Identificatie van antiek spinnewiel eenvoudig gemaakt

Inhoudsopgave:

Identificatie van antiek spinnewiel eenvoudig gemaakt
Identificatie van antiek spinnewiel eenvoudig gemaakt
Anonim
vintage houten spinnewiel
vintage houten spinnewiel

Antieke spinnewielidentificatie kan ongelooflijk intimiderend lijken voor mensen die bedenken dat draaiende wielen zo op het ongetrainde oog lijken. Maar als u zich bewapent met de kennis van een paar eenvoudige kenmerken, kunt u zich beter voorbereiden om deze charmante textielmachines te onderzoeken. Hoewel het spinnen van natuurlijke vezels tot draden een vermoeiend proces kan zijn, hoeft het begrijpen van de oorsprong van het antieke spinnewiel bedekt met spinnenwebben in de garage van je grootmoeder dat niet te zijn.

Korte geschiedenis van de spinnewieltechnologie

Spinnewielen worden al eeuwenlang in een of andere vorm gebruikt, omdat hun op katrollen gebaseerde systeem voor mensen de belangrijkste manier was om natuurlijke vezels tot daadwerkelijk bruikbare draden te spinnen. Enkele belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis van het spinnewiel die The Spinning Wheel Sleuth opmerkt, zijn onder meer de toevoeging van spoel-/vliegermechanismen in de 16e eeuw, "die het draaien continu en dus sneller maken", en de introductie van het voetpedaal in de 17eeeuw. Met de industrialisatie van de textielindustrie nam het wijdverbreide gebruik van deze spinnewielen af, en de introductie van synthetische vezels bezegelde het lot van het spinnewiel. De moderne ambachtsbeweging heeft echter een nieuwe generatie mensen aangemoedigd om deze textielkunst te leren.

Delen van een spinnewiel

Dit zijn enkele van de belangrijkste elementen die je tegenkomt op een antiek spinnewiel. De aanwezigheid, of het ontbreken daarvan, van deze onderdelen kan een vroege indicatie zijn van de leeftijd en stijl van een antiek spinnewiel.

  • Aandrijfwiel/vliegwiel - Het spaakwiel dat horizontaal of verticaal uitsteekt en de draaiende beweging creëert
  • Trap/pedaal - Het voetpedaal aan de basis van het draaiende wiel dat, wanneer ingedrukt, het aandrijfwiel activeert
  • Flyer & Bobbin - Het u-vormige deel van het spinnewiel dat een spoel vasthoudt (die de gesponnen draden verzamelt)
  • Mother of All - Het voorpaneel, zogezegd het draaiende wiel met daarin een instelknop, de vlieger, de spoel en de meisjesstang
  • Maiden Bars - De verticale balken die het flyermechanisme op zijn plaats houden

Antieke spinnewielidentificatie

Hier zijn een paar verschillende identificatiegegevens waarmee u de leeftijd en regio waar een antiek spinnewiel mogelijk vandaan komt beter kunt beoordelen.

Deskundig advies

Helaas zal het identificeren van de fabrikant van een antiek spinnewiel veel meer moeite vergen dan een simpele Google-zoekopdracht. Antieke spinnewielen waren niet altijd voorzien van een makersteken, en sommige van deze merktekens zijn afkomstig van bedrijven die al tientallen jaren of zelfs eeuwen niet meer geproduceerd worden. Hiervoor is hulp nodig van een specialist, zoals Greenville, SC's eigen Spinning Wheel Antiques & Appraisals. In contact komen met een spinnewiel of textieltaxateur zal een belangrijke eerste stap zijn bij het dateren van uw wiel.

Tekenen van ouderdom en gebruik

Als je niet zeker weet of je antieke spinnewiel echt antiek is, kun je de verschillende onderdelen van het spinnewiel bekijken en bepalen of ze uniform van aard of asymmetrisch zijn. Omdat de productienormen nog niet van kracht waren toen de meeste antieke spinnewielen werden gemaakt, kunnen asymmetrische stukken een vroege indicatie zijn van de werkelijke leeftijd van het wiel. Op dezelfde manier kun je kijken naar onderdelen die zwaar gemanipuleerd zouden worden, zoals het pedaal en de flyer, en kijken of er duidelijke tekenen van slijtage zijn.

Antieke spinnewielstijlen

Als u geen taxateur kunt vinden die naar uw antieke spinnewiel kan kijken, zijn er dingen die u zelf kunt beoordelen en die u een inschatting geven van de stijl van uw antieke spinnewiel, en wanneer en/of waar het is afkomstig van.

Spinnewielen van Saksen

Deze draaiende wielen waren de eersten met een pedaal en klossen en het vroegste bewijs hiervan gaat terug tot 1533.

Vintage weefgetouw en spinnewiel
Vintage weefgetouw en spinnewiel

Noors spinnewiel

Noorse wielen lijken sterk op Saksische wielen, hoewel ze vier poten en een bankframe hebben

vrouw die wol spint
vrouw die wol spint

Charkha-wielen

Charkha, een tafelbladstijl van spinnen, is de oudste vorm van spinnen en vindt zijn oorsprong in India. Dit tafelblad zou uiteindelijk rechtop worden gemaakt en het conventionele spinnewiel worden dat we vandaag de dag kennen.

Charkha-wielen
Charkha-wielen

Iers kasteelwiel

Castle-wielen verplaatsten de flyer van vóór het stuur naar boven het stuur, waardoor deze machines minder ruimte in beslag namen.

Iers kasteelspinnewiel
Iers kasteelspinnewiel

Wandelwiel/Wolwiel

De onevenredig grote loopwielen (bedoeld om staand te worden bediend) werden tijdens verkenningen naar de Amerikaanse koloniën gebracht en werden tot ver in de 19eeeuw gebruikt, totdat textielfabrieken maakten het spinproces efficiënter.

loopwiel
loopwiel

Spinning Jenny

Deze grote draaiende wielen uit de late 18eeeeuw tonen een handslinger en meerdere spoelen, en vormden een vroege stap in de richting van de industrialisatie van textiel

draaiende Jenny
draaiende Jenny

Antieke spinnewielwaarden

De markt voor spinnewielen is ongelooflijk uniek vanwege zijn nichekarakter, maar antieke spinnewielen van hoge kwaliteit kunnen een aanzienlijke hoeveelheid geld waard zijn, deels vanwege het aantal onderdelen dat nodig is om het mechanisme te laten werken. Een van de duurste spinnewielen die ooit zijn verkocht, was een Charkha-spinnewiel dat door Mahatma Gandhi aan een aanhanger van de Indiase onafhankelijkheid werd aangeboden en dat werd getaxeerd op $ 75.000. Je kunt ook een overvloed aan antieke spinnewielen en spinnewielonderdelen vinden op sites als Ebay en Etsy, en de meeste van deze wielen kosten tussen de €200 en €450.

Antieke spinnewielen en hun gebruik

Als je toevallig een werkend antiek spinnewiel vindt, of al bezit, dan is dit misschien het moment om een nieuwe hobby te beginnen. Als het spinnewiel van je grootmoeder uit de garage echter ernstig in verval is, kun je de onderdelen altijd opnieuw gebruiken om een wanddecoratie in cottage-stijl voor je huis te creëren.

Aanbevolen: