Hoe je wiskunde aan kinderen kunt leren

Inhoudsopgave:

Hoe je wiskunde aan kinderen kunt leren
Hoe je wiskunde aan kinderen kunt leren
Anonim
Kleine jongen en meisje leren getallen berekenen
Kleine jongen en meisje leren getallen berekenen

Plezier en wiskunde zijn niet altijd een winnende combinatie. Maar wist je dat een kind wiskunde leren leuk kan zijn? Hoewel het belangrijk is om de taal aan te passen aan hun leertaal, kun je kinderen wiskunde leren door de elementaire rekenbewerkingen leuk te maken met spelletjes en activiteiten.

Hoe leert het kind?

Net zoals elk kind verschillende talenten en capaciteiten heeft, heeft elk kind ook manieren waarop het begrijpen en begrijpen van concepten gemakkelijker wordt. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld visuele leerlingen; leren is gemakkelijker voor het kind als er visuele hulpmiddelen of illustraties zijn. Andere kinderen leren het beste door te luisteren, weer anderen door het goede voorbeeld te geven. Sommige kinderen hebben niet één methode die hen consequent in elke situatie helpt; een combinatie van tactieken werkt het beste. Door te beoordelen hoe een kind het beste leert, kan het aanleren van wiskunde eenvoudiger worden, omdat de leertaal die het kind gebruikt ook door de ouder, leraar, bijlesdocent of andere persoon kan worden gebruikt bij het aanleren van nieuwe wiskundige vaardigheden.

Kinderen wiskunde leren in het tempo van het kind

Het onderwijzen van wiskunde aan kinderen is essentieel: ze hebben niet alleen wiskundige vaardigheden nodig om uit te blinken in academisch werk, maar ook voor een groot aantal dagelijkse activiteiten. Het leren van deze vaardigheden kan geduld en tijd vergen – en wiskunde is niet altijd zo eenvoudig als voorlezen aan kinderen. De wiskundige vaardigheden die een kind leert, zullen afhangen van de leeftijd van het kind, het gemak waarmee hij of zij nieuwe concepten leert, of de nieuwe wiskundeproblemen voortbouwen op bestaande vaardigheden, en een aantal andere factoren. De meeste wiskunde die aan kinderen wordt onderwezen, bouwt voort op de fundamenten van wiskundige basisvaardigheden, zoals:

  • Begrijpen van tellen, getallen en plaatswaarden
  • Toevoegen
  • Aftrekken
  • Verdelen
  • Vermenigvuldigen
  • Problemen oplossen
  • Logica
  • Geometrische concepten
  • Meting
  • Statistische concepten
  • Serie en reeksen
  • Schatting
  • Noties van waarde

Het is belangrijk om een kind zijn of haar eigen tempo te laten volgen bij het leren van wiskunde. Een kind dat de basisconcepten onder de knie heeft, zal zich vervelen en onbetwist zijn als het niet wordt toegestaan om door te gaan naar hogere niveaus. Als alternatief kan een kind dat vooruitgang boekt in wiskunde zonder de basisvaardigheden volledig te hebben begrepen, gemakkelijk gefrustreerd en overstuur raken wanneer hij nieuwe wiskundelessen probeert te leren.

Wiskundebasisonderwijs

Hoewel er misschien niet één "juiste" manier is om kinderen wiskunde te leren, zijn er wel enkele basisprincipes die kunnen helpen bij vrijwel elke wiskundegerelateerde vaardigheid, van leren tellen tot het onthouden van bewijzen en stellingen.

Herhaling bouwt kracht op

Herhaling is erg belangrijk bij wiskunde. Het herhalen van de basisbeginselen op de basisschool zal deze in het geheugen van het kind versterken. Het herhalen van verschillende problemen en lessen voor een wiskundige vaardigheid zal het concept versterken en een beter segment creëren voor gerelateerde vaardigheden. Gemakkelijke manieren om herhaling te gebruiken zijn:

  • Audioherhaling: herhaal mondeling en/of vraag het kind om vaardigheden, feitengroepen of problemen te herhalen.
  • Printables: Kinderen kunnen getallen, problemen met optellen en aftrekken, tafels van vermenigvuldiging, feiten over delen en meer onthouden door ze te beoordelen en visueel uit te zoeken via flashcards en afdrukbare activiteiten.
  • Interactieve inclusie: neem recente wiskundige concepten op in het dagelijkse leerproces van een kind ter versterking - vraag het kind bijvoorbeeld bij het leren over geld om het wisselgeld te tellen als hij een artikel in de winkel koopt.
  • Schriftelijke problemen: Consistente schriftelijke oefening in cijfers en wiskundegerelateerde gebieden zal de vaardigheden versterken die een kind tijdens een les heeft geleerd. Hieruit blijkt ook of een kind dat deel van de wiskunde begrijpt of beheerst.
De blonde jongen concentreerde zich thuis op zijn wiskundehuiswerk
De blonde jongen concentreerde zich thuis op zijn wiskundehuiswerk

De juiste omgeving

Wiskunde is moeilijk; Het lesgeven aan kinderen in dit onderwerp moet altijd in een rustige, comfortabele omgeving plaatsvinden. Zorg ervoor dat het bureau, de werkruimte of de tafel vrij is van rommel en dat afleidingen zoals tv en radio minimaal zijn. Zorg ervoor dat u de benodigde benodigdheden, zoals geslepen potloden en kladpapier, bij de hand hebt. Het lesgeven in wiskunde moet ook worden gedaan op een moment dat het kind uitgerust en alert is. Een vermoeid, hongerig of anderszins ongemakkelijk kind zal niet optimaal functioneren om deze noodzakelijke vaardigheden te leren.

Neem leren mee in het echte leven

Wiskunde leren draait niet alleen om werkbladen en flashcards. Je kunt een wiskundeles maken van het maken van brownies of het aanleggen van een tuin. Rekenen wordt zelfs leuk als je iets in de supermarkt koopt. Leer een kind wiskunde door middel van dagelijkse activiteiten, en hij of zij zal leren zonder het zelfs maar te beseffen.

Koken

Koken is een geweldige plek om een wiskundeles toe te voegen waarbij kinderen niet eens beseffen dat ze aan het rekenen zijn. Laat een kind bijvoorbeeld werken aan het verdubbelen van een brownierecept. Dit is een geweldige manier om ze te laten werken aan het toevoegen van fracties met behulp van de ingrediëntenmetingen in het recept. Als je dezelfde brownies snijdt, laat ze dan uitzoeken hoe je de pan het beste in 16 gelijke stukken kunt verdelen. Hoeveel rijen en kolommen hebben ze nodig? Kun je vermenigvuldiging zeggen? U kunt zelfs aan aftrekken werken door een recept te halveren. Dit kan hen niet alleen helpen bij het werken aan hoofdrekenen, maar ze kunnen ook ingrediënten meten.

Vader helpt dochter bij het bakken in de keuken
Vader helpt dochter bij het bakken in de keuken

Tuinieren

Werken in de tuin is een andere geweldige wiskundeactiviteit in het echte leven. Niet alleen kunnen de leerlingen werken aan het meten van de afstand voor het planten van zaden, maar je kunt ze ook helpen uitzoeken hoe je vier planten in één rij kunt krijgen en ze op gelijke afstand van elkaar kunt plaatsen. Ze kunnen ook aan hun vermenigvuldiging en deling werken door uit te zoeken hoe ze drie rijen planten kunnen maken als ze in totaal twaalf planten hebben. Als het tijd is om groenten te plukken, kun je het optellen en aftrekken leuk maken door ze te laten berekenen hoeveel tomaten er overblijven als ze er één uitkiezen of de groenten bij elkaar op te tellen die ze aan hun mandje toevoegen.

Boodschappen doen

Niet alleen is boodschappen doen geweldig voor het optellen en aftrekken van geld, maar het uitwerken van verkopen en deals kan breuken en percentages aan de mix toevoegen. U kunt ze bijvoorbeeld uw budget en lijst geven. Ze kunnen dan uitzoeken hoe ze de beste deals kunnen krijgen om het meeste geld te besparen. Niet alleen leren de kinderen zonder te studeren, maar ze beginnen ook te zien hoe wiskunde werkt in situaties uit het echte leven. Maak er een extra uitdaging van door ze een spaardoel te laten stellen en dat te gebruiken om iets extra's voor zichzelf te kopen.

Moeder en dochter gebruiken kortingsbonnen in de supermarkt
Moeder en dochter gebruiken kortingsbonnen in de supermarkt

Spelen met speelgoed

Kinderen kunnen niet alleen bedenken hoeveel speelgoed ze zouden hebben als je er één zou nemen, maar je kunt ook allerlei rekenproblemen bedenken met blokken en bouwmaterialen. Hoeveel blokken heb je bijvoorbeeld nodig als je de eerste rij van een kasteel wilt bouwen dat vier blokken lang en vier blokken breed is? Met de fysieke blokken kunnen ze het getal tellen zonder dat ze zich realiseren dat ze aan het vermenigvuldigen zijn. Andere manieren om wiskunde aan het spel toe te voegen, zijn door leuke optel- en rekensituaties te maken. Als Barbie en vijf van haar vrienden bijvoorbeeld rondhangen, maar Ken en Monica vertrekken, hoeveel vrienden blijven er dan over voor Barbie? Speelgoed is een uitstekende gelegenheid om kinderen wiskunde te leren, zonder al te veel te leren en zonder enige stress.

Maak het leuk

Laat emoties buiten beeld wanneer u wiskunde aan kinderen leert - als u of het kind gefrustreerd raakt, neem dan een pauze. Zoek waar mogelijk een manier om het leuk te maken, zodat het leren gemakkelijker wordt voor zowel jou als het kind.

Aanbevolen: