Antieke Schoolbank Draaistoel Geschiedenis & Vakmanschap

Inhoudsopgave:

Antieke Schoolbank Draaistoel Geschiedenis & Vakmanschap
Antieke Schoolbank Draaistoel Geschiedenis & Vakmanschap
Anonim
Vintage schoolbank en stoel
Vintage schoolbank en stoel

Antieke schoolbankdraaistoelen werden aan oude schoolbanken bevestigd en door kinderen in heel Noord-Amerika gebruikt. Tegenwoordig zijn ze te vinden in antiekwinkels, persoonlijke collecties en zelfs musea. Ze doen sterk denken aan vervlogen tijden en kunnen echte charme en een gevoel van nostalgie toevoegen aan een ruimte.

Stijlen van antieke schoolbureau-draaistoelen

Er is een enorm verschil tussen moderne schoolbanken en -stoelen en antieke varianten. Antieke stoelen zijn steviger, maar ook sierlijker en eleganter dan moderne versies. Vooral antieke schoolbureau-draaistoelen zijn dat. De meeste antieke bureaus en stoelen waren gemaakt van houtsoorten zoals grenen, redwood en eiken. Soms hadden ze metalen poten. Het bureaugedeelte was vaak schuin en sommige hadden opbergruimte onder het bureaublad.

Aparte zitting en stoel

Sommige schoolbanken hadden een aparte draaistoel die voor het bureau aan de vloer kon worden vastgeschroefd. Vaak hadden bureaus en stoelen een gietijzeren onderstel. Deze zijn wellicht lastig als set te vinden, aangezien het bureau en de stoel niet altijd samen verkocht werden. Draaistoelen zijn veel zeldzamer dan schoolbanken met vaste stoelen.

Oude houten met ijzeren kinderschooltafel en stoel
Oude houten met ijzeren kinderschooltafel en stoel

Vintage schoolbanken met bevestigde stoelen

Bij de meeste voorbeelden is de zitting aan het bureau bevestigd, waardoor een vloeiende, sierlijke lijn ontstaat van bureau naar stoel. Deze waren vooral populair in het begin en midden van de 20e eeuw, en je kunt veel van dit soort vintage bureaus vinden.

Antieke schoolbank
Antieke schoolbank

Lerarendraaistoel

De draaistoel van de leraar was meestal gemaakt van eikenhout en ander hardhout en had een rugleuning met lattenbodem. Je vindt deze uit de late jaren 1800 tot en met de jaren 1900, en het zijn nog steeds prachtige bureaustoelen.

Antieke draaibare bureaustoel
Antieke draaibare bureaustoel

Waar vindt u antieke schoolbureau-draaistoelen

Deze oude bureaustoelen zijn al lang uit de mode, maar verzamelaars kunnen ze nog steeds vinden. Controleer, net als bij elk antiek, de verkoop van landgoederen, antiekwinkels en zelfs oude scholen zelf (als dat mag!).

Omdat antieke schoolbureau-draaistoelen zwaar en duur zijn om te verzenden, is het meestal beter om lokaal naar deze items te zoeken. Vaker wel dan niet zul je er exemplaren te koop vinden van particuliere verkopers op online veilingsites zoals eBay, met alleen lokale bezorging. Je kunt ook op lokale geclassificeerde sites kijken.

Waarde van antieke bureaus en stoelen

De prijzen voor antieke draaistoelen en bureaus kunnen variëren, maar ze kunnen vaak voor $ 100 of minder worden gekocht. Sommige van deze oude bureaus en stoelen kunnen echter veel waardevoller zijn. De toestand is belangrijk; zorg ervoor dat het hout niet barst, bekrast of kromgetrokken is en dat de stoel gemakkelijk draait. De kwaliteit van het vakmanschap kan ook een effect hebben op de prijs. Hoe uitgebreider het ontwerp, hoe waardevoller het stuk.

Zorg ervoor dat u, voordat u iets koopt, wat onderzoek doet en vergelijkt. Bekijk een paar verschillende soorten en kijk waarvoor ze worden verkocht. Bekijk bijvoorbeeld een paar items op eBay en kijk wat de biedprijzen zijn en waar de items uiteindelijk voor gaan. Dit geeft je een idee van wat mensen bereid zijn te betalen, zoals de volgende verkochte voorbeelden:

  • Een antieke schoolbank met een daaraan bevestigde draaistoel werd in 2021 verkocht voor ongeveer $ 150. Hij dateerde uit het begin van de 20e eeuw en verkeerde in uitstekende staat.
  • Een opgeknapte vintage schoolbank met draaistoel, verkocht voor ongeveer $65. Het was opnieuw afgewerkt en was een recenter voorbeeld van deze stijl.
  • Een draaibare schoolstoel voor kinderen zonder bureau, verkocht voor minder dan $ 10. Het was in een zeer ruwe staat met afgebroken verf en tekst erop.

Waar kan ik antiek schoolmeubilair gebruiken

Hoewel ze niet meer op scholen worden gebruikt, kunnen antieke schoolbanken met draaistoelen heel charmant zijn als ze worden gebruikt om kinderkamers, speelkamers of zelfs studeerkamers en kantoren te versieren. Het kan kinderen een leuke plek geven om te zitten en hun huiswerk te maken of te knutselen. Het zal een echt gevoel van nostalgie toevoegen aan elke plek waar het wordt gebruikt.

Geliefd en historisch

Als je een van deze antieke stukken hebt, zorg er dan voor dat je er goed voor zorgt. Was en/of polijst het en probeer beschadigingen te voorkomen. Ze worden al een hele tijd niet meer gemaakt en hun waarde zal waarschijnlijk alleen maar stijgen. Antieke schoolbanken en stoelen bevatten allerlei soorten geschiedenis en zijn geliefd bij verzamelaars over de hele wereld.

Aanbevolen: