Negatieve effecten van tv op tieners

Inhoudsopgave:

Negatieve effecten van tv op tieners
Negatieve effecten van tv op tieners
Anonim
Tienermeisje kijkt naar flatscreen-tv
Tienermeisje kijkt naar flatscreen-tv

De afgelopen jaren hebben zowel bezorgde ouders als tieners zich afgevraagd wat het tv-effect op tieners is. Sommige kinderen worden opgevoed door een televisie, en er zijn veel onderzoeken waarin wordt geanalyseerd welke invloed dit kan hebben op een adolescent tijdens het opgroeien. Common Sense Media speculeert dat tieners en tieners dagelijks vier tot zeven uur achter een scherm doorbrengen. Een van de grootste daaruit voortvloeiende problemen is de aanwezigheid van negatieve invloeden van televisieprogramma's.

TV-effect op tieners en jongeren

Als kinderen nog heel jong zijn, begint de televisie al invloed op hun leven te hebben. Moderne generaties zijn opgegroeid met shows als Sesamstraat, Barney en Teletubbies. Hoewel veel van deze programma's educatief zijn en de ontwikkeling bevorderen, kan televisie, wanneer kinderen opgroeien tot tieners en uit de educatieve televisiearena stappen, potentieel een negatieve invloed hebben.

Soorten negatieve situaties

De negatieve invloeden van televisie zijn in veel programma's terug te vinden. Zet de televisie aan en blader door de zenders. De kans is groot dat u een aantal van de volgende situaties tegenkomt:

  • Geweld, misdaad of vechtscènes
  • Expliciete seksscènes of gesprekken over het onderwerp
  • Alcohol-, sigaretten- of drugsgebruik
  • Mensen die slechte beslissingen nemen, zoals uitgaan met een gevaarlijk iemand
  • Vloeken of andere verbale obsceniteiten
  • Beschrijvingen van stereotiepe karakters, zoals het meisje dat met iedereen naar bed gaat of de stoute jongen
  • Ongezonde weerspiegelingen van de gezondheid en schoonheid van tieners

Elk van deze situaties kan tieners op een andere manier beïnvloeden. Een onderzoek uit 2016, gevonden in meer dan 300 afleveringen van zeventien shows met de classificatie Y7 tot MA, bevatte elk ten minste één risicogedrag zoals geweld, roken, alcohol en seks. In programma's gemaakt voor tieners en beoordeeld op TV14 bevatte meer dan 50 procent geweld en seks, terwijl bijna 75 procent alcohol bevatte.

Seks op tv en tieners

Growing Up With Media meldde in 2010 dat media en seks inderdaad een verband hebben. Uit het onderzoek onder 14-21-jarigen bleek dat degenen die weinig seksuele inhoud bekeken minder vaak seks hadden (slechts 2%), terwijl degenen die vaak naar seksuele inhoud keken ongeveer 60% seksuele activiteit rapporteerden. Huidig onderzoek uit 2016 suggereert echter dat onderzoeken zoals die van Growing Up With Media geen beeld geven van het hele plaatje. Nu suggereren onderzoekers dat kinderen en tieners beter in staat zijn om het echte leven van fictieve tv-programma's te scheiden dan eerder werd gedacht, zodat sexy shows niet zo'n grote impact hebben.

Drinken, tv en tieners

Veel televisieprogramma's portretteren drinken. Hoewel er programma's zijn die laten zien dat volwassenen op legale leeftijd drinken, zijn er ook veel programma's, zoals 90210 of Gossip Girl, waarin tieners zich bezighouden met alcoholgebruik door minderjarigen. Deze shows laten vaak zien dat drinken het 'coole' is om te doen. Als gevolg hiervan gaan tieners die zich willen aanpassen vaak over tot drinken. Bovendien blijkt uit een onderzoeksrapport dat hoe meer alcoholadvertenties tieners zien, hoe groter de kans is dat ze alcohol consumeren.

Televisiegeweld en tieners

Een van de grootste gevolgen van het effect van tv op tieners is geweld. Uit een onderzoek uit 2014 naar tekenfilms bleek bijvoorbeeld dat het kijken naar geweld kan leiden tot nervositeit, agressie en ongehoorzaamheid bij kinderen. Reality-tv zoals The Jersey Shore normaliseert overmatig drinken en geweld. Bovendien is het niveau van geweld en agressie op tv voor mensen van 14 jaar en ouder enorm toegenomen. Revolution, met de classificatie TV-14, toont bijvoorbeeld gewelddaden per aflevering die gemiddeld elke 39 seconden bedragen.

Tienervrienden samen tv kijken
Tienervrienden samen tv kijken

In 2015 bevatten PG-13-films, die vaak op televisie worden vertoond nadat ze in de bioscoop zijn uitgebracht, meer dan 2,5 gevallen van wapengeweld per uur zonder uitgebreide scènes te tonen die de werkelijke gevolgen van deze acties weergeven, waardoor tieners een andere kijk op de werkelijkheid kregen.

Effect van tv-geweld op tieners

Als iemand veel geweld op televisie of in videogames ziet, kan dit hem of haar ongevoelig maken voor geweld in het echte leven. Het kan ervoor zorgen dat mensen geweld gaan zien als iets dat alleen op televisie gebeurt en zich er bijna immuun voor voelen als het hen overkomt. De integratie van geweld in de meeste shows kan er zelfs toe leiden dat tieners denken dat geweld in veel situaties gepast is.

Negatieve gevolgen voor geslacht en ras

Volgens een onderzoek van Common Sense Media toont de televisie genderstereotypen van meisjes en jongens, waarbij meisjes zich concentreren op het uiterlijk en jongens zich bezighouden met risicovoller gedrag. Dit kan schadelijk zijn als een tiener iemand confronteert die zich niet aan de norm houdt (bijvoorbeeld een jongen die vrouwelijker is of een meisje dat mannelijker is), wat kan leiden tot plagen en pesten. Bovendien toonde een onderzoek aan dat langdurige blootstelling aan tv kan leiden tot een lager zelfbeeld bij etnische minderheden vanwege hun afbeeldingen in tv-programma's.

Communicatie en tv

Verschillende onderzoeken tonen aan dat schermtijd in verband kan worden gebracht met ontwikkelings- en communicatievertragingen bij kinderen. Overmatig schermkijken kan echter de communicatie met ouders, leeftijdsgenoten en leraren voor tieners beïnvloeden. Televisiekijken kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de manier waarop tieners zichzelf en anderen zien, wat leidt tot waarde op basis van uiterlijk, wat van invloed is op vriendschappen en het sociale leven. Bovendien kunnen kinderen volgens de Novak Djokovic Foundation imiteren wat ze op tv zien, wat de communicatie met volwassenen kan beïnvloeden en tot gedragsproblemen kan leiden.

TV schept onrealistische verwachtingen

In tv-land is de wereld onrealistisch, hoe realistisch deze ook lijkt. Dit kan ervoor zorgen dat tieners een onrealistisch beeld van de wereld krijgen. Dr. Robin Nabi stelt bijvoorbeeld dat televisie ons wereldbeeld kan verbreden en onrealistische verwachtingen kan wekken. Nabi ontdekte bijvoorbeeld dat afbeeldingen van glamoureuze woonruimtes in Manhattan op tv kunnen leiden tot onrealistische verwachtingen bij tieners die op appartementenjacht zijn. Dit kan ook op andere gebieden van invloed zijn, bijvoorbeeld als tieners zien dat drinken weinig gevolgen heeft, ze dit als waarheid gaan rationaliseren.

De gezondheid van tieners wordt beïnvloed door tv

Overmatig televisiegebruik heeft ook een negatief effect op de gezondheid van tieners. TV kan bijvoorbeeld leiden tot late nachten en te weinig slaap. Bovendien kan zittend tv-kijken bijdragen aan overgewicht. Dit kan in de kindertijd beginnen, maar gaat door naarmate je tiener wordt.

Wat kan er gedaan worden?

Veel ouders en tieners raken misschien ontmoedigd als ze lezen over het effect dat tv op tieners kan hebben. Het lijkt misschien onmogelijk om de situatie te veranderen. Er zijn echter een paar dingen die tieners kunnen doen om ervoor te zorgen dat de tv geen invloed op hen heeft:

  • Praat met je ouders. Als je een scène ziet die je van streek maakt of in verlegenheid brengt, praat dan met je ouders over waarom de scène je dat gevoel gaf.
  • Herinner jezelf eraan dat het maar tv is. Het drinken van een biertje maakt je nog geen prinses, niet iedereen heeft elke dag seks en niemand probeert zich een weg te banen door oplossingen. Trap niet in de valkuilen van de tv.
  • Refrein. Zet de televisie elke week een beetje meer uit en ervaar de echte wereld, niet de wereld in de buis.

Plaats schermen op hun plaats

Elke tiener is een uniek individu en zal op een andere manier worden beïnvloed door televisieprogramma's en advertenties. Maak slimme keuzes over waar je naar kijkt en hoeveel tijd je besteedt aan kijken om deel uit te maken van de oplossing om deze negatieve gevolgen te beperken.

Aanbevolen: