Kamille kweken

Inhoudsopgave:

Kamille kweken
Kamille kweken
Anonim
Bos van kamille op mand
Bos van kamille op mand

Je kunt een of twee kamillevariëteiten kweken, Romeins of Duits. Beide worden commercieel geteeld voor thee, tincturen, cosmetica en diverse medicinale doeleinden. Beide kamillevariëteiten hebben dezelfde groeivereisten en zijn waardevolle toevoegingen aan uw kruidentuin.

Kamille-eigenschappen en groeivereisten

Kamille is een eenvoudig kruid dat niet veel onderhoud en verzorging vereist. Het is zeer adaptief aan zijn omgeving. Als je een deel van je tuin hebt waar de grond niet zo vruchtbaar is als andere gebieden, zal kamille zich daar prima thuis voelen en daarin gedijen. Je kunt dit waardevolle kruid kweken in winterhardheidszones 4-9.

Planttips voor het kweken van kamille

Je kunt Romeinse kamille (meerjarige kamille) planten in de lente of herfst. Als je zaden in de herfst plant, zullen de zaden in de lente opkomen. Voor het beste resultaat plant u Duitse kamille (eenjarige kamille) in het voorjaar, hoewel bekend is dat Duitse kamille zichzelf zaait voor een continue oogst.

1. Zaailingen verplanten

Je kunt zaailingen binnenshuis kweken en vervolgens in de lente verplanten nadat het gevaar voor vorst voorbij is. Als je zaailingen verplant die je hebt gekweekt uit zaden of planten die je bij een kweker hebt gekocht, moet je ze ongeveer 7,5 cm diep planten, of zo diep als de kweekpot. Graaf de gaten ongeveer 20 cm uit elkaar, zodat de planten ruimte hebben om te groeien.

2. Bodemvereisten

Chamomile geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond die licht zanderig is, maar kan in vrijwel elk type grond groeien. Het vereist geen voedingsrijke grond en past zich aan de pH van de meeste grond aan. Het kan gedijen bij een pH-waarde van 5,6-7,5.

3. Watervereisten

Kamille is droogtetolerant en vereist niet veel water. Je kunt hem water geven als de eerste paar centimeter aarde uitdroogt. Wacht niet tot het blad gaat hangen, omdat dit de plant onnodig belast. Regelmatig water geven met een langzaam stromend druppelsysteem zorgt ervoor dat de planten tevreden blijven en bloemen produceren.

4. Zonlichtvereisten

Hoewel kamille wat hitte kan verdragen, geeft hij de voorkeur aan koeler weer. Dit kruid heeft minimaal zes uur zon nodig en geeft de voorkeur aan volle zon. In warmere klimaten kunt u kamille aan de oostkant van uw tuin planten om te profiteren van de ochtendzon en de schaduw in de late namiddag, voor een vrolijke tuinomgeving.

5. Benodigdheden voor kunstmest

Kamille heeft geen kunstmest nodig. Als u echter met een slechte bodemkwaliteit werkt, kunt u kunstmest toevoegen wanneer de eerste bloemen verschijnen. Te veel kunstmest zorgt ervoor dat de plant langwerpig wordt en weinig bloesems produceert, dus wees gierig bij de eerste toepassing.

6. Kamille snoeien voor een grotere bloemproductie

Als de productie van bloemen begint te vertragen en je planten spichtig groeien, is het tijd om te snoeien. Je kunt de massa terugsnoeien, waardoor er ongeveer 10 tot 10 cm groei overblijft. Dit zal nieuwe groei en een tweede bloeigolf stimuleren.

7. Regelmatig snoeien en oogsten van bloemen

Je kunt bloemen oogsten voor thee, medicinale tincturen en andere doeleinden. Oogst pas geopende bloemen om er zeker van te zijn dat je de krachtigste eigenschappen van kamille vastlegt. Snijd de planten regelmatig af om doorbloei te bevorderen.

Beschrijving van Romeinse kamille

Romeinse kamille (Chamaemelum nobile) wordt vaak Engelse kamille en echte kamille genoemd. Deze 3" -4" hoge vaste plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker. Als je over de bloemrijke mat loopt, komt er een aromatische appel-/ananasgeur vrij. De bloemen lijken op een miniatuur madeliefje met witte bloemblaadjes van ½ "-1" die vanuit een geel centrum uitstralen en een mooie en overvloedige zomerbedekking creëren over de gevederde varenachtige planten.

Chamaemelum nobile-bloem
Chamaemelum nobile-bloem

Beschrijving van Duitse kamille

Duitse kamille is een eenjarige plant die ongeveer 60 cm hoog wordt. Het heeft een schaarser blad dan Romeinse kamille. Deze hoge plant verspreidt zich niet zo veel als zijn Romeinse tegenhanger. Hoewel beide planten vergelijkbare bloemen hebben, zijn Duitse kamillebloemen bijna twee keer zo groot als Romeinse kamillebloemen, vaak 5 cm breed. Net als Romeinse kamille heeft Duitse kamille een appelaroma.

Open plek van bloemen van kamilles
Open plek van bloemen van kamilles

Ontdek hoe gemakkelijk het is om kamille te kweken

Kamille is een droogtetolerant kruid dat bijna overal kan groeien. Dit maakt het een waardevolle plant voor elke tuin, vooral voor tuingebieden met arme grond.

Aanbevolen: