Antiek kristalglaswerk en identificatie van de fabrikant

Inhoudsopgave:

Antiek kristalglaswerk en identificatie van de fabrikant
Antiek kristalglaswerk en identificatie van de fabrikant
Anonim
Kristallen glaswerk
Kristallen glaswerk

Een belangrijke stap bij het identificeren en waarderen van uw antieke kristallen glaswerk is het leren identificeren van de kristalfabrikant. Antiek kristal wordt al meer dan 400 jaar gekoesterd door eigenaren en sierde tafels en het verhaal ervan is vandaag de dag net zo sprankelend. Leer alles over de identificatie van kristalglas om erachter te komen waar uw stuk vandaan komt.

Kristalfabrikanten identificeren

Het is moeilijk om fabrikanten van kristalglaswerk te identificeren die tussen de 17e en 19e eeuw glas maakten. Maar tegen de jaren 1820 begonnen bedrijven kristallen glaswerk in grote hoeveelheden te vervaardigen met fabrieksmerken. Er zijn verschillende methoden voor het identificeren van kristallen glaswerk, maar deze variëren in nauwkeurigheid. De beste manier is om eerst het patroon en de fabrikant te identificeren.

Crystal Stemware Fabrikantmarkeringen

Je merkt het misschien niet in eerste instantie, maar het meeste kristallen glaswerk heeft een soort markering. Met een vergrootglas en door het glaswerk tegen het licht te houden, kunt u het merkteken herkennen en lezen.

  • Je kunt het merkteken vinden op de rand of het midden van de voet, op de steel of op de bodem van de kom.
  • Het merk kan een initiaal, een logo, een woord of gecodeerde cijfers en letters zijn.
  • Sommige markeringen zijn gegoten of in reliëf gemaakt, andere zijn in het glas gestempeld of geëtst (bijvoorbeeld Waterford).
  • Je kunt over het merkteken wrijven door met een potlood over een stuk dun papier te wrijven dat bovenop het merkteken is geplaatst, zodat je het beter kunt lezen.
  • De Great Glass-website heeft Amerikaanse en Europese glaswerkmarkeringen waar u doorheen kunt bladeren om de uwe te identificeren.
  • Inkspot Antiques heeft een lijst met online bronnen waar u de merken van verschillende fabrikanten kunt identificeren.
Baccarat Kristalmerk
Baccarat Kristalmerk

Stemwarepatroon helpt fabrikant te identificeren

Fabrikanten gebruikten vaak unieke patronen of identificeerden hun specifieke producten met patroonnamen en -nummers. Als u het patroon van uw glaswerk kunt identificeren, kan dit u naar de informatie van de fabrikant leiden.

  • Patroonnamen of nummers kunnen op het glaswerk worden geëtst.
  • Als u de naam of het nummer van een patroon niet kunt vinden, noteer dan details in het ontwerppatroon, zoals een gefacetteerde steel.
  • U kunt online databases en collecties doorzoeken om kenmerken of patronen te vinden die vergelijkbaar zijn met die van u, zodat u de fabrikant kunt identificeren.
  • Replacements is de grootvader van porselein- en glaswarenmagazijnen, en biedt duizenden stukken vintage en antieke kristallen glaswerk te koop aan. U kunt ook profiteren van hun gratis identificatieservice.

Meest populaire fabrikanten van kristalglaswerk

Als je weet op welke namen je moet letten, kun je stukken uitkiezen die van hoge kwaliteit zijn en verzamelbaar zijn. Enkele van de bekendste kristalbedrijven uit de 18e en 19e eeuw zijn:

Baccarat produceert sinds 1822 luxe kristal. De merken omvatten etsen, gegoten markeringen en labels, dus kijk goed voordat je je glas koopt of verkoopt

Baccarat-kristal
Baccarat-kristal
  • Fostoria was, actief van 1887 tot 1986, een van de belangrijkste kristal- en glasbedrijven en stond bekend om zijn depressieve glas en kristal. Je kunt veel van hun merken zien in de Glass Lovers Glass Database.
  • Gorham werd in 1831 in Rhode Island opgericht en hoewel het zichzelf heeft gevestigd als een zilverwerkbedrijf, produceert het ook porselein en glaswerk en is het gewild bij verzamelaars. Stukken kunnen worden gemarkeerd met labels of stempels.
  • Heisey bestond nog niet zo lang (van 1890 tot 1950), maar het bedrijf was een belangrijke fabrikant van kristal. Ze gebruikten een diamanten H-markering, maar dit kan moeilijk te vinden zijn op glaswerk.
  • Lenox werd opgericht in 1889 en heeft een traditie in het produceren van kleurrijk kristallen glaswerk voor op tafel. Ze gebruikten gedrukte markeringen en labels.
  • Waterford is al sinds 1783 bezig met het maken van kristal en glaswerk. Zoek naar hun beroemde geëtste merkteken en labels.

De basisprincipes van antiek kristalglaswerk

Antiek glas heeft niet dezelfde chemische samenstelling als kristal. Fijn kristal is glas waaraan lood is toegevoegd voor glans en sterkte. Hoewel mensen loodkristal soms als zwaar beschouwen (wat het ook kan zijn), maakt lood het glas ook sterk genoeg om in dunne vormen te worden gesponnen of gegoten en veerkrachtig te blijven.

Identificatie van kristalglaswerk versus glas

Als de fabrikant en het patroon onbekend zijn, probeer dan het volgende om te zien of je kristal hebt en geen glas:

  • Tik op het glas (en probeer voorzichtig te zijn). Kristal maakt een aangenaam pingelend geluid, terwijl glas bonkt.
  • Houd het glas tegen het licht. Kristal kan het licht breken en een prisma-effect van regenbogen creëren, terwijl glas dat niet doet.
  • Kristal voelt vaak zwaarder aan dan glas, maar desondanks kunnen de randen van glaswerk dunner zijn.
  • Boheems kristal (vaak gekleurd en geëmailleerd) is in grote hoeveelheden gereproduceerd, en een recente gids merkt op dat glassnijders een onbehandelde snede in het stuk kunnen achterlaten (die er troebel uitziet), zodat een koper weet dat het echt is.
  • Bekers zijn geen sorbetglazen, water en wijn gaan niet altijd goed samen. Door de vorm te identificeren, kunt u mogelijk het gebruik van het glas bepalen, wat zal helpen bij de identificatie.
Drie glazen van kristalglas
Drie glazen van kristalglas

Onderscheidende kenmerken van kristallen glaswerk

Steenglas is er in vele vormen, en glazen worden beschreven aan de hand van de vorm van de kom (die de vloeistof vasthoudt), de steel (die de kom ondersteunt) en de basis of voet. Enkele voorbeelden van vormen van kristalglas zijn:

  • Baluster: deze heeft een steel die dikker wordt bij de voet
  • Emmerkom: een container met wijde opening.
  • Luchtdraaistelen: deze zijn ontworpen om het stuk lichter te maken en daardoor minder belast te worden (glas werd belast op basis van gewicht).
  • Facetsneden: De platte delen zijn weggesneden op de stelen.
  • Geknotte (of knobbelige) stengels: deze hebben bollen of uitsteeksels op de stengels (en waardoor de bril gemakkelijker vast te houden is).

Voorbeelden en waarden van antiek kristalglaswerk

Antieke voorbeelden (meer dan 100 jaar) van kristallen glaswerk werden gemaakt door veel glasbedrijven in de VS en Europa. De oudere, rijk gedecoreerde voorbeelden kunnen waarden hebben vanaf €1.000 tot €4.000 of meer per glas.

  • Het bekendste kristallen glaswerk komt wellicht uit Waterford, met zijn sprankelende kristallen en ritmische patronen
  • De Amerikaanse briljante periode (1880 tot de Eerste Wereldoorlog) stond bekend om het "heldere" kristalglas en de uitgebreide sneden en decoraties.
  • Glas geproduceerd na de Eerste Wereldoorlog wordt als vintage beschouwd, en in de 20e eeuw werd antiek kristallen glaswerk gemaakt door veel bedrijven, waaronder Cambridge.
  • 1stdibs heeft redelijk geprijsde, hoogwaardige stukken, waaronder glaswerk. Je kunt hier complete sets vinden, zoals een Val St Lambert Pampre D'Or 23-delige wijnkristallen glaswerkset die oorspronkelijk werd aangeboden voor $ 3.800.
  • Antiques Atlas is het online winkelcentrum voor antiek en verzamelobjecten in het Verenigd Koninkrijk waar dit paar roemers werd aangeboden.
Luchtdraai wijnglas
Luchtdraai wijnglas

Zorg voor antiek kristal

Antiek kristal is prachtig, maar er is speciale zorg voor nodig. Bewaar het voor de toekomst door er goed voor te zorgen.

  • Kristal is poreuzer dan glas. Laat het niet een nacht staan met wijn op de bodem van het glas, maar spoel het onmiddellijk af.
  • Handwas met milde zeep en gebruik nooit de vaatwasser.
  • Houd tijdens het wassen een opgevouwen theedoek op de bodem van de gootsteen. Dit beschermt het kwetsbare kristal tegen spanen, kerven en breuken.
  • Spoelen in water waaraan een beetje witte azijn is toegevoegd om het kristal nog meer glans te geven.
  • Afdrogen met een zachte handdoek en onmiddellijk opbergen.
  • Plaats je kristal nooit in een raam of op een andere plaats waar extreme temperaturen voorkomen: kristal is sterk, maar constante uitzetting en samentrekking door hitte en kou kan het glas doen barsten.
Kristallen glaswerkset
Kristallen glaswerkset

Wie heeft jouw antieke kristal gemaakt?

Erfstukkristal is een delicate erfenis en moet van generatie op generatie worden gedeeld. Het verhaal van uw antieke glaswerk reikt door de eeuwen heen en kan uw tafelaankleding zowel rijk aan geschiedenis als rijk aan schoonheid maken. Wanneer u leert hoe u een fabrikant van kristalglaswerk kunt identificeren, leert u een deel van de geschiedenis van uw antieke stuk.

Aanbevolen: