Chinoiserie-ontwerp: het verhaal van een geïnspireerde stijl

Inhoudsopgave:

Chinoiserie-ontwerp: het verhaal van een geïnspireerde stijl
Chinoiserie-ontwerp: het verhaal van een geïnspireerde stijl
Anonim
collectie Chinees blauw en wit porselein
collectie Chinees blauw en wit porselein

Van klassiek Blue Willow-porselein tot motieven op textiel en meubels: chinoiserie is een belangrijk designelement in veel antiek. Deze Aziatisch geïnspireerde ontwerpen zien er prachtig uit in moderne huizen, en stukken met chinoiserie-motieven kunnen behoorlijk waardevol zijn. Leer meer over het verhaal van chinoiserie, het belang ervan in antiek, en hoe je kunt zien of je een schat hebt.

Wat is Chinoiserie?

Het woord chinoiserie komt van de Franse term Chinois, wat zich verta alt als Chinees. Het is echter belangrijk op te merken dat chinoiserie betekent dat iets een westerse interpretatie is van een Aziatische stijl, en niet noodzakelijkerwijs een echt Aziatisch ontwerp. Zie het als 'Chinees-achtig'. Chinoiserie is elk ontwerp dat is geïnspireerd op Aziatische kunst.

Geschiedenis van Chinoiserie

In de 17e en 18e eeuw, toen Europese landen handel begonnen te drijven met China, werden Aziatisch geïnspireerde kunst en cultuur razend populair. Iedereen, van aristocraten tot de middenklasse, was gefascineerd door de ontwerpen. De populariteit bleef tot ver in de 19e eeuw bestaan. Chinoiserie-ontwerpen waren vooral populair bij roy alty's, die vroegen om chinoiserie-theeserviezen, meubels met Aziatische decoratieve elementen en textiel beschilderd met deze motieven.

Klassieke Chinoiserie-ontwerpelementen

Dit is een figuratieve of picturale stijl, wat betekent dat het in plaats van een geometrisch of abstract patroon herkenbare scènes, wezens en zelfs mensen bevat. Chinoiserie bevat gewoonlijk de volgende motieven:

  • Aziatische natuurtaferelen- Wilgen, watervallen en glooiende heuvels zijn rijk aan chinoiseriestukken.
  • Foo dogs and dragons - Mythische wezens zoals Chinese draken en foo dogs verschijnen ook op chinoiserie-antiek en vintage items.
  • Bruggen en pagodes - Duidelijk Aziatische pagodes en pittoreske bruggen sieren het landschap op deze items.
  • Vogels - Hoewel andere dieren minder vaak voorkomen, zie je op veel chinoiseriestukken exotische vogels.

Voorbeelden van chinoiserie in antiek

Je vindt chinoiserie-ontwerpen op alles, van spiegels tot behang. Er zijn veel manieren om deze populaire ontwerpen in je huis te integreren, maar dit zijn enkele van de meest opvallende antieke opties.

Chinoiserie spiegels

Antieke spiegels zijn een geweldige manier om deze stijl subtiel in je interieur te integreren; voorbeelden van hoge kwaliteit kunnen echter zeer waardevol zijn. Vaak zijn de spiegels voorzien van een zwart of donkergekleurd gelakte lijst met handgeschilderde chinoiserie-elementen. De waarde van chinoiseriespiegels varieert van minder dan $ 500 tot duizenden. Een prachtige rood en goud gelakte spiegel uit de late 18e eeuw werd verkocht voor ongeveer $ 2.200.

Chinoiserie spiegel
Chinoiserie spiegel

Chinoiserie-meubels

Je kunt ook antieke en vintage meubels vinden met chinoiserie-ontwerpen. Van handgeschilderde tafels en Aziatisch geïnspireerde boekenkasten tot chinoiseriekasten, er zijn veel opties. Velen zijn gemaakt van hout, met reliëfsnijwerk en vele laklagen. Vintage stukken zijn doorgaans goedkoper dan ouder antiek, maar ze kunnen nog steeds behoorlijk waardevol zijn. Een vintage zwart gelakte chinoiserie secretaire werd bijvoorbeeld op eBay verkocht voor ongeveer $ 2.775.

Chinoiserie kabinet
Chinoiserie kabinet

Accessoires met chinoiseriemotieven

Dienbladen, snuisterijendoosjes, kamerschermen en andere accessoires zijn ook voorzien van chinoiserie-motieven. Antieke dozen kunnen handig zijn voor het opbergen van sieraden, naaiwerk, zilverwerk en andere voorwerpen. Deze kleinere stukken kunnen een betaalbare manier zijn om deze stijl aan je huis toe te voegen. Een zwart gelakte chinoiserie-naaidoos uit de 19e eeuw werd bijvoorbeeld verkocht voor ongeveer $ 350.

Chinoiserie theebus
Chinoiserie theebus

China en porselein met chinoiserie-ontwerpen

Een andere gemakkelijke manier om chinoiseriestijl aan je huis toe te voegen, is door porselein en porselein te gebruiken. Klassieke patronen zoals Blue Willow bieden een prachtig kijkje in de populaire chinoiserie-motieven van bruggen, landschappen en meer. Je kunt Blue Willow-stukken vinden voor minder dan $ 100, en andere stukken antiek transferware kunnen zelfs nog betaalbaarder zijn. Door meerdere borden of schalen aan de muur te hangen, maak je een sterk stijlstatement.

Chinoiserie porseleinen vaas
Chinoiserie porseleinen vaas

Een mooie en klassieke stijl

Chinoiseriemeubels en porselein zijn prachtig, maar je kunt ook een prachtig Aziatisch geïnspireerd element aan je interieur toevoegen met antieke beeldjes. Deze stukken zijn voorzien van vergelijkbare motieven, gegoten in een driedimensionale vorm, en staan prachtig in elke kamer. Hoe je chinoiserie ook in je interieur verwerkt, het is een klassieker die vandaag de dag nog net zo mooi is als een paar honderd jaar geleden.

Aanbevolen: