Pygmee Dadelpalmen

Inhoudsopgave:

Pygmee Dadelpalmen
Pygmee Dadelpalmen
Anonim
Pygmee-dadelpalm - Afbeelding met dank aan Jungle Music Palms and Cycads
Pygmee-dadelpalm - Afbeelding met dank aan Jungle Music Palms and Cycads

Pygmee dadelpalm (Phoenix roebelenii) is een dwergpalm voor subtropische landschappen, maar is klein genoeg om in een pot te groeien en binnen te brengen voor de winter in koudere klimaten. Dankzij de zachte bladtextuur en idyllische vorm is het een van de meest populaire palmvariëteiten.

Pygmee Dadelpalm in een notendop

Hoewel ze in een ideale tropische omgeving een hoogte van 7,5 meter kunnen bereiken, worden dwergdadelpalmen vaker gezien tussen de 3 en 3 meter hoog, of minder als ze in een pot worden gekweekt.

Fronds

Het bladerdak van zes tot acht voet bestaat uit lange, gevederde bladeren, bestaande uit talrijke smalle blaadjes die de boom over het geheel genomen een zacht uiterlijk geven. Dat gezegd hebbende, de blaadjes eindigen in scherpe stekels, maar de bomen missen het stevige uiterlijk van palmen met stijve bladeren, doornen of niet.

Trunk

De slanke stam heeft over de gehele lengte decoratieve uitsteeksels waar ooit de bladeren aan vastzaten, maar die eraf zijn gevallen naarmate de boom groeit. De boom heeft van nature maar één stam, hoewel hij gewoonlijk in dichte bosjes wordt geplant, waardoor tijdens het groeien de indruk ontstaat van een meerstammige palm, wat vaak resulteert in pittoreske gebogen stammen.

Fruit en bloemen

Hoewel de pygmee-dadelpalm nauw verwant is aan de grotere eetbare dadelpalm, wordt deze soort niet echt gekweekt vanwege de vruchten - het lijkt meer op een put omgeven door een dunne eetbare schil, dan op iets dat geoogst kan worden en waarvan kan worden genoten. Vanwege hun langzame groeisnelheid kan het na het planten vijf jaar of langer duren voordat de palmen bloeien en vruchten dragen.

De bloemen zijn lange trossen crèmekleurige bloemen die elk voorjaar uit het midden van het bladerdak tevoorschijn komen, gevolgd door roodachtig fruit dat donker wordt naarmate het rijpt in de zomer.

pygmee dadelpalmfruit
pygmee dadelpalmfruit
pygmee dadelpalmbloemen
pygmee dadelpalmbloemen

Milieuvoorkeuren

Pygmee-dadelpalmen verdragen lichte vorst, maar een harde vorst zal de boom doden. Ze houden van de volle zon, maar groeien ook goed in halfschaduw of gefilterd licht. Regelmatig vocht is nodig, maar het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Anders zijn ze niet specifiek over het bodemtype. De handpalmen zijn winterhard in USDA zones 10-11.

Landschapsgebruik

pygmee dadelpalm gebruikt in landschap
pygmee dadelpalm gebruikt in landschap

Pygmee-dadelpalmen zijn een typische 'dooryard'-palm, een traditioneel gebruik van een palm of een andere kleine boom als centraal punt voor of naast de voordeur. Ze hebben precies het juiste formaat, hebben een verzorgde groeiwijze en een uitnodigende uitstraling. Ze kunnen op deze manier worden gebruikt als ze in de grond of in een pot worden geplant.

Door zijn kleine formaat is hij ook bruikbaar als terrasboom of als accent voor perken met vaste planten. Plant pygmee-dadelpalm met weelderige, felgekleurde, tropisch ogende planten voor het beste effect, zoals canna-lelies en begonia's.

Kweken in containers en binnen

Ingemaakte pygmee dadelpalm
Ingemaakte pygmee dadelpalm

Deze palm is geen goede kandidaat om het hele jaar door binnen te kweken, maar hem in de winter een paar maanden binnen houden is een realistische optie, zolang er maar een ruimte voor beschikbaar is met helder natuurlijk licht gedurende de hele periode. dag.

Een container van 25 gallon of groter zal nodig zijn om plaats te bieden aan een volwassen pygmee-dadelpalm, waarvan verwacht kan worden dat hij 1,80 tot 2,5 meter hoog wordt als hij in een pot wordt gekweekt. Omdat ze langzame groeiers zijn, is het prima om te beginnen met een pot van 15 gallon, waar de boom meerdere jaren in kan passen. Gebruik een standaard grondloze potgrond en vermijd bemesting als de boom binnen staat.

Verzorging en onderhoud

Pygmee-dadelpalmen hebben regelmatig water en kunstmest nodig. De grond moet te allen tijde vochtig worden gehouden, waardoor het een goed idee is om een dikke laag mulch over de wortelzone te houden. Gebruik een speciaal voor handpalmen bereide meststof en breng deze aan volgens de doseringen en frequentie aangegeven op de verpakking. Anders is het enige echte onderhoud het af en toe afknippen van de onderste bladeren als ze beginnen te hangen en bruin worden.

Problemen oplossen

Het meest voorkomende probleem met dwergdadelpalmen is een tekort aan kalium. Dit zorgt ervoor dat de toppen van de bladeren geel en vervolgens bruin worden, wat ertoe kan leiden dat hele bladeren worden opgegeten, waardoor ze eraf vallen en het bladerdak er schaars uitziet. Gelukkig is de behandeling meestal heel eenvoudig, omdat het tekort steevast wordt veroorzaakt door het gebruik van de verkeerde soort meststof of het helemaal niet bemesten. Palmmeststoffen worden doorgaans aangeduid als 8-2-12 of 8-0-12, wat betekent dat ze 12 procent kalium bevatten, wat essentieel is voor dwergdadelpalmen. De meeste andere meststoffen hebben een lager kaliumgeh alte en zijn niet geschikt.

Ganoderma-kontrot is de meest voorkomende ziekte bij dwergdadelpalmen, waardoor het onderste deel van de stam langzaam gaat rotten. Er is geen remedie voor, maar voorzichtigheid is geboden bij het weggooien van planten die met deze ziekte zijn geïnfecteerd, omdat de ziekte zeer besmettelijk is en een groot aantal palmsoorten aantast.

Een perfecte palm

Pygmee-dadelpalmen vangen de essentie van palmbomen en bieden deze aan in een kleine, hanteerbare vorm. Als je in Florida of Zuid-Californië woont, kun je het in de grond laten groeien; anders zal hij jarenlang gelukkig overleven in een pot, zolang hij maar binnen wordt gebracht voor de winter.