Aubergine kweken

Inhoudsopgave:

Aubergine kweken
Aubergine kweken
Anonim
aubergines
aubergines

Aubergine is een eenjarige groente uit de Solanaceae- of nachtschadefamilie, waartoe ook tomaten, aardappelen en paprika's behoren. Het is gemakkelijk om in de zomertuin te kweken, zolang de juiste omstandigheden aanwezig zijn.

Aubergineoverzicht

paarse auberginebloesem
paarse auberginebloesem

Met zijn gladde paarse schil en eigenzinnige langwerpige vorm is aubergine een van de interessantste groenten. Daarnaast heeft hij grote paarse bloemen en viltige, grijsgroene bladeren die hem tot een van de mooiste planten in de tuin maken. De planten worden ongeveer 60 cm hoog en breed.

Aubergine kan in de meeste zones in de zomer worden gekweekt, maar gedijt het beste in warmere klimaten. De planten hebben een lang, warm groeiseizoen nodig om goed te produceren, waardoor ze meestal alleen in USDA zones 4 en warmer kunnen worden gekweekt.

Aan de slag

Aubergine heeft elke dag minimaal 8 uur directe zon nodig en een bedje met rijke, goed doorlatende grond. Verhoogde tuinbedden die verrijkt zijn met compost zijn ideaal.

Aubergines kunnen binnen 4 tot 6 weken vóór de gemiddelde datum van de laatste nachtvorst worden gezaaid. Plant ze in een zonnig raam of kas waar de nachttemperatuur boven de 60 graden blijft. De zaailingen zouden binnen 10 tot 20 dagen moeten opkomen.

Verplanten

aubergine
aubergine

Verplant je zelfgekweekte of in de winkel gekochte zaailingen minstens een week of twee na de gemiddelde datum van de laatste nachtvorst. Ze groeien lusteloos totdat de grond is opgewarmd tot minstens 50 graden, wat altijd later is dan de gemiddelde datum van de laatste nachtvorst. Plant de zaailingen 60 tot 80 centimeter uit elkaar.

Verzorging en onderhoud

Aubergines hebben gedurende het hele groeiseizoen aandacht nodig om een smakelijke en overvloedige oogst te produceren.

  • Aubergine water geven zodra de bovenste centimeter aarde uitdroogt.
  • Verwijder regelmatig onkruid dat de planten dreigt te verdringen.
  • Bemest elke twee weken met een uitgebalanceerde meststof voor maximale opbrengst.
  • Knijp de bovenste paar centimeter groei eruit als de planten ongeveer 30 cm hoog zijn, om een lage, bossige groei te bevorderen.
  • Voor de grootste aubergines verwijdert u alle vruchten, behalve 5 of 6, van elke plant.
  • Zet planten vast als ze meer dan 60 cm hoog worden, om te voorkomen dat de stengels breken onder het gewicht van de vrucht.

Plagen en ziekten

Aubergine wordt niet als moeilijk te kweken beschouwd, maar er zijn een aantal plagen en ziekten waar je op moet letten.

Insecten

Vlooienkevers, tomatenhoornwormen, bladluizen, snijwormen en diverse andere insecten vallen aubergines vaak aan, hoewel de schade meestal gering is. Er kunnen insecticiden worden gebruikt, maar als een volledig natuurlijke aanpak gewenst is, probeer dan een insectendodende zeep te gebruiken om dit ongedierte af te weren.

Ziekten

Aubergineziekten zijn waarschijnlijk dodelijker dan insectenschade en kunnen het beste worden behandeld met preventieve maatregelen. Aubergineziekten omvatten bloesemrot, verticilliumverwelking en phytophthora-ziekte. Preventieve methoden zijn onder meer:

  • Het bevorderen van een goede luchtstroom door de planten op grote afstand van elkaar te plaatsen en zware, natte vegetatie rond het plantbed te verwijderen
  • De grond bedekken met mulch om te voorkomen dat schimmelsporen op het gebladerte spatten tijdens zware regenval
  • Het vermijden van planten in bedden waar ziekten van groenten uit de nachtschadefamilie in het verleden een probleem zijn geweest

Oogst

De aubergines moeten ongeveer 3 maanden na het verplanten beginnen te rijpen. De vrucht kan in elk formaat worden geoogst, zolang deze maar volledig gekleurd en glanzend is. Vaak zijn de kleinere vruchten malser en smakelijker dan de vruchten die groter zijn geworden. Gebruik bij het plukken een schaar of handsnoeischaar om het fruit af te snijden met een kort stukje stengel eraan.

Aubergines zijn in de koelkast vele weken houdbaar, maar de smaak is het lekkerst als ze boven de 50 graden worden bewaard. Bij kamertemperatuur zijn ze meestal een week of langer houdbaar. Bewaar aubergines altijd op een donkere, droge plaats.

variëteiten

cultivar van aubergines
cultivar van aubergines

Auberginezaden en zaailingen zijn in de lente algemeen verkrijgbaar in tuincentra. Experimenteer met enkele van de onderstaande variëteiten.

  • 'Black Bell' - Een grote variëteit met de standaard dieppaarse kleur en bolvorm
  • 'Zebra' - Een kleinere ovale variëteit met een lichtpaarse schil met witte strepen
  • 'Japans' - Heeft een lichtpaarse schil en heeft de vorm van een banaan

De elegante aubergine

Aubergines zien er zo mooi uit dat het bijna lijkt alsof ze in een bloembed thuishoren. Zolang je zorgt voor volle zon, rijke grond en regelmatig vocht, zijn ze over het algemeen gemakkelijk te kweken. Ze kunnen zelfs in een pot worden gekweekt, zodat je er van dichtbij van kunt genieten.

Aanbevolen: