Jaloezieën schoonmaken

Inhoudsopgave:

Jaloezieën schoonmaken
Jaloezieën schoonmaken
Anonim
Jaloezieën schoonmaken
Jaloezieën schoonmaken

Je zonwering schoonmaken is niet echt een taak waar je teveel aan denkt bij je wekelijkse klusjes. Dat is totdat het stof behoorlijk is opgehoopt of je hebt gemorst. Ontvang tips om uw horizontale en verticale jaloezieën snel schoon te maken zonder ze te verwijderen, evenals een grondige reiniging van verschillende soorten jaloezieën, zoals hout, vinyl en stof.

Jaloezieën schoonmaken zonder ze te verwijderen

Horizontale of verticale jaloezieën voegen een gezellige sfeer toe aan uw interieur. Als het echter gaat om de dagelijkse of wekelijkse schoonmaak van uw horizontale, verticale en mini-jaloezieën, hoeft u nog niet meteen de grote wapens uit de kast te halen. Je hoeft ze niet te verwijderen voor een eenvoudige schoonmaakbeurt, maar pak:

  • Stofzuigen met een opzetborstel, je kunt ook een stofbreker gebruiken.
  • Duster (Swiffer stofdoek en microvezel stofdoek) of microvezeldoek
  • Föhn
  • Oude sok

Meestal is het vuil en stof dat zich ophoopt op je zonwering. Dit blijft over het algemeen onopgemerkt totdat het behoorlijk uitgebreid is, vooral als je geen alledaagse stofdoek bent. Hoewel het schoonmaken van je jaloezieën intimiderend kan zijn, heb je er alleen een zachte aanraking voor nodig.

Stap 1: Stof verwijderen

Neem het stofzuigerborstelopzetstuk of de stofbreker en veeg voorzichtig het stof van de jaloezieën. Geen vacuüm? Geen probleem, je kunt je föhn op de koele stand gebruiken om het stof van de jaloezieën te blazen.

Vrouw die jaloezieën afstoft
Vrouw die jaloezieën afstoft

Stap 2: Veeg elke lat af

Om dat hardnekkige stof te verwijderen, neem je de stofdoek of microvezeldoek en veeg je de jaloezieën voorzichtig schoon, waarbij je de rest van het stof verwijdert. Werk bij horizontale jaloezieën van links naar rechts. Voor verticale jaloezieën werk je van boven naar beneden.

  • In plaats van een stofdoek of microvezeldoek kun je een oude, schone sok gebruiken. Steek gewoon uw hand in de sok en laat deze langs de jaloezie lopen.
  • Ga bij bijzonder vuile jaloezieën met een vochtige doek of sok over de stoffige jaloezie.

Stap 3: Vuil opruimen

Gebruik je stofzuiger, stofbreker of doek om langs de onderkant van het raam of de vloer te rennen waar ook al het stof is gevallen. Misschien wil je het zelfs nog eens goed schoonmaken, want je bent er toch al.

Diep reinigende houten of bamboe jaloezieën

Vocht is niet vriendelijk voor je houten en bamboe jaloezieën. Bovendien kunnen schuurmiddelen de afwerking beschadigen. Vermijd daarom bij het reinigen van houten jaloezieën overtollig water en schuursponsjes of schuurmiddelen. Dit betekent dat als ze een grondige schoonmaakbeurt nodig hebben, je het volgende nodig hebt:

  • Mild wasmiddel of azijn
  • Doek (microvezeldoek of een oude sok)
  • Handdoek of krant
  • Drogerlaken

Als je azijn gebruikt, meng dan 1 deel azijn met 2 delen water. Als je de wasmiddelroute volgt, voeg je een druppel toe aan ongeveer 3-4 kopjes water.

  1. Verwijder indien mogelijk elke individuele lat en leg ze op de handdoek. Als dit niet mogelijk is, moet je om de touwtjes heen werken door de jaloezieën te kantelen.
  2. Maak je doek of sok nat en wring hem goed uit.
  3. Veeg elke kant van de lat af en loop in een soepele beweging van het ene uiteinde naar het andere.
  4. Voor vastzittende deeltjes of hardnekkige vlekken, ga een paar keer voorzichtig met de doek schrobben.
  5. Laat de latten drogen.
  6. Wrijf er met een droogdoek over om stof af te weren.

Deze methode werkt ook voor kunststof, aluminium en vinyl jaloezieën die vastzitten aan vuil dat iets meer dan water nodig heeft.

houten jaloezieën schoonmaken
houten jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën in een badkuip schoonmaken

Vinyl, plastic of aluminium jaloezieën zijn een heel ander verhaal in het schoonmaakspel. Deze slechte jongens kunnen eigenlijk rechtstreeks in het bad worden gegooid. Voor deze methode heb je nodig:

  • Afwasmiddel (iets met een vettige of grimmige vechter werkt prima)
  • Badkuip
  • Doek
  • Wasknijpers

Voordat je überhaupt kunt beginnen, moet je de jaloezieën naar beneden halen en alle individuele lamellen pakken. Als ze niet uit elkaar vallen, kun je het hele gordijn van de vensterbank halen. Dan zul je:

  1. Vul je badkuip met warm water.
  2. Voeg een eetlepel afwasmiddel toe en draai het rond.
  3. Voeg de jaloezieën individueel of als geheel toe aan het water. Je wilt ze indien mogelijk volledig onderdompelen. Als je lange verticale jaloezieën hebt, moet je ze in delen laten weken.
  4. Laat ze minimaal 20 minuten tot een uur weken.
  5. Spoel elk rolgordijn af.
  6. Gebruik de doek om ze af te vegen en eventuele vastzittende smurrie te verwijderen.
  7. Hang ze op om te drogen met de wasknijpers van je gordijnroede of zelfs buiten aan de lijn.

Ramzonwering schoonmaken

Jaloezieen en zonneschermen zijn vaak verward en soms zelfs uitwisselbaar. Stoffen jaloezieën worden echter doorgaans zonneschermen genoemd. Deze kunnen in cellulaire vormen komen of zelfs oprolbare tinten. Ongeacht de naam, hoewel je de stofzuiger en de microvezeldoek kunt gebruiken om stof te verwijderen, zul je als het gaat om dieptereiniging op zoek moeten gaan naar een stofreiniger zoals Scotchgard en een doek.

  1. Verwijder de zonwering uit het raam en leg ze plat.
  2. Gebruik de stofzuiger, stofdoek of föhn om los stof langs vouwen te verwijderen. Je wilt speciale aandacht besteden aan eventuele vouwen, want daar verzamelt zich stof.
  3. Gebruik de textielreiniger op vervuilde plekken.
  4. Je kunt ook een vochtige doek langs de tinten laten lopen die er smerig uitzien. Veeg eenvoudigweg om te vernieuwen, nooit schrobben.
  5. Laat de gebieden drogen en opnieuw ophangen.

Je jaloezieën schoonmaken

Als het gaat om het schoonmaken van je jaloezieën, is het type er zeker van. Houten jaloezieën krijgen een delicatere uitstraling dan uw standaard vinylhoezen. Nu u erover nadenkt, kunt u het schoonmaken van de jaloezieën toevoegen aan uw schoonmaakschema, zodat een grondige schoonmaakbeurt niet nodig is.

Aanbevolen: