Overgrootouders en hun unieke rol in het gezin

Inhoudsopgave:

Overgrootouders en hun unieke rol in het gezin
Overgrootouders en hun unieke rol in het gezin
Anonim
Jonge vrouw die senior man in rolstoel duwt
Jonge vrouw die senior man in rolstoel duwt

Als kinderen lijken overgrootouders vaak levensgrote figuren, de folkloristische helden in verhalen over een tijd die al lang voorbij is. Als je het geluk hebt overgrootouders te hebben die tot in je volwassenheid leven, krijg je de zeldzame kans om ze te leren kennen als de complexe mensen die ze zijn; en als u een overgrootouder bent, besteedt u waarschijnlijk al uw tijd aan het verbinden met uw kleintjes. Hoewel hun tijd misschien korter is dan die van anderen, is het belangrijk om de belangrijke rol te onthouden die overgrootouders in uw gezin spelen en de manieren waarop u hen kunt helpen betrokken te blijven.

Wat zijn overgrootouders precies?

Er zijn nogal wat mensen die hun overgrootouders nooit hebben gekend, en jij zou een van hen kunnen zijn die zich afvraagt wie je precies je overgrootmoeder of overgrootvader zou hebben genoemd. De meeste mensen hebben acht overgrootouders, vier aan elke kant van je ouders. In termen van genealogie zijn er drie generaties tussen u en uw overgrootouders.

De rol die overgrootouders spelen in moderne gezinnen

Overgrootouders zijn essentieel voor de samenstelling van de moderne gezinsstructuur, vooral voor degenen die in huishoudens met meerdere generaties leven. Hun vele jaren hebben hen een uniek perspectief op de wereld gegeven en hen de beste tips en trucs gegeven om door de beproevingen van het leven te navigeren. Hier zijn slechts enkele van de vele manieren waarop uw overgrootouders elke dag iets teruggeven aan uw gezin.

Zorgverleners

Hoewel overgrootouders fysiek niet altijd fit genoeg zijn om de verzorger te zijn voor de jongere generaties in uw gezin, nemen ze op andere manieren nog steeds de verantwoordelijkheid voor de zorg voor hun kleinkinderen en achterkleinkinderen. Of het nu is door altijd hun favoriete tussendoortje bij de hand te hebben of ervoor te zorgen dat je ze altijd een afscheidsknuffel geeft voordat ze weggaan, overgrootouders vormen een belangrijke herinnering aan zowel de voor de hand liggende als de subtiele manieren waarop je je liefde kunt tonen aan degenen die je koestert.

Kleinzoon bestudeert grootvaders gezicht door vergrootglas
Kleinzoon bestudeert grootvaders gezicht door vergrootglas

Geschiedenisbewaarders

Een van de grootste tragedies die een gezin kan overkomen, is niet weten waar ze vandaan komen. Iets eenvoudigs als het leren kennen van de favoriete zomeractiviteiten van uw overgrootouders en hun ervaringen met hun grootouders, helpt u de banden met uw voorouders levend te houden. Aangezien slechts één of twee generaties van uw familie toegang hebben gehad tot technologie waarmee zij hun dagelijks leven kunnen documenteren, is het essentieel dat u de kennis erkent die uw overgrootouders hebben over het verleden van uw familie. Zorg er dus voor dat je ze alles vraagt wat ze zich kunnen herinneren, en schrijf het op of gebruik een tool als het Multi-Generational Guided Diary for Great Grandparents om je gesprek te begeleiden; de toekomst zul je de huidige jij bedanken voor het bijhouden van je geschiedenis op een dag.

Familie van meerdere generaties in de tuin
Familie van meerdere generaties in de tuin

Jack van alles

Hoewel leeftijd slechts een getal is, betekent hoe meer jaren in je leven, hoe meer kansen je hebt gehad om een hobby, vak of vaardigheid te perfectioneren. De stereotiepe overgrootmoeder zal bijvoorbeeld de beste recepten van de stad hebben, terwijl de stereotiepe overgrootvader de gemakkelijkste manier kent om een vis te fileren. Ook al beschikken je overgrootouders misschien niet over deze nichevaardigheden, ze hebben zeker een leven lang aan snelkoppelingen verzameld die jij en je gezin moeten leren voordat ze er niet meer zijn.

Vrouwen bereiden van voedsel in de keuken
Vrouwen bereiden van voedsel in de keuken

Medische modellen

Overgrootouders zijn ook belangrijke onderdelen van uw medische profiel, en als u weet welke genetische aandoeningen zij hebben gehad, kunnen u en uw arts zich beter voorbereiden op eventuele ziekten. Dit kan zich manifesteren in zoiets eenvoudigs als het eerder laten maken van mammografieën dan aanbevolen; En gezien het feit dat vroege detectie van de meeste ziekten hun overlevingskansen aanzienlijk vergroot, is het hebben van een spiekbriefje voor je potentiële genetische aanleg een ongelooflijk nuttig iets waar sommige mensen geen toegang toe hebben. Helaas heeft dit alleen betrekking op uw biologische overgrootouders; dus als je geadopteerd bent, zouden deze medische kenmerken niet aan jou zijn doorgegeven.

Familie samen kijken naar een digitale tablet
Familie samen kijken naar een digitale tablet

Uw rol in het leven van uw overgrootouders

In dezelfde hoedanigheid waarin uw overgrootouders u en al uw prestaties onvoorwaardelijk kunnen steunen, kunt u ook hun gevoelens van belangrijkheid versterken. Uit een sociaal onderzoek onder 103 verschillende overgrootouders bleek dat het gevoel van 'betekenisvol en belangrijk voor het bij elkaar houden van het gezin' de motivatie voor (overgrootouders om te doen) een grotere persoonlijke investering in de rol hielp vergroten. Simpel gezegd verlangen mensen voortdurend naar de behoefte om zich gewenst te voelen en een doel te hebben, en een deel van iemands taak als achterkleinkind is ervoor te zorgen dat je overgrootouders dit intergenerationele nut van jou voelen. Zorg er dus voor dat je bij hen op bezoek gaat, met hen, en investeer een deel van je tijd in het luisteren naar dat verhaal dat je al zeven keer hebt gehoord, want voor elke keer dat ze je hand vasthielden toen je klein was, verdienen ze het ook om hun hand vast te houden.

Familie van meerdere generaties ontspannend op de keermuur
Familie van meerdere generaties ontspannend op de keermuur

De wonderen van het hebben van een gezin dat uit meerdere generaties bestaat

Hoewel het steeds minder wonderbaarlijk is om vele jaren bij je overgrootouders door te brengen, bestaat er nog steeds een kans om de tijd die je met hen hebt niet te verspillen. Vooral als je jonger bent, is het belangrijk om door te gaan en te erkennen dat je overgrootouders je gezin zoveel meer bieden dan je je kunt voorstellen, en als je de tijd neemt om ze te leren kennen als de mooie en gebrekkige mensen die ze zijn, je zult zien dat ze nooit stoppen met geven. En misschien zul je op een dag merken dat jij ook niet stopt.

Aanbevolen: