Veelgestelde sollicitatievragen voor een elektricien

Inhoudsopgave:

Veelgestelde sollicitatievragen voor een elektricien
Veelgestelde sollicitatievragen voor een elektricien
Anonim
Elektricien werkt aan een elektrisch paneel
Elektricien werkt aan een elektrisch paneel

Wanneer u solliciteert voor een baan als elektricien, kunt u vragen verwachten die betrekking hebben op werkgerelateerde bijzonderheden, maar ook vragen die betrekking hebben op de algemene werkgeschiedenis en houding. De volgende interviewvragen komen misschien niet in elk interview aan de orde, maar u moet bereid zijn ze te beantwoorden zoals de gegeven voorbeeldantwoorden.

1. Wat komt in aanmerking om als elektricien te werken?

Werkgevers zullen willen weten of u over de juiste vaardigheden en kwalificaties beschikt om als professionele elektricien te werken. Vermeld alle relevante certificeringen, licenties en opleidingen, evenals eventuele ervaringen uit eerdere banen die specifiek betrekking hebben op de baan van een elektricien.

Mogelijke antwoorden:

  • Een middelbare schooldiploma en een Associate's degree in elektrische technologie kwalificeren je.
  • 4 jaar als leerling gewerkt (of vul het aantal jaren in dat vereist is in jouw land) voor ervaring.
  • Je bent al () jaar een erkende gezel.
  • Je hebt een uitstekend kleurzicht.
  • Momenteel werk je aan je Master Elektricien-certificering (indien van toepassing).
  • Je hebt voor het laatst de vereiste studiepunten behaald voor cursussen voor permanente educatie (vul de datum en cursus in).
  • Je hebt ervaring met elektrische systemen in commerciële gebouwen.
  • Je hebt oudere kantoorgebouwen opnieuw bedraad om ze op code te brengen, installaties en upgrades uitgevoerd in verschillende kantoren en in het weekend en de avonden oproepbaar geweest voor noodreparaties en probleemoplossing.

2. Bent u gespecialiseerd in een bepaald gebied?

Naast kwalificaties zal een werkgever willen weten of je bepaalde specialisaties hebt. Sommige elektriciens zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in elektrische systemen en bedieningselementen, bedrading of elektromechanische reparaties. Anderen hebben wellicht bijzondere expertise in het lezen van blauwdrukken of het oplossen van algemene problemen.

Mogelijke antwoorden voor de functie van elektricien in een fabriek, productie of fabriek:

  • Je bent gespecialiseerd als industriële elektricien voor grootschalige projecten in fabrieken en diverse industriële gebouwen/faciliteiten.
  • Je lost problemen op met grote productieapparatuur in fabrieken (voeg soorten fabrieken in).
  • Je hebt met verschillende programmeerbare logische centra gewerkt, vooral computers die processen in de fabrieken besturen. Je hebt ook verlichtingssystemen en beveiligingssystemen bedraad en geüpgraded.

Mogelijke antwoorden voor een onderhoudselektricien:

  • Je onderhoudt, upgradet en repareert de bestaande elektrische systemen in de fabriek.
  • Je werkte als aannemer voor een elektriciteitsbedrijf dat contracten had voor verschillende fabrieken en fabrieken (geef namen en data op).
  • Je werd vervolgens door de fabriek aangenomen (naam opgeven) als medewerker op de onderhoudsafdeling, verantwoordelijk voor het elektrische onderhoud van alle fabrieksapparatuur.

3. Waarom bent u geïnteresseerd in de elektrotechniek?

Als u nieuw bent in de elektrotechniek of solliciteert naar een stage, wordt u deze vraag waarschijnlijk gesteld. Werkgevers stellen deze vraag omdat ze willen horen over uw motivaties en doelen, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat u echt geïnteresseerd bent in het vakgebied.

Interessante antwoorden en redenen:

  • Je bent altijd mechanisch ingesteld geweest.
  • Elektriciteit en de verschillende systemen die de apparatuur, machines en elektronische systemen van stroom voorzien, zijn voor u een puzzel als ze moeten worden geüpgraded of gerepareerd.
  • Je geniet van de uitdaging om op te sporen wat er mis is en vervolgens een oplossing te vinden om het te repareren, zodat het werkt en functioneert zoals het hoort.
  • Je begrijpt elektrische circuits en hoe elektriciteit wordt geleid en hoe deze verschillende elektrische systemen aandrijft.
  • Je hebt er een natuurlijk talent voor.

4. Waarom ben je geïnteresseerd in dit specifieke soort werk?

Afhankelijk van het soort baan waarvoor u solliciteert (industrieel, residentieel of commercieel), wordt u mogelijk gevraagd waarom u geïnteresseerd bent in dat aspect van het vakgebied en niet in andere. Wees erop voorbereid om uit te leggen waarom u op zoek bent naar het specifieke type functie waarvoor het sollicitatiegesprek bedoeld is.

Antwoord voor industriële elektricien:

  • Je bent een ervaren industriële elektricien, zoals je eerder hebt beschreven.
  • Je houdt ervan om problemen op te lossen.

Antwoorden voor residentiële elektricien:

Je bent er trots op dat je oplossingen vindt voor het elektrische systeem in iemands huis. Het maakt uw werk heel persoonlijk als u weet dat u de stroom in iemands huis kunt herstellen, een oud systeem opnieuw kunt bedraden zodat het niet langer brandgevaarlijk is voor het gezin dat in het huis woont, of een nieuw huis kunt bedraden, zodat u het weet. het gezin dat daar woont, zal zeker over een veilig elektrisch systeem beschikken. Het is een zeer dankbare baan

Antwoorden voor commerciële elektricien:

  • Je geniet van het werktempo als commercieel elektricien.
  • Je baan verandert bijna wekelijks, tenzij je aan een langer project werkt.
  • Je reist af en toe en ontmoet veel interessante mensen in verschillende sectoren.
  • De elektrische systemen zijn vaak nieuwbouw, hoewel er wel een paar projecten zijn waarbij oudere systemen moeten worden geüpgraded of vervangen/opnieuw bedraad.

5. Wat is het verschil tussen een onderbreker en een zekering?

Interviewers vragen soms naar wat misschien heel basiskennis lijkt, om mensen uit te sluiten die niet over de fundamentele kennis beschikken die nodig is om in de baan te slagen. Wees voorbereid op het uitleggen van de belangrijkste concepten die relevant zijn voor het werk van een elektricien, om aan te tonen dat u inzicht heeft in het werk en wat het inhoudt. Als u een vraag wordt gesteld waarop u het antwoord niet weet, kan het nog steeds prima zijn als u aan de interviewer kunt uitleggen hoe u het antwoord zou benaderen als u wordt geconfronteerd met de behoefte om de informatie in het veld te kennen.

Antwoord:

  • Beide zijn ontworpen om de elektriciteitsstroom te onderbreken bij overbelasting of kortsluiting.
  • Een stroomonderbreker is de modernere methode. Het heeft een interne schakelaar die uitschakelt bij overbelasting of kortsluiting. Dit voorkomt dat de stroom verder gaat en apparatuur beschadigt of, in het geval van uw huis, alles wat op het stopcontact is aangesloten, zoals een koelkast of een computer. Zodra het gevaar van de piek voorbij is, kan de stroomonderbreker worden gereset.
  • Een zekering daarentegen wordt niet gebruikt in nieuwbouw. Je vindt ze in oudere huizen en gebouwen. Een zekering is AC (hoogspanning) of DC (laagspanning). Het werkt als een onderbreker, maar in plaats van het te resetten, moet je het handmatig vervangen, omdat het een metalen strip of draad heeft die vonkt bij overbelasting of kortsluiting. Die strip smelt en de lont brandt door. De zekering is alleen minder efficiënt en moet worden vervangen, terwijl een stroomonderbrekerschakelaar eenvoudig kan worden gereset.
Elektricien let op de veiligheid bij hoogspanning
Elektricien let op de veiligheid bij hoogspanning

6. Aan welke soorten elektrische systemen heeft u in het verleden gewerkt?

Wees voorbereid op het opsommen van de verschillende soorten elektrische systemen waaraan je in het verleden hebt gewerkt, met details over de reikwijdte van elk type project en de rol die je hebt gespeeld. Als er typen systemen zijn die relevant zijn voor deze baan en waar je nog niet eerder aan hebt gewerkt, leg dan uit hoe je ervaringen en training uit het verleden je hebben voorbereid om klaar te zijn om dit soort systemen aan te pakken.

Mogelijke antwoorden:

  • Je hebt gewerkt aan residentiële diensten die gebruik maken van een gesplitste fase of een centraal afgetakte nulleider. Deze zijn gebruikelijk in woningen voor 120 volt verlichting en diverse stekkerbelastingen. Lijn 1 tot Lijn 2 voor eenfasige belastingen van 240 volt voor airconditioners, boilers en elektrische fornuizen.
  • Je hebt gewerkt aan driefasige vierdraads wye voor commerciële gebouwen. Dit is 120/208 volt wye. Het ondersteunt kleine HVAC-systemen. Je hebt ook gewerkt aan elektrische systemen voor grotere commerciële gebouwen waarvoor 277/480 volt en eenfasige 277 volt verlichting en HVAC-belastingen nodig waren.
  • Je hebt gewerkt aan driefasige, driedraads delta-wye elektrische voorzieningen voor industriële gebouwen. Deze waren bedoeld voor driefasige motorbelastingen en ook voor netstroom.
  • Je hebt ook in oudere fabrieken gewerkt met driefasige motorbelastingen en sommige hadden zelfs 120 volt eenfasige verlichting en stekkerbelastingen.
  • Je hebt ook gewerkt met driefasige tweedraads hoekgeaarde delta-elektriciteitskabels die door het bedrijf werden gebruikt als een manier om de bedradingskosten te verlagen. U hebt dus een servicekabel gebruikt die slechts twee geïsoleerde geleiders had in plaats van de drie die worden gebruikt bij een driefasige service-ingang.
  • Je hebt met of aan een van de volgende zaken gewerkt:

    • Lijnspanning en fasespanning
    • Direct geaarde of geaarde systemen
    • Problemen met isolatiefouten en correctie van een geaarde fase
    • Laag- en middenspanningsnetwerken
    • IT-systemen (niet-geaarde systemen), TT, TN (geaarde systemen), zoals TN-C, TN-S en TN-C-S

Afhankelijk van de baan waarvoor je solliciteert, kun je uitleggen hoe de systemen waaraan je hebt gewerkt vergelijkbaar zijn met of relevant zijn voor de systemen. Je wilt de recruiter verzekeren dat je begrijpt hoe elektrische systemen werken.

7. Wat zijn de belangrijkste veiligheidsproblemen voor elektriciens?

Interviewers die deze vraag stellen, willen zien dat u op veiligheid let. Ze willen dat u een goed inzicht heeft in de risico's die aan dit soort werk zijn verbonden en dat u een idee krijgt van de mate waarin u zich zorgen maakt over de veiligheid in de manier waarop u uw werk aanpakt.

Antwoordvoorbeelden zijn:

  1. U maakt zich het meest zorgen over fatale elektrische schokken.
  2. De tweede is elektrische/thermische brandwonden, mogelijke elektrische branden.
  3. Er zijn nog andere dingen die u in de gaten moet houden, zoals blootstelling aan lood en de mogelijke gevaren tijdens het lassen.
  4. Je bent je bewust van de gevaren van het werken in de buurt van machines en apparatuur, zodat je niet uitglijdt of v alt.
  5. Sommige werkzaamheden vereisen dat je op krappe plekken zit, zelfs in verwrongen houdingen, om gebieden te bereiken die gerepareerd moeten worden, zodat je altijd op je hoede bent voor accidentele ongelukken of spierspanningen.

8. Wat is het meest uitdagende project waarmee u als elektricien te maken heeft gehad?

Werkgevers willen een idee krijgen van welke aspecten van het werk van een elektricien u misschien een uitdaging vindt, en ook hoe u in het verleden heeft gereageerd toen u met een dergelijke situatie werd geconfronteerd. Geef dus, naast het beschrijven van de situatie, ook details over hoe je met de uitdaging bent omgegaan en wat je ervan hebt geleerd.

Antwoorden:

  • Praat over een uitdaging die verband houdt met de baan waarvoor u solliciteert. Dit kan een project zijn waarbij je aan hetzelfde soort apparatuur hebt gewerkt of een installatie die vergelijkbaar is met wat er van je wordt verwacht in de nieuwe baan.
  • Leg uit wat het project uitdagend maakte en geef vervolgens details over hoe u deze uitdagingen met positieve resultaten hebt aangepakt.
  • Voeg echter niet te veel persoonlijke details toe, vooral niet als het een zwakte of een negatieve reactie zou kunnen onthullen die je had tijdens het uitdagende project.
  • Laat uw sterke punten zien en uw vermogen om uitdagingen te overwinnen.
  • Als je creatief moest zijn bij het oplossen van problemen, schets deze dan met nauwkeurige details over hoe je het probleem hebt opgelost.

9. Wat beschouwt u als de meest cruciale vaardigheden voor elektriciens?

Het doel van het stellen van dit soort vragen is om te kijken of je een duidelijk beeld hebt van wat er nodig is om succesvol als elektricien te werken. Geef niet alleen een opsomming van de vaardigheden, maar geef ook voorbeelden waaruit blijkt dat u ze bezit en pas ze toe in uw werk.

Mogelijke antwoorden:

  • Beschik eerst over technische vaardigheden, een goede kennisbasis en een solide basis van werkervaring.
  • Goede wiskundige vaardigheden zijn ook belangrijk, vooral algebra.
  • Er zijn uitstekende probleemoplossende vaardigheden nodig. Dit zijn je sterkste vaardigheden, samen met kritische denkvaardigheden.
  • Je hebt een basiskennis van verschillende soorten machines en uitrustingssystemen.
  • Je werkt met alle soorten apparatuur.
  • Communicatievaardigheden hebben een hoge prioriteit. Als u niet kunt communiceren wat er aan de hand is of niet kunt luisteren naar anderen die zorgen of problemen hebben, kunt u uw werk niet effectief uitvoeren.

10. Welke procedures volgt u voordat u een taak voltooit?

Details zijn van cruciaal belang voor het werk van elektriciens, dus wees voorbereid om aan een interviewer te beschrijven wat u doet om er zeker van te zijn dat alles klopt met een project voordat u klaar bent om het als voltooid af te tekenen. Leg bijvoorbeeld uit hoe u verifieert dat alles werkt en welke stappen u neemt om ervoor te zorgen dat elk detail is zoals het hoort.

Antwoorden:

  1. Je inspecteert alle elektrische componenten op eventuele fouten.
  2. Je gebruikt testapparatuur om te verifiëren dat er geen systeemstoringen zijn en dat alles goed werkt.
  3. U controleert alle inspecties nogmaals voordat u een testcertificaat of installatiecertificaat aftekent.

11. Vertel me over je werkervaring

Werkgevers zijn op zoek naar vast werk en niet naar opdrachten voor de korte termijn met grote verschillen tussen de banen. U moet bereid zijn dergelijke hiaten tussen het werk uit te leggen. Een ander advies is om je te concentreren op werkervaring die relevant is voor de functie waarvoor je momenteel solliciteert, en op je meest recente werkverleden.

Antwoorden:

  • Je werkt aljaar bij ABC (vul bedrijfsnaam in) (vul nummer in) en hebt geprofiteerd van alle aangeboden trainingsmogelijkheden en certificeringsprogramma's.
  • Je hebt gewerkt aan (leg de soorten apparatuur, machines en elektrische systemen uit).
  • Je moet elke vorm van erkenning of onderscheiding vermelden die je voor je werk hebt ontvangen.
  • Je moet ook eventuele promoties vermelden die je hebt verdiend.

12. Waarom verlaat u uw huidige baan?

Als u momenteel werkt en op zoek bent naar een baan, dan zult u deze vraag waarschijnlijk horen. Wees eerlijk, maar zorg ervoor dat u niets zegt dat erop zou kunnen duiden dat u problemen ondervindt in de omgang met uw collega's. Maak geen negatieve opmerkingen over bepaalde personen en geef geen persoonlijkheidsproblemen aan bij collega's. Focus op werkgerelateerde redenen om te vertrekken.

Antwoord:

  • Je voelt je niet langer uitgedaagd in je huidige functie.
  • Je wilt groeien in je beroep, maar je hebt niet het gevoel dat er een pad is voor carrièregroei.
  • Je bent op zoek naar betere kansen bij een bedrijf dat groeit.
  • Je hebt het gevoel dat je zo ver mogelijk bent gevorderd in je huidige positie.

13. Wat zijn uw salarisverwachtingen?

Wees bereid een realistische salarisverwachting te geven voor de functie waarop u solliciteert. Gebruik uw kennis over het beroep en het bedrijf om een verzoek in te dienen dat aan uw behoeften voldoet en tegelijkertijd redelijk is.

Antwoord:

Mijn huidige salaris is $. Ik ben niet op zoek naar een zijwaartse beweging, maar naar een stap met een hoger loon en betere kansen op groei in vaardigheden en loon

14. Hoe zouden uw voormalige baas of collega's u omschrijven?

Interviewers die deze vraag stellen, willen een idee krijgen van jouw mening over hoe mensen met wie je in het verleden hebt samengewerkt, jou als teamlid zien. Wees bereid een aantal van uw belangrijkste eigenschappen op te sommen en te beschrijven vanuit het perspectief van iemand die tijd met u heeft samengewerkt. Neem items op die specifiek zijn voor uw functiemogelijkheden en uw manier van werken, zoals of u een teamspeler bent of liever zelfstandig werkt en of u hard werkt, loyaal en vasthoudend bent als het gaat om het oplossen van problemen.

collega's van elektriciens
collega's van elektriciens

Mogelijke antwoorden:

  • Je baas zou zeggen dat je ijverig bent en niet opgeeft als je met een probleem wordt geconfronteerd dat moet worden opgelost.
  • Je baas zou zeggen dat je weet hoe je de dagelijkse uitdagingen van het draaiende houden van een fabriek kunt aangaan. Wanneer apparatuur en machines kapot gaan, ben je zeer grondig in het testen en opsporen van de problemen.
  • Je bent altijd zeer consciëntieus en zorgt tijdens het werk voor de veiligheid van jezelf en anderen.
  • Je controleert jezelf altijd nogmaals voordat je doorgaat naar de volgende fase of het volgende probleem.

15. Waarom moeten we u inhuren?

Je vindt deze vraag aan het einde van het interview. Als u het gevoel heeft dat u iets speciaals te bieden heeft dat niet ter sprake is gekomen of niet is gevraagd in het interview, kunt u dat hier zeggen. Vermijd het gebruik van clichématige modewoorden als 'hardwerkend', 'snelle leerling' of 'goed overweg kunnen met anderen'. Formuleer uw antwoord in termen van wat u voor de werkgever kunt doen, en niet in termen van hoe de baan u ten goede kan komen. Gebruik deze vraag als uw kans om uzelf echt aan de rekruteringsmanager te verkopen.

Antwoordmogelijkheden:

  • Je bent gekwalificeerd voor de baan.
  • Je vaardigheden sluiten perfect aan bij wat ze nodig hebben voor deze functie.
  • Je hebt een solide achtergrond en werkervaring die je zullen ondersteunen bij de functie-eisen.
  • Je wilt graag nieuwe dingen leren en groeien in je vak.

Algemeen sollicitatieadvies

Beantwoord elke vraag eerlijk. Als u na de vraag even de tijd moet nemen om over een antwoord na te denken voordat u iets zegt, doe dat dan. Op deze manier zullen uw woorden duidelijker naar voren komen dan wanneer u probeert te beginnen met spreken zodra de vraag is beantwoord. Probeer een paar vragen te bedenken die je tijdens het interview kunt stellen. "Wat verwacht je van nieuwe medewerkers?" is een goede.

Interviewvragen en antwoorden voor sollicitatiegesprek met elektricien

Misschien wil je een proefinterview houden met behulp van deze vragen en antwoorden, om er zeker van te zijn dat je voorbereid bent op het interview. Het grootste deel van het werk heb je gedaan door te solliciteren en je cv op te sturen. Nu is het tijd om een positieve indruk te maken en de deal te sluiten door de potentiële werkgever te laten zien hoe goed u de baan kent en hoeveel u bereid bent te werken.

Aanbevolen: