Hoeveel Jurassic Park-films zijn er?

Inhoudsopgave:

Hoeveel Jurassic Park-films zijn er?
Hoeveel Jurassic Park-films zijn er?
Anonim
Jurassic Park-display Sao Paulo, Brazilië
Jurassic Park-display Sao Paulo, Brazilië

Met de onwrikbare bewondering van het publiek voor dinosaurussen en de verleidelijke mogelijkheid dat de prehistorische beesten opnieuw over de aarde zwerven, is Jurassic Park een ongelooflijk succesvolle franchise gebleken. De eerste vier films in de serie brachten ruim $2 miljard op aan de Amerikaanse kassa's (gecorrigeerd voor inflatie), en de vijfde film, die in juni 2018 uitkomt, is klaar om net zo populair te worden.

Jurassic Park (1993)

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Michael Crichton, werd de eerste Jurassic Park-film geregisseerd door Steven Spielberg, met in de hoofdrollen Sam Neill en Laura Dern als paleontoloog Dr. Alan Grant en paleobotanist Dr. Ellie Sattler. Andere opmerkelijke sterren zijn onder meer Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson en Wayne Knight.

InGen is een bio-ingenieursbedrijf dat heeft ontdekt hoe je dinosaurussen kunt klonen. De gekloonde wezens zullen de belangrijkste attractie worden in het titelpark Jurassic Park op Isla Nublar in Costa Rica. Voordat het park voor het publiek wordt opengesteld, nodigt industrieel en InGen-oprichter John Hammond (gespeeld door Richard Attenborough) een aantal gasten uit voor een rondleiding door de attractie. De zaken gaan echter niet helemaal volgens plan.

De verloren wereld: Jurassic Park (1997)

Een vervolg op de eerste film en die zich vier jaar later afspeelt: The Lost World uit 1997 zag de terugkeer van Jeff Goldblum in de rol van wiskundige Ian Malcolm, evenals een cameo van John Hammond van Richard Attenborough. Nieuwe personages worden onder meer gespeeld door Julianne Moore en Vince Vaughn.

Terwijl het de bedoeling was dat de dinosauriërs in de eerste film in hun omheiningen zouden worden opgesloten, zwerven de bio-gemanipuleerde dinosaurussen op Isla Sorna sinds de vorige film in het wild rond. Twee teams worden voor totaal verschillende doeleinden naar de geheime locatie van InGen's 'Site B' gestuurd. Het ene team is er om de vrij rondzwervende dinosaurussen te onderzoeken en te documenteren voor de wetenschap, terwijl het andere team er is om de dinosaurussen te vangen en naar San Diego te brengen om een nieuw Jurassic Park-themapark te openen.

Jurassic Park III (2001)

Jurassic Park III, de eerste film in de serie die niet gebaseerd is op een roman van Michael Crichton en ook niet geregisseerd is door Steven Spielberg, laat Sam Neill de rol van Dr. Alan Grant opnieuw vertolken. Hij wordt vergezeld door William H. Macy, Tea Leoni en Alessandro Nivola.

Jurassic Park III speelt zich af op hetzelfde Isla Sorna als The Lost World. Dr. Grant vergezelt met tegenzin een rijk stel onder valse voorwendselen naar het eiland. Ze zijn echt op zoek naar mensen die enkele weken geleden vermist zijn geraakt. Het hele gezelschap loopt gevaar, omringd door de iconische prehistorische wezens.

Jurassic World (2015)

Hoewel het woord 'park' in de titel is vervangen door 'wereld', wordt Jurassic World beschouwd als de vierde film in de Jurassic Park-franchise en de eerste in wat een nieuwe filmtrilogie zal worden. Met in de hoofdrollen Chris Pratt, Bryce Dallas Howard en Vincent D'Onofrio.

Jurassic World speelt zich af op hetzelfde fictieve eiland Isla Nublar, 22 jaar na het einde van de originele Jurassic Park-film. Door middel van genetische manipulatie hebben de wetenschappers een geheel nieuwe hybride soort ontwikkeld. Waar het oorspronkelijke themapark al failliet ging voordat het zelfs maar zijn deuren opende voor het publiek, is de nieuwe Jurassic World-attractie open en enorm succesvol. Het duurt echter niet lang voordat het noodlot toeslaat.

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

Jurassic World: Fallen Kingdom, een vervolg op de film uit 2015 en de vijfde film in de franchise, met ook Chris Pratt en Bryce Dallas Howard. Ze worden vergezeld door Jeff Goldblum die opnieuw de rol van Dr. Ian Malcolm vertolkt.

Terug op Isla Nublar lopen de dinosaurussen al een aantal jaren vrij rond op het eiland. Het voorspelde potentieel van een aanstaande vulkaanuitbarsting bedreigt nu de wezens en zou ze voorgoed kunnen wegvagen. Er wordt opnieuw een team samengesteld in de hoop de dinosaurussen te redden van een tweede uitsterving, maar achter de schermen kan er nog een geheime samenzwering gaande zijn.

Toen dinosaurussen de aarde regeerden

Vanaf de zomer van 2018 zijn er in totaal vijf Jurassic Park-speelfilms. De franchise heeft door de jaren heen talloze speelgoed- en aanverwante attracties aangewakkerd en blijft tot de verbeelding spreken van het publiek over de hele wereld. De nog titelloze derde film in de Jurassic World-trilogie staat gepland voor release in juni 2021.

Aanbevolen: