Kleigrond aanpassen: 4 stappen naar succes bij tuinieren

Inhoudsopgave:

Kleigrond aanpassen: 4 stappen naar succes bij tuinieren
Kleigrond aanpassen: 4 stappen naar succes bij tuinieren
Anonim
Man die de grond bewerkt
Man die de grond bewerkt

Kleigrond is geweldig om water vast te houden, maar is niet ideaal voor drainage, omdat de dichtheid van klei hem zwaar en plakkerig maakt als hij nat is. Inheemse planten hebben zich aangepast aan de hoge dichtheid en het gebrek aan voedingsstoffen van klei, maar als je een gevarieerde tuin wilt aanleggen, zul je wijzigingen moeten aanbrengen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om kleigrond te verbeteren, en een paar verschillende manieren om dit te doen.

Stap één: voeg wijzigingen toe om kleigrond op te breken

Door de kleigrond open te breken, zorg je ervoor dat het water beter wordt afgevoerd en dat planten kunnen gedijen. Er zijn twee stromingen over welk amendement het beste is om dit te bereiken.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er verschillende soorten kleigrond zijn, afhankelijk van waar je woont. Aanbevelingen voor één type wijziging, zoals gips, werken mogelijk niet goed voor andere soorten kleigrond. De beste manier om erachter te komen welk type kleigrond u precies heeft, is door contact op te nemen met de coöperatieve voorlichtingsdienst van uw staat, die u een idee kan geven van hoe uw grond in uw omgeving is, en aanbevelingen kan doen voor het aanpassen van kleigrond.

Gips

Sommige tuinders voegen gips (steen) toe aan hun kleigrond. Controleer eerst welk type kleigrond er in uw regio voorkomt. Gips werkt bijvoorbeeld niet op het type kleigrond dat in bepaalde gebieden voorkomt. In plaats daarvan zijn geëxpandeerde schalie- of erwtengrind betere oplossingen voor dat specifieke soort grond.

Vermiculiet

Vermiculiet wordt vaak aanbevolen als bodemverbeteraar, omdat het water vasthoudt en afgeeft. Het kan kleigrond afbreken, maar het zal ontbinden. Een betere keuze voor kleigrond is geëxpandeerde schalie.

Uitgebreide schalie

Geëxpandeerde schalie is een lichtgewicht amendement dat de grond zal afbreken. Houd er rekening mee dat dit een gesteente is en daarom niet zal ontbinden of ooit zal afbreken.

  • Het zorgt voor porieruimte (leegte gevuld met water) en luchtruimte (leegte gevuld met lucht) in de grond.
  • Door de opgeblazen toestand van geëxpandeerde schalie kan het niet alleen water vasthouden, maar ook voedingsstoffen die je planten voortdurend voeden.
  • Als voordeel bij tuinieren is scherp grind een goede verdediging als je problemen hebt met mollen die door je tuin tunnelen.
De geëxpandeerde klei
De geëxpandeerde klei

Hoe u uitgebreide schalie of gips kunt toevoegen

Houd er rekening mee dat de meeste bloem- en groentewortelsystemen in de bovenste twintig tot tien centimeter van de tuingrond zullen groeien. Dit is de bodemdiepte waarop u geëxpandeerde schalie of gips gaat toevoegen (beide zijn van grindformaat).

  • Tiller: Gebruik een grondfrees om de eerste 25 cm van uw grondbed uit te graven, voeg de schalie of gips toe en werk het grind vervolgens grondig in de grond.
  • Double dig: Deze handmatige methode is arbeidsintensief. Graaf met een schop en/of houweel een greppel (je kunt ook in roosters werken) van tien centimeter diep en voeg het gips of de schalie toe. Voeg de grond terug in de greppel en meng met het grind totdat beide grondig met elkaar zijn gemengd.
Grond bewerken met hooivork
Grond bewerken met hooivork

Stap twee: Compost voor voedingsstoffen

Misschien wel het belangrijkste bodemverbeteringsmiddel voor tuinieren op kleigrond is compost. Dit voedingsrijke, afgebroken plantenmateriaal staat bekend als het 'zwarte goud' en is essentieel voor een gezonde bodem voor het kweken van groenten en bloemen.

Aangezien je alleen de eerste tien tot vijftien centimeter grond bewerkt, verspreid je de compost (een tot vijf centimeter dik) en dan tot deze in de grond tien tot vijftien centimeter diep. Als u in verhoogde bedden werkt, graaf dan dubbel met behulp van een roostersysteem om de compost te mengen of gebruik eenvoudigweg een schoffel en hark. Gebruik voor een containertuin potgrond in plaats van lokaal aangepaste kleigrond.

Compost toevoegen aan de tuin
Compost toevoegen aan de tuin

Stap drie: mulch toevoegen

Voeg vervolgens mulch toe rond de planten. Zodra u de planten in uw tuin heeft geplaatst, voegt u de mulch toe. Als je zaden hebt geplant, wacht dan tot de planten zeven centimeter lang zijn voordat je een laag mulch aanbrengt. Voeg vervolgens nog een centimeter of twee toe zodra de planten twintig centimeter lang zijn. Je wilt minimaal vijf tot tien centimeter mulch rondom de planten.

  • Mulch kan een mix zijn van bladeren, gemaaid gras (zeefjes wegfilteren), schors en wat compost.
  • Mulch helpt de bodem vocht en voedingsstoffen vast te houden.
Man die mulch in de tuin schept
Man die mulch in de tuin schept

Stap vier: breng jaarlijkse wijzigingen aan

Zodra je je bloemen- en moestuinen hebt aangelegd door de kleigrond aan te passen, breng dan elk jaar vijf tot tien centimeter mulch aan rond je bloemen en groenten. Mogelijk moet u uw planten het eerste jaar bemesten terwijl u de grond opbouwt. Naarmate de compost en de mulch verteren en de tuin compact wordt, voegt u gewoon meer compost toe, gevolgd door mulch. Volgend jaar kun je een laag compost op de grond leggen, je bloemen en groenten planten en er vervolgens een laag mulch van vijf tot tien centimeter op leggen.

Het bewerken van de grond
Het bewerken van de grond

Gewijzigde kleigrond zorgt voor gezonde tuingrond

Je kunt altijd andere wijzigingen toevoegen als dit wordt bepaald door de resultaten van grondtesten. De kans is groot dat een organische meststof nodig kan zijn in het eerste jaar dat u uw aangepaste tuingrond gebruikt. Door uw kleigrond elk jaar aan te passen, bouwt u al snel een losse, vruchtbare grond op die perfect is voor een grote verscheidenheid aan planten.

Aanbevolen: