Praktische manieren om met groepsdruk om te gaan

Inhoudsopgave:

Praktische manieren om met groepsdruk om te gaan
Praktische manieren om met groepsdruk om te gaan
Anonim
Tieners zetten meisje onder druk om te drinken
Tieners zetten meisje onder druk om te drinken

Groepsdruk is een feit in het leven van een tiener. Het kan je niet alleen positief en negatief beïnvloeden, maar 'gewoon nee zeggen' is veel moeilijker dan het lijkt. Je wilt niet die ene persoon zijn die wordt uitgekozen of gepest omdat je niet met de massa meegaat. Leer een paar praktische en creatieve manieren om met verschillende situaties om te gaan waarin groepsdruk een rol kan spelen.

Praktisch advies voor groepsdruk

Niet iedereen is hetzelfde. Dus de manier waarop jij met groepsdruk omgaat, vergeleken met hoe je vriend ermee omgaat, zal anders zijn. Het zal afhangen van waar u zich prettig bij voelt, uw gevoel van eigenwaarde en uw niveau van comfort bij uw vrienden. Het is waarschijnlijker dat je iets vaags doet met nieuwe vrienden dan met vrienden die je altijd al hebt gehad. Het kan ook afhankelijk zijn van het publiek. Als je indruk probeert te maken op senioren, dan zou je iets kunnen doen wat je misschien niet zou doen met je eerstejaarsvrienden. Leer een paar manieren waarop je met groepsdruk om kunt gaan.

  • Stel vragen. Anderen vragen waarom ze iets doen waar je het niet mee eens bent, kan een goede manier zijn om ze je met rust te laten.
  • Vertel een leugen. Er komt een tijd dat een leugen iets goeds kan zijn. Als iemand je in een auto probeert te krijgen met een dronken bestuurder, kan het vertellen van een leugen je leven redden.
  • Wees assertief. Een flauw nee zal je vrienden vertellen dat ze je kunnen overtuigen. Als je assertief bent, weten ze dat ze je niet onder druk kunnen zetten.
  • Zoek een alternatief. Je gaat school niet overslaan, maar je ontmoet elkaar daarna wel. Als je een alternatief hebt, kun je je gezicht redden.
  • Gebruik humor. Een geestige comeback kan je redding zijn voor groepsdruk. Ze zullen zich terugtrekken en ook lachen.
  • Wees nonchalant. Als je cool doet terwijl je ergens nee tegen zegt, is de kans groter dat tieners je beslissing respecteren. De middelbare school is een wereld die honden eet, toon geen angst.
  • Als je twijfelt, ga dan weg. Er is geen regel die zegt dat je een situatie waar je het niet mee eens bent, niet kunt verlaten.
  • Verander van onderwerp. Als iemand je ergens toe onder druk zet, zeg dan een korte, assertieve nee en verander van onderwerp.
  • Wees voorbereid. Je zult te maken krijgen met groepsdruk, weten wat je gaat doen en het doen ervan kan je op de lange termijn veel stress besparen.

Veel tieners weten wat ze moeten doen, maar als ze het ook daadwerkelijk doen, wordt de situatie riskant. Je zegt de hele tijd 'nee' tegen je ouders, maar als een senior waar je verliefd op bent je vraagt of je wilt roken, vult je mond zich met zand. Nee zeggen is niet eens een optie. Als u naar de verschillende scenario's kijkt waarin deze methoden kunnen worden gebruikt, kunt u voorkomen dat u deel uitmaakt van de statistieken over groepsdruk.

Wil je roken?

Je bent met je oudere vlam en zijn vrienden aan het rondhangen tijdens de voetbalwedstrijd. In een donker gedeelte van de parkeerplaats beginnen ze allemaal te roken. Je vlam vraagt je of je er een wilt.

Vrouwelijke middelbare scholieren die een sigaret roken
Vrouwelijke middelbare scholieren die een sigaret roken

Wat te doen

Dit is jouw vlam. Je wilt dat ze je leuk vinden. Ronduit nee zeggen is hier misschien geen optie. Je wilt niet alleen dat je crush je cool vindt, maar ook zijn vrienden. Weglopen gaat ook niet gebeuren. Is het niet de bedoeling om dichterbij te komen? Probeer humor te gebruiken. Je zou een grap kunnen maken als: "Nee, bedankt, ik ben allergisch voor roken. Als ik betrapt wordt, breek ik binnen een week huisarrest af." Je zegt nog steeds nee, maar op een manier waardoor ze allemaal kunnen lachen. En als hij grinnikt, zie je die schattige kuiltjes.

Eén zal je geen pijn doen

Tegen je wil werd je door je beste vriend naar een feestje gesleept. Iedereen drinkt, dat wil jij niet. Je beste vriend wendt zich tot jou en zegt: 'Je zult je geen pijn doen.' Je weet dat ze indruk wil maken op de mensen op het feest, maar dit is niet iets wat jij wilt doen.

De situatie beheren

Dit is je beste vriendin; je moet je bij hen op je gemak voelen. U moet dus uw mening resoluut kunnen uiten. Vertel ze nee. Vraag dan waarom ze willen drinken. Gebruik vragen als:

  • Waarom wil je drinken?
  • Kunnen we geen plezier hebben zonder te drinken?
  • Wat heb je aan drinken?
  • Is er een punt?

Het stellen van vragen kan ook haar interesse wegnemen en ervoor zorgen dat ze jou met rust laat. Het zou waarschijnlijk ook het beste zijn om zo snel mogelijk het feest te verlaten. Dit is een situatie die snel zal escaleren, vooral als er veel minderjarige drinkers zijn. Als je rijdt, neem jou en je beste vriend dan mee uit. Als dat niet het geval is, kan het nodig zijn om je ouders te bellen. Ze zullen trots op je zijn omdat je ervoor kiest om niet te drinken en je verantwoordelijkheid neemt.

Iedereen doet het

Je bent in het winkelcentrum met een groep nieuwe vrienden. Je ziet dat een van hen iets in zijn rugzak stopt. Hij ziet dat je hem opmerkt en zegt: 'Je hoeft je geen zorgen te maken dat iedereen het doet.' Hij wil dan dat je het eens probeert.

Wat u moet doen

Ten eerste: niet iedereen steelt. Ten tweede heeft het juridische gevolgen als u wordt betrapt. Maar dit zijn nieuwe vrienden waar je indruk op wilt maken. Je wilt niet kreupel zijn. Misschien wil je een paar verschillende dingen proberen. Je zou van onderwerp kunnen veranderen, bijvoorbeeld: "Nee, het gaat goed met mij, maar ik heb honger. Wil je wat eten zoeken?" Dat zorgt ervoor dat je de winkel uitgaat, en hopelijk vergeten ze dat je niet steelt. Omdat je weet dat ze stelen, wil je misschien de vooruitzichten van je vrienden heroverwegen. Als ze uit een winkel stelen, zullen ze waarschijnlijk ook van jou stelen.

Een vriend pesten

Je loopt de badkamer binnen en een van je vrienden pest een andere man. Hij kijkt op, ziet je en glimlacht. Je vriend probeert jou ook zover te krijgen dat hij de jongen pest.

Neem een standpunt in

Je weet dat je vriend een pestkop is, maar je bent ook bang dat hij jou ook zal pesten. Een krachtig standpunt innemen is dus wellicht geen optie. In dit scenario kan uw locatie uw beste vriend zijn. Kies een leraar waarvan je weet dat het kind problemen heeft en zeg dat hij of zij door de gang kwam. Hoogstwaarschijnlijk zal dit genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je vriend het andere kind laat vertrekken. Als dat niet het geval is, kun je je omdraaien en weglopen, waarbij je discreet de leraar opha alt.

Een vriend troosten nadat hij gepest is
Een vriend troosten nadat hij gepest is

Een plan hebben

Groepsdruk overkomt iedereen. In het geval van drugs of alcohol kan het slechts één keer proberen leiden tot verslaving en zelfs de dood. Proactief zijn en een actieplan klaar hebben voordat je in een lastige situatie terechtkomt, kan het beste medicijn zijn.

Maak een code

Praten met je ouders is het laatste wat je wilt doen, maar ondanks groepsdruk kunnen ze levensreddend zijn. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, kun je een code opstellen bij onze ouders of bij iemand anders die je vertrouwt. Dit kan uitstekend werken in een situatie waarin drank of drugs in het spel zijn. Zo werkt het.

  • Je bent op een feestje en hebt meerdere keren nee gezegd tegen een drankje. De druk ligt nu op het gebied van pesten.
  • Tekst 211, of iets soortgelijks, naar de door u aangewezen persoon.
  • Ze bellen je en zeggen dat er sprake is van een noodgeval of een andere situatie. Je moet onmiddellijk vertrekken.

Dit kan je niet alleen helpen je gezicht te redden, maar het kan ook je leven redden.

Omring jezelf met goede vrienden

Vrienden moeten achter je staan. Jij zou die van hen ook moeten hebben. Als je jezelf omringt met goede vrienden die dezelfde waarden hebben als jij, kan het een stuk gemakkelijker worden om met groepsdruk om te gaan. Niet alleen zal je vriend er zijn om samen met jou nee te zeggen, maar jij zult er ook voor hem/haar zijn.

Geconfronteerd worden met groepsdruk

Je weet nooit wanneer negatieve groepsdruk zal toeslaan. Weet gewoon dat het op een gegeven moment kan en zal gebeuren. Vrienden die je al je hele leven kent, proberen je misschien iets te laten doen wat jij niet wilt, of je doet misschien iets om indruk op anderen te maken. Hoe dan ook, het hebben van een actieplan en het kennen van manieren om met groepsdruk om te gaan, zijn essentieel om levend volwassen te worden.

Aanbevolen: