Webwormen: wat u moet weten over dit ongedierte

Inhoudsopgave:

Webwormen: wat u moet weten over dit ongedierte
Webwormen: wat u moet weten over dit ongedierte
Anonim
Nest van webwormen
Nest van webwormen

De herfstwebworm komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar hij veel voorkomt van Mexico tot Canada. Hoewel dit ongedierte meestal op de lange termijn weinig schade aanricht, haten de meeste tuinders ze. De webben zijn geschikte decoraties voor het Halloweenseizoen, maar afgezien daarvan zijn de meeste tuinders niet blij om ze in hun tuin aan te treffen.

Webwormen identificeren

Als u een webwormplaag in uw tuin heeft, zult u waarschijnlijk de webben eerder opmerken dan de rupsen. Als u in de late zomer tot het vroege najaar grote, lichtgrijze vliezen ziet die de takken van uw bomen omsluiten, heeft u last van webwormen. Ze zijn vooral gemakkelijk te herkennen zodra de bladeren beginnen te vallen en de takken kaal zijn.

De rupsen zijn bedekt met lange grijswitte of geelwitte haren. Er zijn twee soorten webwormen: de zwartharige en de roodharige.

  • De zwartkoprupsen zijn geler van kleur en hebben twee rijen zwarte vlekken.
  • De roodharige rupsen zijn meer bruin van kleur en hebben oranje of roodachtige vlekken.

Webworm-rupsen maken opvallende schokkende bewegingen en bewegen tegelijk als hun nest wordt verstoord. Volgroeide rupsen zijn ongeveer 2,5 cm lang en zien er wazig uit.

De volwassen motten hebben een spanwijdte van ongeveer anderhalve centimeter. Ze zijn zuiver wit en kunnen zwarte vleugelvlekken hebben. De motten leggen hun eieren op de onderkant van de bladeren van de gastheer.

Webworm-voedselbronnen

Herfstwebwormen voeden zich met meer dan 100 soorten bomen in Noord-Amerika. Pecannoten, walnoten, Amerikaanse iep, hickory, fruitbomen en sommige esdoorns zijn hun favoriete voedselbron in de oostelijke gebieden, terwijl elzen-, wilgen-, populieren- en fruitbomen in het westen vaak worden aangevallen.

De webben zijn meestal geconcentreerd in beperkte gebieden, zodat er relatief weinig schade wordt toegebracht aan de gastbomen.

Webworm-levenscyclus

Volwassen motten leggen hun eieren op de onderkant van bladeren. De rupsen komen ongeveer een week later uit en spinnen onmiddellijk een web over het gebladerte dat ze eten. Naarmate ze groeien, vergroten ze het web om meer bladeren te bedekken. Als de populatie groot is, kunnen meerdere takken of zelfs een hele kleine boom met banden worden omhuld. De rupsen zijn in ongeveer zes weken volwassen en vallen op de grond om te verpoppen.

In warme gebieden kunnen er per jaar maximaal vier generaties worden geproduceerd. Een zware plaag kan een boom ontbladeren. In koudere gebieden overwintert deze plaag op de grond, en de motten komen de volgende lente en zomer tevoorschijn.

Webwormen hebben periodieke bevolkingsexplosies. Uitbraken komen elke vier tot zeven jaar voor, en elke uitbraak kan twee tot drie jaar duren totdat natuurlijke bestrijdingsmiddelen de activiteit verminderen.

Het wegwerken van webwormen

Meer dan 86 verschillende roofdieren jagen op webwormen, dus natuurlijke bestrijding is normaal gesproken effectief. Parasitaire vliegen, stinkwantsen, vogels en sociale wespen (gele hesjes en papieren nestwespen) zijn de belangrijkste roofdieren.

Een specifieke bacterie, Bacillus thuringiensis variëteit kurstaki (kortweg B. T.), is effectief tegen webwormen en is niet schadelijk voor nuttige roofdieren. Het moet in de nazomer worden gebruikt, terwijl de rupsen nog klein zijn. De kurstaki-variëteit is het meest effectief, dus lees het etiket aandachtig voordat u koopt. Wanneer u gaat spuiten, zorg er dan voor dat u alle bladeren naast de vliezen goed bedekt.

Insecticidesprays en systemische insecticiden kunnen worden gebruikt, maar zijn meestal niet nodig. Natuurlijke roofdieren en B. T. zijn de beste opties.

Ander ongedierte vergelijkbaar met webwormen

Webwormen worden vaak verward met de tentrups, een veel destructievere plaag. De tentrups is echter vooral actief in de lente, terwijl webwormen in de herfst merkbaar zijn.

Tentrupsen maken kleinere vliezen in het kruis van takken, in tegenstelling tot webwormen, die grote vliezen maken aan de punt van takken. Webwormen voeden zich alleen in hun web, terwijl tentrupsen in de open lucht eten en 's nachts of op koude, natte dagen terugkeren naar hun web. Webwormen zijn geelwit, maar tentrupsen zijn zwart met een witte streep.

Naast tentrupsen worden webwormen vaak verward met larven van zigeunermotten, die geen witte streep op de rug hebben en grote rode vlekken langs beide zijden. Zigeunermotten zijn zeer invasief en schadelijk voor bomen, maar ze zijn actief in de late lente en vroege zomer, in plaats van in de herfst.

Lelijk, maar geen gevaar voor planten

Over het algemeen is het belangrijkste dat je moet onthouden over herfstwebwormen dat ze de planten niet schaden en dat ze meestal kunnen worden bestreden door de andere dieren in je tuin. Ze zijn niet mooi, en de webben kunnen zeker lelijk zijn, maar het is gemakkelijk om eenvoudigweg alle takken met zwemvliezen te snoeien en uw tuin weer zijn normale, webvrije uiterlijk te geven.

Aanbevolen: