Kardinaalbloem

Inhoudsopgave:

Kardinaalbloem
Kardinaalbloem
Anonim
rode lobeliabloemen
rode lobeliabloemen

Kardinaalbloem (Lobelia cardinalis) heeft karmozijnrode rode bloemen die vanaf honderd meter afstand indruk maken. Een van de meest spectaculaire en gemakkelijkste wilde bloemen om te kweken. Het enige wat je nodig hebt is om op een geschikte locatie te worden geplant.

Een ongebruikelijke wilde bloem

Kardinaalbloem komt oorspronkelijk uit de moerassen en wetlands van de oostelijke helft van Noord-Amerika en is een meerjarige soort met de ongebruikelijke gewoonte om te gedijen in natte grond en schaduw. Hij wordt drie tot anderhalve meter hoog en bloeit vanaf de bovenkant van zijn dunne, slungelige stengels vanaf het midden van de zomer tot de vroege herfst.

De bovenste 3 tot 60 cm van de plant wordt bedekt met felrode buisvormige bloesems, die buitengewoon aantrekkelijk zijn voor kolibries. De ovaalvormige bladeren van 10 tot 15 cm hebben een glanzend uiterlijk en zijn vaak te zien in paarsachtige of roodachtige tinten die de kleuren van de bloemen echt doen uitkomen.

Kardinaalbloem wordt gemakkelijk genaturaliseerd in tuinen binnen zijn oorspronkelijke zone, waardoor het een ideale soort is voor habitattuinen.

Kardinaalbloem vestigen

lobelia in vaste plantenborder
lobelia in vaste plantenborder

Plant kardinaalbloem in rijke grond, idealiter aan de rand van een vijver of moerastuin. Ze groeien ook graag in een bloemenborder met andere vaste planten, maar ze moeten wel regelmatig worden bewaterd.

Kardinaalbloem verdraagt volle zon of halfschaduw, maar als je hem plant op een plek waar niet constant vochtige grond is, is het veiliger om hem een plek te geven met middagschaduw.

Onderhoud

Afgezien van het leveren van water is de zorg minimaal. Houd de planten goed gemulleerd om vocht te besparen en snij de bloemstengels in de nazomer met ongeveer 50 procent terug voor een tweede bloei in de herfst. In de winter kunnen de stengels tot op de grond worden afgesneden, omdat de plant in het voorjaar weer uit de wortels zal ontkiemen.

Plagen en ziekten komen niet vaak voor, hoewel schimmelpathogenen kunnen verschijnen als de luchtcirculatie slecht is. Fungiciden zijn een optie, hoewel de meeste tuinders de planten liever op de grond afsnijden en verse bladeren uit de wortels laten groeien. Het terugdringen van aangrenzende vegetatie om een betere luchtcirculatie te creëren en wat meer zonlicht binnen te laten op schaduwrijke plaatsen kan enorm helpen.

Een kardinaalbloempatch

Op natte, gedeeltelijk beschaduwde plaatsen heeft de kardinaalbloem de neiging zichzelf te zaaien, waardoor er op zichzelf een wilde bloementuin ontstaat. Om dit te voorkomen, moet u wachten met het afsnijden van de bloemstengels totdat het zaad rijp is en zich heeft verspreid.

variëteiten

Er zijn een aantal verbeterde cultivars van deze populaire wilde bloem, waaronder een spectrum aan bloemkleuren naast de typische karmozijnrode variëteit.

rode lobelia
rode lobelia
roze lobelia
roze lobelia
  • Koningin Victoria heeft bordeauxrode stengels en bladeren met karmozijnrode bloemen.
  • Black Truffle heeft dieppaars, bijna zwart blad, met karmozijnrode bloemen.
  • Alba heeft witte bloemen.
  • Angel Song heeft zalm- en crèmekleurige bloemen.
  • Rosea heeft roze bloemen.

Een epische wilde bloem

Kardinaalbloem is een spectaculaire soort met het potentieel om te naturaliseren in het landschap, waardoor het zowel gemakkelijk als bevredigend is om te groeien. Plant het samen met andere inheemse moerassoorten, zoals biezen en zegge, voor een weelderig landschap dat ook dienst doet als leefgebied voor wilde dieren.