Lijst met burgeroorloggeweren en hun unieke kenmerken

Inhoudsopgave:

Lijst met burgeroorloggeweren en hun unieke kenmerken
Lijst met burgeroorloggeweren en hun unieke kenmerken
Anonim
Burgeroorlogmusketten in formatie met hun geweren
Burgeroorlogmusketten in formatie met hun geweren

Een van de meest populaire items om te verzamelen uit de annalen van de Amerikaanse geschiedenis zijn geweren uit de burgeroorlog. Deze iconische vuurwapens, aangekondigd door militaire historici, liefhebbers van de Amerikaanse geschiedenis en wapenliefhebbers, hebben hun plaats in de geschiedenis overstegen (dankzij de mythemachine van de Hollywood-cinema) en zijn tegenwoordig een geliefd familiestuk en middelpunt van de collectie geworden.

Tips voor het zelf identificeren van burgeroorloggeweren

Voor niet-historische wapenexperts kan het onmogelijk lijken om een oud wapen van een eeuwenoud wapen te onderscheiden, dankzij hun algemene uiterlijk en vergelijkbare mechanismen. Er zijn echter een paar manieren waarop je de oude geweren van je eigen familie kunt onderzoeken om te zien of je er misschien een hebt die gebruikt zou kunnen zijn in gevechten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Observeer het silhouet van het geweer

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was er een echte overgangsperiode binnen de vuurwapenindustrie. Musketten met gladde loop werden terzijde geschoven voor bijgewerkte getrokken musketten (die nog steeds dezelfde componenten hadden als een traditioneel musket, maar met een boring in de lopen die hielpen om de munitie bij het verlaten in een rechtere, meer consistente lijn te laten gaan). Deze getrokken musketten hebben een iconisch uiterlijk waardoor ze vrij gemakkelijk te identificeren zijn op basis van hun silhouet. Meestal hadden deze geweren drie metalen banden langs de lange, smalle lopen met slaghoedmechanismen. Mogelijk vind je deze wapens ook met lange metalen laadstokken die werden gebruikt om de munitie in de loop te steken.

Controleer op serienummers

Serienummers zijn een manier om een exacte datum voor antieke wapens vast te stellen, zolang de historische gegevens van de fabrikant openbaar beschikbaar zijn. Deze nummers kunnen worden afgedrukt op de kolf, de kolf en de geweerloop, afhankelijk van de fabrikant en het model. Als u serienummers op uw antieke geweer kunt vinden, kunt u digitale collecties zoals Civil War Weapons Search gebruiken om te zien of het serienummer van uw wapen overeenkomt met een bekende datum. Als het tussen 1860 en 1864 is vervaardigd, is de kans vrij groot dat het in een bepaalde hoedanigheid in de oorlog is gebruikt.

Leeftijd kan misleidend zijn

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog waren er problemen met de wapenproductie en het uitrusten van soldaten aan beide kanten met de meest geavanceerde wapens van die tijd. Hierdoor werden soldaten vaak uitgerust met vuurwapens die tientallen jaren vóór het gevecht zelfs maar begonnen waren gemaakt. Daarom kun je er niet altijd op vertrouwen dat leeftijd een indicatie is of een wapen actie heeft ondernomen tijdens de burgeroorlog.

In deze situatie kunnen anekdotisch bewijsmateriaal en foto's of schriftelijke documentatie waarin een specifiek geweer in de periode wordt geplaatst, zeer nuttig zijn. Een familietintype van een voorouder die het wapen in zijn uniform vasthoudt, kan je enige context geven over de vraag of het vuurwapen actief was in de jaren zestig van de negentiende eeuw, of slechts een familiestuk is.

Populaire geweren uit de burgeroorlog om te verzamelen

Tijdens de burgeroorlog werd een grote verscheidenheid aan wapens gebruikt, waarbij geweren de belangrijkste vuurwapensoldaten waren die tijdens gevechten werden ingezet. Sommige soorten geweren waren regionaal specifiek, terwijl andere in alle arena's van de oorlog werden gebruikt. Er zijn echter geen grotere geweren om te verzamelen dan deze populaire modellen.

Het Springfield Model 1861 getrokken musket

De Springfield Armory produceerde het populairste geweer uit de burgeroorlog, het Springfield model 1861 musketgeweer. Met een effectief bereik van 600 passen konden troepen drie kogels per minuut afvuren met een nauwkeurigheid tot 500 meter. Deze geweren waren ook uitgerust met een bajonet en hebben het stereotiepe silhouet dat geassocieerd wordt met heropvoeringen uit de burgeroorlog en Hollywood-producties met een groot budget. Hoewel er tijdens het conflict verschillende modellen van het Springfield-geweer zijn gemaakt, was het model uit 1861 het meest gebruikte en het gemakkelijkste geweer uit de burgeroorlog dat tegenwoordig op de antiekmarkt te vinden is.

1870s, 1880s, verenigde staten leger, springfield arsenaal
1870s, 1880s, verenigde staten leger, springfield arsenaal

Enfield 1853 getrokken musket

Dit Enfield-model uit 1853 werd tijdens de burgeroorlog veel gebruikt door zowel infanterietroepen van de Unie als van de Confederatie. Het was qua populariteit de tweede na het Springfield-model 1861. De Enfield staat bekend om zijn kwaliteit, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid en is tegenwoordig een van de meest gewilde geweren uit de burgeroorlog.

Enfield-karabijngeweer, ca 1860
Enfield-karabijngeweer, ca 1860

Vanwege een gebrek aan munitiefabrikanten in het Zuiden waren de Zuidelijken voor de aanschaf van deze wapens afhankelijk van de Britse regering. Toen duidelijk werd dat de zuidelijke staten de oorlog niet zouden winnen, weigerde de Britse regering nog meer geweren aan de Confederatie te verkopen, en werden ze gedwongen zich voor hun voorraden tot wapenhandelaars en particuliere bronnen te wenden. Hierdoor is het statistisch gezien waarschijnlijker dat een gezin met een Union-voorouder een Enfield in hun collectie heeft dan een Zuidelijk gezin.

Het Henry-repeteergeweer

Het Henry-repeteergeweer kan worden beschouwd als de Rolls Royce onder de wapens die tijdens de burgeroorlog zijn vervaardigd. Veel soldaten spaarden hun salaris om hun eigen Henry-geweer te kopen, omdat hun door de overheid uitgegeven wapens de snelheid en dodelijkheid van het geweer niet konden bijhouden. Vergeleken met de drie rondes per minuut van de Springfield, kon het Henry-geweer 28 rondes per minuut afvuren. Deze geweren zijn vervaardigd in New Haven, Connecticut en hebben een iconisch gouden hefboommechanisme en een blauwe afwerking.

Hendrik Geweer
Hendrik Geweer

Helaas voor de gelukkige Zuidelijke troepen die toevallig deze geweren van Union-soldaten hadden buitgemaakt, was er geen gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot de speciale munitie die de wapens nodig hadden. Ondanks de beperkte hoeveelheden die tijdens de oorlog werden gemaakt, werd het wapen een enorm succes in de naoorlogse periode, werd het het Winchester-model 1866 en lanceerde het de naam Winchester.

Brunswick

De Brunswick was een snuitladergeweer dat begin 19e eeuw voor het Britse leger werd vervaardigd. Tijdens de burgeroorlog werden kleine zendingen van dit percussiegeweer van hoog kaliber geleverd aan het Amerikaanse leger.

Brunswick model percussiegeweer
Brunswick model percussiegeweer

Het Brunswick-geweer was een hightech geweer in de jaren 1830 toen het oorspronkelijk werd vervaardigd, maar tegen de jaren 1860 was het een verouderd vuurwapen. De Confederatie, die een zeer beperkt vermogen had om wapens te produceren, kocht meer dan 2.000 Brunswick-geweren voor levering aan hun troepen. De ondernemende Zuidelijken pasten deze geweren aan om beter aan hun behoeften te voldoen. Aangezien deze geweren in de oorlog niet vaak werden gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat deze geweren op een veiling worden aangetroffen.

Burnside

Het Burnside-geweer was een karabijn ontwikkeld door generaal Ambrose Burnside in 1856. Het ontwerp van Burnside elimineerde de uitdrijving van heet gas uit het wapen toen het werd afgevuurd door het gebied tussen de loop en het staartstuk af te dichten. Er werden vijf verschillende modellen vervaardigd en ongeveer 43 cavalerieregimenten van de Unie gebruikten uitsluitend de Burnside. De Confederatie beschikte over ten minste zeven eenheden die bewapend waren met Burnside-geweren die waren buitgemaakt op de legers van de Unie. De voornaamste klacht van de mannen over deze geweren was dat de ongebruikelijk gevormde patroon na het afvuren vaak in de loop bleef steken. Het kortstondige Burnside-geweer werd dus tijdens de oorlog geen grote winnaar onder de soldaten.

Geweren uit de Amerikaanse Burgeroorlog
Geweren uit de Amerikaanse Burgeroorlog

Colt draaiend geweer

Het Colt repeteergeweer was een van de eerste repeteergeweren, samen met de Henry. Het had ontwerpovereenkomsten met de Colt-revolver, met een roterende cilinder die verschillende munitie bevatte (een uniek kenmerk van een geweer). Het voordeel van dit burgeroorloggeweer was dat het snel achter elkaar kon worden afgevuurd zonder na elk schot te pauzeren om te herladen. Dit wapen gaf de Unie een voordeel ten opzichte van de Zuidelijke troepen. Het presteerde zo goed onder gevechtsomstandigheden dat de Zuidelijke legers geloofden dat ze tijdens de Slag om Chickamauga een hele divisie hadden aangevallen in plaats van een enkel regiment.

Vier Colt-geweren
Vier Colt-geweren

Hoewel de Colt uitstekend was in de strijd, had hij een grote ontwerpfout. Het buskruit lekte soms uit de patronen in het veld en bezinkte in de cilinder. Wanneer het pistool werd afgevuurd, ontstak het al het kruit in één keer, waardoor een salvo metaal in de linkerhand van de persoon die schoot, werd gestuurd. Het leger probeerde dit op verschillende manieren te omzeilen, maar het Colt Revolving-geweer werd stopgezet. Toch zijn Colt-verzamelaars zelfs bereid te betalen voor deze minder functionele vuurwapens, waarvan er onlangs één op een veiling werd verkocht voor $ 2.550.

Scherpgeweer

Het Sharps-geweer was een vallend blokgeweer dat ook gebruik maakte van een unieke pelletprimerfeed. Deze verschillen maakten het gemakkelijk om nauwkeurig te paard te opereren, en deze nauwkeurigheid inspireerde de Engelse term 'scherpschutter'. De Sharps werden gebruikt door zowel de Zuidelijke als de Unie-troepen en werden vaak gebruikt als sluipschuttersgeweer. Je kunt deze geweren op antiekveilingen in het hele land vinden voor een paar duizend dollar, zoals dit Sharps-geweer uit 1861 dat voor $ 3.499 wordt aangeboden.

Amerikaans Sharps-geweer Model 1859
Amerikaans Sharps-geweer Model 1859

Spencer herhalend geweer

Dit geweer is vervaardigd voor het leger van de Unie. Net als de Henry werd de Spencer niet veel gebruikt door de Confederatie omdat ze, hoewel ze het wapen konden veroveren, niet in staat waren een consistente aanvoer van noodzakelijke munitie te verkrijgen. De Spencer had een uitstekende reputatie in de strijd, met een duurzame vuursnelheid van 20 schoten per minuut. Omdat de meeste Zuidelijke soldaten met mondingsladers schoten met een snelheid van twee tot drie rondes per minuut, gaf het gebruik van een Spencer de persoon die het wapen afvuurde een duidelijk tactisch voordeel. Normaal gesproken worden deze geweren verkocht voor $ 1.000-$ 3.000, afhankelijk van hun staat.

Spencer repeteergeweer
Spencer repeteergeweer

Extra geweren uit de burgeroorlog om te overwegen

Terwijl zowel het Noordelijke als het Zuidelijke leger hun eigen standaardwapens hadden die ze aan de soldaten gaven, brachten soldaten vaak hun eigen voorraden van huis mee naar de frontlinies. Deze huishoudelijke artikelen varieerden van jassen tot schoenen en zelfs wapens. Er is dus een kleine kans dat niet-standaardwapens in de strijd kunnen zijn gebruikt of op zijn minst in de jaren 1860 zijn vervaardigd.

Dit zijn enkele van de meer unieke geweren waarvan het gebruik tijdens het 19e-eeuwse conflict is gedocumenteerd.

  • Fayetteville-geweer - Het Fayetteville-geweer werd geproduceerd voor de Confederatie in Fayetteville, North Carolina.
  • M1819 Hall-geweer - Het Hall-geweer was ten tijde van de burgeroorlog minstens 30 jaar oud, maar kon aan beide kanten worden gebruikt. De meeste hiervan waren in verval en niet erg betrouwbaar.
  • M1841 Mississippi-geweer - Het M1841 Mississippi-geweer was een percussiegeweer vervaardigd voor de Confederatie. Het had een bajonet en was nauwkeurig en gemakkelijk te gebruiken.
  • Minié-kogelgeweren - Verschillende geweren konden minié-ballen afschieten, waardoor grote, gapende wonden ontstonden in de doelen die ze raakten.
  • Richmond-geweer - Het Richmond-geweer was een getrokken musket die een minikogel van.58-kaliber gebruikte en werd geproduceerd in Virginia.

Referentiemateriaal voor het identificeren van burgeroorloggeweren

Referentiematerialen zijn een must-have voor iedereen die geïnteresseerd is in vuurwapens uit de burgeroorlog of het verzamelen van antieke vuurwapens in het algemeen. Talloze vuurwapenexperts hebben hun eigen perspectief op het onderwerp gegeven, en een paar hedendaagse boeken om te lezen zijn:

  • Standaardcatalogus van vuurwapens uit de burgeroorlog door John F. Graf
  • Burgeroorlogwapens: een geïllustreerde gids voor het brede scala aan wapens die op het slagveld worden gebruikt door Graham Smith
  • Vuurwapens uit de burgeroorlog: hun historische achtergrond en tactisch gebruik door Joseph G. Bilby

Spring de geschiedenis in met een knal

Geweren uit de Burgeroorlog zijn belangrijke stukken geschiedenis, en als zodanig kunnen ze topprijzen opbrengen bij enthousiaste verzamelaars, militaire enthousiastelingen en fanatici van de Burgeroorlog. Dus als je een oud uitziend geweer hebt opgemerkt in de schuur van je grootvader in de achtertuin, neem dan even de tijd om het te bekijken en te zien welke verborgen schatten je familie misschien heeft verborgen.

Aanbevolen: