9 eenvoudige manieren om met opvoedingsstress om te gaan

Inhoudsopgave:

9 eenvoudige manieren om met opvoedingsstress om te gaan
9 eenvoudige manieren om met opvoedingsstress om te gaan
Anonim

Laat je niet overweldigen door ouderschap. Verminder ouderschapsstress in je leven met deze eenvoudige technieken!

Vrouw troost haar baby terwijl ze de was moet vouwen
Vrouw troost haar baby terwijl ze de was moet vouwen

Ouder zijn is een veeleisende baan. Als je verantwoordelijk bent voor een ander mens en nooit een vrije dag krijgt, kan ouderlijke stress de norm lijken. Op de momenten waarop u zich overweldigd voelt, kan het moeilijk lijken om naar adem te happen, maar u bent niet de enige. Je kan dit doen. Er zijn niet alleen enkele eenvoudige en effectieve manieren om met opvoedingsstress om te gaan, maar deze tips kunnen zelfs helpen voorkomen dat uw gevoelens van angst helemaal naar boven komen.

Wat veroorzaakt ouderlijke stress?

Ouderschapsstress is een fysieke, emotionele of mentale spanning die ontstaat wanneer een ouder het gevoel heeft dat hij zijn plichten als moeder of vader niet effectief kan vervullen. De wetenschap suggereert dat dit te wijten kan zijn aan een gebrek aan middelen, een overbelast schema, problemen met de financiën of een gezinstransitie. De dagelijkse druk van het dagelijks leven en het opvoeden van uw kinderen kunnen ook tot ouderlijke stress leiden. Als u een alleenstaande ouder bent of een kind heeft met een ziekte of gedragsproblemen, kan dit ervoor zorgen dat deze gevoelens van ontoereikendheid erger worden. Hoewel stress een normaal onderdeel is van het ouderschap, kan het intense angst, depressie en stemmingswisselingen veroorzaken. Het kan ook uw slaap en uw algehele gezondheid beïnvloeden.

Hoe om te gaan met opvoedingsstress

Hoe ga je om met deze druk om te presteren? Ten eerste moet je de controle over je emoties terugkrijgen. Als je een inzinking voelt opborrelen, doe dan een stapje terug. Ga vijf minuten naar buiten om te hergroeperen.

Moeder draagt een koptelefoon terwijl haar kinderen aan het spelen zijn
Moeder draagt een koptelefoon terwijl haar kinderen aan het spelen zijn

Een van de beste technieken om je hoofd leeg te maken en je stress te verminderen, is een mindfulness-meditatie van tien minuten. Wat betekent het om mindful te zijn? Deze term verwijst naar een staat van bewustzijn waarin een persoon zich op het heden concentreert en zichzelf eraan herinnert dat hij alleen controle heeft over wat er op dit moment met hem gebeurt. Je kunt het verleden niet veranderen en je hebt geen controle over anderen. Als u eenmaal gekalmeerd bent, kunt u het probleem beter inschatten en een manier bedenken om ermee om te gaan.

Helaas kan ouderschapsstress weer de kop opsteken wanneer je dit het minst verwacht. Als je merkt dat deze momenten van angst steeds vaker voorkomen, is het misschien tijd om de manier waarop je opvoedt te veranderen. Dit betekent niet dat je je opvoedingsstijl moet veranderen, maar eerder je perspectief en verwachtingen rondom ouderschap.

Negen technieken om ouderlijke stress in je leven te verminderen

Als je iets wilt veranderen, bekijk dan deze bruikbare manieren om met opvoedingsstress om te gaan. Deze kunnen dit helpen verminderen en zelfs mogelijk elimineren.

1. Bekijk de dingen van dag tot dag

Ouderschap is een marathon, geen sprint. Elke dag, week, maand en jaar zullen er hindernissen zijn waarmee u te maken krijgt en u weet niet waar uw weg u heen zal leiden. Een van de beste manieren om met opvoedingsstress om te gaan, is door een lijst met dagelijkse doelen te maken en je op die taken te concentreren. Geef prioriteit aan wat het belangrijkst is. Morgen kan wachten. Concentreer je aandacht op vandaag.

2. Begin elke dag goed

Of je nu een thuisblijvende ouder bent of fulltime werkt, het is belangrijk om de dag op een positieve manier te begroeten. Als je wakker wordt, kleed je aan en maak je bed op. Neem vijf minuten de tijd om uit te rekken, te mediteren of een aantal diepe ademhalingsoefeningen te doen. Het uitvoeren van deze kleine taken kan u helpen motiveren om de dag op u te nemen. Mensen stressen het meest als ze een negatieve mindset hebben. Als je je dag begint met kleine momenten van productiviteit en positiviteit, kun je een sneeuwbaleffect creëren.

3. Ga weg van sociale media

Facebook en Instagram laten ons een perfecte wereld zien - een wereld die een onmogelijk te bereiken lat legt. Dit geldt vooral tijdens de feestdagen, wanneer de ongerepte afbeeldingen van de families van mensen in uw feed terechtkomen. Laten we hier reëel zijn: dat is niet het echte leven. Die ene foto kostte waarschijnlijk 100 opnames en de fotograaf bracht waarschijnlijk heel veel tijd door in Photoshop. Als je een ouder bent, is je wereld rommelig! Dat is normaal.

Helaas is het in jouw momenten van chaos moeilijk om te onthouden dat deze berichten niet de realiteit zijn. Als u het gevoel heeft dat u uw ouderschapspotentieel niet waarmaakt, verlaat dan de sociale media. Uit onderzoek blijkt dat het vergelijken van jezelf met anderen op sociale netwerkplatforms kan leiden tot ‘een hogere mate van overbelasting van de rol van de ouders’ en ‘een hogere mate van depressie bij de moeder."

Dit geldt ook voor uw kind. Ieder mens is anders en ieder kind bereikt op verschillende momenten mijlpalen. Kleine Janey kan zoveel praten als ze wil. Je Johnny zal praten als hij er klaar voor is. Laat niemand u ooit het gevoel geven dat uw kind niet is waar hij of zij hoort te zijn, of dat u het niet goed doet.

4. Stel grenzen en neem de tijd

Balans is een noodzakelijk onderdeel van het leven. Je kunt niet altijd alles doen: het is onmogelijk. Een van de meest effectieve manieren om met ouderlijke stress om te gaan, is door beter te worden in het zeggen van het woord 'nee'.

Als je door je werk vastloopt, maak dan een afspraak met je baas om redelijke sluitingstijden voor je werkdag te bespreken. Als je thuis te veel taken op je bord hebt, praat dan met je partner over meer taken in huis. Als je schoonmoeder je lastigv alt met een bezoek, vertel haar dan wanneer het het beste voor je is, en niet andersom.

Het allerbelangrijkste: wijs een tijdstip voor je aan. Dit kan 30 minuten per dag of twee avonden per week zijn, maar zorg ervoor dat u regelmatig tijd voor uzelf vrijmaakt. Gedurende deze tijdsbestekken mag niemand u lastigvallen, tenzij er sprake is van een noodgeval. Uw partner of iemand anders heeft de leiding over de kinderen en u bent vrij om vrienden te zien, een wandeling te maken of een film te kijken. Hierdoor kun je ontgiften van een zware dag, ontspannen en opladen voor morgen. Plan ook regelmatig date-avonden om opnieuw contact te maken met uw partner en leuke excursies met de kinderen. Ouderschap mag niet altijd als werk voelen. Geniet van wat tijd met je kinderen!

5. Stel een schema in

Alle ouders weten dat dutjes heilig zijn. Naarmate uw kinderen ouder worden, lijken routines echter soms uit de boot te vallen. Als u ouderschapsstress wilt vermijden, breng dan een planner weer in gebruik of druk een planningsschema af. Door een schema voor elke week te maken, kunt u ervoor zorgen dat verrassingen tot een minimum worden beperkt en dat u uw taken op het werk en thuis onder controle kunt houden. Hierdoor kunt u ook op de hoogte blijven van de buitenschoolse activiteiten van uw kind en kunt u zelfs tijd vrijmaken voor een date night met uw partner.

6. Geef prioriteit aan taken die de toekomst gemakkelijker zullen maken

Ja, je moet waarschijnlijk stofzuigen, maar de wereld zal niet instorten als je dat niet doet. Als u echter geen babyflesjes meer heeft, kunt u er spijt van krijgen dat u de afwas niet heeft gedaan. Een van de beste manieren om met opvoedingsstress om te gaan, is door de verplichte taken onder controle te houden. Dit zou een korte lijst moeten zijn - met essentiële zaken zoals schone babyflessen, eten voor de lunch en ervoor zorgen dat de kleding wordt gewassen en gedroogd. Als je je overweldigd voelt, laat dan onnodige taken voor morgen liggen.

Moeder bereidt de lunch voor het kind op school voor
Moeder bereidt de lunch voor het kind op school voor

7. Werk slimmer, niet harder

Het is verbazingwekkend hoe snel je zonder spullen komt te zitten als je kinderen in huis hebt. Winkelen kost tijd en het kan een hele klus zijn als jonge kinderen meekomen. Bespaar jezelf de tijd en de hoofdpijn: bestel je eten via verschillende bezorgapps voor boodschappen, zoals Favor en Instacart. Winkels als H-E-B hebben ook eigen apps voor het bestellen van hun producten. Hierdoor kunt u winkelen wanneer het u het beste uitkomt en kunt u het ophalen aan de stoeprand of het bij u thuis laten bezorgen.

Snelle tip

Overweeg abonnementen af te sluiten voor benodigdheden zoals voedsel voor huisdieren, water, koffie en thee, luiers en scheerapparaten. Dit garandeert dat u nooit vergeet deze items aan de lijst toe te voegen, waardoor de stress bij het opvoeden afneemt. Bovendien bespaar je jezelf op de lange termijn wat geld!

8. Vraag altijd om deze twee dingen als cadeau

Het maakt niet uit of je Kerstmis, Chanoeka of een verjaardag viert, als iemand vraagt wat je graag cadeau wilt doen, is het antwoord heel simpel: babysitters en cadeaubonnen voor restaurants. Met deze cadeaus kun je het avondeten overslaan of je een avondje vrij geven. Hoe dan ook, het vereenvoudigt taken en geeft je meer tijd om je te concentreren op wat belangrijk is.

9. Maak je geen zorgen tijdens het eten

We willen allemaal dat onze kinderen goed gevulde, huisgemaakte ma altijden eten, maar wie heeft echt de tijd om deze taak elke dag uit te voeren? Het voorbereiden van ma altijden kan een goede oplossing zijn, maar nogmaals, je hebt de tijd nodig om de voorbereiding elke week te voltooien. Voor de echt drukke ouders die overweldigd raken door het voltooien van deze eindeloze taak, kun je enkele eenvoudige hacks gebruiken om te investeren in gezonde ma altijden die weinig tot geen moeite vergen.

Costco staat bijvoorbeeld bekend om hun rotisserie-kip tegen een betaalbaar prijskaartje. Je kunt dit gemakkelijk versnipperen en in pasta's en salades gooien, of je kunt het puur serveren. Veggies Made Great is een merk dat gezonde ingrediënten gebruikt om snelle en gemakkelijke ma altijden te bereiden. Ze gebruiken herkenbare ingrediënten, hun producten bevatten veel eiwitten en groenten en zijn gemakkelijk te maken. Het zoeken naar kwaliteitsproducten die uw kook- en schoonmaaktijden kunnen beperken, is een geweldige manier om uw opvoedingsstress te verminderen.

Gezonde gewoonten kunnen uw opvoedingsstress verminderen

Kinderen bootsen na wat ze zien. Als u de tijd neemt om voor uzelf te zorgen, zowel lichamelijk als geestelijk, zullen uw kinderen dit voorbeeld volgen. Dit zal niet alleen je stressniveau beperken, maar het kan het ouderschap ook gemakkelijker maken. Rust dus elke nacht goed uit, eet gezonde ma altijden en oefen elke dag. Drink veel water en geniet van de zon. Mediteren. Vraag om hulp wanneer je die nodig hebt. Laat de kleine dingen los en focus op wat belangrijk is!

Aanbevolen: