Hummel-platen: populaire series en waarden herkennen

Inhoudsopgave:

Hummel-platen: populaire series en waarden herkennen
Hummel-platen: populaire series en waarden herkennen
Anonim
Vrouw winkelen in antiekwinkel
Vrouw winkelen in antiekwinkel

Decoratieve bordenfans begeren degenen die leefden in de jaren zeventig en tachtig, toen het verzamelen van borden een recordhoogte bereikte en een van de vele beschikbare opties de Hummel-borden waren, vervaardigd door het Duitse porseleinbedrijf Goebel. Hoewel het merk beter bekend staat om zijn engelachtige beeldjes, belichamen hun borden de verrukkelijke energie van hun keramische kinderen, en fanatieke verzamelaars zullen een aardige cent betalen voor een bord dat hun jaarlijkse collectie compleet zal maken.

Het Goebel- en Hummel-partnerschap

Zuster Maria Innocentia (née Berta Hummel) was een Beierse non die, gebruikmakend van haar formele artistieke opleiding, samenwerkte met Franz Goebels en zijn gelijknamige Duitse porseleinbedrijf om haar kinderen met roze wangen tot leven te brengen. De eerste tentoonstelling van hun partnerschap was in 1935 en toonde hun porseleinen beeldjes van deze bijzondere kinderen. De beeldjes werden al snel ongelooflijk populair en waren in de jaren zestig een typisch familieverzamelobject. De twee beperkten hun samenwerking echter niet tot alleen 3D-figuren en gingen in de jaren zeventig over op een snelgroeiend medium: decoratieve borden.

Hummel-platen en populaire stijlen

In een poging om de 100deverjaardag van de fabriek te vieren, ontwierp het ontwerpteam van het bedrijf een herdenkingsbord dat in 1971 zou worden uitgebracht. Oorspronkelijk bedoeld als één stuk, de jubileumbord werd zo populair dat het bedrijf tussen de jaren zeventig en begin jaren 2000 een aantal verschillende series borden zou gaan maken.

Jaarlijkse Hummel-platen

De bovengenoemde serie jaarlijkse borden omvat de collectie die één enkel bord omvat dat elk jaar van 1971 tot 1995 vertegenwoordigt. Er was een periode van vijf jaar voordat het volgende jaarbord werd uitgebracht, en er werden nog maar vijf borden toegevoegd aan de collectie in deze duizendjarige productie. Het eerste jaarbord werd in 1971 gemaakt ter ere van het 100th jubileum van het bedrijf en kende drie verschillende heruitgaven. De eerste hiervan is gemaakt voor de werknemers van het bedrijf en heeft een inscriptie op de onderrand, als dank voor hun harde werk. Dit bord is vrij zeldzaam en navenant duur. Na dit bord volgden de Amerikaanse en Engelse edities, waarvan de eerste gaten in de achterrand hadden ter begeleiding van een muurbevestiging. De daaropvolgende platen die elk jaar werden uitgebracht, illustreerden Hummels idyllische visioenen in een unieke, met de hand geschilderde scène.

Hummel Kerstborden

De op een na populairste bordenserie uit de samenwerking tussen Hummel en Goebel is hun kerstbordenlijn. De vroegste kerstborden lijken sterk op de jaarlijkse borden, maar latere edities verschillen van de jaarlijkse serie doordat ze zijn ontworpen met een scène in reliëfstijl in plaats van een platte, geschilderde afbeelding. Deze verhoogde, driedimensionale platen werden eind jaren negentig geproduceerd. Over het algemeen zijn de kerstborden van Hummel veel minder verzamelbaar dan die uit hun jaarlijkse serie.

Vintage Sister Berta Hummel Kerstbord uit 1976 getiteld Sacred Journey
Vintage Sister Berta Hummel Kerstbord uit 1976 getiteld Sacred Journey

Diverse Hummel Borden

Hoewel deze verschillende Hummel-borden niet zo bekend zijn als de jaarlijkse en kerstseries van het merk, zijn ze geliefd bij enthousiaste Hummel- en Goebel-verzamelaars. Hier zijn enkele van de verschillende series borden die u of een geliefde tijdens uw laatste vakantie in een consignatiewinkel heeft gekocht.

  • Friends Forever-serie
  • Vier seizoenen-serie
  • Celebration-serie
  • Little Music Makers Mini-Plate-serie
  • Little Homemakers Mini-Plate-serie
  • Century Collection Minibord-serie

Een Hummel-bord authenticeren

Op vrijwel dezelfde manier waarop je een Hummel-beeldje kunt authenticeren, kun je een Hummel-bord verifiëren. Zoek naar twee afzonderlijke identificatiegegevens op de achterkant van het bord, zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over de authenticiteit van een bord.

  • Maker's Marks - Hoewel het handelsmerksysteem van Goebel niet precies hetzelfde is voor de platen als voor de beeldjes, hanteert de fabrikant een consistent etiketteringsproces dat ervoor zorgt dat je de plaat gemakkelijk kunt identificeren als behorend tot de bedrijf gebaseerd op de stempels/inscripties op de achterkant.
  • HUM-nummers - Naast het zoeken naar de markeringen van de maker, zou je ook een nummer moeten zien dat in de achterkant van de plaat is gegraveerd; deze HUM-nummers komen overeen met de catalogus van het bedrijf en het ontwerp van de plaat moet exact overeenkomen met het patroon van de catalogus.

    Hummel Bordencollectie
    Hummel Bordencollectie

Hummel-plaatwaarden

Helaas laten deze financiële schattingen je niet toe je fulltime baan op te geven om een reis rond de wereld te maken. Deze platen hadden hun hoogste waarden in de jaren negentig en het begin van de jaren 2000, toen de nostalgie naar hun jaarlijkse releases halverwege de eeuw nog steeds groot was. Daarom wordt verwacht dat de huidige kentekenplaten die op veilingen zijn aangeboden gemiddeld ergens tussen de $ 20 en $ 50 opbrengen, hoewel sommige ambitieuze verkopers hun kentekenplaten voor duizenden dollars per stuk hebben aangeboden. Het beste scenario (een vintage jaarlijkse Hummel uit 1984 met de doos intact) wordt bijvoorbeeld slechts voor bijna $ 50 aangeboden op één online veiling. Op dezelfde manier wordt geschat dat zowel een kerstbord uit 1997 als een kerstbord uit 1996 elk $ 25 waard zijn. Zelfs een jaarplaat uit 1971 uit de eerste editie met de originele doos wordt aangeboden voor slechts bijna $ 50. Je wilt dus waarschijnlijk een van deze borden vasthouden als je ze hebt, vooral omdat er momenteel niet veel vraag is naar deze Goebel- en Hummel-producten.

Modern ontmoet vintage met Hummel-platen

Hoewel het niet het juiste moment is om je Hummel-borden te verkopen, betekent dat niet dat je ze niet kunt gebruiken om je ruimte op te fleuren. Je kunt vintage decoratieve elementen combineren met modern design door elegante of rustieke zwevende planken te gebruiken om de borden die je in je bezit hebt tentoon te stellen, en misschien inspireer je je vrienden en familie om hetzelfde te doen met hun geliefde verzamelobjecten. Lees nu meer over de waarden van de collectorplaten.

Aanbevolen: