Victoriaanse haarkransen en hun unieke geschiedenis

Inhoudsopgave:

Victoriaanse haarkransen en hun unieke geschiedenis
Victoriaanse haarkransen en hun unieke geschiedenis
Anonim
Moderne versie van Victoriaanse haarkrans
Moderne versie van Victoriaanse haarkrans

Kunstenaars verwerken al honderden jaren menselijk haar in hun projecten, en Victoriaanse haarkransen uit de 19deeeuwse Victoriaanse haarkransen brachten deze praktijk naar een geheel nieuw niveau. Ondanks de kwetsbaarheid van deze memento mori zijn er veel voorbeelden van Victoriaans vakmanschap voor haarkransen voor vrouwen bewaard gebleven in de 21e eeuw en zijn ze ondergebracht in museumexposities en antiekwinkels over de hele wereld. Kijk eens goed hoe deze romantische pronkstukken werden beschouwd als een gangbare praktijk voor Victoriaanse gezinnen uit de middenklasse en evolueerden naar een prachtig ziekelijke eigenaardigheid in de verzamelwereld.

Koningin Victoria en de cultus van de doden

Veel mensen associëren de Victoriaanse periode met de romantische morbiditeit van auteurs als Percy Shelley, Lord Byron, Samuel Taylor Coleridge en vele anderen, maar het was eigenlijk het veertig jaar durende rouwproces van koningin Victoria dat de dood tot een cultureel fenomeen maakte. Na de dood van haar geliefde echtgenoot in 1861 ging koningin Victoria een levenslange periode van rouw in; Geïnspireerd door de toewijding van hun koningin, verspreidden culturele rouwpraktijken zoals het dragen van zwart en het creëren van memento moris (items die een verloren geliefde herinneren) zich door de Engelse middenklasse en reisden al snel naar het buitenland naar andere westerse landen. Uiteindelijk zou de praktijk van het dragen van het haar van een geliefde in een medaillon of broche evolueren naar het artistieke, aan textiel doen denken van het maken van haarkransen.

Victoriaanse haarkrans met dank aan The Children's Museum of Indianapolis en Wikimedia Commons
Victoriaanse haarkrans met dank aan The Children's Museum of Indianapolis en Wikimedia Commons

Victoriaanse haarkransen

Over het algemeen oefenden Victoriaanse vrouwen uit de middenklasse de vaardigheden die nodig zijn om haarkransen te rijgen, terwijl ze andere 'dames'-ambachten leerden, zoals borduren en borduren. Omdat de meeste mensen hun haarkransen niet uitbesteedden, was het belangrijk dat de vrouwen in de familie bekwaam waren in het maken van deze uitgebreide ontwerpen. Deze haarkransontwerpen bevatten typisch romantische motieven uit de natuur, zoals bloemen en bladeren, en waren bedoeld om op de een of andere manier in huis tentoon te stellen. Omdat er een sterk cultureel belang was rond iemands haar, hielden mensen hun haar gewoonlijk na elke knipbeurt, zodat hun lokken klaar waren om in medaillons of kransen te worden vastgemaakt. Interessant genoeg werden deze kransen niet altijd gebruikt om een verloren geliefde te herdenken en konden ze gemaakt worden met de haarlokken van meerdere familieleden of leden van de gemeenschap om de prestaties van een groep te vieren. Toen de kunst echter werd geabsorbeerd door het groeiende kapitalistische industrialisme van het begin van de 20e eeuw, verdween ze al snel in de vergetelheid.

Victoriaanse haarkransen maken

Ondanks de vroegtijdige dood zijn Victoriaanse haarkranstechnieken opnieuw gecreëerd door enkele toegewijde hedendaagse kunstenaars. Het bedrijf van Courtney Lane, Never Forgotten, is gespecialiseerd in het creëren van "moderne werken van sentimenteel haarwerk in Victoriaanse stijl voor klanten op maat", aldus een interview. Als historicus en zelfbenoemde professionele weirdo toert Lane door het land en geeft lezingen over het verloren ambacht aan nieuwsgierige individuen, en als je je geïnspireerd voelt door Lane's werk, kun je de instructies voor haarkransen bekijken die zijn afgedrukt in de publicatie uit 1860. Kunstrecreaties van mevrouw L. R. Urbino en Henry Day en probeer je eigen haarkrans in te rijgen.

Victoriaanse haarkransen verzamelen

In tegenstelling tot de meeste historische artefacten zijn Victoriaanse haarkransen grotendeels intact gebleven tot in de 21st eeuw. Omdat deze familieartikelen zeer sentimenteel waren, was het waarschijnlijk dat familieleden deze kransen van generatie op generatie zouden doorgeven. Veel stadsmusea en historische verenigingen hebben Victoriaanse haarkransen in hun collecties die afkomstig zijn van lokale families. De blijvende esthetische aantrekkingskracht van deze haarborduurmotieven heeft ervoor gezorgd dat ze gewilde verzamelobjecten zijn, en fijn vervaardigde, grote haarkransen kunnen een indrukwekkend bedrag waard zijn.

Ingelijste haarkrans met brief van generaal Robert E Lee
Ingelijste haarkrans met brief van generaal Robert E Lee

Virtueel bezoek Victoriaanse haarkransen

Gelukkig voor de wonderen van internet hoef je niet je eigen Victoriaanse haarkrans te kopen om wat tijd te besteden aan het analyseren van hun vakmanschap. Meerdere instellingen voor publieke geschiedenis, zoals de hieronder genoemde, hebben een aantal van hun Victoriaanse haarkransen in online collecties die u met één klik op de knop kunt bezoeken.

  • De Easton-haarkrans van het Gouveneur Museum
  • De rouwhaarkrans van het Everhart Museum
  • De tentoonstelling van het Clarke Museum over Victoriaanse haarkunst

Victoriaanse haarkransen evalueren

Hoewel de verzamelaarsmarkt voor Victoriaanse haarkransen nogal een nichemarkt is, kan deze voor verkopers lucratief zijn. De meeste Victoriaanse rouwkransen zijn naar schatting minimaal $ 100- $ 200 waard, en uitgebreide kransen zijn vanwege hun enorme omvang hogere waarden waard. Een Victoriaanse haarkrans met het ambrotype van de overledene werd voor bijna $200 verkocht, en een shadowbox-haarkrans werd in 2020 voor iets meer dan $200 verkocht. Zelfs haarkransen die in unieke ontwerpen zijn vormgegeven, kunnen een aanzienlijke winst opleveren, zoals een Victoriaanse haarkrans die geregen in de vorm van een lier die voor iets meer dan $ 150 werd verkocht. Daarom, als u geïnteresseerd bent in het ophangen van uw eigen Victoriaanse haarkrans boven uw schoorsteenmantel, dan zijn er talloze, redelijk geprijsde opties beschikbaar.

Victoriaanse haarkransen als modern interieur

Als je geïnteresseerd bent om je interieurontwerp naar een nieuw, romantisch niveau te tillen, dan moet je zeker op zoek gaan naar een van deze unieke Victoriaanse eigenaardigheden. Dankzij hun sierlijke ontwerpen zullen al uw bezoekers niets wijzer worden van de ziekelijke geschiedenis van het antieke borduurwerk dat aan uw muur hangt.

Aanbevolen: