De antieke schoolbank en zijn rol in het onderwijs

Inhoudsopgave:

De antieke schoolbank en zijn rol in het onderwijs
De antieke schoolbank en zijn rol in het onderwijs
Anonim
Interieur van een oud schoolgebouw in Calico Ghost Town
Interieur van een oud schoolgebouw in Calico Ghost Town

Shows als Little House on the Prairie en Anne of Green Gables hebben bijgedragen aan de culturele perceptie van het historische schoolgebouw met zijn kleine multifunctionele gebouw met één kamer en de rijen houten bureaus die erin waren gehuisvest. Ondanks het idee dat deze landelijke onderwijscentra streng waren en geen enkele zelfexpressie hadden, was de antieke schoolbank een prachtige uitvinding die voortdurend evolueerde om beter zijn doel te dienen: kinderen helpen hun geest te verruimen.

Antieke schoolbanken uit de 19e eeuw

Het houten bureau met één of twee zitplaatsen dat je waarschijnlijk in je geestesoog ziet als je denkt aan antieke schoolbanken, werd pas in de tweede helft van de 19e eeuw uitgevonden en op grote schaal gebruikt. Er zijn verschillende tegenstrijdige verhalen over wie de eerste heeft uitgevonden, maar volgens een patent dat in 1868 werd ingediend, was Herbert L. Andrews misschien wel de eerste met zijn kleine, verstelbare bureau. De schoolbanken die decennialang het Amerikaanse platteland zouden bevuilen, kwamen echter een paar decennia later.

Het modebureau krijgt hoge cijfers

Het 'mode'-bureau, opgericht door de Sidney School Furniture Company - een joint venture tussen John D. Loughlin en T. D. Scott - in Sidney, Ohio, rolde voor het eerst van de productielijn in 1881. Dit bureau werd een afwijking van de lange schoolbanken die tot nu toe waren gebruikt, aangezien het een enkel bureau was met schuine schrijfruimte op de rugleuning van elke stoel. Het 'mode'-bureau, aangebracht met smeedijzer en steeds decoratiever naarmate de Victoriaanse smaak evolueerde, werd de gouden standaard van antieke bureaus tijdens de laat-Victoriaanse periode.

Kinderen zitten op een schoolbank uit de 20e eeuw
Kinderen zitten op een schoolbank uit de 20e eeuw

Breadins schoolbank bootst Loughlin's na

Slechts een paar jaar nadat het modebureau werd uitgebracht, vond Anna Breadin een soortgelijke eenzits schoolbank uit en patenteerde deze op 2 april 1889. Met een houten zitting ondersteund door vloeiende en sierlijke metalen poten, was het ontwerp van Breadin te zien een extra paar metalen steunen die een schrijfoppervlak vasthielden en een opbergplank eronder. Het ontwerp, gemaakt uit gietijzer en hout, zoals de meeste meubels uit die periode, versterkte dit nieuwe concept in schoolmeubelontwerpen en gaf aan dat de stijl niet meer weg te denken was.

Breadin-bureauontwerp
Breadin-bureauontwerp

Het sta-bureau van Kotelmann verschijnt

In de afgelopen jaren hebben sta-bureaus de popcultuur stormenderhand veroverd, waarbij gezondheids- en levensstijlbeïnvloeders hun ergonomie en gezondheidsvoordelen bevestigden. Toch zijn ze niet zo'n modern idee. In feite schetst Dr. Ludwig Wilhelm Johannes Kotelmann de basisprincipes van deze rechtopstaande meubelstukken in zijn tekst uit 1899, Schoolhygiëne. Hoewel het idee van een sta-bureau duidelijk al tientallen jaren doorsijpelde, is het onwaarschijnlijk dat ze regelmatig werden gebruikt op scholen over de hele wereld op het moment dat ze werden gecreëerd.

Het ontwerp van schoolbanken evolueert in de 20e eeuw

Ongeacht welk merk bureau uw betovergrootouders ook achter hebben gezeten tijdens hun dagelijkse studie, de schoolbank bracht een revolutie teweeg in de klasomgeving. Studenten hoefden niet langer rudimentaire technologie te gebruiken om aantekeningen te maken en teksten te oefenen. Integendeel, deze nieuwe schoolbanken individualiseerden en personaliseerden het klaslokaal, waardoor het een plek werd die het leren op persoonlijk niveau daadwerkelijk bevorderde.

Toen de eerste jaren het interbellum ingingen, begonnen deze schoolbanken nieuwe ontwerpen te weerspiegelen en probeerden creatievelingen oude patronen te verbeteren. In de jaren dertig en veertig introduceerde Jean Prouvé zijn uniek schuine en geometrische bureaus, terwijl halverwege de eeuw het opklapbureau het meest bruikbaar vond. De omwikkelbare bureaus kwamen niet lang daarna en zijn sindsdien in het openbare schoolsysteem gebleven.

Antieke schoolbanken te koop

Je hoeft geen onverschrokken schoolleraar te zijn om enig nut te vinden voor een antieke schoolbank. Of je hem nu gebruikt als binnentuin of als speeltafel voor je kinderen om hun kunstprojecten op te voltooien, deze bureaus zullen in het moderne huis niet verloren gaan.

Schoolbank zitweergave
Schoolbank zitweergave

Ze zijn ook niet moeilijk te vinden, en je kunt er meestal een of twee vinden bij je plaatselijke restauratiemeubelwinkel, kringloopwinkel of gemeenschapswinkel. Als je op het platteland woont, is de kans veel groter dat je een van deze bureaus tegenkomt dan in de kringloopwinkels van een grote stad, omdat hun industriële stoelen al lang geleden zijn hergebruikt vanwege de grondstoffen.

Als het je niet lukt om deze bureaus op lokale locaties te vinden, kun je een paar verschillende online retailers bekijken om te zien wat ze op voorraad hebben waarop je kunt bieden:

  • eBay - Dankzij hun op individuele verkopers gebaseerde platform is eBay een van de beste plaatsen online om rustieke items zoals antieke schoolbanken te vinden. Zorg ervoor dat u de verzendkosten van elke verkoper controleert, omdat deze bureaus, met hun smeedijzeren bevestigingen, behoorlijk zwaar kunnen zijn.
  • 1st Dibs - Voor antieke schoolbanken van hoge kwaliteit, ga naar 1st Dibs. 1st Dibs, een meer traditioneel e-commerceplatform, heeft misschien minder aanbiedingen dan eBay, maar de aanbiedingen die het wel heeft, worden aanzienlijk doorgelicht.
  • Esty - Net als eBay profiteert Etsy ervan dat allerlei verschillende verkopers hun voorraad inkopen. Zo kun je er volop streekartikelen zoals antieke schoolbanken vinden. Zorg ervoor dat u ook hun verzendkosten controleert, want deze kunnen behoorlijk hoog zijn voor grote, zware voorwerpen zoals smeedijzer en houten antiek.

De kosten voor het verzamelen van antieke schoolbanken

Over het algemeen zijn antieke schoolbanken ongeveer €50-€200 waard, afhankelijk van de staat waarin ze zich bevinden, hoe decoratief het ijzerwerk is en wat voor soort bureau ze zijn. Bureaus die afwijken van de typische stijl met één bureau, kunnen iets meer opleveren omdat ze zeldzamer te vinden zijn. Op dezelfde manier kan hoe decoratiever het ijzerwerk aan de zijkanten van het bureau of de voetsteun de waarde verhogen.

Studenten in landelijk schoollokaal
Studenten in landelijk schoollokaal

Dit zijn enkele antieke schoolbanken die onlangs op een veiling zijn verkocht en die deze prijsschommelingen weerspiegelen:

  • Antieke verstelbare schoolbank - Verkocht voor $ 64
  • Antieke nieuwe Victor-schoolbank - Verkocht voor $ 80
  • 1887 Orion 5 schoolbank - Verkocht voor $150
  • Antieke American Seating Company schoolbank - verkocht voor $ 159,95

Schoolhuis Rock 19e-eeuwse stijl

Deze antieke schoolbanken zijn misschien niet gemaakt om er geïmproviseerde rockoptredens op te geven, maar je kunt de antieke schoolgebouwlook rocken met een of enkele van deze bijzondere producten uit het verleden.

Aanbevolen: