Antieke houten stoelen met verschillende stijlen van vakmanschap

Inhoudsopgave:

Antieke houten stoelen met verschillende stijlen van vakmanschap
Antieke houten stoelen met verschillende stijlen van vakmanschap
Anonim
man houten stoelen opzetten bij antiekwinkel
man houten stoelen opzetten bij antiekwinkel

Houten meubilair is een trend die nooit uit de mode lijkt te raken; en antieke houten stoelen zijn een soort meubelen waarmee je deze eeuwenoude trend kunt eren. Antieke houten stoelen omvatten een breed scala aan stijlen, vormen en ontwerpen die eeuwen van vakmanschap over verschillende continenten omvatten. Hoewel het praktisch onmogelijk is om alle coole houten stoelen uit het verleden te verzamelen, zal het toevoegen van een van deze aan je collectie je buren en vrienden jaloers maken.

Houten meubilair uit het verleden en zijn rol in het heden

Huishoudelijke goederen zoals armaturen en meubels kunnen mensen een tastbaar gevoel geven van hoe het leven in het verleden was, door mensen het zelf te laten ervaren. Proberen een boek te lezen bij kaarslicht en te ontspannen door te schommelen in een houten antieke schommelstoel kan je zoveel vertellen over hoe je voorouders leefden; maar het verleden hoeft niet in het verleden te blijven. Je kunt het verleden zelfs naar het heden brengen door een paar antieke houten stoelen toe te voegen aan je favoriete ruimtes. Perfect voor boekenhoekjes, verpleegplekken en ontbijtnisjes; al deze houten stoelen zijn bestand tegen de tand des tijds.

Houten stoelen uit de 18e eeuw

De 18e eeuw is een periode die vaak wordt geassocieerd met verfijning, zachtheid en een pastelkleurenpalet. Het schilderij The Swing van Marie Antoinette en Jean-Honoré Fragonard komt bij velen voor de geest als ze aan de 18e eeuw denken. Er kwamen echter nog veel meer unieke stijlen uit de eeuw die moderne meubelfabrikanten tot op de dag van vandaag repliceren. Als je wilt proeven van die elegante en revolutionaire tijd, dan zijn deze houten stoelen iets voor jou:

Windsor-stoelen

antieke Windsor stoel
antieke Windsor stoel

Windsor-stoelen waren er in zowel een zittende als een schommelstijl, die vooral bekend stonden om hun iconische hoge, gewelfde rugleuningen en schuine spindels. Deze hoek was een nieuw ergonomisch ontwerp waarbij de constructie zich op de zitting van de stoel concentreerde in plaats van op een reeks rechte hoeken, zoals voorheen gebruikelijk was. Deze stoelen werden geleverd met en zonder armleuningen, en waren eenvoudig maar fijn vervaardigd uit kersenhout in de Engelse vallei aan het begin van de 18e eeuw. Deze stoelen groeiden snel in populariteit, zowel op het platteland als in grootstedelijke kringen, en zijn sindsdien niet echt afgenomen.

Chippendale-stoelen

Fauteuil Engeland circa 1770 Kunstenaar Thomas Chippendale
Fauteuil Engeland circa 1770 Kunstenaar Thomas Chippendale

De Chippendale-stijl kwam voort uit de werkplaats van de Engelse meubelmaker Thomas Chippendale in een interessante samensmelting van gotische, rococo- en Chinese invloeden. Over het algemeen hebben deze houten stoelen gewatteerde stoelen en zijn ze voorzien van een scala aan designaccessoires. Een van zijn meest populaire historische ontwerpen is bijvoorbeeld zijn Chinees geïnspireerde pagodestoel, die een prachtige traliewerkuitsparing in de achterkant van de stoel heeft die op oosterse pagodeschermen lijkt. Bovendien vindt u op deze stoelen meestal gebogen cabrioletpoten en prachtige bekleding.

Hepplewhite-stoelen

Cubaanse mahoniehouten fauteuil ca 1780 van George Hepplewhite
Cubaanse mahoniehouten fauteuil ca 1780 van George Hepplewhite

George Hepplewhite was een Engelse meubelmaker en tijdgenoot van Thomas Chippendale, maar zijn bijzondere stoelen zijn op zichzelf al onderscheidend. Deze stoelen werden doorgaans gemaakt met een kortere rugleuning dan andere stoelen uit die periode, rustend op de lage rugleuning in plaats van op de schouders, en stonden bekend om hun schildvormige rugleuningontwerpen. Net als de stoelen van Chippendale waren ze ook typisch bekleed met zijde of brokaat, en weerspiegelden ze sterkere gotische beelden dan de werken van Chippendale.

Shakerstoelen

Shaker-zijstoel
Shaker-zijstoel

Shaker-stoelen waren een houten stoel in een bescheiden stijl, vaak met een hoge ladderrug, die in de jaren 1770 uit de Shaking Quaker-gemeenschap kwam. Dit meubilair is prachtig met de hand vervaardigd en ongelooflijk duurzaam, wat betekent dat veel van hun 18e- en 19e-eeuwse stoelen vandaag de dag nog steeds intact zijn. Je vindt deze stoelen in verschillende verven en beitsen en meestal gemaakt van hout afkomstig uit Noord-Amerika. Dankzij hun vierkante, symmetrische ontwerp en handgemaakte uitstraling passen ze heel goed in het interieur van boerderijen en cottages.

Houten stoelen uit de 19e eeuw

Van de Regency-periode tot het Victoriaanse tijdperk was de 19e eeuw overspoeld met innovatieve en unieke meubelontwerpen. Veel van de vroege Victoriaanse stoelen uit de 19e eeuw vertonen nog steeds een sterke gelijkenis met die uit de vorige eeuw, maar toen de jaren 1840 en 1850 naderden, namen meubelmakers een scherpe bocht naar links om enkele gedurfde, nieuwe stukken te creëren waar de massa van kon genieten. Hoewel het onmogelijk is om de stoelontwerpen van een hele eeuw in één ruimte te vangen, zijn dit enkele van de meest populaire:

Hitchcock-stoelen

Vintage Hitchcock stoel haast stoel
Vintage Hitchcock stoel haast stoel

Hitchcock-stoelen, een stijl uit het begin van de 19e eeuw, werden bedacht door meester-houtbewerker Lambert Hitchcock. Op het eerste gezicht vallen deze eenvoudige rechthoekige houten stoelen niet meteen op; Wat deze stoelen echter zo speciaal maakt, is dat ze niet zijn versierd met inlegwerk of houtsnijwerk. Deze stoelen staan eerder bekend om de gestencilde ontwerpen op de armen, rugleuningen en poten die het lichtgekleurde hout onder de donkere vlekken onthullen.

Gebogen houten stoelen

Gebogen houten stoel
Gebogen houten stoel

Bentwood-meubels zijn een van de vele iconische meubelstijlen uit de 19e eeuw. Deze meubeltechnologie, bedacht en geperfectioneerd door Michael Thonet in de jaren 1860, vormt het ruwe hout met behulp van warmte en vocht tot delicate rondingen. Dit lichte en luchtige houten meubilair was dus een ware verademing voor de meer resolute en zware houten meubels van de afgelopen decennia, en vormt de inspiratie voor veel hedendaagse terras-/buitenmeubels.

Jenny Lind-stoelen

Jenny Link schommelstoel
Jenny Link schommelstoel

Jenny Lind-meubels zijn vernoemd naar een beroemde operazangeres uit het midden van de 19e eeuw. Deze houten meubelstijl beperkte zich niet alleen tot stoelen, maar verspreidde zich ook naar bedframes, kasten en dergelijke. Het meest bepalende kenmerk is het opspoelen, wat verwijst naar het draaien van een recht stuk hout, waardoor een uiterlijk ontstaat dat lijkt op een rij naaimachinespoelen. Meestal waren Jenny Lind-stoelen gemaakt van berken- of esdoornhout, en ze waren over het algemeen gekleurd of geverfd in een donkere kleur om op zwart walnoot en palissanderhout te lijken.

Morris-stoelen

Arts and Crafts-stijl Morris-stoel Frank Lloyd Wright
Arts and Crafts-stijl Morris-stoel Frank Lloyd Wright

Morris-stoelen hebben een anachronistisch gevoel, net zoals Tiffany een veel voorkomende naam was tijdens de Middeleeuwen schandalig lijkt. Deze voorlopers van de moderne fauteuil lijken veel meer op de laagzittende houten meubelen uit het midden van de 19e eeuw dan op iets uit de late 19e eeuw. Meestal hadden deze stoelen een scharnierende rugleuning waardoor ze achterover konden leunen, en een combinatie van met leer beklede rugleuningen en stoelen met niet-gewatteerde, geometrische armen en benen.

Eastlake-stoelen

VICTORIAN EASTLAKE-stoelen uit de 19e eeuw
VICTORIAN EASTLAKE-stoelen uit de 19e eeuw

Charles Eastlake nam aan het einde van de 19e eeuw afscheid van de sierlijke, pluchen stijlen uit de Victoriaanse periode en reageerde met een eenvoudige en stevige meubelstijl die later rond de eeuwwisseling in een brede beweging terecht zou komen, genaamd Kunst en Ambacht. Over het algemeen waren Eastlake-meubels gemaakt van hardhout van kersen-, eiken-, palissander- of walnoothout en voorzien van versieringen die verband hielden met de natuurlijke wereld. Deze beperkte decoratieve stijl contrasteerde met de gangbare, zwaar ontworpen, fluwelen Victoriaanse stoelen en markeerde een verschuiving in de ontwerpesthetiek voor de komende jaren.

Tips om te identificeren wat voor soort antieke houten stoelen je zou kunnen hebben

Hoewel de enige betrouwbare manier om te bevestigen uit welke periode uw meubels afkomstig zijn, is door het door een taxateur te laten beoordelen, zijn er een paar dingen waar u zelf op kunt letten om imitaties of revivalstukken uit te sluiten. het antieke:

  • Zoek naar onvolkomenheden- Zelfs de meest fijn vervaardigde stukken door meester-houtbewerkers zullen een soort onvolkomenheid vertonen als gevolg van het handgemaakte maakproces. Dingen als krassen, schuursporen, potloodstrepen, enzovoort kunnen erop wijzen dat je een echt antiek stuk hebt in plaats van een vervaardigd exemplaar.
  • Kijk hieronder voor de merktekens van de maker - Het is altijd een goed idee om te zoeken naar de merktekens van de maker op uw oudere meubels, aangezien bepaalde stukken van meubelmakers en ambachtslieden aanzienlijk meer waard zijn dan die gemaakt in ontwerpen geïnspireerd op hun stijl.
  • Kijk naar het schrijnwerk - De manier waarop meubelmakers meubelstukken met elkaar verbonden (d.w.z. benen en armen met onderstellen enzovoort) varieerde door de geschiedenis heen. Ingelijmde zwaluwstaartverbindingen werden in het begin van de 18e eeuw gebruikt en machinaal vervaardigde verbindingen (zoals de Knapp-verbinding) kwamen halverwege tot eind 19e eeuw.

Geef je huis een antieke upgrade

Mensen zijn al duizenden jaren bezig met het hergebruiken van natuurlijke materialen, dus het is niet meer dan normaal dat houten meubels nooit uit de mode raken. Als het gaat om het inrichten van uw huis, hoeft u niet altijd de nieuwste stukken uit te zoeken om de beste deal te krijgen, en de meeste antieke houten stoelen zijn zo stevig gemaakt dat ze veel langer mee zouden moeten gaan dan veel hedendaagse selecties.

Aanbevolen: