Effecten van sociale media op tieners: de positieve en negatieve kanten

Inhoudsopgave:

Effecten van sociale media op tieners: de positieve en negatieve kanten
Effecten van sociale media op tieners: de positieve en negatieve kanten
Anonim
tiener die chocolade eet op de telefoon buiten op straat
tiener die chocolade eet op de telefoon buiten op straat

Of ze nu foto's versturen, tweets schrijven of films kijken, de meeste tieners brengen elke dag uren door op sociale media. Hoewel je misschien alleen maar denkt aan de negatieve effecten die sociale media op tieners kunnen hebben, zijn er ook verschillende positieve effecten. Ontdek de verschillende manieren waarop sociale media tieners, hun zelfbeeld en hun relaties met leeftijdsgenoten kunnen beïnvloeden.

Het goede, het slechte en het lelijke van sociale media

Sociale media zijn niet alleen maar slecht voor tieners. In veel opzichten kunnen sociale media een geweldige uitlaatklep zijn voor tieners om met elkaar verbonden te blijven en hun gevoelens te delen als ze een zware dag hebben. Hun online vrienden kunnen ook een geweldig steunsysteem voor hen zijn als ze een moeilijke tijd doormaken. Hoewel sociale media een positief aspect van het leven van tieners kunnen zijn, heeft het ook negatieve effecten op de gezondheid van tieners. Het kan niet alleen hun geestelijke gezondheid beïnvloeden, maar cyberpesten wordt ook veel gemakkelijker als je je achter een toetsenbord verschuilt. Hoewel de pester gezichtsloos is, zijn de woorden net zo kwetsend en hebben ze hetzelfde effect. Voordat je helemaal los gaat op sociale media, is het belangrijk om zowel de gunstige voordelen als de lelijkheid van favoriete sites, zoals Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter, enz. te verkennen.

Positieve effecten van sociale media op tieners

vrienden die mobiele telefoons gebruiken terwijl ze aan het aanrecht zitten
vrienden die mobiele telefoons gebruiken terwijl ze aan het aanrecht zitten

Er is een reden waarom de meeste kinderen op schoolcampussen tegenwoordig met hun neus in hun smartphone te vinden zijn. Ze controleren hun feeds, sturen berichten naar hun vrienden of lachen gewoon om een grappige foto. Of je nu verlegen of extravert bent, Snapchat en Instagram zijn misschien wel je favoriete plekken om contact te houden met vrienden dichtbij en ver weg. En het gaat niet alleen om verbonden blijven. Sociale media hebben veel verschillende voordelen voor tieners.

Sociale media versterken tienervriendschappen

Als je aan sociale media denkt, is cyberpesten misschien wel het eerste dat in je opkomt. Verrassend genoeg blijkt uit onderzoek echter dat sociale media daadwerkelijk kunnen helpen vriendschappen voor tieners te versterken. Uit een onderzoek van Common Sense Media bleek dat 52 procent van de tieners dacht dat hun vriendschappen werden verbeterd door sociale media, en 30 procent zei dat het hun zelfvertrouwen vergroot. Dit is logisch omdat sociale media je gemakkelijk toegang geven tot je vrienden. Je kunt niet alleen met één vriend praten, maar je kunt ook een groepschat voeren of gewoon virtueel rondhangen.

Sociale media verminderen de isolatie van tieners

Soms is deze wereld eenzaam. Misschien heeft een tiener ruzie met zijn beste vriend of vindt hij het gewoon moeilijk om contact te maken met mensen op school. Sociale media kunnen geïsoleerde of eenzame tieners helpen. Volgens PyschCentral wenden eenzame tieners zich tot sociale mediaplatforms zoals Facebook en Snapchat om contact te maken met vrienden. Uit een onderzoek is ook gebleken dat sociale media de eenzaamheid in de loop van de tijd kunnen helpen beteugelen en het mentale, emotionele en sociale welzijn van sommige tieners kunnen verbeteren. Bovendien zijn tieners die meer introvert zijn, mogelijk niet zo zelfbewust op sociale media en daardoor meer verbonden met hun leeftijdsgenoten.

Sociale media helpen tieners steun te krijgen

Als tieners een slechte dag hebben, is een virtuele knuffel soms het beste alternatief voor een echte knuffel. En dat niet alleen, maar met een paar simpele klikken op de toetsen kunnen tieners hun slechte dag delen met vrienden om aanmoediging te zoeken. Volgens een onderzoek van het Pew Research Center hebben zeven op de tien tieners het gevoel dat ze steun krijgen van vrienden via sociale media als ze een zware dag hebben. Dit gebeurt meer bij meisjes met 73 procent, dan bij jongens met 63 procent.

Sociale media zorgen ervoor dat studenten schrijven

Schrijven is schrijven. Hoewel schrijven op sociale media informeel schrijven is, zorgen deze sites ervoor dat tieners schrijven, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van communicatie. En sommige tieners worden creatief met schrijven door poëzie, memes, enz. te maken die ze met hun vrienden delen via sites als Instagram en Snapchat. Schrijven en communicatie omvatten niet alleen academisch schrijven. Volgens Edutopia helpen sms'jes en tweets tieners hun innerlijke stem te vinden.

Sociale media verbeteren wereldwijde verbindingen

Voorbij zijn de dagen dat je een vriend in Frankrijk een brief per post stuurde. Door de opkomst van sociale media kunnen tieners met een paar klikken verbinding maken met andere tieners over de hele wereld. Dankzij sociale media kunnen ze niet alleen contact maken met kinderen uit verschillende staten, maar ze kunnen ook vrienden uit een ander land krijgen. En Google Translate zorgt ervoor dat ze elkaar gedeeltelijk kunnen begrijpen.

Sociale media bieden een creatieve uitlaatklep

Sociale media zoals Pinterest en Instagram kunnen de deur openen naar creatieve uitlaatkleppen voor tieners. Een 16-jarige kunststudent kan bijvoorbeeld zijn kunst delen om feedback te krijgen, of hij kan een digitaal stuk maken. Een aspirant-schrijver kan zijn woorden delen via unieke tweets. De mogelijkheden voor tieners om hun creativiteit op sociale media te uiten zijn eindeloos, en hun werk zal door al hun vrienden worden bekeken.

Negatieve effecten van sociale media op tieners

Tiener met behulp van digitale tablet
Tiener met behulp van digitale tablet

Het zijn niet alleen maar lolly's en regenbogen in de wereld van sociale media. Wanneer een tiener inlogt op zijn account, zijn er enkele zeer ernstige negatieve bijwerkingen waaraan hij of zij kan worden blootgesteld. Niet alleen zijn cyberpesters agressiever, maar sociale media kunnen ook uw mentale en emotionele gezondheid beïnvloeden. Ontdek enkele valkuilen van populaire sociale-mediasites.

Gebruik van sociale media verhoogt depressie en angst

Hoewel de statistieken niet doorslaggevend zijn, tonen veel onderzoeken aan dat er een verband bestaat tussen de toename van zelfmoordgedachten en depressie bij tieners met betrekking tot het gebruik van sociale media. Eén onderzoek wijst uit hoe depressie toeneemt, en een van de belangrijkste veranderingen tussen tieners van nu en tieners van tien jaar geleden zijn sociale media en mobiele telefoons. Veel onderzoekers veronderstellen dat sociale mediaverbindingen tieners niet in staat stellen de diepe verbindingen te leggen die alleen face-to-face transacties kunnen stimuleren. Bovendien kunnen angst en stress worden verergerd door sociale media. Eén verkeerde post of afbeelding, en miljoenen cyberpesters kunnen aanvallen.

Sociale media en cyberpesten

Een van de grootste vormen van misbruik van sociale media voor tieners is cyberpesten. Statistieken tonen aan dat bijna de helft van de jongeren het slachtoffer is van online pestkoppen. Instagram was een grote boosdoener met maar liefst 42 procent pestpercentages. Facebook kwam op een goede tweede plaats met 37 procent, terwijl Snapchat met 31 procent achterbleef. Omdat bijna driekwart van de kinderen zich zorgen maakt over gepest worden, is dit een reëel probleem op sociale media. Naast pesten vergroten sociale media ook de gevallen van groepsdruk op kinderen om te doen wat cool of trendy is.

Sociale media kunnen verslavend zijn

Nu kinderen zoveel tijd online doorbrengen op sociale-mediasites, is het niet verrassend dat tieners verslaafd raken. Tieners hebben de behoefte om dat bericht te beantwoorden of hun Snapchat-reeksen voor die dag af te ronden. En als je dat niet doet, kan dat bijna het einde van de wereld betekenen. Omdat tieners maar liefst negen uur per dag op sociale media doorbrengen, is het gemakkelijk in te zien hoe verslaving aan sociale media kan ontstaan.

Sociale media beïnvloeden het zelfrespect

Sociale media stellen tieners en tweens bloot aan onrealistische normen, niet alleen van advertenties en andere accounts, maar ook van hun vrienden. Met schoonheidsfilters die je ogen groter en je huid helderder kunnen maken, samen met de juiste hoeken, kan elke tiener een supermodel zijn. Maar dit is niet het echte leven. Tieners die dit op sociale media zien, kunnen onrealistische verwachtingen van zichzelf gaan koesteren, wat kan leiden tot problemen met het zelfbeeld en een ongezond ideaal lichaamsbeeld. De personages die ze creëren en die verschillen van hun werkelijke zelf, kunnen ook leiden tot problemen met angst en zelfwaardering.

Sociale media belemmeren indirecte communicatie

Veel professionals wijzen erop dat communicatie via sociale media de face-to-face interactie heeft vervangen en de grammatica en syntaxis heeft veranderd door middel van verkorte versies en acroniemen. Het gebrek aan communicatie kan het vermogen van een tiener belemmeren om lichaamstaal te lezen en een betekenisvol gesprek te voeren buiten het scherm. Het kan ook hun vermogen belemmeren om op volwassen leeftijd betekenisvolle relaties aan te gaan.

Sociale media creëren een vals gevoel van veiligheid

Sociale media kunnen niet alleen de deur openen voor roofdieren, maar het kan voor sommige tieners ook een vals gevoel van veiligheid creëren. Omdat ze alleen mensen op hun vriendenlijst hebben, delen ze mogelijk meer informatie dan in een chatroom. Maar het probleem is dat veel van hun ‘vrienden’ mensen zijn die ze niet echt kennen. De gemiddelde tiener Facebook-gebruiker heeft bijvoorbeeld 300 vrienden die hun informatie kunnen zien en delen. Omdat slechts 60 procent hun pagina privé houdt, kunnen tieners worden gevonden door roofdieren en worden gelokt door mensenhandelaren.

De kracht van sociale media

Sociale media zijn een krachtig hulpmiddel om tieners in contact te brengen met vrienden en familie. Ze kunnen niet alleen de steun vinden die ze nodig hebben, maar ze kunnen ook vrienden over de hele wereld maken. Sociale media kunnen echter het zelfrespect en de geestelijke gezondheid van tieners beïnvloeden vanwege de onrealistische verwachtingen die online te vinden zijn. Nadat je de voor- en nadelen hebt geleerd, navigeer je door de voordelen en valkuilen van sociale media, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over hoe je sociale media in je leven kunt integreren.

Aanbevolen: