Tasmaanse boomvarens: identificatie, gebruik en feiten

Inhoudsopgave:

Tasmaanse boomvarens: identificatie, gebruik en feiten
Tasmaanse boomvarens: identificatie, gebruik en feiten
Anonim
boomvaren
boomvaren

Tasmaanse boomvaren (Dicksonia antarctica), ook wel zachte boomvaren of winterharde boomvaren genoemd, heeft enorme gevederde bladeren die beelden van een tropisch paradijs oproepen. Het staat echter bekend als een van de meest winterharde boomvarens en hoewel het inheems is in het zuidoosten van Australië en Tasmanië, is het een van de meest aangeplante boomvarens in Noord-Amerika.

Varenparadijs

De Tasmaanse boomvaren is vernoemd naar de 18e-eeuwse Britse plantenonderzoeker James Dickson, die hem ontdekte. De soortnaam "antarctica" verwijst naar het zuidelijke bereik van de plant. Het is een eeuwenoude soort, die teruggaat tot de tijd van de dinosauriërs. Hoewel ze winterharder zijn dan de meeste boomvarens, moeten Tasmaanse boomvarens voor de winter naar een kas of serre worden verplaatst op plaatsen waar de temperatuur onder de 20 graden da alt. Het is winterhard in USDA zones 9 tot 11.

Hoe het eruit ziet

varengebladerte
varengebladerte

Een langzaam groeiende groenblijvende varen met een dikke boomachtige stam. De bladeren van de Tasmaanse boomvaren komen als een bladerdak uit de bovenkant tevoorschijn en buigen sierlijk naar beneden naarmate ze volwassen worden. In het wild kan de Tasmaanse boomvaren 6 tot 9 meter hoog worden, maar in tuinen is hij meestal veel kleiner en groeit hij vaak tot slechts 3 meter.

Individuele bladeren kunnen 1,80 tot 3 meter lang worden. De oorschelpen, de kleine blaadjes waaruit elk blad bestaat, zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant lichter.

Hoe het in het landschap te gebruiken

volwassen dicksonia
volwassen dicksonia

Tasmaanse boomvarens zijn een indrukwekkend middelpunt voor een schaduwtuin en zijn een uitstekende kandidaat voor aanplantingen bij het zwembad. Plant er andere varens met verschillende texturen en kleuren onder voor een koele, weelderige uitstraling.

In een grote plantenbak kunnen ze een tropisch gevoel geven in patio's als ze worden gegroepeerd met potten met felgekleurde dahlia's en grootbladige bladplanten zoals olifantenoren, Caladium en gestreepte canna's.

Epifytische planten, ook wel 'luchtplanten' genoemd, groeien in het wild vaak op de stammen - voor een echt exotische uitstraling kun je er een paar op je varen laten groeien. Goede keuzes zijn bromelia's zoals Tillandsia en orchideeën zoals Dendrobium of mossen en kleine varens.

Groeiende Tasmaanse boomvaren

Deze planten houden van zure grond met veel organisch materiaal en goede drainage. Plant op een schaduwrijke of gedeeltelijk schaduwrijke plek en geef regelmatig water bij warm weer. Je moet zowel de stam als de wortels van de boom water geven, aangezien deze uit luchtwortels bestaat.

Voed in het voorjaar met een evenwichtige meststof en verspreid elke herfst een laag compost over de wortelzone. Wanneer er een harde vorst wordt verwacht, wikkel de plant dan in landschapsdoek of jute en bescherm de nieuwe groei in het midden van de kroon door deze te bedekken met een stapel stro.

Boomvarens hoeven niet te worden gesnoeid om in vorm te komen, maar snij eventuele vergelende bladeren af zodra ze verschijnen.

Plagen en ziekten

Wanneer een boomvaren gestrest raakt door hoge temperaturen, droogte of te veel licht, is hij kwetsbaar voor trips, kleine insecten die zich voeden met de sappen van de plant. Verwijder geïnfecteerd gebladerte en behandel de plant met insectendodende zeep. Andere niet-chemische controlemethoden zijn het aantrekken of introduceren van roofdieren zoals lieveheersbeestjes en het planten van insectenwerende planten zoals knoflook.

De planten worden vermeerderd door sporen of door uitlopers te verwijderen van de basis van volwassen planten.

Planten aanschaffen

Omdat deze soort in het wild wordt bedreigd, moet je ervoor zorgen dat je alleen in kwekerijen gekweekte planten koopt van gerenommeerde bronnen zoals Fraser's Thimble Farms. Tasmaanse boomvaren is overal verkrijgbaar in de klimaatgebieden waar hij kan worden gekweekt.

Interessante feiten over varens

Varens hebben geen bloemen. Ze planten zich voort door sporen gevormd aan de onderkant van het blad of in speciale bladeren. De sori, die de sporendragende sporangia vasthouden, zien eruit als zachte bruine of zwarte kussentjes in lijnen of strepen onder de bladeren. Bij de Tasmaanse boomvaren zijn de sori kleine puntjes, in de randen van de oorschelpen, van slechts één millimeter in diameter. Slechts enkele bladeren, vruchtbare bladeren genoemd, produceren de voortplantingsstructuren.

Een iconische varen

Dit is geen gewone boomvaren. Tasmaanse boomvarens zijn een lust voor het oog en laten een tuin met een tropisch thema tot leven komen zoals geen enkele andere plant dat kan.

Aanbevolen: