5 voedingsmiddelen waarvan bewezen is dat ze de ziekte van Alzheimer voorkomen

Inhoudsopgave:

5 voedingsmiddelen waarvan bewezen is dat ze de ziekte van Alzheimer voorkomen
5 voedingsmiddelen waarvan bewezen is dat ze de ziekte van Alzheimer voorkomen
Anonim
Gelukkig ouder echtpaar
Gelukkig ouder echtpaar

Je kunt verschillende dingen doen om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Eén daarvan is door het eten van specifiek voedsel. Uit onderzoek blijkt dat eenvoudige veranderingen in het voedingspatroon deze ziekte kunnen helpen voorkomen. Bekijk vijf voedingsmiddelen waarvan bewezen is dat ze de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen.

1. Kerriekruid

Een pathologische verandering die leidt tot de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen wordt beschouwd als een initiërende gebeurtenis die leidt tot de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Ontsteking en oxidatieve schade in de hersenen leiden ook tot de ziekte. Curcumine, de component in curry die verantwoordelijk is voor de gele kleur, blijkt krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen te hebben en is het onderwerp geweest van veel onderzoek naar de mogelijkheden ervan om het ontstaan van deze ziekte te voorkomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (figuur 6.11.1) is er in India, waar curry een voedingspatroon is, een ongebruikelijk lage prevalentie van de ziekte van Alzheimer.

Remt voorlopers van de ziekte van Alzheimer

De editie van Journal of Neuroscience van november 2001 rapporteert over een onderzoek waarbij muizen dagelijks curcumine kregen en de effecten hiervan op de opbouw van tandplak, oxidatieve schade en ontstekingen in de hersenen, waarvan wordt aangenomen dat ze voorlopers zijn van het ontwikkelen van de ziekte. De resultaten van het onderzoek laten een significante afname zien van alle pathologische veranderingen bij muizen die curcumine kregen. De onderzoekers stellen dat currykruiden een dramatisch potentieel hebben voor het voorkomen van de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Vermindert amyloïdeafzettingen in de hersenen

In de editie van Neurobiology of Aging van augustus 2014 werd een onderzoek gepubliceerd waarin werd gekeken naar amyloïdepathologie bij muizen. Muizen die een dieet rijk aan curry kregen, vertoonden een significante vermindering van de amyloïdeafzettingen in de hersenen vergeleken met muizen die geen curry kregen. Onderzoekers zijn het erover eens dat curry vol krachtige ontstekingsremmende en antioxidanten zit die de hersenfunctie beschermen.

2. Zalm, sardines en andere vette vis

Zalm, sardines en andere vette vissen zitten boordevol Omega-3-vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze de bloedspiegels van bèta-amyloïde verlagen, een eiwit dat geassocieerd wordt met geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer.

Omega-3 verlaagt bèta-amyloïde

In een studie gepubliceerd door de American Academy of Neurology werden 1219 mensen ouder dan 65 jaar onderzocht zonder tekenen van dementie. De resultaten toonden aan dat hoe meer Omega-3-vetzuren de deelnemer consumeerde, hoe lager hun bloedspiegels van bèta-amyloïde waren. Er werd vastgesteld dat de inname van één gram Omega-3 (een halve zalmfilet) per week gepaard gaat met een vermindering van 20 tot 30 procent van bèta-amyloïde.

Wekelijkse visconsumptie verbetert de gezondheid van de hersenen

In de juli 2014 editie van American Journal of Preventive Medicine rapporteren wetenschappers over een onderzoek naar de visconsumptie gedurende tientallen jaren en de effecten ervan op de gezondheid van de hersenen. Uit het onderzoek bleek dat deelnemers die een langdurige, wekelijkse visconsumptie meldden, een groter volume grijze stof in de hersenen hadden dan proefpersonen die niet routinematig vis consumeerden. Het verlies van grijze stof wordt in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer en de onderzoekers concluderen dat visconsumptie een belangrijk beschermingsmechanisme kan zijn voor de gezondheid van de hersenen.

3. Bessen

Bessen zitten vol met de antioxidanten polyfenolen, die ontstekingen in de hersenen stoppen. Polyfenolen lokaliseren in gebieden van de hersenen die het geheugen controleren.

Vertraagt cognitieve veroudering

De Annals of Neurology van april 2012 rapporteert over een onderzoek onder 16.000 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar. Het onderzoek claimt een vertraging van twee en een half jaar in de cognitieve veroudering bij vrouwen die een hoge inname melden van bessen.

Verwijdert giftige opbouw

Een ander recent onderzoek uit de editie van april 2013 van Federation of American Societies for Experimental Biology heeft aangetoond hoe bessen op effectieve wijze giftige stoffen verwijderen die kunnen leiden tot de ziekte van Alzheimer in de hersenen. Ratten kregen twee maanden lang een dieet met bessen en werden vervolgens onderworpen aan bestraling, wat een versnelde veroudering in de hersenen nabootst. De resultaten geven aan dat ratten die een bessendieet kregen een significante bescherming tegen straling vertoonden in vergelijking met de controlegroep. De onderzoekers concludeerden dat bessen een beschermend effect hebben, waarschijnlijk toegeschreven aan de hoge fytonutriëntencomponent. Dit kan leiden tot een verbeterde cognitieve functie en een afname van de incidentie van de ziekte van Alzheimer.

4. Koffie

The Journal of Alzheimer's Disease bevat een onderzoek waarin koffie en de potentiële voordelen ervan voor de preventie van de ziekte van Alzheimer worden onderzocht.

Koffieconsumptie vertraagt cognitieve achteruitgang

Het onderzoek volgde 124 mensen tussen 65 en 88 jaar met tekenen van milde cognitieve stoornissen. De proefpersonen die de ziekte van Alzheimer ontwikkelden, hadden een 50% lager cafeïnegeh alte in het bloed vergeleken met hun tegenhangers die geen toenemende achteruitgang in cognitieve vaardigheden ontwikkelden. De belangrijkste bron van cafeïne voor de deelnemers aan het onderzoek was koffie.

Cafeïne voorkomt de afzetting van tau-eiwit

Een andere studie gepubliceerd in Neurobiology of Aging bespreekt hoe cafeïne de afzettingen van tau-eiwitten in de hersenen voorkomt. Tau-eiwitafzettingen in de hersenen onderbreken de communicatie van zenuwcellen en zijn een bepalend kenmerk van de ziekte van Alzheimer.

5. Pure chocolade

Cacaoflavanol is een krachtige antioxidant die voorkomt in pure chocolade (maar niet in witte of melkchocolade). Het wordt in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterd geheugen.

Verbeterde geheugentests

Gerapporteerd in de editie van Nature Neuroscience van oktober 2014 is een onderzoek onder mensen van 50 tot 69 jaar. Er werd ontdekt dat degenen die drie maanden lang een cacaoflavanolrijke drank dronken, ongeveer 25% beter presteerden op geheugentests dan degenen die die een drankje met weinig cacaoflavanol dronk. Onderzoeker Dr. Scott Small stelt dat de proefpersonen met de hoge flavanoldrankprestaties op de geheugentest vergelijkbaar waren met die van personen die 20 tot 30 jaar jonger waren.

Cacao ondersteunt neurovasculaire koppeling

Een recent onderzoek uitgevoerd aan de Harvard University en gepubliceerd in het septembernummer van het tijdschrift Neurology, bespreekt de cacaoconsumptie en de rol ervan bij het ondersteunen van neurovasculaire koppeling, een proces waarbij hersenactiviteit de bloedstroom verbetert. Er wordt aangenomen dat neurovasculaire koppeling een sleutelrol speelt bij de preventie van de ziekte van Alzheimer.

Jong en scherp blijven

De angst dat cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer vanzelfsprekend zijn voor ouderen is een mythe. Veel mensen kunnen genieten van hun gouden jaren met volledige cognitieve functies en gezonde activiteitenniveaus. Een actieve levensstijl gecombineerd met gezonde voeding kan u helpen jong van hart en geest te blijven.

Aanbevolen: