Bleekmiddel gebruiken om ziekten te desinfecteren, reinigen en voorkomen

Inhoudsopgave:

Bleekmiddel gebruiken om ziekten te desinfecteren, reinigen en voorkomen
Bleekmiddel gebruiken om ziekten te desinfecteren, reinigen en voorkomen
Anonim
Vrouw desinfecterende toonbank met bleekoplossing
Vrouw desinfecterende toonbank met bleekoplossing

Je hebt waarschijnlijk al een van de beste huishoudelijke ontsmettingsmiddelen in je waskast staan. Bij het gebruik van bleekmiddel om ziekten te desinfecteren, reinigen en voorkomen gaat het erom dat u begrijpt hoeveel u moet gebruiken, waar en wanneer u het moet gebruiken. Bij correct gebruik kan bleekmiddel het coronavirus, griep, verkoudheid en zelfs het norovirus doden.

Desinfecteren met een bleekmiddel

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt specifiek het gebruik van bleekmiddel aan om te desinfecteren in pandemische situaties en tijdens het uitbreken van ziekten zoals griep of coronavirus. Gebruik alleen chloorbleekmiddel voor desinfectie; chloorvrij bleekmiddel is niet effectief. Bovendien merkt de WHO op dat de manier waarop u de bleekoplossing bereidt uiterst belangrijk is. Uw bleekmiddeloplossing moet de juiste concentratie bleekmiddel bevatten om ziektekiemen te doden. Te weinig bleekmiddel betekent dat het niet effectief is, terwijl te veel mensen schade kan berokkenen en oppervlakken kan beschadigen.

Benodigdheden voor bleekmiddel-desinfectiemiddel

Verzamel de volgende benodigdheden om een ontsmettingsmiddel met bleekmiddel te maken, aanbevolen door de WHO:

  • Rubberen handschoenen
  • Schort
  • bril
  • Emmer of container met een inhoud van minimaal 12,5 kopjes
  • Lepel of roerstaafje
  • Koud water
  • Bleekmiddel (sterkte 5% natriumhypochloriet)
  • Kopmaat
  • Etlepel

Een bleekoplossing maken

  1. Doe het schort, de handschoenen en de veiligheidsbril aan om uw huid en kleding te beschermen. Werk op een goed geventileerde plaats, zoals een garage of in de buurt van een open raam.
  2. Meet 12,25 kopjes koud water af en giet het in de container. Gebruik alleen koud water, omdat warm water het actieve ingrediënt in het bleekmiddel afbreekt en het niet meer effectief is als ontsmettingsmiddel.
  3. Voeg voorzichtig twee eetlepels bleekmiddel toe aan het koude water. Roer voorzichtig om te mengen.

Bleekmiddelreinigers die u kunt kopen

Volgens de WHO moet elke bleekreiniger ten minste 0,05% beschikbaar chloor hebben om als desinfectiemiddel te kunnen werken. Bij veel producten staat de hoeveelheid chloor op het etiket vermeld. Clorox Clean Up Cleaner + bleekmiddel en Lysol Power White & Shine multifunctionele reiniger met bleekmiddel.

Hoe bleekmiddel te gebruiken om te desinfecteren

Bleekmiddel werkt niet onmiddellijk en is niet ideaal voor alle oppervlakken. Houd deze richtlijnen in gedachten wanneer u een bleekmiddel gebruikt.

Reinigen voordat u desinfecteert met bleekmiddel

Altijd reinigen alvorens te desinfecteren. De WHO meldt dat organische materialen zoals voedsel, lichaamsvloeistoffen en vuil bleekmiddel snel kunnen deactiveren en het als ontsmettingsmiddel totaal ineffectief kunnen maken. Veeg eerst harde oppervlakken af. Spoel organisch materiaal van stoffen of andere items af.

Houd bleekmiddel lang genoeg op het oppervlak

Veel mensen gaan ervan uit dat bleekmiddel direct desinfecteert tegen ziektekiemen en schimmels doodt, maar dit is niet waar. Hoe lang duurt het voordat bleekmiddel is gedesinfecteerd? Dit is afhankelijk van het type ondergrond:

  • Gladde, niet-poreuze oppervlakken- Voor gladde voorwerpen zoals werkbladen, vloeren, badkuipen en gootstenen moet u de bleekoplossing minimaal 10 minuten op het oppervlak laten zitten.
  • Poreuze oppervlakken - Laat een bleekmiddeloplossing op poreuze oppervlakken zoals beton of stof gedurende minimaal 30 minuten staan.
  • Kleine voorwerpen - Als u kleine voorwerpen, zoals speelgoed of eetgerei, laat weken, laat ze dan minstens 30 minuten in de bleekoplossing liggen.

Houd de veiligheid van het bleekmiddel in gedachten

Bleekmiddel is een zeer corrosief materiaal dat mensen en oppervlakken kan beschadigen als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. Deze tips kunnen helpen:

  • Meng bleekmiddel nooit met andere schoonmaakproducten. Dit kan het desinfecterende vermogen van bleekmiddel verzwakken en een giftig gas creëren.
  • Stel geconcentreerd bleekmiddel niet bloot aan zonlicht. Het reageert met zonlicht en creëert een giftig gas.
  • Gebruik geen bleekmiddel op huid of haar, aangezien dit brandwonden kan veroorzaken.
  • Krijg nooit bleekmiddel in de ogen. Spoel met water en bel de gifbestrijding als er een ongeluk gebeurt.
  • Houd bleekmiddelen buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
  • Blekmiddel kan stoffen verzwakken en verkleuren en metalen aantasten, dus houd hier rekening mee als je het gebruikt.

bleekmiddel en bleekmiddeloplossingen bewaren

De WHO benadrukt het belang van een goede opslag van bleekmiddel en bleekmiddelreinigers:

  • Als je eenmaal een bleekmiddel hebt gemengd, is het nog maar 24 uur houdbaar. Gooi het na deze tijd weg en maak een nieuwe.
  • Bewaar geconcentreerd bleekmiddel nooit in direct zonlicht. Het reageert met de zon, verliest kracht en creëert een gevaarlijk gas.
  • Houd verdund bleekmiddel ook uit de zon, omdat het snel zijn effectiviteit als ontsmettingsmiddel kan verliezen bij blootstelling aan de zon.
  • Bewaar geconcentreerd bleekmiddel niet voor langere tijd, omdat het dan zijn effectiviteit verliest. Koop alleen wat je nodig hebt.

Je kunt ziektekiemen doden

Bij uitbraken, pandemieën en andere tijden van ziekte helpt het om te weten dat je een bleekmiddel kunt maken om jezelf en je gezin tegen ziektekiemen te beschermen. Je kunt bleekmiddel gebruiken op de vuilste plekken in je huis, maar ook op plekken die alleen gedesinfecteerd moeten worden. Weten hoe en wanneer u bleekmiddel moet gebruiken, kan een vermindering van ziektes en infecties bij u thuis betekenen.

Aanbevolen: