Japanse drakensymbolen, mythen en betekenissen

Inhoudsopgave:

Japanse drakensymbolen, mythen en betekenissen
Japanse drakensymbolen, mythen en betekenissen
Anonim
Draak Hanami
Draak Hanami

Japanse draken hebben een complexe mythologie met zowel welwillende als kwaadaardige persona's. In de Japanse drakenmythologie zijn er positieve lessen te leren van zelfs de felste draken. De behulpzame draken worden vaak gezien als bewakers van natuurlijke elementen en toezichthouders van het weer en de omstandigheden die schade veroorzaken. Omdat Japan unieke geografische omstandigheden kent vanwege hun blootstelling aan en afhankelijkheid van de oceaan, is de mythologie van draken verweven met de kwetsbaarheid van natuurlijke elementen. De mythen rond de kwaadaardige Japanse draken zijn ook meestal gebaseerd op natuurlijke elementen, zoals rivieren, bergen en weersomstandigheden.

Japanse Draak Betekenis

Van Japanse draken wordt aangenomen dat ze de regen, het vuur en de aarde beheersen. Ze regeren vanuit de lucht en waterlichamen.

Japanse waterdraak

Eén type draak is een godheid die voorkomt in water- of regenlichamen. Het Japanse woord voor waterdraak is Mizuchi. De invloed van Mizuchi lijkt afkomstig te zijn van een Chinese draak, en het is een vleugelloze slang met klauwpoten.

Handwaswaterdraak bij Hachiman-heiligdom
Handwaswaterdraak bij Hachiman-heiligdom

Japanse luchtdraak

De Japanse luchtdraak wordt gevonden in de lucht of in de wolken. Hoewel wordt aangenomen dat sommige Japanse draken over vliegkracht beschikken, worden ze niet afgebeeld met vleugels en vliegen ze niet vaak.

Japanse draak versus Chinese draak

Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen Japanse en Chinese draken. Een van de belangrijkste verschillen tussen de twee is het aantal tenen dat elk heeft. Mythologie en betekenissen zijn vergelijkbaar, hoogstwaarschijnlijk omdat sommigen geloven dat de twee een vergelijkbare oorsprong hebben in de oude Chinese beschaving. De Japanse mythologie achter de evolutie van draken beschrijft Japan echter als de oorsprong van alle draken die met slechts drie tenen verschenen. Tijdens hun lange reis naar China kregen ze twee extra tenen, wat leidde tot de vijftenige Chinese draak.

Japanse drakensymboliek

Afbeeldingen van draken worden in de Japanse cultuur gebruikt als symbolen van kracht, moed en magie. In tegenstelling tot de draken uit de westerse mythologie hebben Aziatische draken geen vleugels, maar sommige kunnen wel vliegen. Er wordt aangenomen dat Aziatische draken kunnen vliegen dankzij een knoop bovenop hun hoofd genaamd Chi'ih muh, waardoor ze op magische wijze kunnen vliegen.

De traditionele Japanse draken zijn, net als de meeste Aziatische draken, slank en lang als een slang en zijn samengesteld uit negen verschillende dieren met kinbakkebaarden.

  • Herten- Hoorns
  • Kameel - Hoofd
  • Konijn - Ogen
  • Slang - Nek
  • Kokkel - Buik
  • Karper - Weegschalen
  • Eagle - Klauwen
  • Tijger - Poten
  • Ox - Oren

Japanse drakenkunst

Geïnspireerd door de Japanse drakenmythologie zijn afbeeldingen van de draak te vinden in kunstwerken, standbeelden en religieuze artefacten. De rijke verhalen over draken in de Japanse cultuur inspireren kunstenaars om drakengoden, vormveranderaars en verhalen in hun werk te creëren. Japanse drakenkunst is te vinden in architectuur, op de daken van heiligdommen en tempels, en als fonteinversieringen. Tekeningen van Japanse draken zijn vaak inspiratie voor tatoeages en textielontwerp.

Betekenissen van Japanse draken in tatoeages

Japanse draken worden gebruikt in een grote verscheidenheid aan stilistische afbeeldingen die te vinden zijn in historische en moderne tatoeages. Als je erover denkt om een drakentatoeage te nemen, neem dan de tijd om de ontwerpen te bestuderen die de drakenachtige krachten en eigenschappen vertegenwoordigen die je bezit of die je naar je toe wilt trekken. Er zijn veel kleurencombinaties beschikbaar voor deze gedetailleerde ontwerpen. De Japanners geloofden dat als ze een drakentatoeage hadden, deze hen de kracht en magie ervan zou geven.

Blauwe Japanse drakentattoo op arm
Blauwe Japanse drakentattoo op arm

Draken in boeddhistische tempels en Shinto-heiligdommen

Je vindt Japanse drakensymboliek in boeddhistische tempels en Shinto-heiligdommen, vooral die in de buurt van watermassa's. Het is heel gebruikelijk dat tempel- en heiligdomnamen het woord draak bevatten. Drakenmotieven en schilderijen sieren tempels en heiligdommen. Op veel van de plafonds zijn muurschilderingen aangebracht met afbeeldingen van verschillende draken. Drakenkoppen sieren vaak bellen en andere voorwerpen.

Bronzen draak, beeldhouwwerk in de stad Kyoto, Japan
Bronzen draak, beeldhouwwerk in de stad Kyoto, Japan

Japanse woorden voor draak

In de Japanse taal zijn er twee hoofdwoorden voor draak: Ryu en tatsu. Dit laatste is ontleend aan een oud Japans dialect dat zich in het Engels verta alt als 'teken van de draak'. Kanji is modern Japans voor draak. Er zijn verschillende Japanse drakennamen die verbonden zijn met mythologische verhalen en overtuigingen.

Mythologie van Japanse draken en goden

Japanse draken zijn rechtstreeks verbonden met goden. Veel van de Japanse goden veranderden van vorm in draken. De Japanse mythologie kent een overvloed aan verhalen over goden en draken.

Japanse blauwe draak

De blauwe Japanse draak, ook wel de Azuurblauwe Draak genoemd, wordt beschouwd als de beschermgeest van steden en beschermer van de dierenriem.

Shisa-drakenbeeldjes
Shisa-drakenbeeldjes

O Goncho Witte Draak

O Goncho is een witte draak die symbool staat voor gebrek. Het verschijnt elke 50 jaar en verandert in de vorm van een gouden vogel. Als O Goncho het uitschreeuwt, zal de wereld een hongersnood doorstaan.

Watatsumi

Deze zeegod staat ook bekend als de drakengod Ryujin. Het heeft het vermogen om van vorm te veranderen naar een menselijke vorm.

Benten

Benten is een voormalige zeegodin die de godin van de liefde werd. Ze reed op een draak. Twee mythen omringen deze godin. Beiden beweren dat ze met een drakenkoning trouwde om te voorkomen dat hij de mensen op een eiland zou terroriseren. Haar liefde transformeerde haar echtgenoot, de drakenkoning, en daarom werd ze de godin van de liefde. Later werden haar gunsten geschonken aan artiesten en muzikanten. De vereniging van Benten en de drakenkoning symboliseert de balancerende kracht van yin en yang.

Kiyo of Kiyohime

Kiyo symboliseert wraakzuchtige kracht en de gevolgen van toegeven aan verlangen. Een priester werd verliefd op een jonge vrouw en werd haar al snel beu. Verlaten, studeerde de vrouw magie in een tempel en veranderde ze in een draak. Ze viel de priester aan, die onder de kloosterklok zijn toevlucht probeerde te zoeken. Kiyo blies vuur en deed de bel smelten, waardoor de priester omkwam.

Ryujin

Ryujin, de drakenkoning, symboliseert de kracht van de zee. Hij wilde de lever van een aap eten om de uitslag te genezen en stuurde de kwal om een aap te halen, maar de aap bedroog de kwal. Toen de kwal met lege handen terugkeerde, sloeg de woedende drakenkoning de kwal totdat al zijn botten verpletterd waren. Dit is de reden waarom de kwal geen botten heeft.

Toyo-tama

Toyo-tama is een zeedraak die ware liefde symboliseert. Ze trouwde met een sterfelijke man, baarde zijn zoon en keerde vervolgens terug naar haar onderzeese wereld. De zoon trouwde met de zus van Toyo-tama en baarde de eerste keizer van Japan, een afstammeling van de draken.

Kwade Japanse draken

In tegenstelling tot Chinese draken, die als behulpzame figuren worden beschouwd, zijn Japanse draken niet altijd welwillend. Er zijn veel mythen over de draken die net zo kwaadaardig zijn als westerse mythologische wezens. En hoewel de meerderheid van de Japanse draken geen vleugels heeft, zijn er nog steeds verschillende oude verhalen over gevleugelde draken.

Traditioneel drakentheater in Yoyogi Park
Traditioneel drakentheater in Yoyogi Park

Uwibami

Deze draak symboliseert dat je alle kanten op moet kijken voordat je actie onderneemt.

Yamata-no-orochi

Deze draak symboliseert het concept dat je nooit klaar bent totdat de laatste taak of het laatste detail is voltooid. Yamata-no-orichi wordt gemythologiseerd als een enorme draak met acht staarten en acht koppen. Een groot deel van de overlevering rond deze draak concentreert zich op het getal 8.

Yofune-nahsi

Deze draak symboliseert verborgen waarheden en de vrijheid die wordt verkregen door het ontdekken van de waarheid.

Japanse draken in de popcultuur

Het voortdurende belang van Japanse drakensymbolen is het bewijs dat deze mythen een blijvend geloofssysteem hebben gevormd binnen de Japanse cultuur. De drakensymboliek is vandaag de dag nog steeds levendig en zichtbaar. Vanaf de begindagen van anime hebben draken in veel verhalen een grote rol gespeeld als vertrouwde helper of als geduchte vijand. Behulpzame en wraakzuchtige draken zijn veel voorkomende personages in populaire videogames, graphic novels en zelfs reguliere animatiefilms. De blijvende aanwezigheid van Japanse draken in de popcultuur houdt de eeuwenoude verhalen levend.

Aanbevolen: