Het Blue Willow China-verhaal: geschiedenis, patroon & Waarde

Inhoudsopgave:

Het Blue Willow China-verhaal: geschiedenis, patroon & Waarde
Het Blue Willow China-verhaal: geschiedenis, patroon & Waarde
Anonim
Een verzameling Chinese blauw-witte porseleinen plantenbakken
Een verzameling Chinese blauw-witte porseleinen plantenbakken

Met een ingewikkeld ontwerp gebaseerd op een Chinese legende is Blue Willow porselein zowel mooi als boeiend. Of je nu een paar Blue Willow-stukken hebt geërfd van je moeder of grootmoeder, of je bent van plan om je eigen collectie te beginnen, als je meer leert over dit fascinerende porseleinpatroon, wordt het verzamelen ervan nog specialer.

Het verhaal van Blue Willow China

Ontwikkeld door Thomas Turner in 1779, werd het Blue Willow-patroon uiteindelijk een klassiek onderdeel op veel tafels over de hele wereld. Het patroon is eigenlijk Engels, hoewel het gebaseerd is op vergelijkbare blauwe landschapsontwerpen in Chinees porselein. Tegen het einde van de 18e eeuw maakten verschillende Engelse pottenbakkerijen Blue Willow-patronen, en dit sprak onmiddellijk tot de verbeelding van de consument. Potteries bleven gedurende de 19e en 20e eeuw Blue Willow maken, en het wordt nog steeds gemaakt. Een deel van wat Blue Willow zo populair maakt, is het verhaal dat het vertelt in het ontwerp.

Vintage bruiloft met blauwe wilgenplaten
Vintage bruiloft met blauwe wilgenplaten

Blue Willow-legende

In de Blue Willow-legende werd de mooie dochter van een machtige man verliefd op de secretaris van haar vader. Toen hij hun liefde ontdekte, verbande de vader de secretaris en bouwde hij een groot hek om zijn dochter binnen de perken te houden. Ze kon alleen langs het water en de wilgen lopen. Ze wanhoopte totdat ze een bericht ontving van haar minnaar. Tijdens een banket redde hij haar, maar haar vader merkte het op en joeg hen over een brug. Ze ontsnapten, maar jaren later haalde haar vader hen in. De secretaris werd vermoord en de dochter stierf ook. Uit medelijden veranderden de goden ze allebei in duiven, zodat ze voor altijd samen konden vliegen.

Motieven op het Chinese patroon

Blue Willow porselein is zeer symbolisch met veel motieven uit deze legende in het ontwerp. Als je goed kijkt, zie je het hek dat de vader bouwde om zijn dochter binnen te houden, de brug waar hij de geliefden overheen joeg, de wilg en de beek waar de dochter langs liep, en nog veel meer elementen uit de legende. Bovenaan staan twee duiven die het koppel vertegenwoordigen.

Suiker afstoffen op verse bosbessentaart op antieke gietijzeren pan en blauw porselein
Suiker afstoffen op verse bosbessentaart op antieke gietijzeren pan en blauw porselein

Identificatie van Blue Willow China

Dit kenmerkende porseleinen patroon neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van antieke serviezen, en versies ervan zijn gemaakt door tientallen verschillende pottenbakkerijen. Deze hebben subtiele variaties, en sommige zijn wenselijker dan andere. Bovendien maken bedrijven dit patroon al meer dan tweehonderd jaar; er kunnen maar liefst 500 verschillende fabrikanten zijn die deze lange productieperiode bestrijken. Het identificeren van een stuk Blue Willow-porselein kan een complex proces zijn vanwege alle versies die er zijn.

Zoek naar het wilgenpatroon

Er zijn veel Chinees geïnspireerde motieven die lijken op Blue Willow, maar ze hebben misschien niet het karakteristieke patroon van de Blue Willow-legende. Het identificeren van dit porseleinpatroon is eenvoudig. Zoek naar het hek, de brug, de twee duiven, de wilg en de beek. Als het dit patroon niet heeft, is het geen Blue Willow.

Traditioneel wilgenpatroonontwerp op antieke Victoriaanse serveerschaal
Traditioneel wilgenpatroonontwerp op antieke Victoriaanse serveerschaal

Leer Transferware herkennen

Blue Willow is een transferware-patroon. Transferware wordt gemaakt wanneer een gegraveerde plaat wordt geïnkt en op weefsel wordt gedrukt. Het weefsel wordt vervolgens gebruikt om het ontwerp op het stuk over te brengen. Dit proces creëert een delicaat, zich herhalend patroon, meestal allemaal in één kleur. Er kunnen subtiele lijnen zijn waar het weefsel gekreukeld is of waar motieven samenkomen. Meestal zie je wilgenhout in de klassieke blauwe kleur, maar misschien zie je het ook in kleuren als roze, zwart, bruin en groen.

Zoek naar markeringen

Veel Blue Willow-stukken zijn voorzien van een merkteken, maar sommige niet. Draai het stuk om en kijk op de achterkant of onderkant of er gestempelde ontwerpen zijn. Ruby Lane heeft een goede lijst met cijfers, hoewel het er veel te veel zijn om op één plek op te nemen. Na 1891 zullen Engelse stukken ook voorzien zijn van een land van herkomst-markering. Volgens Blue Willow-dealer Rita Entmacher Cohen is het soms onmogelijk om te zeggen welk aardewerk een stuk heeft gemaakt. De vroegste stukken waren vaak ongemarkeerd. Soms zijn stukken voorzien van een kleine initiaal aan de onderkant, wat een pottenbakkersmerk is. De pottenbakkers konden van de ene aardewerkfabriek naar de andere verhuizen, waarbij ze hetzelfde merkteken bij verschillende bedrijven gebruikten. Een merkteken kan u helpen bij de identificatie, maar tenzij de naam van het aardewerk duidelijk vermeld staat, moet u mogelijk andere aanwijzingen gebruiken.

Zoek naar aanwijzingen over de datum

Volgens International Willow Collectors zijn er enkele aanwijzingen die je kunnen helpen bepalen of je een stuk antiek Blue Willow-porselein hebt of een moderne reproductie:

  • Sommige nieuwe stukken zijn ongemarkeerd, hoewel er vaak 'Made in China' op staat of een andere moderne stempel hebben.
  • Early Blue Willow-stukken hebben een zachter glazuur en voelen lichter aan.
  • Oudere stukken kunnen tekenen van haarscheurtjes of lichte barsten op het oppervlak van het glazuur vertonen.
  • Sommige gemarkeerde stukken bieden aanwijzingen omdat het merkteken bij die pottenbakkerij slechts een bepaalde periode werd gebruikt.
  • Amerikaanse pottenbakkerijen begonnen pas na 1905 met de productie van Blue Willow, toen de Buffalo Pottery Company het patroon uitbracht.

De waarde van Blue Willow China bepalen

De waarde van antiek Blue Willow-porselein is afhankelijk van verschillende factoren. Voordat je de waarde toekent, bekijk het stuk en kijk wat je erover te weten kunt komen.

Opmerkingen en markeringen

Als het stuk een makersteken heeft, let daar dan op. Probeer ook te identificeren welk type stuk je hebt. Als het een bord of kom is, kan het gemakkelijk zijn om een waarde te vinden. Minder vaak voorkomende stukken, zoals soepterrines en speciale items, kunnen een grotere uitdaging zijn, maar als je deze kunt identificeren, zijn de zeldzamere stukken wellicht meer waard.

Conditie beoordelen

Net als bij elk antiek item heeft de staat invloed op de waarde van een stuk. Zoek naar chips, scheuren, reparaties, vlekken en haarscheurtjes. Bij oudere stukken hebben deze staatsproblemen misschien minder invloed op de waarde, maar ze doen er nog steeds toe. Items in uitstekende staat zijn het meest waard.

Blauw porselein op oud dressoir
Blauw porselein op oud dressoir

Zoek naar soortgelijke stukken die zijn verkocht

Zodra u uw Blue Willow-stuk kunt identificeren, kunt u de verkoopprijzen van vergelijkbare stukken online opzoeken. Controleer altijd de prijs voor verkochte artikelen, niet voor artikelen die momenteel te koop zijn. Hier zijn een paar voorbeelden van waarden voor recent verkochte Blue Willow-stukken:

  • Een antieke Blue Willow-soepterrine van een onbekende fabrikant, begin 2020 verkocht voor $ 300.
  • Een bijpassende set van een Blue Willow kan en waskom, verkocht in 2020 voor $ 195. De fabrikant was niet bekend.
  • Een vaporizer van Wood's Ware uit de jaren twintig, verkocht op eBay voor ongeveer $ 80. Het was in uitstekende staat.

Laat uw China taxeren

Als u twijfelt over de geschiedenis of de waarde van uw Blue Willow porselein, is het een goed idee om het te laten taxeren. De waarden van antieke schotels kunnen sterk variëren, en met zijn lange en legendarische geschiedenis is Blue Willow een gewild patroon dat zeer waardevol kan zijn. Door je onderzoek te doen, zorg je ervoor dat je een eerlijke prijs krijgt voor de stukken die je wilt verkopen, of dat je een redelijke prijs beta alt voor de items die je aan je collectie toevoegt.

Aanbevolen: