinvork. Deze tanden kunnen er klauwachtig uitzien terwijl ze het vuil losscheuren en opwerken om te planten.

Plant als een professional - Dibber en Spinner

Victoriaanse tuinders Peg Line
Victoriaanse tuinders Peg Line

Om überhaupt een tuin te hebben, moet je leren planten als een professional, en met dit antieke gereedschap dat is aangepast voor stappen in het plantproces, kun je aan de slag met het planten van je nieuwste bloemen of favoriete groenten in precies op dezelfde manier als uw betovergrootouders vóór u deden:

  • Dibber- Een dibber (ook bekend als dibbler) is een gereedschap dat enigszins lijkt op het cilindrische gereedschap dat juweliers gebruiken om ringen op maat te maken. De dibber is meestal gemaakt van hout en is een ronde kegel die in de grond wordt gestoken om een perfect gat te maken waar bollen of zaden in kunnen worden geplaatst. Deze kunnen worden geleverd met zowel kleine handvatten als verlengde metalen staven voor rechtopstaand gebruik.
  • Tuinlijn oftewel Spinner - Perfect om een rij planten recht te houden. De tuinlijn bestaat uit twee metalen stekels, waarvan er één een paar korte metalen heeft staafjes op het bovenste gedeelte om een spoel te creëren waar de snaar op past. Met deze gereedschappen konden niet-industriële tuiniers besparen op hun beplanting zonder het gebruik van zware machines.

Schoonheidswinkel Growtique - Snoeigereedschap

antieke franse snoeischaar
antieke franse snoeischaar

Als het gaat om het in perfecte staat houden van planten, was snoeigereedschap een must. In feite zijn er al in 1693 gedocumenteerde verhalen over snoeigereedschap. Om te beginnen waren snoeigereedschappen rustiek van ontwerp, waarbij een plichtmatige eenvoud centraal stond bij de productie ervan. Maar toen de kleurrijke vintage-gevoeligheid de overhand kreeg, begonnen deze gereedschappen bespat te worden met heldere accenten van met plastic bedekte kleuren. De hulpmiddelen die helpen bij het mooi houden van planten zijn onder meer:

  • Handzaag- Grotere vegetatie en moeilijke planten werden behandeld met handzagen/snoeizagen, inclusief elk kleiner gekarteld blad. Sommige hiervan waren zakmessen en andere waren vaste messen.
  • Snoeischaar - De meest gebruikelijke manier om groeiende vegetatie te manicuren was het gebruik van een snoeischaar, een handgereedschap dat eruitzag als een opgeblazen schaar. Deze schaar werd in de hand gegrepen en eindigde in een klein, afgerond mes dat bladeren en stengels kon doorsnijden en sterk in grootte varieerde.

Voeden en beschermen - Gieters en insecticidensproeiers

vintage antieke gieters
vintage antieke gieters

Typen tuingereedschap dat essentieel is om planten in leven te houden, maar waar je niet vaak aan denkt, zijn zaken als gieters. Deze hulpmiddelen die helpen voedingsstoffen naar planten te verplaatsen en ze te beschermen tegen invasieve dieren in het wild zijn net zo verzamelbaar als de hulpmiddelen die tegenwoordig nuttiger zijn. Twee van dit soort voedende hulpmiddelen zijn gieters en insecticidensproeiers.

  • Insecticide-sproeiers- Als je ooit een tekenfilm van Looney Tunes hebt gezien, is de kans groot dat je iemand een stoffige wolk hebt zien opblazen vanuit een draagbaar raketvormig apparaat. Voordat insecticiden in vloeibare en pelletvorm op de markt kwamen, waren verstuivers de gemakkelijkste manier om uw groenten tegen gevaarlijke insecten te beschermen. Deze gereedschappen zien eruit als een overwoekerde push-pop-ijslolly, met een cilindrisch en puntig uiteinde en een dunne pomp aan de achterkant.
  • Gieters - Gieters zijn een van de meest decoratieve antieke gereedschappen die er zijn, gemaakt van materialen als aluminium, tin en later plastic. Door de geschiedenis heen kun je gieters (die eruitzien als theepotten met langwerpige tuiten) in allerlei maten vinden.

Wat moet u verwachten te betalen voor antiek tuingereedschap?

Meestal stamt het tuingereedschap dat je in antiekwinkels en online kunt vinden uit het midden tot eind 20e eeuw, hoewel je af en toe ook stukken uit de 19e eeuw kunt vinden. Gezien de grote verscheidenheid aan tools die er zijn, kun je allerlei verschillende prijzen voor deze tools verwachten. Toch zijn er een paar gemeenschappelijke factoren die de prijzen over de hele linie zullen verhogen of verlagen.

Ten eerste: hoe ingewikkelder het hulpmiddel is om te gebruiken, hoe duurder het zal zijn. Gereedschappen met een mechanische interne werking zullen duurder zijn in aanschaf, omdat er misschien meer arbeid nodig is geweest om ze op een plek te krijgen die klaar is om verkocht te worden.

Ten tweede draagt de grootte van de tools bij aan hun waarden. Handgereedschap kost bijna altijd minder dan gereedschap van volledige grootte, simpelweg vanwege de hoeveelheid materiaal die er is.

Ten slotte speelt leeftijd een rol bij de waarden van antieke gereedschappen. Stukken hoeven niet noodzakelijkerwijs de oudste te zijn om de meest waardevolle te zijn; Sterker nog, op dit moment lijkt het erop dat vintage gereedschap waardevoller is dan hun antieke tegenhangers, omdat ze zijn gemaakt van modernere materialen en bekender zijn bij mensen.

Dat gezegd hebbende, is het zeer onwaarschijnlijk dat je op de markt antiek of vintage gereedschap zult vinden met een waarde van meer dan $ 50. Gemiddeld zul je bij online retailers zoals Etsy en eBay eerder tools vinden die comfortabel tussen de $ 10 en $ 15 liggen. Hier zijn in feite de prijzen van een aantal antieke en vintage gereedschappen die onlangs op eBay zijn verkocht:

  • Vintage insectensproeier - Verkocht voor $ 20
  • 19e-eeuwse aardbeienschep - Verkocht voor $ 50
  • Vintage Planet Jr. Zaai- en cultivatormachine in werkende staat - Verkocht voor $ 229,99

Cultiveer de schoonheid die je graag in de wereld zou willen zien

Tuinieren is niet voor iedereen weggelegd, maar voor degenen die groene vingers hebben en genieten van de dagelijkse taken die gepaard gaan met het in leven houden van de flora, kunnen antieke tuingereedschappen een excentriek alternatief zijn voor de moderne tegenhangers. Of je je nu wilt houden aan hedendaagse consumptiegewoonten die aanmoedigen om voortdurend nieuwe dingen te kopen, of je wilt je dichter bij een dierbare uit het verleden voelen door het gereedschap dat ze gebruikten: weten hoe je antiek tuingereedschap kunt identificeren, is de eerste stap om ze goed te maken. gebruik.

Aanbevolen: