Geschiedenis van de basgitaar

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van de basgitaar
Geschiedenis van de basgitaar
Anonim
Man speelt basgitaar
Man speelt basgitaar

De basgitaar, hoewel vaak over het hoofd gezien in de audiomix van liedjes en bij de ontwikkeling van moderne muziek, is een van de grootste gamechangers in de moderne muziekgeschiedenis. Net als zijn elektrische zessnarige neef heeft de basgitaar een fascinerende ontwikkeling doorgemaakt die in de twintigste eeuw snel tot bloei kwam.

Vroege wortels

Hoewel de voorloper van de basgitaar eeuwen terug dateert, duurt het tot het begin van de twintigste eeuw voordat de behoefte aan en de ontwerpen voor de moderne basgitaar vorm beginnen te krijgen.

  • Lucida Guitarron met tas
    Lucida Guitarron met tas

    Begin 17e eeuw: De "vingernagelbas" of Guitarron, een vroege Spaanse akoestische voorloper van de basgitaar, wordt gebruikt bij muziekoptredens in Europa. Basinstrumenten in het algemeen, of het nu gaat om contrabassen in orkest of de gitaarron, zijn groot en omvangrijk. Dit verandert eeuwenlang niet.

  • 1920s: Jazzmuzikanten die bas spelen, beginnen de noodzaak in te zien van een kleinere versie van de logge stand-up contrabas die de meeste spelen. Ondertussen zoekt vaudeville-muzikant George Beauchamp naar een gitaar met een luider volume die kan concurreren met grote ensembles. Zijn samenwerking met John Dopyera markeert het begin van wat het beroemde Rickenbacker gitaar- en basbedrijf is.
  • 1924: Lloyd Loar maakt een experimenteel prototype van een elektrische bas voor Gibson, maar noch het management, noch het publiek accepteert dit. Lloyd neemt hetzelfde jaar ontslag bij Gibson.
  • 1931: Rickenbacher en Beauchamp worden partners en vormen het bedrijf dat uiteindelijk Rickenbacker gaat heten, dat niet alleen vernoemd is naar een van de oprichters, Adolf Rickenbacker, maar ook bedoeld is om suggereren een connectie met Adolfs verre familielid Eddie Rickenbacker, een beroemde Amerikaanse piloot uit de Eerste Wereldoorlog die goed bekend is bij het publiek. Rickenbacker maakt later een van de beroemdste elektrische basgitaren.

De eerste modellen zijn uitgebracht

Een aantal concurrerende instrumentfabrikanten begint de eerste basgitaarmodellen uit te brengen, die rudimentair zijn maar een revolutie beloven voor muzikanten en de muziekindustrie.

1935: Een van de eerste moderne elektrische basgitaren - misschien wel de eerste (als je het afgewezen prototype van Lloyd Loar niet meetelt) - wordt geproduceerd in Seattle, Washington door de Audiovox Manufacturing Company. Gemaakt door Paul Tutmarc, wordt de elektrische rechtopstaande solidbody bas, veel kleiner dan de akoestische versie, op de markt gebracht als de "Electric Bass Fiddle"." Het apparaat, uitgebracht in 1935, is zestig centimeter korter dan de gebruikelijke stand-up bas en gemakkelijker mee te nemen.

  • Circa 1935-1936: Rickenbacker brengt zijn metalen bas uit, die gebruik maakt van een hoefijzerpickup.
  • 1936: Eind jaren dertig brengt Regal de Bassoguitar uit, een elektrische bas die in wezen een akoestische gitaar met platte bovenkant kruist met een stand-up contrabas. Het is weer een stap in de richting van het modelleren van het basinstrument naar de kleinere, meer draagbare flat-top gitaar.
  • Circa eind jaren dertig: Vega brengt de Electric Bass Viol uit, nog een van de eerste geëlektrificeerde houten basinstrumenten.
  • 1938: Gibson brengt zijn eerste elektrische basgitaar uit, vergelijkbaar met Regal's Bassoguitar. Het ziet eruit als een archtop-gitaar met Gibson-stijl knoppen en een pickup, maar hij gebruikt nog steeds een eindpin die een stand-up bas zou gebruiken.
  • 1940s: Paul Tutmarc's zoon Bud begint ook basgitaren te maken, en hij ontwerpt een model genaamd de Serenader-bas.
  • 1949: Bands spelen luider en stand-up bassisten klagen bij Leo Fender dat hun omvangrijke, te stille stand-ups niet kunnen concurreren in de nieuwe omgeving. Fender reageert door te werken aan een nieuw instrument voor bassisten dat moderne muziek transformeert.
  • november 1951: Leo Fender brengt de Fender Precision Bass uit, de eerste compacte, gemakkelijk draagbare moderne elektrische basgitaar die kan worden bespeeld als een elektrische zessnarige gitaar, en hij wordt gecombineerd met een nieuwe Fender-versterker die is ontworpen voor de bas. De bas heeft een single-coil pickup en is eenvoudig vergeleken met latere modellen, maar het kleine formaat is een revolutie voor bassisten.
  • 1953: Een andere instrumentenmaker, Gibson, profiteert van het succes van Fender en brengt in 1953 een versie van een elektrische bas uit, de EB-1. Het ontwerp is gebaseerd op een verlengde pin waarmee de bas zowel rechtop als horizontaal kan worden bespeeld, net als een elektrische gitaar.
  • 1958: Gibson brengt de EB-2 uit, die Gibson op de kaart zet als serieuze basgitaarbouwer, naast zijn erfenis op het gebied van elektrische gitaren. Het beschikt over een innovatieve baritonknop, waarmee bassisten op een knop kunnen drukken om te schakelen tussen een diep gerommel en een minder basachtige, meer middentonen.

Populaire cultuur omarmt de basgitaar

De late jaren vijftig en zestig worden de belangrijkste tijdperken voor de basgitaar, nu het instrument de populaire cultuur binnendringt en het geluid en uiterlijk van moderne muziek transformeert.

juli 1957: Monk Montgomery, een ervaren Afro-Amerikaanse jazzbassist, wordt de eerste muzikant die opnamen maakt met een elektrische bas en een van de eersten die ermee optreedt.

  • 1957: Rickenbacker brengt zijn eerste elektrische basgitaar uit, de 4000-serie, de voorloper van het internationaal beroemde 4001-model dat een paar jaar later zou komen.
  • 1960: Fender brengt de Fender Jazz Bass uit, die populair wordt bij jazzbassisten. Dit model heeft twee single-coil pick-ups en een smallere moer. Na de uitvinding van de Fender Jazz Bass heeft het basjargon zich ontwikkeld om naar de pickups op de precisiebas te verwijzen als "P" pickups en de pickups op de jazzbas als "J" pickups.
  • 1961: Rickenbacker brengt zijn 4001-model elektrische basgitaar uit, dat beroemd wordt gemaakt omdat het de favoriete bas wordt van Paul McCartney van The Beatles. Niet alleen is het instrument een begrip geworden in de populaire cultuur, het gebruik ervan door McCartney zorgt er ook voor dat andere artiesten de instrumenten van Rickenbacker gaan gebruiken.

De basgitaar blijft evolueren

Terwijl moderne muziek van eind jaren zestig tot nu explodeerde in een duizelingwekkend aantal subgenres, hield de basgitaar gelijke tred met de snelle veranderingen en kwam hij in de schijnwerpers van elk genre te staan.

Eind jaren zestig: James Brown en andere artiesten als Sly and the Family Stone en George Clinton introduceren funkmuziek in het populaire bewustzijn, wat de rol van de basgitaar voor altijd verandert, waardoor het het middelpunt wordt en leidt tot de ontwikkeling van slap bass en de door bas aangedreven genres, zoals disco, techno, hiphop, rap en het hedendaagse EDM.

  • 1970s: In de jaren zeventig worden er nog meer aanpassingen aan de basgitaar aangebracht. In deze periode werden door Alembic high-end basgitaren gecreëerd. Op maat gemaakt en gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen, zijn hun gitaren gemaakt voor de professional. Ze zijn ook verkrijgbaar in versies met vier en vijf snaren, evenals een laaggestemde versie met zes snaren.
  • 1974: In de jaren zeventig komen Tom Walker, Forrest White en Leo Fender samen in Music Man Instruments. Het ensemble creëert bassen die actieve elektronica gebruiken om een lagere afhankelijkheid van het circuitsysteem en meer variaties in stijl tussen spelers te produceren.
  • 1980s: Flitsende basgitaarontwerpen, zoals de Gibson Thunderbird gebruikt door Motley Crue, worden populair in het met altijdperk van de jaren tachtig.
  • 1990s: Gibson wordt een prominente merknaam voor bassisten in het alternatieve rocktijdperk wanneer Nirvana-bassist Krist Novoselic Gibson RD-basgitaren gebruikt voor het historische album Nevermind.

2011: Gibson brengt de Krist Novoselic Signature RD basgitaar uit als eerbetoon aan de twintigste verjaardag van Nirvana's Nevermind-album.

De toekomst van de bas

Hoewel het traditionele ontwerp van op hout gebaseerde elektrische basgitaren nog steeds extreem populair is, beginnen nieuwe ontwerpen van de toekomst furore te maken.

Stash - De roestvrijstalen bas: Stash biedt de eerste 100 procent roestvrijstalen, niet-houten basgitaar met een buisvormige hals voor minder belasting van de hand, wat betekent dat de "fretboard" is afgerond, niet vlak. Deze futuristisch ogende basgitaar is niet alleen onverwoestbaar, maar ook ontworpen om nooit thermische uitzetting te ondergaan, wat betekent dat hij nooit ontstemt bij verschillende temperaturen.

L-Bow Bass van Bass Lab: Dit werkelijk unieke basontwerp, een holle strijkstok die uit het lichaam steekt als een wapensteun uit een Thor-film, maakt gebruik van zorgvuldig ontworpen ontwerp om een verbluffend laag bereik te produceren, een uitstekend voorbeeld van futuristisch akoestisch onderzoek dat leidt tot nooit eerder vertoonde ontwerpen.

Eén ding is zeker: naarmate de technologie voortschrijdt, zul je de komende jaren waarschijnlijk een aantal zeer ongebruikelijke basgitaren op het podium zien verschijnen tijdens concerten.

De basgitaar: een geheel eigen innovatie

De basgitaar had een diepgaand effect op de moderne muziekgeschiedenis toen hij muzikanten uit vele genres, van jazzbassisten tot The Beatles, in staat stelde muziek te spelen met een groter volume en draagbaarheid. Zonder de moderne basgitaar zouden deze genres van populaire muziek nooit zo tot bloei zijn gekomen.

Aanbevolen: