Erfstukbloemen

Inhoudsopgave:

Erfstukbloemen
Erfstukbloemen
Anonim
ouderwetse tuin
ouderwetse tuin

Erfstukbloemen zijn bloemen die gedurende vele generaties van de ene tuinman op de andere zijn doorgegeven, in tegenstelling tot de bloemen die in de moderne tijd door commerciële fokkers zijn ontwikkeld. Hoewel het misschien niet de meest stijlvolle soorten zijn, zijn ze de moeite waard vanwege hun betrouwbaarheid en ouderwetse schoonheid. De meeste zijn de afgelopen honderd jaar buiten de boot gevallen, maar er is een heropleving van de belangstelling voor erfstukken en zaadbedrijven zijn begonnen de zaden op voorraad te houden.

Heirloombloemen bij warm weer

Deze variëteiten moeten worden geplant zodra het weer in het late voorjaar is opgewarmd. Ze worden allemaal gekweekt als eenjarige planten en zijn geschikt voor alle USDA-zones.

Liefde liegt bloedend

Liefde liegt bloeden (Amaranthus caudatus) is een decoratieve vorm van amarant die bekend staat om zijn hangende voetlange magenta zaadclusters in plaats van om zijn bloemen. Hij groeit snel tot anderhalve meter hoog en heeft volle zon en regelmatige irrigatie nodig.

liefdes liggen bloedend
liefdes liggen bloedend

Balsem

Balsem (Impatiens balsamina) is een ouderwetse soort impatiens die in de hitte van de zomer snel in bloei barst. Strooi de zaden eenvoudigweg in een zonnig bloembed en geef water. De balsemzaadkoppen zijn geliefd bij kinderen omdat ze bij aanraking openspringen en de inhoud eruit schieten.

roze balsem
roze balsem

Stokstokken

Stokrozen (Alcea rosea) zijn een tweejarige bloem die tot 1,80 meter hoog kan worden en bloeit in de zomer en de late herfst. Zaai de zaden op een zonnige plek en wacht tot het volgende jaar voordat de bloemen uit de basale bladeren komen. Stokroosstengels moeten waarschijnlijk worden uitgezet om te voorkomen dat ze volgen.

rode stokrozen
rode stokrozen

Kus me over het tuinhek

Kus me over het tuinhek (Polygonum Orientale) wordt ongeveer 1,80 meter hoog voordat de slungelige takken zich ombuigen en hangende trossen lippenstiftkleurige bloesems vrijgeven - vandaar de naam. Plant ze in de volle zon naast een tuinschutting voor het beste effect.

Kus me over het tuinhek
Kus me over het tuinhek

Maanbloem

Moonflower (Ipomea alba) is een soort ochtendglorie die zijn bloesems 's nachts opent in plaats van' s ochtends. De roomwitte bloemen met een diameter van vijftien centimeter lijken op de vorm van ons dichtstbijzijnde hemellichaam, maar reflecteren ook het licht 's nachts, wat voor een magisch effect zorgt. Plant de zaden in de volle zon, waar ze een latwerk hebben waar ze op kunnen klimmen.

ipomea opening
ipomea opening

Heirloombloemen bij koel weer

Deze variëteiten kunnen worden geplant zodra de grond in de late winter of het vroege voorjaar kan worden bewerkt. Ze worden allemaal gekweekt als eenjarige planten en zijn geschikt voor alle USDA-zones.

Scarlet Runner Bean

Scarlet snijbonen (Phaseolus coccineus) zijn een soort klimboon die bekend staat om hun briljante scharlakenrode bloemen, net zoveel als, of meer dan, hun eetbare peulen. Ze zijn gemakkelijk te kweken in de volle zon met veel water, en hebben weinig anders nodig om te gedijen dan een latwerk om op te groeien.

bloemen van snijbonen
bloemen van snijbonen

Zoete Erwten

Zoete erwten (Lathyrus odoratus) zijn een ander erfstuk bloeiende wijnstok die niet mag worden verward met eetbare erwten - ze zijn volledig giftig. Ze zien eruit als eetbare erwten, behalve dat de bloemen veel groter zijn en in regenboogkleuren voorkomen. Plant zoete erwten in de volle zon, geef regelmatig water en zorg ervoor dat ze iets van minimaal anderhalve meter hoog hebben om op te groeien.

erwten wijnstokken
erwten wijnstokken

Foxglove

Foxglove (Digitalis purpurea) is een andere mooie, maar zeer giftige erfstukbloem. Het zijn biënnales die doorgaans in de herfst worden geplant om de volgende lente te bloeien. Vingerhoedskruid wordt twee tot drie voet lang en geeft de voorkeur aan halfschaduw, rijke grond en regelmatig vocht. De buisvormige bloemen hebben kleurrijke gevlekte kelen en zijn berucht vanwege het aantrekken van kolibries.

digitalis
digitalis

Heliotroop

Heliotrope (Heliotropum arborescens) wordt aanbeden vanwege zijn dieppaarse bloemen en hemelse vanille-achtige geur. Hij houdt van halfschaduw, rijke grond en voldoende irrigatie. De heliotroopbloemen groeien uit tot trossen ter grootte van een bord die onweerstaanbaar zijn voor vlinders.

paarse heliotroop
paarse heliotroop

Rose Campion

Kokosnoot (Lychnis coronaria) is een kleine plant met viltige grijze bladeren die gedijt in arme, droge grond, zolang deze maar goed gedraineerd is. De dieproze bloemen steken ruim boven de lage bladmat uit en bloeien de hele zomer door steeds opnieuw. Ze zijn uitstekend te gebruiken als snijbloem.

koekoek van dichtbij
koekoek van dichtbij

Deel de rijkdom

Het kweken van erfstukbloemen gaat over het genieten ervan en het doorgeven ervan. Verzamel de zaden aan het eind van het jaar, doe er een paar in glazen potten voor de tuin van volgend jaar en deel de rest onder je tuinvrienden.