Asboomtypen, identificatie, gebruik en ziekten

Inhoudsopgave:

Asboomtypen, identificatie, gebruik en ziekten
Asboomtypen, identificatie, gebruik en ziekten
Anonim
Es
Es

Als u een mooie schaduwboom voor uw landschap wenst, hoeft u niet verder te zoeken dan een es (Fraxinus spp.). De bladverliezende en statige bomen vullen zich tijdens de herfst met spectaculaire kleuren, waarbij het gebladerte gouden, paarse, rode of oranje tinten krijgt. Als er voldoende ruimte is om zich te vertakken en zijn volledige potentieel te bereiken, is deze boom een aantrekkelijk exemplaar.

Gemeenschappelijke soorten essen

Alle essen zijn verwant aan olijfbomen, behoren tot de familie Oleaceae en hebben onderscheidende kenmerken waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn. Alle soorten hebben tegenovergestelde takken, wat veel bomen niet hebben, en samengestelde bladeren. Ze zijn tweehuizig, wat betekent dat de boom mannelijke en vrouwelijke delen op de bloemen heeft, die elk op afzonderlijke bomen voorkomen. Wil een vrouwelijke as de karakteristieke gevleugelde zaden produceren, dan moet er een mannelijke boom in de buurt zijn voor bestuiving.

Tuinders vinden hoogstwaarschijnlijk jonge exemplaren van ongeveer een jaar oud en 60 cm hoog in plaatselijke tuincentra en kwekerijen van inheemse planten. Ze hebben allemaal vergelijkbare groeivereisten, maar elk heeft verschillende kenmerken die hen onderscheiden van de ander. Willis Orchard Co. biedt essen te koop aan.

Witte as

Witte essenboom
Witte essenboom

De witte es (Fraxinus americana) groeit snel tot 25 meter hoog en is winterhard in de USDA zones 3 tot en met 9. De witte es (Fraxinus americana) komt oorspronkelijk uit het oosten van de VS. Het is de grootste van de inheemse essen en heeft een opvallende rechte stam met grijsachtige bast, en vormt op de vervaldag een ronde kroon. Paarsachtige tot groene bloemen verschijnen in de lente voordat het blad verschijnt en maken plaats voor trossen gevleugelde zaden die rijpen in de herfst. In de herfst verandert het blad van kleur naar geel en vervolgens naar paarsrood, waardoor het een kleurrijke landschapstoevoeging wordt. De onderkant van de bladeren heeft een witachtige kleur.

Groene as

Groene asboom in de herfst
Groene asboom in de herfst

Hardy in USDA zones 3 tot en met 9 en afkomstig uit de VS, groeit groene as (Fraxinus pennsylvanica) snel tot 22 meter hoog. De boom wordt vaak aangezien voor witte essen vanwege hun vergelijkbare uiterlijk. Het belangrijkste verschil is dat de bloemen in de lente verschijnen nadat het blad en de onderkant van de bladeren groen zijn. Naarmate de boom ouder wordt, ontwikkelt hij een ronde kroon en voegt hij herfstkleur toe, waarbij het blad geel wordt.

Zwarte as

Zwarte essenboom
Zwarte essenboom

Zwarte essenbomen (Fraxinus nigra) komen oorspronkelijk uit de noordelijke delen van de oostelijke VS, zijn winterhard in USDA zones 3 tot en met 9 en groeien langzamer dan groene en witte essen. Op volwassen leeftijd kleiner dan zijn groene en witte verwanten, wordt de boom op de vervaldag ongeveer 60 voet lang en ontwikkelt hij een ronde kroon met groen blad, zowel aan de boven- als onderkant. Het verdraagt nattere omstandigheden dan de andere twee assoorten, hoewel alle soorten vochtige en goed doorlatende omstandigheden verdragen. Het blad ontwikkelt zich later en verschijnt meestal in het late voorjaar, gevolgd door bloemen en de gevleugelde zaden in de herfst. Zwart essenhout is zachter dan dat van de groene en witte soorten, maar wordt net als de andere twee voor commerciële houtbewerking gebruikt. Tijdens de herfst wordt het blad geel.

Gewenste groeiomstandigheden

Alle essen gedijen goed onder vergelijkbare omstandigheden en geven de voorkeur aan een zonnige locatie in het landschap, waarbij zwarte essen het minst tolerant zijn ten aanzien van schaduw. Elk type groeit het beste in rijke, goed doorlatende gronden die vochtig worden gehouden, maar zodra ze zich eenmaal hebben gevestigd, verdragen ze droge omstandigheden, waarbij witte essen de meeste tolerantie hebben voor droogte en zwarte essen de minste tolerantie. Door de grond vochtig te houden door regelmatig water te geven, krijgt u de beste prestaties.

Aandacht voor beplanting en landschapsgebruik

Elk type es heeft een spreiding die vergelijkbaar is met de hoogte, dus houd bij het selecteren van een permanente locatie in het landschap rekening met de volwassen grootte. U wilt een locatie kiezen waar de boom zich tot zijn volledige grootte kan ontwikkelen, zonder enige belemmering van een structuur of andere bomen. Hierdoor kan de boom ook meer opvallen, waardoor het een exemplaar is dat vooral in de herfst opv alt als het zijn kleurrijke herfstbladeren laat zien.

Plant bij het planten niet dieper dan de boom oorspronkelijk in de container groeide. Te diep planten zet de boom onder druk en kan tot achteruitgang leiden. Alle essen zijn gevoelig voor windschade. Plant de boom daarom in gebieden met weinig wind, waar gevallen takken de structuren niet beschadigen.

Esbomen vervullen verschillende behoeften in het landschap, van een grote schaduwboom tot een straatboom. Ze vormen ook een geschikte aanvulling op wilde dieren en inheemse tuinen, aangezien verschillende soorten vogels de zaden eten. Houd er rekening mee dat de bomen bladverliezend zijn, dus u zult in de winter te maken krijgen met gevallen bladeren en gevallen zaden. U kunt dus overwegen de bomen te planten op een plaats waar er geen rommel ontstaat.

Asboomverzorging

Als ze op de juiste manier worden onderhouden, geplant en verzorgd, zijn essen mooie landschapstoevoegingen. Om de grond vochtig te houden en ongewenste onkruidgroei te verminderen, installeert u ongeveer 10 cm organische mulch rond de plantplaats, waarbij u ervoor zorgt dat deze enkele centimeters van de stam verwijderd blijft, anders kan dit tot ziekten leiden. Dit helpt ook om een barrière rond de boom te behouden, wat het aantal verwondingen vermindert doordat tuingereedschap tegen de boom botst en de stam verwondt, waardoor wonden opengaan voor ongedierte.

Bemesten

Asbomen hebben het hele jaar door geen zware voeding nodig, maar een jaarlijkse toepassing in de herfst helpt de boom een gezonde groei te behouden, waardoor potentiële problemen worden verminderd. Gebruik een universele boommeststof zoals 10-10-10 en breng deze volgens de aanwijzingen op de verpakking aan onder het bladerdak van de boom. Verdeel de meststof gelijkmatig over de plantplaats, zorg ervoor dat het product niet tegen de stam botst en goed in de grond water geeft.

Snoeien

Voer groot corrigerend snoeien uit om in de herfst een sterke structuur en vorm te ontwikkelen in jonge essen. Wind en zwaar ijs kunnen de ledematen beschadigen, die moeten worden verwijderd. U zult ook eventuele uitlopers willen wegsnoeien en ze vlak tegen de stam afsnijden, evenals eventuele dode, beschadigde of kruisende takken. Snoei beschadigde of dode takken het hele jaar door weg. Maak uw sneden altijd net boven de dode delen en in het levende hout, waarbij u het dode deel volledig van de boom snijdt.

Plagen en ziekteproblemen

Esbomen zijn vatbaar voor een breed scala aan plagen en ziekteproblemen, maar veel van deze problemen behoeven geen behandeling, omdat ze de boom niet zullen doden. Sommige ziekten en plagen leiden tot het verval en de dood van de boom.

Emerald Ash Borer

Schade aan de smaragdgroene asboorder
Schade aan de smaragdgroene asboorder

In de noordelijke delen van het verspreidingsgebied van de boom en het Midwesten is de smaragdgroene asboorder de dodelijkste plaag die de boom aanv alt. Omdat de destructieve houtboorder gezonde essen aantast en doodt, willen tuinders die in deze regio's wonen misschien geen es aan hun landschap toevoegen, omdat er geen behandeling is als de boom eenmaal is geïnfecteerd en deze moet worden verwijderd.

Tekenen van een besmetting met smaragdgroene asboorders zijn onder meer een achteruitgang in de gezondheid van de boom, wat zichtbaar wordt in afstervende takken en het bladerdak. De kever vestigt zich onder de schors en creëert kronkelende tunnels, gaten in de stam die D-vormig zijn, zuignappen die uit de stam ontspruiten onder de activiteit van de boorder en tijdens de herfst voeden zich witte wormachtige larven onder de schors van de stam.

Andere houtboorders

Schorsschade aan een esboom
Schorsschade aan een esboom

Esbomen zijn gevoelig voor andere soorten houtboorders, maar in tegenstelling tot de smaragdgroene essenboorder, die gezonde bomen aanv alt, vallen andere boorders alleen gestreste of beschadigde bomen aan. Omdat insecticiden geen adequate bestrijding bieden, kunt u het probleem voorkomen door de es gezond te houden door deze op een geschikte locatie te planten, indien nodig water te geven en de schors niet te beschadigen met gazonapparatuur.

Andere asplagen

Bladluizen, gallen en schubben kunnen problematisch zijn voor asbomen; Bladluizen en gallen veroorzaken echter alleen cosmetische schade en vereisen geen insectendodende behandeling. Als schubben een probleem worden, behandel het besmette gebied dan wekelijks met tuinbouwolie of insectendodende zeep.

Ziekteproblemen

Esbomen zijn vatbaar voor ziekten zoals verticilliumverwelking, anthracnose, roest en asverlies, waardoor het bladerdak van de boom dunner wordt en de takken afsterven. Asroest verschijnt als roodachtige vlekken op het gebladerte en er is geen behandeling nodig. Bomen die zijn geïnfecteerd met anthracnose hebben vervormd blad met bruine cirkelvormige vlekken en de bladeren kunnen in de lente vallen, gevolgd door een nieuwe bloei ongeveer een maand later. Er is geen behandeling nodig voor anthracnose. Verticilliumverwelking is dodelijk voor essenbomen en zorgt ervoor dat de boom achteruitgaat en uiteindelijk afsterft, waardoor verwijdering uit het landschap nodig is.

Knap maar kieskeurig

Tuinders die in de zuidelijke delen van het verspreidingsgebied van de es wonen, zullen minder problemen ondervinden bij het kweken van deze knappe maar potentieel kieskeurige boom dan hun noordelijke buren. In gebieden waar de smaragdgroene asboorder geen probleem is, biedt de boom een verscheidenheid aan toepassingen en verlicht hij het landschap met kleur tijdens de sombere herfstdagen wanneer andere planten klaar zijn voor het jaar.

Aanbevolen: