Kleigrond voorbereiden op tuinieren

Inhoudsopgave:

Kleigrond voorbereiden op tuinieren
Kleigrond voorbereiden op tuinieren
Anonim
Kleigrond voorbereiden op tuinieren
Kleigrond voorbereiden op tuinieren

Kleigrond houdt water en voedingsstoffen vast, maar kan moeilijk zijn voor tuinieren, vooral als het droog of modderig is. Er zijn echter verschillende dingen die u kunt doen om kleigrond te verbeteren en klaar te maken voor tuinieren.

Stap één: test je kleigrond

Het belangrijkste dat u in uw tuin moet testen, is de pH-waarde van de grond. De pH-waarde van kleigrond kan variëren van 5,0 tot 7,5.

  • Als je groenten plant, moet de pH tussen 6,5 en 7,0 liggen, omdat de meeste groenten van zure grond houden.
  • Een waarde van 7 wordt geïnterpreteerd als een neutrale pH van de bodem.
  • Elke pH-waarde boven de 7 is alkalisch.
  • Elke pH-waarde lager dan 7 is zuur.

Stap twee: pH-waarde van de bodem aanpassen

Op basis van uw pH-waarde moet u de pH-waarde verhogen of verlagen. Dit gebeurt door het bewerken van de grond. De vuistregel is om nooit wijzigingen aan te brengen als kleigrond nat is. Laat de grond altijd uitdrogen voordat u ermee werkt.

PH-niveau verhogen

De University of Vermont Extension adviseert kalk of dolomiet te gebruiken om de pH-waarde van uw grond te verhogen.

Het verschil tussen deze twee is:

  • Kalksteen is een mineraal dat voornamelijk bestaat uit calciumcarbonaat.
  • Dolomiet is een combinatie van calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat.
  • Kies voor gemalen kalksteen in plaats van gewone limoenen. Het is zachter voor het planten van wortels en verbrandt ze niet.
  • Dolomiet verbrandt de wortels van planten niet.

Benodigde hoeveelheid kalksteen of dolomiet

Bij het aanpassen van bodems kan het lastig zijn om het exacte aantal aanpassingen te bepalen dat je moet toevoegen.

  • Als je bijvoorbeeld al behoorlijk wat organisch materiaal aan de bodem hebt toegevoegd, dan heb je meer kalk of dolomiet nodig om de pH-waarde te verhogen.
  • Hoe groter de hoeveelheid organisch materiaal of klei in een bodem, hoe meer kalk of dolomiet er nodig is om de pH te veranderen. Tabel 1 toont de hoeveelheid kalk die nodig is om de pH te verhogen.
  • Gebruik een online kalksteencalculator om te bepalen hoeveel kubieke meter kalksteen je nodig hebt.
  • Main Organic Farmers and Gardeners Association (MOFAG) adviseert als de pH-waarde 5,5 tot 6,0 is en voeg dan vijf pond kalksteen toe aan elke 100 vierkante meter.
  • MOFAG herinnert degenen die in het noordoosten wonen eraan dat veel bodems in die regio een magnesiumtekort hebben. Als uit uw test dit gebrek blijkt, verhelp dit dan door dolomiet te gebruiken in plaats van kalksteen.

Hoge pH, te veel alkalisch

Het komt zelden voor dat kleigrond te alkalisch is. De zeldzame gevallen kunnen het gevolg zijn van een recente toevoeging van mulch. Als dit het geval is, wacht dan een paar dagen en test opnieuw. Als uw grond van nature te alkalisch is, adviseert Extension.org om het alkalische niveau te verlagen met elementaire zwavel. Graaf de grond om hem te beluchten en bevochtig hem vervolgens. Voeg dan de zwavel toe. Zorg ervoor dat de grond warm is, zodat de chemische reactie wordt geactiveerd. Gebruik een online calculator om de hoeveelheid zwavel te bepalen die je nodig hebt.

  • Misschien geeft u er de voorkeur aan om verzurende meststoffen toe te passen, zoals ammoniumsulfaat. Volg de aanwijzingen van de fabrikant.
  • Misschien is de eenvoudigste en beste manier om organisch materiaal toe te voegen, omdat dit zeer zuur is. Als je geen compost hebt, koop dan turf of veenmos.

Stap drie: textuurtest

Nu je de pH-waarde van je grond kent, is het tijd om de textuur te testen. U kunt de textuur van uw grond verbeteren, zodat u er gemakkelijker mee kunt werken en voor een grotere luchtstroom voor de wortelsystemen van planten. Lossere grond betekent dat het moeilijker is voor onkruid om te groeien.

Lintlengte

Verzamel een handvol droge kleigrond en voeg voldoende water toe om een bal te vormen. Hiermee bepaal je de grondsoort in je tuin.

  • Begin de bal met je vingers te kneden.
  • Vorm een plat lint met de vochtige grond.
  • Hoe lang heb je een lint kunnen vormen voordat het afbrak?
  • Alles kleiner dan 2,5 cm duidt op leemgrond.
  • Een lint van 1" tot 2" onthult een klei-leemgrond.
  • Alles langer dan 5 cm duidt duidelijk op kleigrond.

Stap vier: aanpassing van zware kleigrond

Wijziging van zware kleigrond
Wijziging van zware kleigrond

De ideale kleigrond bevat minder dan 40 procent klei, zodat deze goed kan wegvloeien. Voeg compost en ander organisch materiaal toe om zware kleigrond te verhelpen.

Gips toevoegen

Een andere manier is om de textuur van kleigrond te verbeteren door gips toe te voegen. Het heeft geen invloed op de pH-waarde, maar kan de bodemtextuur verbeteren.

Gips Superbeluchter

Volgens Ed Hume Seeds zal gips je kleigrond herstellen. De superkracht van gips is het vermogen om de grond los te maken en luchtzakken en vochtplekken te creëren voor een betere bodemstructuur. U moet dit jaarlijks en geleidelijk doen om de bodemtextuur op te bouwen. Je hebt 40 pond nodig voor elke duizend vierkante meter.

Kleigrond kan worden voorbereid voor tuinieren

Kleigrond kan eenvoudig worden aangepast om een van de best groeiende bodems te worden. U kunt een levendige, productieve en gezonde tuin hebben als u deze stappen voor grondbewerking toepast.

Aanbevolen: