Fooigids voor reizigers

Inhoudsopgave:

Fooigids voor reizigers
Fooigids voor reizigers
Anonim
Persoon die de restaurantrekening beta alt en een fooi achterlaat
Persoon die de restaurantrekening beta alt en een fooi achterlaat

Een van de lastigste onderdelen van reizen is weten wanneer en wie je een fooi moet geven en hoeveel gepast is. Hoewel een fooiengids nuttig kan zijn om te voorkomen dat u te veel of te weinig fooi geeft en om te weten wanneer u uw geld moet opbergen, zijn er geen absolute regels voor het geven van fooien. Fooien zijn zeer subjectief voor iemands perceptie van de uitgevoerde dienst. De richtlijnen kunnen ingewikkeld zijn met wisselende informatie en verschillende verwachte bedragen per sectortype, niveau en locatie.

Fooien in de Verenigde Staten: standaard fooientabel

Volgens informatie verzameld door Bankrate, Travel Insider, TripSavvy en US News & World Report zijn de typische fooibedragen die in de VS worden verwacht als volgt:

Barman $1 tot $2 per drankje, $5 per ronde drankjes of 15 tot 20% van de rekening
Restaurantserver 15 tot 20% van de rekening vóór belasting (20% voor lekker eten en groepen van zes of meer)
Fastfood-/koffiebar-balieservice geen fooi nodig
Afhaalma altijden (u ha alt ze binnen op) geen fooi nodig
Afhalen aan de stoeprand (afgeleverd in de auto) 10% van het totaal vóór belastingen (minimaal $ 2 voor kleine bestellingen)
Ma altijdbezorger 10% van het totaal vóór belastingen
Winkel-/bezorgdiensten 10 - 15% van de bestelkosten vóór omzetbelasting
Bellhop/hotelportier

$1-$5 per tas, afhankelijk van het gewicht van de tas en het hotelniveau

Hotelconciërge $5 of meer als ze een dienst voor je uitvoeren
Hotelmeid $3 -$5 per dag elke dag (voor het geval dat verschillende mensen je kamer schoonmaken)
Hotelroomservice 10% bovenop de automatische servicekosten per bezorging
Hotelportier $5 voor het uitvoeren van een dienst, zoals het regelen van een taxi voor u
Bezorging van handdoeken of toiletartikelen $3-$5 per bezoek; meer bij luxe hotels
Valetparkeren $1 tot $2 nadat u uw auto heeft opgehaald
Taxi, deelritten, limousine, betaalde shuttle 15 tot 20% van de ritprijs
Reisgids 10% van de tourkosten voor een korte tour; $ 5-$ 10 per dag voor meerdaagse uitstapjes
Tourbuschauffeur $1 tot $5 per dag
Luchthaven skycap

$3 tot $5 per ingecheckte koffer, gebaseerd op gewicht

portier van luchthaven of treinstation $1 - $3 per zak
Hairstylist 20 tot 25% van de servicekosten
Barber 20 tot 25% van de servicekosten
Massagetherapeut 20 tot 25% van de kosten
Manicurist 20 tot 25% van de kosten
Spa-dienstverlener 20 tot 25% van de kosten

Uitzonderingen op standaard Amerikaanse fooien

Hoewel de meeste fooien in Amerika vrij standaard zijn, zijn er een paar uitzonderingen als het gaat om de locatie of het soort restaurant dat je van dienst is.

  • De standaard restaurantfooi van 15% is een absoluut minimumbedrag, zelfs bedoeld voor gemiddelde service. Voor goede of uitstekende service, maar ook in gastronomische restaurants, is een fooi van 20% echt de norm. Laat 25% over voor uitstekende service.
  • In de meeste kleine dorpen en steden is het acceptabel om uw taxitarief af te ronden naar het volgende dollarbedrag, maar in grotere steden zoals New York of Chicago is het beter om 15% tot 20% van de ritprijs een fooi te geven.
  • Verwacht dat je de piccolo en andere werknemers in luxe hotels meer fooi geeft dan in een standaard hotel. Het is een goede gewoonte om in een luxe hotel een dubbele fooi te geven dan elders.

Voordat u een fooi geeft in de VS

Bekijk uw factuur zorgvuldig voordat u een fooi toevoegt. In de VS is het gebruikelijk dat restaurants automatisch een fooi van 15 tot 20% toevoegen aan gezelschappen van zes of meer personen aan één tafel. USA Today geeft aan dat automatische fooien in restaurants ook steeds gebruikelijker worden in toeristische bestemmingen zoals skigebieden en badplaatsen, maar ook in grote steden.

Internationale richtlijnen voor fooien

Het beheersen van de richtlijnen voor het geven van fooien in het binnenland is al ingewikkeld genoeg, en ze worden zelfs nog complexer als je internationale reizen overweegt. Canada, het Caribisch gebied en Mexico lijken qua etiquette op het gebied van fooien zo veel op de VS dat het prima is om dezelfde richtlijnen te gebruiken. Elders kunt u het beste de internationale fooipraktijken opzoeken voor de specifieke plaatsen die u van plan bent te bezoeken, aangezien de verwachtingen van regio tot regio verschillen.

Australië

Fooien worden in Australië niet verwacht, en horecamedewerkers krijgen genoeg betaald om niet afhankelijk te zijn van fooien. Fooien worden echter gewaardeerd vanwege de uitzonderlijke service en komen steeds vaker voor in duurdere etablissementen.

  • Restaurants: Als u ervoor kiest om een fooi te geven, is 10 tot 15% acceptabel voor obers en barmannen.
  • Hotels: Indien gewenst kunt u $ 2 per tas fooi geven voor dragers en $ 2 tot $ 5 per dag voor de schoonmaak.
  • Transport: Voor taxichauffeurs is het gebruikelijk om naar boven af te ronden op de dichtstbijzijnde dollar. Vier tourbuschauffeurs, $ 5 tot $ 10 is een goed bedrag.
  • Reisgidsen: Voor een privégids is $20 tot $50 een goed bedrag.

Valuta - Australische dollar

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië (en het grootste deel van Europa) zijn fooien meestal inbegrepen in de rekening van restaurants, aangeduid als servicekosten of optionele kosten. Deze vergoeding kan worden aangepast naar een niveau waar u zich prettig bij voelt. In pubs wordt geen fooi verwacht.

  • Restaurants: Als er geen servicekosten worden berekend, geeft u een fooi van 10 tot 15%.
  • Hotels: Fooi 2 pond per tas voor dragers en 2 pond per dag voor huishoudsters, oplopend tot 5 pond bij vijfsterrenaccommodaties.
  • Transport: Voor taxichauffeurs is het naar boven afronden op het dichtstbijzijnde pond voldoende. Fooi 10 pond voor de chauffeur van een rondleiding.
  • Reisgidsen: Fooi 20 pond per dag.

Valuta - Brits pond of pond sterling

Frankrijk

Als u in Frankrijk een serviceoverzicht op uw dinerrekening ziet staan, is een fooi niet nodig, maar de lokale bevolking laat vaak toch wel 10% achter. In bars worden geen fooien verwacht, maar wees niet verbaasd als er 15% servicekosten aan uw factuur worden toegevoegd.

Wissel naar links vanaf een bistrotrekening, Parijs
Wissel naar links vanaf een bistrotrekening, Parijs
  • Restaurants:Rekeningen omvatten doorgaans 15% servicekosten, maar als u daartoe geneigd bent, kunt u een extra fooi van 5 tot 10% geven.
  • Hotels: Tip 1 euro per tas voor de portier, 1 tot 2 euro per dag voor huishoudsters en 10 tot 15 euro voor de conciërge die voor je reserveert.
  • Transport: De minimale fooi voor taxichauffeurs bedraagt 1 tot 2 euro, met een maximum van 10 tot 15% voor uitzonderlijke service. Fooi 10 tot 20 euro voor privéluchthaventransfers.
  • Gidsen: Fooi gidsen 10% van de tourprijs.

Valuta - Euro

Duitsland

De rekening naar boven afronden op de dichtstbijzijnde euro is prima voor kleine rekeningen wanneer u slechts één of twee artikelen bestelt, zoals drankjes of koffie. Bij betaling voor een volledige ma altijd kunt u het beste een percentage hanteren. Duitsers hebben geen moeite met genereuze fooien.

  • Restaurants: Zoek naar automatische servicekosten op uw factuur. Als er geen is, geef dan een fooi van 10%. Als dat zo is, voeg dan gerust een paar euro toe voor uitzonderlijke service.
  • Hotels: Tip 1 tot 2 euro per tas voor de portiers, 3 tot 5 euro per dag voor de huishoudster en 10 - 20 euro voor conciërgediensten.
  • Transport: Geef taxichauffeurs een fooi door de totale kosten naar boven af te ronden.
  • Reisgidsen: Toon waardering voor gidsen met een fooi van 10%, gebaseerd op de kosten van de tour.

Valuta - Euro

Italië

Geniet van de romantiek van een gondeltocht door de grachten van Venetië zonder je zorgen te hoeven maken over het geven van een fooi aan de gondelier, want dat is niet gebruikelijk. Het geven van fooien wordt in Italië over het algemeen niet beoefend of verwacht, behalve voor reisleiders. Tip als u daartoe geneigd bent vanwege de uitstekende of snelle service, aangezien dit waarschijnlijk meer van hetzelfde zal aanmoedigen.

  • Restaurants: Fooi van niet meer dan 10%, en alleen als u echt uitstekende service heeft ontvangen.
  • Hotels: Fooi 1 euro per tas voor de portier, met een maximum van 5 euro totaal.
  • Transport: Rond uw taxitarief af naar boven op de volgende euro en bied er nog één of twee aan voor buitengewone service.
  • Gidsen: Voor een grote groep geeft u een gids van een halve dag een fooi van 5 euro per persoon en een gids van een hele dag 10 euro per persoon. Geef voor een privérondleiding een fooi van 10%.

Valuta - Euro

Spanje

Het geven van fooien wordt niet verwacht of gebruikelijk in Spanje. Het wordt echter steeds gebruikelijker in toeristische gebieden, onder invloed van reizigers die gewend zijn aan fooien. Hoewel de Spaanse bevolking geen grote fooien geeft, houden zij het bij kleingeld en enkele euro's op alles behalve uitgebreide ma altijden, die soms een fooi krijgen van 5 tot 10 procent. Als u een buitengewone service, gratis koffie of likeuren ontvangt, hulp bij het vertalen van het menu of bij het bereiden van een speciale ma altijd, toon dan uw waardering met een fooi.

Conciërge met fooi van vrouw
Conciërge met fooi van vrouw
  • Restaurants:Als er nog geen servicekosten op uw factuur staan, beloon goede service dan met een fooi van maximaal 10%. Geef de fooi contant en niet op een creditcard, aangezien creditcardbetalingen niet naar de server gaan.
  • Hotels: Fooi 5 tot 10 euro voor een conciërge die speciale gunsten aanbiedt, 1 euro per tas voor de portiers en maximaal 5 euro per dag voor huishoudsters.
  • Vervoer: Rond het tarief voor een taxichauffeur naar boven af en geef een privétourchauffeur een fooi van 15 tot 20 euro.
  • Gidsen: Als u een privétour boekt, geeft u uw gids een fooi van 20 euro. Bij groepsreizen wordt dit niet verwacht, maar je kunt wel een paar euro fooi geven.

Valuta - Euro

Japan

Het geven van fooien is helemaal niet gebruikelijk in Japan. Geld rechtstreeks aan een dienstverlener overhandigen kan in Japan zelfs beledigend zijn. In de weinige gevallen waarin het wordt geaccepteerd, dient het geld vriendelijk met beide handen in een envelop te worden aangeboden. Gidsen verwachten geen fooien, maar het is acceptabel om er één aan te bieden.

  • Restaurants: Geef geen fooi aan de ober, aangezien dit waarschijnlijk verwarring zal veroorzaken.
  • Hotels: Een hotelconciërge of portier zal waarschijnlijk een fooi weigeren, en dit wordt ook niet verwacht van huishoudelijk personeel. De meeste hotelmedewerkers krijgen de opdracht om fooien te weigeren, dus u moet er nooit op aandringen dat een medewerker er een accepteert.
  • Transport: Rond het tarief voor een taxichauffeur naar boven af en bied aan om een lunch (ter waarde van 2000 tot 2500 yen) te kopen voor een privéchauffeur.
  • Reisgidsen: Gidsen in Japan verwachten geen fooien. Misschien wilt u een paar duizend yen bieden, maar wees niet verbaasd als de fooi wordt geweigerd.

Valuta - Japanse yen

China

Net als in Japan en andere Aziatische landen zoals Zuid-Korea en Thailand, maakt het geven van fooien geen deel uit van de cultuur in China. De belangrijkste uitzondering vormen gidsen. Goede hotels en restaurants die zich op reizigers richten, brengen meestal servicekosten met zich mee, maar verder wordt er niets verwacht of echt toegestaan.

  • Restaurants: In grotere steden worden automatisch 10 tot 15% servicekosten in rekening gebracht.
  • Hotels: Geef bagagedragers in luxe hotels die internationale reizigers bedienen discreet een fooi van $ 1 (ongeveer 6,58 yuan) per tas en $ 2 tot $ 3 voor kamerpersoneel. Geef geen fooi in kleinere binnenlandse hotels.
  • Transport: Taxichauffeurs verwachten geen fooi, maar volgens China Highlights is het prima om een klein bedrag aan te bieden (maar er niet op aan te dringen) als de chauffeur meehelpt zware bagage of neemt een speciale route om u op tijd op uw bestemming te brengen.
  • Reisgidsen: TripSavvy adviseert 75 yuan per dag voor gidsen voor een hele dag, en ongeveer de helft van dat bedrag voor de tourbuschauffeur.

Valuta - Chinese yuan

Griekenland

Hoewel het geen gebruikelijke traditie is in Griekenland, is het geven van fooien volkomen acceptabel en gewaardeerd. Laat de fooi altijd contant achter, zelfs als u de rekening met een creditcard beta alt.

  • Restaurants: Als er in een restaurant geen servicekosten aan de rekening worden toegevoegd, geeft u de ober een fooi van 5 tot 10%. In cafés is het geven van fooien niet verplicht (hoewel het prima is om een klein bedrag achter te laten als er een fooienpotje aanwezig is).
  • Hotels: Tip 1 - 2 euro per tas voor dragers en 1 euro per dag voor huishoudsters,
  • Vervoer: Taxichauffeurs verwachten geen fooi, maar zijn blij als u het tarief naar boven afrondt. Bied een privéchauffeur 20 euro per dag of het dubbele als hij zijn uiterste best heeft gedaan.
  • Reisgidsen: Voor privérondleidingen geeft u een fooi van 20 euro per persoon in uw groep. Voor groepsrondleidingen fooi 2 tot 5 euro per persoon.

Valuta - Euro

Zuid-Afrika

Net als in de VS is het geven van fooien de standaardpraktijk in Zuid-Afrika. Dit wordt over het algemeen verwacht in restaurants, hotels en andere bedrijven die zich op toeristen richten of persoonlijke diensten verlenen.

  • Restaurants: Fooi van 10 tot 20% voor restaurantservers.
  • Hotels: Fooi $ 1 per tas voor dragers (ongeveer 17 rand), $ 1 per dag voor huishoudsters en $ 3 tot $ 5 voor de conciërge.
  • Vervoer: Fooi 10% voor taxichauffeurs. Als u de diensten van een autobewaker inschakelt om voor uw voertuig te zorgen, overweeg dan een fooi van 2 tot 5 rand.
  • Reisgidsen: Fooi 20 tot 50 rand per persoon voor groepsgidsen. Voor privérondleidingen dient u minimaal 100 rand fooi te geven voor een gids voor een hele dag.

Valuta: Zuid-Afrikaanse rand

Wereldwijde gemeenschappelijke fooien

Een paar overeenkomsten tussen de wereldwijde fooipraktijken zijn:

  • Hotelportiers of kruiers het equivalent van een paar dollar per tas geven
  • Elke dag een paar dollar achterlaten voor de huishoudster
  • Een rustige aanpak hanteren in landen waar het geven van fooien niet gebruikelijk is, maar meestal op prijs wordt gesteld
  • Altijd een fooi geven aan uw gids

Aanvullend fooiadvies

Je bewust zijn van wanneer je een fooi moet geven en welk bedrag er in een bepaald gebied wordt verwacht, is belangrijk, maar het is niet de enige factor waarmee je rekening moet houden. De belangrijkste tips om fooi te geven zijn:

Vertrouw op een app

Laat je niet onvoorbereid betrappen als je niet voorafgaand aan een reis de richtlijnen voor het geven van fooien hebt onderzocht. Download een app zoals Global Fooien of Fooiencalculator om te gebruiken. Deze apps kunnen helpen bij het omrekenen van valuta, het geven van een fooi en zelfs bij het presenteren van de fooi.

Wanneer in Rome

Het oude gezegde 'doe zoals de lokale bevolking doet' geldt ook voor het geven van fooien, aangezien de sociale etiquette altijd aan verandering onderhevig is. Als je kunt zien hoe de lokale bevolking fooi geeft, volg dan gerust hun voorbeeld. U kunt ook vragen naar fooien in een vriendelijk gesprek met de conciërge van uw hotel of een andere lokale bewoner. Vraag de persoon die u van plan bent een fooi te geven niet rechtstreeks, omdat deze persoon dan in een lastige situatie terechtkomt.

Gebruik lokale valuta

Geef servicemedewerkers altijd een fooi in de lokale valuta, aangezien velen niet zelf Amerikaanse dollars of munten kunnen omwisselen. Zorg ervoor dat u kleine coupures van de lokale valuta bij u heeft voor fooien als u onderweg bent in een ander land. Valutaconversiecentra bevinden zich vaak op internationale luchthavens.

Vrienden verzamelen geld voor fooi
Vrienden verzamelen geld voor fooi

Discretionaire beslissing

Een fooi is een geschenk uit dankbaarheid voor een goede of uitzonderlijke service. Voel u niet onder druk gezet om geld af te staan als u vindt dat de service tekortschiet. Het toekennen van waarde aan de service die u ontvangt, is volledig naar eigen goeddunken. Algemene richtlijnen en aanbevelingen voor het geven van fooien kunnen variëren, evenals de kwaliteit van de ontvangen service. Zelfs onder reisexperts zul je enkele discrepanties tegenkomen als het gaat om de beste praktijken voor het geven van fooien.

Aanbevolen: