Waarom verzamelen mensen dingen? 9 veelvoorkomende redenen

Inhoudsopgave:

Waarom verzamelen mensen dingen? 9 veelvoorkomende redenen
Waarom verzamelen mensen dingen? 9 veelvoorkomende redenen
Anonim
vrouw op rommelmarkt toe te voegen aan de verzameling blauwe gerechten
vrouw op rommelmarkt toe te voegen aan de verzameling blauwe gerechten

Waarom verzamelen mensen dingen? Elke verzameling objecten heeft een uniek verhaal en elke individuele verzamelaar heeft een duidelijk persoonlijke reden voor wat hem tot zijn hobby heeft gebracht. Hoewel niet al deze redenen bewust zijn, v alt niet te ontkennen dat mensen graag spullen op stapels verzamelen, en dat ze het vaak leuk vinden om die stapels tentoon te stellen. Ontdek welk soort verzamelaar jij bent en welke jouw belangrijkste redenen zijn om met het verzamelvirus te kampen.

Negen veel voorkomende redenen waarom mensen dingen verzamelen

Normaal gesproken verzamelen individuen dingen om meer dan één reden, waarbij ze hun voorliefde voor het mee naar huis nemen vermengen in een onopvallende wirwar van gedachten en gevoelens die, als ze worden gevraagd om ze uit te spreken, bijna altijd veranderen in de zin 'Ik doe' Ik weet het niet, ik vond het gewoon leuk." Hoewel dat misschien waar is, schuilen er onder dat sentiment enkele serieuze motivaties en psychologische redenen waarom mensen de dingen verzamelen die ze doen. Ontdek negen van de meest voorkomende redenen waarom mensen dingen verzamelen.

1. Sentimentele bijlagen

oude vintage familiefoto's
oude vintage familiefoto's

Bijna iedereen heeft een kleine verzameling persoonlijke memorabilia met een familiale en emotionele betekenis. Deze sentimentele verzamelingen van oude familiefoto's, wenskaarten van vrienden, familie of geliefden, bloemblaadjes van betekenisvolle boeketten, stroken lint van cadeauverpakkingen, schelpen en andere kleine herinneringen kunnen gelukkige herinneringen aan verloren mensen en vervlogen tijden oproepen. Hoewel deze fragmenten doorgaans niet worden gekocht, betekent dat niet dat ze niet doelbewust en zorgvuldig zijn samengesteld.

2. Om verbinding te maken met hun kindertijd

verzameling vintage speelgoed
verzameling vintage speelgoed

Anderen hebben verzamelingen spullen uit hun jeugd, zoals sportkaarten, stripboeken, poppen, teddyberen, luciferdoosjes en andere dingen waar ze als kind dol op waren. Net zoals familiefoto's je kunnen helpen je favoriete momenten met je dierbaren opnieuw te beleven, bieden herinneringen uit je kindertijd de kans om verbinding te maken met die speciale tijd in je leven.

3. Om meer kennis te verwerven en iets nieuws te leren

Een fundamenteel aspect van professioneel verzamelen (zoals de praktijken bij archiefwerk) is het leren van de objecten in een collectie. Elk afzonderlijk item kan een verhaal vertellen over de persoon die het heeft verzameld, de periode waarin het is gekocht, wat het voor de oorspronkelijke eigenaar betekende door hoe goed het werd onderhouden, en nog veel meer. Je hoeft geen collegiaal opgeleide verzamelaar te zijn om kennis te kunnen vergaren via de items die je vindt.

Elke observatie is nuttig, en zelfs het kleinste detail dat een object voor een verzamelaar kan ontsluiten is de moeite waard. Neem bijvoorbeeld dit ogenschijnlijk onschuldige luchthavenregister in South Carolina uit de eeuwwisseling. Een item dat veel mensen misschien over het hoofd zien, onthult in feite een schat aan informatie over het aantal vrouwelijke piloten dat in de lucht cirkelt in een tijd van door mannen gedomineerde vliegreizen. En een lichtelijk door water beschadigde kers op de taart is een beroemde handtekening van een vrouwelijke piloot waar je misschien wel van hebt gehoord: Amelia Earhart.

4. Verbinding maken met het verleden

meisje dat naar museumvertoning kijkt
meisje dat naar museumvertoning kijkt

Verzamelaars zijn vaak gefascineerd door geschiedenis, aangezien de meeste verzamelobjecten uit het nabije of verre verleden komen. Mensen met een passie kunnen allerlei soorten historische memorabilia verzamelen, zoals historische documenten, ephemera en gesigneerde brieven, die hen allemaal in verband brengen met gebeurtenissen uit het verleden, helden en heldinnen, schurken en gewone mensen uit het verleden.

In feite is het deze drang om contact te maken met de mensen uit het verleden en deze te begrijpen, die velen inspireert om op professionele wijze te gaan verzamelen. Van het runnen van een antiekwinkel tot het leren hoe je taxateur kunt worden: de kans om je kennis uit te breiden neemt toe met elk nieuw object waarmee je in contact komt.

5. Plezier en genot

Sommigen verzamelen voor puur plezier en omdat het verzamelen leuk is. Ze verzamelen misschien kunst omdat ze schoonheid waarderen. Anderen verzamelen misschien wijn, muziekdozen, dvd's, muziekalbums of andere muziekmemorabilia zoals posters, foto's en concertkaartjes omdat ze muzikaal ingesteld zijn. Funko Pop verzamelen is leuk voor mensen die gepassioneerd zijn door de popcultuur. Het vinden van deze dingen kan een verzamelaar echt persoonlijk plezier en genot bezorgen, en er is eigenlijk een wetenschappelijke verklaring voor waarom dit zo zou kunnen zijn. Het Oddball-paradigma, onderzocht in een reeks experimenten met jonge kinderen, beschrijft een fenomeen waarbij de hersenen van mensen reageren op ongebruikelijke of unieke stimuli. In wezen vallen dingen die buiten de verwachting of buiten de norm gebeuren in dit patroon, en het vinden van leuke en ongewone verzamelobjecten kan deze chemische reactie veroorzaken. Daarin kan verzamelen in zekere zin als een biologische noodzaak worden beschouwd.

6. Om een toekomstige investering te doen

Andy Warhol portret van Marilyn Monroe getiteld Lemon Marilyn
Andy Warhol portret van Marilyn Monroe getiteld Lemon Marilyn

Veel mensen beschouwen verzamelen als een investering, en ze verzamelen doelbewust zeldzame en vintage items zoals antiek, postzegels, munten, speelgoed, zeldzame Funko Pops en zelfs zeldzame whisky's in de hoop dat al hun spullen waarde zullen opbouwen na een tijdje. Hoewel dit voor de meeste verzamelobjecten niet het geval is, kunnen kunstwerken met gesigneerde handtekeningen en unieke items in de loop van de tijd allemaal in waarde stijgen. Andy Warhols beroemde popart-schilderij 'Four Marilyns' uit 1962 werd bijvoorbeeld in 1992 verkocht voor $ 955.433 (aangepast tot $ 1.6 miljoen in inflatie van 2015) en vervolgens in 2015 voor $36 miljoen.

7. De gemeenschap die het creëert

kringloop voor vintage spullen
kringloop voor vintage spullen

Ongeacht waarom ze zijn begonnen met verzamelen, veel mensen blijven verzamelen omdat ze genieten van de sociale interactie van rommelmarkten, ruilbeurzen en veilingen. Bovendien heeft het internettijdperk ervoor gezorgd dat verzamelgemeenschappen en -verenigingen hun regionale beperkingen konden overschrijden en collega-verzamelaars over continenten en oceanen konden bereiken.

Iedereen wil immers gewoon het gevoel hebben dat hij of zij erbij hoort, en verzamelen kan voor bepaalde mensen een poort openen om de juiste gemeenschap te vinden, zodat ze zich thuis voelen. Volgens Roy Baumeister, een psycholoog, "komt betekenis voort uit het bijdragen aan andere mensen, terwijl geluk voortkomt uit wat zij aan jou bijdragen." Het verzamelen raakt dus iets dat verder gaat dan de handeling zelf en kan echte sociale voordelen opleveren voor de betrokken mensen.

8. Erkenning en prestige

Er zijn ook verzamelaars die erkenning en prestige willen voor het samenstellen van de beste en meest waardevolle collectie van een bepaald ding. Veel van deze collecties worden uiteindelijk geschonken aan musea of onderwijsinstellingen, waarbij de verzamelaar prominent wordt bedankt - een praktijk die al honderden jaren bestaat.

Sir John Soane was bijvoorbeeld een Engelse architect en verzamelaar van klassieke oudheden, die beter bekend staat om zijn enorme collectie dan om de indrukwekkende architectonische werken die zijn bedrijf heeft gemaakt. In feite liet hij zijn museum dat nu een museum is, na aan het Britse volk, waar het vandaag de dag nog steeds open is.

9. De sensatie van de jacht

vrouw die antieke vintage lamp ontdekt op de vlooienmarkt
vrouw die antieke vintage lamp ontdekt op de vlooienmarkt

Hoewel de meeste verzamelaars hun collecties om een andere reden zijn begonnen, merken veel mensen al snel dat de vreugde en opwinding van het vinden van een nieuwe schat voor hun collectie hun voornaamste reden voor het verzamelen wordt. Kijk maar naar de zeer succesvolle televisieserie American Pickers van History Channel, die een groep antiquairs volgt op hun reis naar het ontdekken van verborgen schatten in het Amerikaanse binnenland, en je kunt zien hoe boeiend de schattenjacht kan zijn.

Kan verzamelen een psychische stoornis zijn?

Je hoeft je geen zorgen te maken, verzamelen is een gezonde en gewone menselijke activiteit. Het is niet alleen niet nuttig om het verzamelen te interpreteren door het filter van een psychische stoornis, aangezien een verzameling meestal slechts een verzameling is, maar het is ook gevaarlijk om psychische aandoeningen terug te brengen tot een enkelvoudig kenmerk en om zelf een diagnose te stellen. Het is echter waar dat sommige mensen over de schreef gaan bij het verzamelen en de grens tussen verzamelen en hamsteren vervagen. Hamsteren wordt vaak omschreven als obsessief-compulsief gedrag, en de meeste verzamelaars worstelen niet met dezelfde obsessieve en dwangmatige gewoonten die bijdragen aan hamsteren als hamsteraars. Kortom, verzamelaars kiezen en kiezen wat ze verzamelen en hebben controle over hun gedrag; hamsteraars niet.

Hoe noem je mensen die dingen verzamelen?

Vaak wordt iemand die iets verzamelt gewoonlijk 'een muntenverzamelaar', 'een poppenverzamelaar', enzovoort genoemd. Er zijn echter een paar namen die worden gebruikt om specifieke soorten verzamelaars te beschrijven:

  • Filatelist- Mensen die postzegels verzamelen.
  • Numismaticus - Mensen die munten en bankbiljetten verzamelen.
  • Lepidopterist - Mensen die vlinders en motten verzamelen.
  • Coleopterist - Mensen die kevers verzamelen.
  • Dipterist - Mensen die vliegen verzamelen.
  • Oologist - Mensen die vogeleieren verzamelen.
  • Deltioloog - Mensen die waardevolle oude ansichtkaarten verzamelen.
  • Notaphilist - Mensen die bankbiljetten verzamelen.
  • Tegestologist - Mensen die bierviltjes (onderzetters) verzamelen.
  • Phillumenist - Mensen die luciferdoosjes of luciferboekjes verzamelen.
  • Scripofilist - Mensen die obligaties verzamelen en certificaten delen.
  • Vexillologist - Mensen die vlaggen verzamelen.
  • Brandophilist - Mensen die sigarenverpakkingen verzamelen.
  • Discophile - Mensen die vinyl- of grammofoonplaten verzamelen.

Verzamel de dingen waar je van houdt

Verzamelaars investeren veel energie, tijd en soms geld in hun collecties. Maar in ruil voor hun investering ontlenen de meeste mensen echt plezier en vreugde aan het verzamelen van dingen die hen interesseren en het tentoonstellen van hun collecties zodat iedereen ze kan zien. Dus ongeacht waarom je de dingen verzamelt die je doet, blijf dat doen met het speciale soort ijver dat alleen verzamelaars lijken te kunnen benutten.

Aanbevolen: