Landschapsarchitectuurideeën voor kleine voortuinen

Inhoudsopgave:

Landschapsarchitectuurideeën voor kleine voortuinen
Landschapsarchitectuurideeën voor kleine voortuinen
Anonim
Voortuin van huisje
Voortuin van huisje

Voortuinen worden doorgaans minder gebruikt voor recreatie dan de achtertuin, dus het hebben van een kleine tuin kan een zegen zijn als het gaat om minder onderhoud. Dat gezegd hebbende, wil je nog steeds dat het er geweldig uitziet en functioneel is, wat je met een beetje planning en ontwerp kan helpen bereiken.

Gazonopties

De eerste keuze die u moet maken, is of u een gazon wilt toevoegen. Grote voortuinen lonken naar een wijd open grasveld, maar bij de meeste kleine voortuinen is het een beetje een gooi. Een gazon geeft een mooie, schone esthetiek, maar vereist wekelijks onderhoud. Bovendien zijn er veel andere bodembedekkers en ideeën die gras verminderen en die een mooie vervanging kunnen zijn.

Voor de kleinste voortuinen – bijvoorbeeld 150 vierkante meter of minder – is het beter om een gazon achterwege te laten als je ruimte wilt voor andere planten. Anders kan de tuin druk aanvoelen.

Hardscape-keuzes

Hardscaping verwijst naar de paden, patio's, hekken en alle niet-plantaardige elementen van het landschap. In een kleine voortuin is het de sleutel om het simpel te houden en je te concentreren op de praktische vereisten voor hardscaping. In een kleine voortuin is er over het algemeen niet genoeg ruimte om uitgebreide hardscaping te overwegen, zoals patio's, pergola's en grote waterpartijen, hoewel er veel kleine accessoires zijn die de ruimte kunnen opfleuren.

Paden

bakstenen pad
bakstenen pad

Een pad naar de voordeur is een element waar geen enkele voortuin zonder kan. Er zijn twee hoofdopties: een pad dat vanaf de straat komt en de tuin in tweeën deelt, of een pad dat vanaf de oprit komt en een kortere route neemt die parallel aan het huis loopt. Een pad vanaf de straat bevindt zich doorgaans in een rechte hoek tussen de straat en het huis en geeft een meer formele, symmetrische uitstraling. Een pad vanaf de oprit is een mogelijkheid om een gebogen, organische indeling te gebruiken.

Elk type bestratingsmateriaal kan voor het pad worden gebruikt, maar voor kleine voortuinen moet het minder dan 1 meter breed zijn, zodat het de ruimte niet visueel domineert.

Misschien wil je ook een pad toevoegen buiten het hoofdpad dat naar de zijtuin en de achtertuin leidt. Dit pad moet kleiner zijn dan het hoofdpad en gemaakt zijn van een ander soort materiaal om het te onderscheiden als een secundair pad. Voor dit doel worden vaak stapstenen gebruikt.

Veranda en overloop

portiek
portiek

Om van het voorpad naar de veranda te komen, betekent dit meestal dat er een paar stappen nodig zijn. Maak deze ongeveer 50 procent breder dan het pad om de overgang van de ene naar de andere te verzachten. Misschien wilt u ook een kleine overloop toevoegen aan de overgang tussen de twee, die eenvoudigweg een flens is aan het einde van het pad.

Als er geen bestaande veranda is, is het een goed idee om een overloop voor de deur te plaatsen die kan dienen als een kleine patio voor het plaatsen van potten en andere voorwerpen.

Hekken en muren

Deze zijn optioneel in een kleine voortuin, maar ze kunnen nuttig zijn als barrière tussen de straat/het trottoir en de tuin. Als ze zijn verwerkt, houd ze dan maximaal 1 meter hoog, zodat ze proportioneel zijn. Een dunne strook achterlaten voor beplanting aan de buitenkant van een hek of muur, zelfs maar 30 cm breed, is een leuke toets die de verticale vorm met bladeren verzacht.

Plantmateriaal

Denk klein als het gaat om planten voor een kleine voortuin.

Bomen

bloeiende boom
bloeiende boom

Grote schaduwbomen zullen misplaatst aanvoelen als ze eenmaal groot zijn, maar er zijn verschillende kleinbloeiende bomen die je als centraal punt kunt gebruiken. Als de indeling van het pad asymmetrisch is, gebruik dan een bloeiende boom die niet in het midden aan de andere kant van de tuin vanaf de oprit is geplaatst. Als het pad van de straat naar het huis loopt en de tuin in twee symmetrische helften verdeelt, plaats dan een bijpassende boom in het midden van elke helft, of laat hem open voor een zonnigere tuin.

  • Kornoelje - 15 tot 6 meter hoge bomen met opzichtige witte bloemen in de lente
  • Bloeiende kers - Vruchteloze kersen met decoratieve schors en roze of witte bloemen in de lente
  • Crêpemirte - Kleine rechtopstaande bomen met kleurrijke papierachtige bloemen in de zomer

Heesters

Struiken in kleine voortuin
Struiken in kleine voortuin

Vermijd het gebruik van struiken van meer dan 1,20 meter hoog in een kleine voortuin. Het is ook het beste om soorten te kiezen die compact zijn en gemakkelijk kunnen worden geschoren, in plaats van struiken die zich graag verspreiden.

  • Dwergbuxus - Klassieke formele haagplanten die in elke vorm kunnen worden geknipt
  • Rozemarijn - Een kleine droogtetolerante struik die voor culinaire doeleinden kan worden geoogst
  • Daphne - Een schaduwtolerante struik met zoetgeurende bloemen in de late winter

Bodembedekkers

De sleutel hier is om de verleiding te vermijden om te veel soorten door elkaar te mixen, waardoor een kleine voortuin er druk en onverzorgd uitziet. Concentreer u op één enkele bodembedekker als u een groot gebied met iets anders dan gras wilt bedekken. Kleine siergrassen zijn een uitstekende keuze voor gebruik als bodembedekker in kleine voortuinen, omdat ze er door de seizoenen heen een zeer nette en opgeruimde uitstraling hebben.

  • Zoethoutplant - Vormt een golvende bodembedekker van pluizig grijsgroen blad van ongeveer 30 cm hoog
  • Blauwzwenkgras - Kort samenklonterend siergras met grijsblauw blad
  • Creeping Jenny - Een kleine matvormende bodembedekker met aantrekkelijk chartreuse blad

Meerjarige bloemen

Blijf bij vaste planten die zich niet vraatzuchtig verspreiden en minder dan een meter hoog blijven als ze bloeien.

  • Lavendel - Aromatisch kruid dat de hele zomer bloeit met paarse bloemen
  • Coneflower - Grote zuivelachtige bloemen op een compacte plant
  • Heuchera - Schaduwminnende vaste plant met bordeauxrood blad en luchtige witte bloemen

Kleine voortuinaccessoires

Accessoires maken deel uit van wat een alledaagse voortuin verandert in een gedenkwaardige. Omdat de meeste opzichtige landschapskenmerken te groot zijn voor een kleine voortuin, zullen accessoires visuele interesse creëren. Denk naast de onderstaande items ook aan windgong, kleine beelden of andere artistieke kenmerken.

Plantenbakken

Plantenbakken zijn vaak de beste manier om jaarlijkse bloemen in een kleine voortuin te verwerken. Gebruik materialen die passen bij het huis en/of de omringende hardscape en plaats deze rond de veranda, overloop en brievenbus. Hangende plantenbakken zijn een goede keuze voor de dakrand van een veranda.

Rotsen

kleine steentjes met siergrassen
kleine steentjes met siergrassen

Een enkele kleine rots of een cluster van meerdere rotsblokken van verschillende grootte is een geschikt brandpunt voor een kleine voortuin en kan samen met of in plaats van een bloeiende boom of waterpartij worden gebruikt.

Kleine kiezelstenen zijn een alternatief type bodembedekker die een grote bijdrage levert aan het overzichtelijk houden van kleine landschapsruimtes. Ze zijn ook zeer onderhoudsarm.

Waterpartijen

Een klein reflecterend zwembad met een fontein is ongeveer het enige waterornament dat redelijkerwijs in een kleine voortuin zou passen. Gebruik het als een centraal punt aan de ene kant van de tuin in plaats van een bloeiende boom.

Je kunt het waterelement echter ook integreren met een vogelbad, wat een geweldig accessoire is om als centraal punt in een bed met meerjarige bloemen te plaatsen.

Priëlen

prieel
prieel

In een kleine voortuin zijn priëlen doorgaans alleen geschikt boven het pad waar het aansluit op de oprit of het trottoir. Ze worden zelden op zichzelf gebruikt, maar passen goed als er een laag hek of een lage muur rond de rand van de tuin wordt gebruikt. Overweeg in dit geval een prieel met een poort.

Het samenvoegen

Het aanleggen van een kleine voortuin lijkt in eerste instantie misschien lastig, maar door het op te delen in logische stappen wordt het veel beter beheersbaar.

  1. Leg de paden uit en installeer indien gewenst een hekwerk, muur of prieel.
  2. Plant struiken langs de fundering van het huis.
  3. Plant de uiterste rand weg van de oprit met een lage heg of een vaste plantenborder (tenzij je deze open wilt laten naar de tuin van de buren).
  4. Plant een smalle strook bodembedekkers of meerjarige bloemen langs de oprit (tenzij je deze gebieden open wilt laten voor het gazon).
  5. Plaats eventuele aandachtspunten, zoals bomen, waterpartijen, vogelbaden, rotsblokken, enz. Er mogen niet meer dan twee hiervan in een kleine tuin staan.
  6. Plant een halfrond bed met eenjarige bloemen rond de brievenbus (gebruik indien gewenst plantenbakken).
  7. Voeg een klein bedje met meerjarige bloemen toe aan weerszijden van de voordeur.
  8. Vul de resterende ruimte in met een gazon of een laagblijvende bodembedekker.
  9. Voeg accessoires toe in de tuin en veranda volgens uw persoonlijke smaak.

De schoonheid van kleine ruimtes

Kleine tuinen zijn aantrekkelijk voor huiseigenaren omdat ze weinig onderhoud vergen. Om hun potentieel volledig te realiseren, vermijd je er te veel in te stoppen en kies je kleinere planten en hardscape-elementen die in verhouding staan tot de grootte van de ruimte.

Aanbevolen: