Mandevilla-planten

Inhoudsopgave:

Mandevilla-planten
Mandevilla-planten
Anonim
rode mandevilla
rode mandevilla

Mandevilla (Mandevilla spp.) zijn tropische wijnstokken met grote, felgekleurde bloemen die het hele warme seizoen keer op keer bloeien. Ze overleven alleen buiten als de temperatuur het hele jaar door boven het vriespunt blijft, maar worden vaak in potten gekweekt en in de winter naar binnen gebracht.

Een tropisch genot

Mandevilla heeft een typisch tropisch uiterlijk met trompetvormige bloemen van 5 tot 10 cm in de kleuren rood, geel, roze en wit en glanzende groene bladeren tot 20 cm lang. Het zijn overvloedige bloeiers en zelfs kleine potplanten zullen onder de juiste omstandigheden bedekt zijn met bloemen. De wijnstokken kunnen tot 6 meter of meer groeien als ze in de grond worden geplant, maar exemplaren in pot zijn waarschijnlijk hoogstens half zo groot.

mandevilla op latwerk
mandevilla op latwerk

Groeivereisten

Gedeeltelijke schaduw, overvloedig vocht, uitstekende drainage en regelmatige bemesting zijn de sleutels tot het succesvol kweken van mandevilla's. Het is het beste om mandevilla buiten te kweken in USDA zones 9 - 11.

Mandevilla heeft de steun van een latwerk nodig om op te groeien, dat direct in de pot kan worden verwerkt, zodat het in de winter gemakkelijk naar binnen kan worden verplaatst. Het is geen zware wijnstok, dus elk lichtgewicht traliewerk, zoals houten roosters, werkt prima. Als het latwerk zich buiten de pot bevindt, kunnen de wijnstokken aan de basis worden afgesneden als het tijd is om de plant binnen te brengen voor de winter - de wijnstokken ontkiemen gemakkelijk opnieuw uit de wortels.

Mandevilla gebruiken

Mandevilla wordt meestal gebruikt als seizoensgebonden terrasplant, waar hij elke gedeeltelijk schaduwrijke plek zal opfleuren. Het heeft ook verschillende andere veel voorkomende toepassingen.

mandevilla op hek
mandevilla op hek
  • Het kan worden gebruikt in hangende manden.
  • In gebieden die warm genoeg zijn om hem in de grond te planten, kan mandevilla worden gebruikt boven priëlen en pergola's of om een hek af te dekken.
  • Hij zal binnenshuis niet voor onbepaalde tijd overleven, maar wordt vaak gebruikt als kamerplant voor de korte termijn. Plaats hem in een kamer met helder indirect licht in plaats van in een raam met directe zon.

Gebruik een lichtgewicht potgrond als groeimedium en zorg ervoor dat de kruin van de wortels gelijk ligt met de grondlijn tijdens het verplanten. Voor het beste resultaat kun je mandevilla naar binnen brengen wanneer de temperatuur onder de 50 graden da alt.

Verzorging en onderhoud

Mandevilla water geven wanneer het oppervlak van de grond droog wordt. Tijdens de hitte van de zomer zal een mandevilla in pot waarschijnlijk elke dag water moeten krijgen. Voor de meest overvloedige bloei, bemest elke twee weken met een product met een hoog fosforgeh alte, zoals 10-20-10.

Plagen en ziekten

Zuigende insecten, zoals bladluizen, wolluis, mijten en schildluis, zijn de meest voorkomende problemen die verband houden met mandevilla. Er kunnen insecticiden worden gebruikt, maar beschouw insectendodende zeep als een volledig natuurlijke optie voordat u uw toevlucht neemt tot agressievere chemicaliën. Vaak is het wegblazen van de insecten met een scherpe stroom water voldoende voor kleine plagen. Bezuinigen op kunstmest helpt ook om zuigende insecten te voorkomen die zich het liefst voeden met de zachtste, sappigste groei.

Overwinteren

Plaagproblemen zijn het meest schadelijk voor mandevilla als deze binnenshuis wordt gekweekt waar er geen natuurlijke vijanden zijn. Om deze reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen ongedierte op de planten zit als ze naar binnen worden gebracht. Controleer onder de bladeren en in alle hoeken en gaten van de plant op insecten en hun eieren en zorg ervoor dat deze worden verwijderd voordat u de plant naar binnen verplaatst voor de winter.

Stop met bemesten tijdens de winter en geef minder water, zodat het oppervlak van de grond tussen de gietbeurten door kan drogen. Verwijder de oudste trossen om de plant op te frissen voordat je hem in de lente weer buiten zet.

variëteiten

mandevilla-bloem
mandevilla-bloem

Mandevilla wordt gekweekt uit transplantaties, in plaats van uit zaad, en is algemeen verkrijgbaar in kwekerijen in de lente en vroege zomer.

  • 'Red Riding Hood' heeft donkerrode bloemen.
  • 'Summer Snow' heeft zuiver witte bloemen.
  • 'Yellow' heeft grote gouden bloemen op een compacte plant.

Magnifieke Mandevilla

Samen met hibiscus is mandevilla een van de klassieke tropische planten die beschikbaar zijn voor tuinders in een gematigd klimaat. Het is mogelijk om ze binnen te overwinteren, maar je kunt ze ook als eenjarige behandelen en er in de zomer gewoon van genieten op je terras of balkon.