Martini, Vesper Martini: het beroemde Bond-cocktailrecept

Inhoudsopgave:

Martini, Vesper Martini: het beroemde Bond-cocktailrecept
Martini, Vesper Martini: het beroemde Bond-cocktailrecept
Anonim
Vesper Martini
Vesper Martini

De Vesper-martini is doordrenkt van de mystiek van de beruchte 007, of zoals je hem misschien kent, Bond. James Bond. Deze cocktail is oorspronkelijk bedacht door Ian Fleming, auteur van de spionageromanreeks, en was te zien in de eerste roman waarin James Bond verschijnt. Het succes van de filmreeks heeft ertoe bijgedragen dat deze eenvoudige literaire zin een legendarisch drankje werd. Hoewel het verhaal rond dit drankje misschien wel populairder is dan het brouwsel zelf, zou elke Martini-liefhebber deze iconische cocktail minstens één keer moeten proberen.

Vesper Martini

Hoewel je van het ene recept tot het andere kleine variaties kunt tegenkomen, is dit recept de meest voorkomende, moderne versie van de Vesper martini. Het recept vraagt om Lillet Blanc, een Frans aperitief, in plaats van de originele Kina Lillet, waar het originele recept om vroeg. Hoewel Bond zijn Vesper graag 'shaken, not roered' houdt, suggereren de regels voor het maken van goede cocktails dat cocktails gemaakt van pure sterke drank moeten worden geroerd om overmatige beluchting en overmatige verdunning van de drank te voorkomen. Deze versie verschilt van de voorkeursmethode van 007 door in plaats daarvan vast te houden aan de klassieke techniek voor het maken van cocktails. Als je de cocktail in Bond-stijl echter in zijn puurste vorm wilt ervaren, schud dan gerust weg.

Ingrediënten

  • 3 ons Gordon's Dry London Gin
  • 1 ounce wodka
  • ½ ounce Lillet Blanc
  • IJs
  • Citroenschil voor garnering

Instructies

  1. Koel een cocktailglas.
  2. Doe de gin, wodka en Lillet Blanc in een mengglas.
  3. Voeg het ijs toe en roer.
  4. Zeef het mengsel in het gekoelde cocktailglas.
  5. Garneer het drankje met een reepje citroenschil

Variaties en vervangingen

Elke verandering van ingrediënten of verhoudingen heeft een grote invloed op het type martini dat je drinkt, maar er is enige ruimte voor variatie en variatie.

  • Probeer een andere stijl gin, zoals Old Tom, Plymouth of Genever.
  • Experimenteer met verschillende stijlen en merken wodka.
  • Als je geen Lillet Blanc hebt, gebruik dan witte, zoete vermouth met twee scheutjes sinaasappelbitter.
  • Omgekeerde verhoudingen, met wodka als hoofdspirit en minder gin.

Garneringen

Garneringen voegen een vleugje kleur toe aan kristalheldere martini's. Met zo'n helder en neutraal palet kan elke garnering zowel de smaak als de neus beïnvloeden, dus kies verstandig.

  • Probeer een sinaasappeldraai in plaats van citroen voor een warmere afdronk.
  • Voeg een gedroogd sinaasappel- of citroenwiel toe.
  • Gebruik olijven, puur of gevuld met blauwe kaas, voor een hartige smaak.

Het oorsprongsverhaal van de Vesper Martini

Het originele recept voor de Vesper was opgenomen in Flemings roman uit 1953, Casino Royal. In hoofdstuk 7 op pagina 45 geeft Bond een barman zeer specifieke aanwijzingen over hoe hij zijn drankje moet maken. Op dit punt in het verhaal van Fleming heeft de cocktail nog geen echte naam gekregen, hoewel hij later vernoemd wordt naar de dubbelagent met wie Bond een relatie krijgt, de mysterieuze Vesper Lynd.

Drink je Vesper Martini met voorzichtigheid

Elke cocktail die 4½ ounces sterke drank bevat, zal ongetwijfeld een klap uitdelen, dus zorg ervoor dat je het tempo aanhoudt. Misschien wil je het huidige recept zelfs in tweeën snijden of delen met een vriend, om de niet-glamoureuze gevolgen van overmatig eten te vermijden. Zoals ze zeggen: te veel van wat dan ook is nooit goed.

Aanbevolen: