Lila struiken kweken en verzorgen

Inhoudsopgave:

Lila struiken kweken en verzorgen
Lila struiken kweken en verzorgen
Anonim
paars lila
paars lila

Sering (Syringa spp.) is een bloeiende struik die bekend staat om zijn geurige paarse bloemen in het vroege voorjaar. Vlinders komen massaal naar de bloesems, net als tuiniers, op zoek naar een boeket om het huis te parfumeren.

Lila in een notendop

lila van dichtbij
lila van dichtbij

Seringen variëren van kleine dwergen van 1,20 meter lang tot kleine bomen van meer dan 6 meter hoog. De meeste variëteiten bevinden zich echter in het bereik van 2,5 tot 3 meter en hebben een rechtopstaande groeiwijze. Het schopvormige blad is niet bijzonder opvallend, maar de zware bloemtrossen zijn dat zeker wel; ze bestaan uit honderden kleine stervormige bloesems die een hemelse geur afgeven. Zoals de naam al doet vermoeden, is lichtpaars de meest voorkomende kleur, hoewel er witte, roze, magenta, gele en blauwachtige vormen beschikbaar zijn.

Milieuvoorkeuren

Seringen groeien het beste in koude klimaten en het is onwaarschijnlijk dat ze bloemen zullen produceren op plaatsen met milde winters. Ze hebben elke dag minimaal zes uur zon, regelmatig vocht en rijke grond nodig om te kunnen bloeien. Dat gezegd hebbende, volwassen exemplaren zijn behoorlijk sterk en zullen vaak tientallen jaren gedijen met minimale zorg.

lila struiken
lila struiken

Tuingebruik

Seringen vormen een prachtig exemplaar om te gebruiken als middelpunt te midden van een bed van kleinere vaste planten en zijn ook een bruikbare struik voor gebruik in een haag. Ze vallen vooral op als ze worden ondergeplant met voorjaarsbloeiende bollen.

Kweek de geurige bloemen

Lila kan het beste in de herfst of het vroege voorjaar worden geplant, als het weer koel en vochtig is. Ze geven de voorkeur aan grond die rijk is aan organisch materiaal, dus het loont de moeite om de grond tijdens het planten zwaar te bewerken met compost. Plant ze 3 tot 5 meter uit elkaar als exemplaren of 1,80 meter uit elkaar als haag.

Verzorging en onderhoud

Geef jonge seringen wekelijks water als het niet heeft geregend en laat ze tijdens de zomermaanden mulchen om vocht te besparen. Bemest licht of helemaal niet en gebruik een product dat relatief veel fosfor bevat. Kunstmest met een hoog stikstofgeh alte stimuleert de vegetatieve groei ten koste van de bloei en kan de planten vatbaar maken voor ziekten en plagen.

Seringen kunnen worden geschoren als formele haag, hoewel dit de bloei ernstig zal verminderen. Over het algemeen moeten seringen lichtjes worden uitgedund en gesnoeid om ze vorm te geven en om dood of ziek hout één keer per jaar onmiddellijk na de bloei te verwijderen. Door later in het jaar te snoeien wordt effectief het hout verwijderd dat de bloemknoppen van volgend jaar zal vormen, waardoor de bloei wordt verminderd.

Plagen en ziekten

Er zijn een handvol plagen en ziekten die seringen aanvallen.

echte meeldauw

Echte meeldauw is een van de meest voorkomende, maar is meer een cosmetisch probleem en veroorzaakt zelden aanzienlijke schade. Het verschijnt als een stoffige witte substantie op de bladeren en kan indien nodig worden bestreden met fungiciden.

Weegschaal

Scale zijn kleine witte zuigende insecten die op de bladeren en twijgen kunnen verschijnen. Probeer ze eraf te slaan met een knal uit de slang of snoei de zwaarst aangetaste takken weg. Het besproeien van de planten met tuinbouwolie is effectief bij ernstige plagen.

Lila Borers

Lila boorders zijn kleine kevers die zich in het hout ingraven, de stengels verzwakken en zichtbaar zijn aan de gaten ter grootte van een spijker in het hout. Het snoeien van besmet hout is belangrijk, maar het kan ook worden behandeld met insecticiden.

Lila variëteiten

Er zijn veel verbeterde cultivars en hybriden om uit te kiezen, die overal verkrijgbaar zijn bij kwekerijen in de regio's waar seringen het beste groeien.

lila bloesem
lila bloesem
  • 'Lilac Sunday' wordt 2,5 tot 3 meter hoog en heeft bloemtrossen tot 6,5 meter lang in de klassieke paarse kleur. Het is winterhard in USDA zones 3 tot 7.
  • 'Sensation' lila groeit tot 4,5 meter en heeft witte randen die elk van de paarse bloemen omringen. Plant het in USDA zones 4 tot 7.
  • 'Josee' wordt slechts anderhalve meter lang en heeft trossen kauwgomroze bloesems. Het is geschikt voor USDA zones 2 tot 9.
  • 'Signature' is een boomvorm die tot 7,5 meter hoog kan worden met witte bloemen. Het is winterhard in USDA zones 3 tot 7.

Verliefd op seringen

Seringen laten bijen, vlinders en mensen zwijmelen met hun bedwelmende geur die de eerste dagen van de lente aankondigt. In het juiste klimaat en op de juiste plek geplant, zijn ze gemakkelijk te kweken en hebben ze een lange levensduur.

Aanbevolen: