20 interne sollicitatievragen met indrukwekkende antwoorden

Inhoudsopgave:

20 interne sollicitatievragen met indrukwekkende antwoorden
20 interne sollicitatievragen met indrukwekkende antwoorden
Anonim
Vrouw bij intern sollicitatiegesprek
Vrouw bij intern sollicitatiegesprek

Wanneer iemand die al voor een bedrijf werkt, in aanmerking komt voor een promotie of een zijwaartse overstap binnen de organisatie, omvat het aanwervingsproces een intern interview. Of u nu op zoek bent naar een nieuwe functie bij uw huidige werkgever, of betrokken bent bij het interviewen van interne kandidaten, het is een goed idee om te overwegen welke soorten vragen in deze situatie passend zijn.

Bedrijfsspecifieke interne sollicitatievragen

Interne interviews bevatten doorgaans een combinatie van typische interviewvragen en vragen die betrekking hebben op de unieke inzichten die de kandidaat heeft als iemand die al voor het bedrijf werkt.

  • Waarom heb je besloten om hier te komen werken?Een interviewer die dit vraagt, wil graag weten wat je in het allereerste begin naar de organisatie heeft geleid. Wees eerlijk over de reden waarom u heeft besloten de baan waarin u zat te aanvaarden, maar leg ook uit hoe uw betrokkenheid bij de organisatie is gegroeid in de loop van de tijd dat u daar werkt. Als u eerlijk kunt zeggen dat u opnieuw een baan bij het bedrijf zou aanvaarden, zou dat goede informatie zijn om te delen.
  • Wat vindt u van de huidige koers van het bedrijf? Met dit soort vragen wil de interviewer ontdekken hoe goed de geïnterviewde weet over de strategieën en doelstellingen van de organisatie en doelstellingen. Als u de geïnterviewde bent, geef dan aan dat u begrijpt wat de huidige richting is en deel uw visie op wat dit betekent voor de toekomst van de organisatie.
  • Hoe nauw bent u afgestemd op de cultuur van de organisatie? Een interviewer zou zoiets als dit vragen om te bepalen of de kandidaat de cultuur van het bedrijf echt als de juiste match beschouwt voor hen. Dit heeft invloed op de vraag of het waarschijnlijk is dat het individu bij het bedrijf blijft. Als u deze vraag wordt gesteld, beschrijf dan de cultuur zoals u die begrijpt, en leg uit hoe deze consistent is met uw werkvoorkeuren, waarden en carrièredoelen.
  • Hoe lang bent u van plan bij het bedrijf te blijven? Een interviewer zou zoiets als dit kunnen vragen om een idee te krijgen of u echt vooruitgang wilt boeken binnen het bedrijf, of als je gewoon op zoek bent naar een promotie. Laat de interviewer weten wat uw carrièredoelen zijn. Leg uit hoe de interne promotie of transitie waarvoor u solliciteert in deze doelstellingen past, en geef aan dat u voor onbepaalde tijd bij het bedrijf wilt blijven, zolang u maar vooruitgang kunt boeken in de richting van uw doelstellingen.
  • Als je één ding aan het bedrijf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn? Waarom? Met deze vraag wil een interviewer een idee krijgen van welk aspect van de organisatie volgens u het meest verbeterd moet worden en waarom. Wees bereid een doordacht antwoord op deze vraag te geven, met een op feiten gebaseerde reden om uw aanbeveling te onderbouwen.

Groei in uw huidige rol

Bij het overwegen van interne kandidaten willen rekruteringsmanagers vaak een idee krijgen van wat er is gebeurd gedurende de tijd dat de kandidaat bij het bedrijf is geweest, om hen voor te bereiden op de overstap naar een nieuwe functie of het op zich nemen van een groter verantwoordelijkheidsniveau.

  • Op welke manieren ben je gegroeid als professional tijdens je tijd hier tot nu toe? Een interviewer die een interne kandidaat voor een nieuwe rol overweegt, zal dit vragen om er zeker van te zijn dat de aanvrager heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheden om te groeien en zich te ontwikkelen. Wees voorbereid om uit te leggen hoe ver je bent gekomen in je tijd bij het bedrijf en hoe de lessen die je onderweg hebt geleerd je goed van pas zullen komen in je nieuwe rol.
  • Wat is er aan uw werk hier tot nu toe waardoor u het meest trots bent? Interviewers stellen deze vraag om een idee te krijgen van wat interne kandidaten doorgaans prioriteit geven, aangezien dit een indicator is van wat iemand motiveert. Concentreer u op een prestatie die een positieve impact heeft gehad op uw team, de afdeling of de algehele organisatie. Als u op deze manier antwoordt, positioneert u zich als een resultaatgerichte teamspeler.
  • Wat heb je over jezelf als werknemer geleerd tijdens je tijd hier? Deze vraag is bedoeld om kandidaten aan te moedigen na te denken over hun ervaringen met de organisatie en hoe deze hun medewerkers heeft geïnformeerd carriere. Heb je geleerd dat je samenwerking verkiest boven zelfstandig werken? Heeft u ontdekt dat u een ervaren mentor bent? Heb jij geleerd contraproductief perfectionisme los te laten? Deel uw inzichten met de interviewer.
  • Wat weet je nu waarvan je zou willen dat het je was verteld toen je voor het eerst begon? Het doel van deze vraag is om een idee te krijgen van hoe afgestemd je bent op wat is nodig om nieuwe medewerkers klaar te stomen voor succes. Als u solliciteert naar een managementfunctie, moet u dit vóór uw sollicitatiegesprek overwegen en bereid zijn hierop te antwoorden. Misschien ligt het antwoord in de manier waarop prestaties worden geëvalueerd, of in de focus van het bedrijf op innovatie.
  • Wat zouden uw collega's zeggen als ik hen zou vragen of u promotie moet maken? De manier waarop een kandidaat deze vraag beantwoordt, laat een interviewer zien hoe goed de kandidaat is afgestemd de percepties van anderen. Bedenk wat de mensen met wie u het nauwst samenwerkt in alle eerlijkheid over u zouden kunnen zeggen als hen wordt gevraagd u een aanbeveling te doen voor de baan waarop u solliciteert. Deel die informatie met de interviewer.
Collega's bespreken in vergadering op kantoor
Collega's bespreken in vergadering op kantoor

Interesse- en motivatievragen

Bij het interviewen van interne kandidaten willen rekruteringsmanagers of HR-professionals een goed idee krijgen van waarom een sollicitant naar een nieuwe rol wil overstappen, en hoe de nieuwe rol aansluit bij hun professionele interesses.

  • Waarom zou u geselecteerd moeten worden voor deze interne overstap?Het doel van deze vraag is om te zien hoe effectief de kandidaat zichzelf kan pitchen als een ideale keuze voor de baan. Als u solliciteert voor een interne verhuizing, moet u een antwoord voorbereiden dat precies weergeeft wat u een betere keuze maakt voor deze functie dan anderen die voor het bedrijf werken, evenals externe kandidaten.
  • Waarom wil je deze functie? Wanneer ze met interne kandidaten spreken, vragen interviewers vaak direct waarom het individu op zoek is naar de nieuwe kans. Als interne kandidaat moet u de specifieke reden kunnen verwoorden waarom u geïnteresseerd bent om naar deze specifieke functie te verhuizen. Misschien wil je bij het bedrijf blijven en ben je toe aan een nieuwe uitdaging. Misschien is deze functie al die tijd je doel geweest. Geef uw redenen op en leg uit waarom u geschikt bent.
  • Hoe past deze nieuwe rol bij uw interesses? Met dit soort vragen probeert een interviewer een idee te krijgen of de kandidaat echt geschikt is voor de functie. Iemand die over de vaardigheden beschikt, maar niet echt geïnteresseerd is in wat hij of zij doet, zal waarschijnlijk niet slagen of blijven. Wees bereid om duidelijk te verwoorden hoe de taken en taken aansluiten bij specifieke interessegebieden die voor u belangrijk zijn.
  • Hoe past deze functie in uw carrièreplannen voor de lange termijn? Wanneer een interviewer dit vraagt, wil hij er zeker van zijn dat de interne overstap waar een kandidaat om vraagt, iets is dat is voor hen echt logisch om te doen, in plaats van alleen maar een kans te zijn om iets anders te doen. Leg uit hoe deze positie een stap in de richting van het bereiken van je ultieme carrièredoel vertegenwoordigt, wat het ook mag zijn.
  • Welke aspecten van uw huidige baan vindt u het meest lonend? Bij dit soort vragen wil de interviewer te horen krijgen dat de kandidaat zeer gemotiveerd is door aspecten van de huidige baan die ook aanwezig zijn in de baan die zij zoeken. Geïnterviewden moeten uitleggen wat ze het leukst vinden in hun huidige rol, en vervolgens vertellen hoe ze verwachten een vergelijkbare voldoening te vinden als ze voor de nieuwe functie worden geselecteerd.

Vragen over de overstap naar een nieuwe functie

Wanneer een interne kandidaat in aanmerking komt voor een zijwaartse overstap of promotie, is het normaal dat de beslisser een idee wil krijgen van de vraag of de persoon in staat zal zijn om soepel over te stappen naar een nieuwe rol.

  • Hoe gaat u het opgeven van uw huidige rol aanpakken om naar een nieuwe te verhuizen? Een interviewer die deze vraag stelt, wil kijken of u een interne verandering met gratie en professionaliteit. Laat de interviewer weten dat u ijverig zult werken om uw vervanger op te leiden en beschikbaar te zijn voor vragen zonder te veel te doen of te proberen te controleren hoe de persoon die in uw vorige functie komt, de rol benadert.
  • Hoe gaat u om met het begeleiden van mensen die uw collega's zijn geweest? Interviewers hebben de neiging deze vraag te stellen wanneer iemand gepromoveerd wil worden tot het toezicht houden op het team waar hij of zij momenteel deel van uitmaakt. Als u zich in deze positie bevindt, zorg er dan voor dat u uitlegt dat u begrijpt hoe belangrijk het is voor managers om de juiste afstand te bewaren tot directe ondergeschikten, en tegelijkertijd een sterke professionele relatie te onderhouden.
  • Hoe denk je dat je teamgenoten zullen reageren als je deze baan krijgt? Een interviewer zal deze vraag stellen om een idee te krijgen of een interne kandidaat de impact van zijn zet heeft overwogen zou kunnen hebben op nauwe collega's. Leg uit hoe u hen over uw verhuizing zou vertellen op een manier die geen zorgen baart of hen het gevoel geeft dat u ze in de steek laat.
  • Wie van uw collega's zou het meest geschikt zijn om de rol die u nu vervult over te nemen? Met deze vraag hoopt de interviewer te ontdekken of u heeft gedacht over wie goed geschikt zou zijn om u te vervangen als u wordt geselecteerd voor een nieuwe rol. Neem de tijd om na te denken over wie u zou aanbevelen en waarom die persoon de persoon is die u zou kiezen.
  • Welke training verwacht u nodig te hebben als u voor deze nieuwe rol wordt geselecteerd? Het antwoord van een geïnterviewde op deze vraag zal licht werpen op de vraag of het individu een realistisch idee heeft van wat het gaat doen nemen om te slagen in de nieuwe rol. Bedenk als interne kandidaat welke vaardigheden u nodig heeft om te ontwikkelen of te verbeteren, en wees bereid te verwoorden hoe u dit kunt doen. Overweeg ook om de vaardigheden die u al heeft te bespreken en die u een voorsprong zullen geven in de nieuwe functie.

Effectieve interne interviews

Of jij nu degene bent die de vragen stelt of degene bent die hoopt een nieuwe baan aangeboden te krijgen bij je huidige bedrijf, de voorbereiding op een intern sollicitatiegesprek kan een uitdaging zijn. Bereid zijn om de juiste vragen te stellen is de sleutel voor interviewers om verstandige beslissingen te kunnen nemen bij het aannemen van personeel. Voor interne kandidaten kan het eerlijk en overtuigend beantwoorden van moeilijke sollicitatievragen u helpen uzelf te positioneren voor een promotie of een nieuwe kans op het werk.

Aanbevolen: