Verfkleurenkaart: de basis en meer

Inhoudsopgave:

Verfkleurenkaart: de basis en meer
Verfkleurenkaart: de basis en meer
Anonim
Kleurreferentiekaart
Kleurreferentiekaart

Verfkleurenkaarten worden vaak een kleurenwiel genoemd. Een basiskleurenwiel geeft echter de primaire en secundaire kleuren weer. Er zitten duizenden kleurwaarden tussen. Elk verfbedrijf produceert een verfkleurenkaart met de verfkleuren die zij aanbieden.

Kleurenwiel

Kleurenwiel
Kleurenwiel

Het basiskleurenwiel geeft de drie primaire kleuren weer: geel, blauw en rood. Wanneer deze worden gecombineerd, ontstaan er drie secundaire kleuren: groen, paars en oranje. Er zijn zes andere kleuren die tertiaire kleuren worden genoemd. Ze worden gemaakt door de secundaire kleuren te mengen. Blauwgroen is een voorbeeld van een tertiaire kleur. Kleuren worden tinten genoemd en de gradaties van de tinten van licht naar donker worden waarden genoemd. (Sommige mensen noemen waarden tinten.)

Warme en koele kleuren

Kleuren worden als warm (rood, oranje, geel) of koel (groen, blauw) beschouwd. Afhankelijk van de waarde kan paars een warme kleur (magenta) of een koele kleur (violet) zijn.

Begrijpen hoe je een kleurenwiel gebruikt

Zodra je het kleurenwiel begrijpt, krijg je een idee van de best passende kleuren. U kunt snel zien hoe u warme en koele kleuren kunt matchen voor een kleurbalans. Je kunt ook gemakkelijk ontcijferen welke complementaire kleuren zijn.

Complementaire kleurenschema's

Een van de meest opvallende manieren om het kleurenwiel te gebruiken is het vinden van complementaire kleuren. Dit zijn de kleuren die recht tegenover elkaar staan op de kleurencirkel. Voorbeelden van primaire complementaire kleuren zijn:

  • Geel en paars
  • Blauw en oranje
  • Rood en groen

Verfkleurenkaarten uitgelegd

CMYK-kleurenkaart
CMYK-kleurenkaart

Kleurkaarten worden ook kleurreferenties genoemd. Dit is een platte kaart die is bedrukt met verfkleurstalen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, zoals paginagrafieken, waaiers of stalenboeken. Interieurontwerpers gebruiken deze verfchipstalen, maar ze zijn ook beschikbaar voor andere professionals uit de industrie en voor individuele klanten. Kleurenkaarten zijn doorgaans gratis en kunnen worden gevonden in verfwinkels of bouwmarkten die ook verf verkopen.

Stalenboeken en waaiers gebruiken

Stalenboeken
Stalenboeken

Aannemers, schilders en ontwerpers moeten doorgaans betalen voor stalenboeken en ventilatoren, tenzij ze een grote vaste klant zijn die rechtstreeks bij de leverancier of soms de fabrikant koopt, afhankelijk van de omzet die ze genereren.

Kleurfamilies

Elk verfbedrijf creëert zijn assortiment verfkleuren en geeft deze een naam. Deze zijn gegroepeerd op basis van de waarde van de tint en bestaan uit lichte tot donkere tinten. Deze groep waarden van één tint wordt een kleurfamilie genoemd.

Voorbeelden van kleurfamilies zijn zwart, blauw, bruin, paars, rood en neutrale kleuren.

bleke kleuren

Lichte kleuren zijn niet opgenomen in een kleurenwiel, maar komen wel vaak voor. Bleke kleuren worden gecreëerd door wit pigment toe te voegen aan de kleurenwieltinten. Wit reflecteert al het licht en wanneer het wordt gemengd met een donkere waarde, wordt de tint lichter en bleker.

Verfcollecties

Kleurfamilies worden niet alleen weergegeven in een verfkleurenkaart, maar ook in verfcollecties. Dit zijn groeperingen van specifieke kleuren die gescheiden zijn en in een verzameling worden geplaatst. Kleurcollecties kunnen van alles zijn, van een eenvoudige gebroken witte collectie tot historische of designerkleuren. Benjamin Moore verkoopt bijvoorbeeld een Williamsburg Color Collection die authentieke representaties zijn van de historische huizen in Williamsburg. Het kleurenpalet is ingesteld op de verfkleurenverzamelkaart in dezelfde gradatie van tinten als elke andere kaart.

Een kleurenkaart gebruiken om verven te selecteren

Met behulp van een kleurenkaart
Met behulp van een kleurenkaart

Nadat je het kleurenwiel hebt leren kennen, zou je een goed idee moeten hebben welke kleurenfamilie je wilt gebruiken voor de hoofdverfkleur. Bepaal welk type verf je wilt en ga naar de winkel om kleurenkaarten te bekijken.

Bezoek de verfwinkel voor voorbeelden

Hoewel bedrijven online grafieken hebben en online de mogelijkheid hebben om foto's te uploaden en virtueel verschillende verfkleuren uit te proberen, is het altijd het beste om een echt verfmonster te nemen en dit in de kamer te plaatsen die je wilt schilderen. Het licht in uw kamer zal anders zijn dan dat in de winkel en uw computerscherm kan de kleur anders weergeven dan deze in werkelijkheid is.

Bekijk de verschillende verfkleurenkaarten totdat je er een paar vindt die je oplicht. Zorg ervoor dat u begrijpt welke collectie en wat de kosten van de verf zijn voordat u een beslissing neemt.

Hoofdkleur selecteren

Als u de verfkaart gebruikt, zult u snel zien dat de gradatie van de kleurfamilie van lichte naar donkere waarden gaat. Als u een gemiddelde waarde wilt gebruiken, kunt u vervolgens een lichtere en donkerdere waarde selecteren voor de trim- en accentkleur. Als u liever een warme en koele kleur gebruikt voor een groter contrast, selecteer dan tintwaarden die qua intensiteit vergelijkbaar zijn.

Regel van Drie

De regel van drie (gebruik van oneven cijfers in ontwerpen) wordt doorgaans gevolgd bij interieurverven. U bent echter niet beperkt tot slechts drie verfkleurkeuzes. Misschien geeft u misschien de voorkeur aan één muurkleur en één kleur voor de bekleding en het plafond. Bepaal hoeveel kleuren u wilt gebruiken en bekijk vervolgens een kleurenkaart om u te helpen de perfecte kleurencombinaties te vinden.

Voorbeelden van kleurkaartverfselecties

Er zijn verschillende manieren waarop u een pijngrafiek in kleur kunt gebruiken. De eenvoudigste manier is om de kleurfamiliegradaties op de kaart te gebruiken. Dit is een veilige manier om ervoor te zorgen dat de tinten allemaal tot dezelfde familie behoren.

1 Sherwin-Williams HGTV HOME™ kleurencollectie

Sherwin-Williams beschikt over verschillende kaarten met Paint Colors by Family en verschillende andere collecties, zoals Pottery Barn, West Elm en HGTV HOME™.

Palet gebruiken

De HGTV HOME-collectie is uniek. Elk kleurenpalet bevat een verzameling kleuren die volgens de website: "Elke kleur in dit palet prachtig bij elkaar past." Met andere woorden: welke kleur je ook kiest uit deze collectie, ze zijn geselecteerd om samen te passen in elke kleurencombinatie.

Het Coastal Cool Color Palette beschikt bijvoorbeeld over 20 kleuren, variërend van lichte tot donkere waarden van bruin, groen, blauw en aqua. Je kunt zoveel kleuren uit het palet gebruiken als je wilt, in de wetenschap dat de kleuren die je selecteert geweldige combinaties zullen vormen.

Maak een projectenlijst

Wanneer u een kleur selecteert, zoals Nurture Green, wordt u naar een pagina geleid waarop de kleur wordt weergegeven, samen met een kleurenkaart die varieert van donker tot mintgroen. Er zijn ook bijpassende kleuren White Mint, Pure White en Pineapple Cream beschikbaar, hoewel deze geen deel uitmaken van het Coastal Cool-palet. Je hebt dus wel de mogelijkheid om andere kleuren buiten de collectie te kiezen.

Een foto van een kamer wordt weergegeven in uw kleurselectie, naast de verfkaart en het staal. Er is ook een tabblad Soortgelijke kleuren dat een breed scala aan verschillende groene kleuren onthult. Met nog een tabblad, Details, kunt u alle groene verfkleuren weergeven die door het bedrijf worden aangeboden.

De paletkeuzes met alleen kleuren die in een willekeurig aantal kunnen worden gecombineerd, zijn een van de gemakkelijkste manieren om de kleuren te selecteren die je wilt gebruiken.

2 Kleurtrends met Benjamin Moore

Een andere manier om de verfkleur voor een kamer te selecteren, is door mee te gaan met de huidige kleurtrends. Het Color Trends 2016 Color Palette van Benjamin Moore is een mooi voorbeeld van de verzadiging en intensiteit van kleuren binnen een collectie. Benjamin Moore kiest hun eigen "kleur van het jaar". Daarnaast biedt het bedrijf het kleurenpalet voor het hele jaar, dat een breed scala aan kleurfamilies omvat, van koele tot warme kleuren.

Klik gewoon op Kleurenpalet en je gaat naar het kleurenpalet voor het huidige jaar. Net als bij andere verfbedrijven is het proces eenvoudig, omdat elke kleurselectie kleurencombinaties oplevert. Klik eenvoudig op een van de verfkleuren (weergegeven als gemorste verf) en u wordt naar een pagina geleid met de volgende tekst:

  • Gaat geweldig met: Er worden twee coördinerende kleuren voorgesteld, meestal een lichte en donkere tint of waarde van dezelfde kleur.
  • Gelijke kleuren: dit diagram geeft een gradatie van waarden met dezelfde tint weer.
  • Meer tinten: deze grafiek bevat verschillende zeer lichte tintgradaties en zeer donkere tinten.

Ga monochromatisch

Het Meer Tinten-diagram is een uitstekend hulpmiddel voor het selecteren van een lichtere tint van de gewenste kleur. Als u besluit creatief te zijn en voor een monochromatisch kleurenschema (veel waarden van één tint) te kiezen, is dit type diagram bovendien zeer nuttig. Je kunt het gebruiken om de verschillende verven te selecteren die je in je kamer wilt gebruiken.

3 Valspar National Trust Verfcollectie

Voor iedereen die authentieke historische verfkleuren wil gebruiken, biedt Valspar Paint de verfcollectie van National Trust. Deze collectie is per kleurfamilie gegroepeerd in vijf diagrammen.

Deze omvatten:

  • Wit en neutrale tinten
  • Antieke rode tinten
  • Aardengeel
  • Statige Groenen
  • Velvet Blues

Hoe u de grafieken gebruikt

Tot grote frustratie van ontwerpers, coloristen en huiseigenaren zijn de verfkaarten niet in een echte volgorde van gradatie gerangschikt. In feite zijn ze een willekeurige mix van lichte en donkere waarden. Zelfs de kleurfamilies zijn niet gemakkelijk te volgen. De Statige Groenen hebben bijvoorbeeld verschillende bruine tinten in de kaart.

Dit betekent echter niet dat het gebruik van Valspar-kleurenkaarten niet zonder waarde is; hun virtuele kamerschildergedeelte is waardevol voor het creëren van het uiterlijk van een hele kamer.

Virtuele kamerschildering

De beste manier om deze kaarten te gebruiken is door gebruik te maken van de online "roompainter" van de website. De kamerschilder heeft drie kleuren en u kunt selecteren waar u de kleuren wilt toepassen.

Je kunt kleurkeuzes opslaan om later te gebruiken, of je kunt ze meteen gebruiken om een kamer- of buitenproject te creëren. Er zijn stockfoto's die u kunt gebruiken om uw kleurkeuzes te testen, of u kunt uw eigen foto's van uw kamer uploaden. Hoewel er twee mogelijke kleuren worden gegeven, komen ze niet noodzakelijkerwijs uit dezelfde collectie.

Misschien vindt u een of twee kleuren in een van de vijf kleurenfamiliekaarten, maar het kan zijn dat u uw bekledings- en/of plafondkleuren moet selecteren uit een andere grafiek binnen de collectie, afhankelijk van de tint die u wilt gebruiken.

4 Een BEHR-kleurenpaletgrafiek gebruiken

Sommige bedrijven, zoals BEHR, splitsen kleurenschema's voor u op en plaatsen het concept in een gemakkelijk te volgen kleurenpalet. Deze aanpak biedt u een hoofdkleur en drie andere kleuren.

Selecteer één kleur

De beste manier om deze functie te gebruiken is door de verschillende kleurenkaarten te bekijken en één kleur te vinden waar je echt van houdt. Omdat kleurcollecties vaak veranderen, kunt u de nieuwste keuzes vinden door op Kleuren en vervolgens op Verfkleuren te klikken. Blader door de verschillende verfcollecties die zijn onderverdeeld in verschillende groepen en collecties, zoals Op kleurfamilie, Op decoratorstijl, Populaire kleuren en vervolgens specifieke collecties.

Een kleurenpaletdiagram zoeken

Als u op de gewenste kleur klikt, wordt deze rechtsboven in het diagram weergegeven. Klik eenvoudig op Details en u wordt naar een pagina geleid met de foto van een kamer en verschillende kleurenpaletten geselecteerd voor de door u gekozen kleur.

Je hebt dan de mogelijkheid om kleuren uit het palet te selecteren en de kamer virtueel te schilderen om je selecties te testen. Het kleurenpaletdiagram maakt het giswerk overbodig en biedt u professioneel geselecteerde kleurkeuzes.

In de BEHR Pink and Chocolate Palette-grafiek wordt bijvoorbeeld de kleur Hot Gossip benadrukt, een medium warm roze, als hoofdkleur met Sweet Roses, een zacht lichtroze, en Folklore, een chocoladekleur, gevolgd door Green Power. Het is aan jou welke kleuren je gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om ze alle vier te gebruiken, zoals:

  • Hete roddels voor muren
  • Zoete rozen voor trim
  • Folklore voor accentmuur
  • Groene stroom voor plafond

Projecten opslaan

Een geweldige functie op de BEHR-website stelt u in staat projecten op te slaan. U kunt verfmonsters opslaan en deze vervolgens in verschillende kamers bekijken. Daarnaast kunt u ook foto's van uw kamer uploaden en deze vervolgens virtueel beschilderen met uw kleurselecties. Met deze tool kunt u kostbare fouten bij de kleurselectie voorkomen.

Het gebruik van de professioneel geselecteerde kleurenpaletten kan u geld, tijd en frustratie besparen bij het bepalen van de accentkleuren die bij uw hoofdverfkleur passen.

5 kleurlagen met vloeiende kleurenpaletten

Je kunt verf gebruiken om de aandacht naar een kamerontwerp te trekken, op dezelfde manier als je zou doen met een ingelijste en gematteerde foto of schilderij. Het doel van deze kleurlagen is om de aandacht voorbij het frame (de buitenafmetingen van de kamer) te trekken naar een eerste en vervolgens een tweede kleurrijke mat die dieper en dieper in de foto of, in dit geval, in uw kamer stapt. Glidden Paint biedt twee geweldige manieren om dit te doen.

Dit concept kan opnieuw worden gecreëerd in verfkleurkeuzes door de hoofdkleur voor de muren te selecteren, gevolgd door kleurselectie voor het plafond en vervolgens het trimwerk. Als u andere architecturale kenmerken heeft die u met kleur wilt accentueren, zoals lambrisering, stoelrails, panelen omlijst met lijstwerk en andere accenten, dan kunt u ervoor kiezen om gradatiekleuren of verschillende kleurfamilies in uw ontwerp te gebruiken.

Glidden's gecoördineerde kaarten

Glidden heeft ook vooraf geselecteerde, gecoördineerde verfkleurenkaarten die u helpen bij het ontwerp van uw kamer. Wanneer u naar de website gaat, biedt het vervolgkeuzemenu voor verf u twee keuzes: Kleurenpaletten of Kamers op kleur. Met Kamers op Kleur kunt u de verfkleur in een specifieke kamer testen, zoals een studeerkamer, slaapkamer, keuken en andere kamers in het huis.

Kleurenpaletten

Als u op Kleurenpaletten klikt, ziet u dat dit is onderverdeeld in kleurfamilies. Het kleurbereik wordt vermeld met namen als Rood & Magenta of Geel & Goud. Deze vertegenwoordigen het kleurwaardebereik voor elke kleurfamilie.

Je zou kunnen besluiten om voor de Yellow & Gold-familie te gaan en Mayapple Yellow als hoofdkleur te kiezen. Het kleurenpalet voor Mayapple Yellow bevat vier extra kleursuggesties:

  • Vergelijkbare tinten: Ginger Ale heeft een iets donkerdere waarde, terwijl het gele eendje lichter is.
  • Coördinerende kleuren: Swan White is licht groenachtig grijs en Shaded Brook is een donkerdere waarde.

Nogmaals beslist u welke kleur u wilt gebruiken in coördinatie met uw hoofdkleur. U kunt op Volgende klikken om naar de volgende kleur binnen de geel/gouden familie te gaan. Elke kleur heeft vier extra kleursuggesties om u te helpen de juiste kleuren voor uw kamer te kiezen.

Niet alle kleurenkaarten zijn gelijk

Sommige fabrikanten zijn zeer nauwgezet wat betreft kleurgradatie, terwijl andere dat niet doen met kleurgradaties die geen natuurlijk kleurverloop van licht naar donker volgen. Wanneer u een kamerinrichting rond een verfkleur bouwt, zorg er dan voor dat u begint met een kleur waar u van houdt. Uw project zal dan evolueren naar het perfecte kamerontwerp.

Aanbevolen: