Gids voor tuinmuren

Inhoudsopgave:

Gids voor tuinmuren
Gids voor tuinmuren
Anonim
rond raam in de tuinmuur
rond raam in de tuinmuur

Stenen en metselwerkmuren maken al lang deel uit van het palet van tuinontwerpers en spelen een rol bij het creëren van enkele van de meest charmante buitenomgevingen. Afhankelijk van hoe ze worden gebruikt, vervullen ze ook belangrijke functies, zoals het tegenhouden van steile hellingen en het bieden van privacy.

Muurmaterialen leren kennen

Er v alt veel te weten over muren en het begint met het begrijpen van de verschillende materialen die een rol spelen.

vrijstaande betonnen muur
vrijstaande betonnen muur

Beton

Betonblokwanden worden tegenwoordig het meest gebruikt. Er zijn drie hoofdtypen, maar binnen elk is er een breed scala aan mogelijkheden op het gebied van stijl, textuur en uiterlijk.

  • Gegoten beton is een goede aanpak voor gebogen wanden, omdat betonvormen in vrijwel elke denkbare vorm kunnen worden geconstrueerd; het beton kan ook op verschillende manieren worden geverfd en getextureerd.
  • Betonmetselwerkmuren gebruiken standaard betonblokken als basis. Ze kunnen echter op verschillende manieren worden aangepakt, waaronder verf-, stucwerk- en natuurstenen gevels.
  • In elkaar grijpende muurblokken worden meestal gebruikt voor lage steunmuren. Ze lijken op sintelblokken, maar zijn geprefabriceerd met een decoratieve gevel en zijn ontworpen om in elkaar te passen in een in elkaar grijpend patroon dat bijdraagt aan hun stabiliteit.

Steen

stenen keermuur
stenen keermuur

Natuursteen is een stijlvolle keuze voor tuinmuren, hoewel het behoorlijk duur kan zijn. Steen kan droog worden gestapeld, wat betekent dat het zonder mortel wordt gelegd, of elke afzonderlijke steen kan op zijn plaats worden gehouden met mortel.

  • Kleine veldstenen zijn een goede keuze voor droog gestapelde keermuren onder de voeten, de norm die is toegestaan in de meeste bouwvoorschriften voor mortelloze muren.
  • Granietplaten zijn ideaal om samen te voegen tot hogere vrijstaande muren.
  • Grotere rotsblokken kunnen ook achter elkaar worden gelegd voor een informele keermuur, waarbij het gewicht van de stenen hen op hun plaats houdt in plaats van mortel.
bakstenen tuinmuur
bakstenen tuinmuur

Baksteen

Bakstenen privacymuren zijn niet meer zo populair als ze ooit waren, maar ze hebben een historische elegantie die moeilijk te verslaan is. Ze vereisen echter mortel en een hoge mate van metselvaardigheid om succesvol te zijn.

Muren gebruiken in het landschap

terrasvormige tuinmuren
terrasvormige tuinmuren

Muren hebben talloze praktische toepassingen, maar buiten hun functie geven ze definitie aan het landschap. De sterke lijnen van een muur kunnen worden gebruikt om een gevoel van beslotenheid te creëren, zoals een buitenkamer, of om op andere manieren het landschap te verdelen.

Ze leiden het oog op een indrukwekkende manier, dus denk goed na over het effect dat je wilt bereiken bij het plannen van je muurproject. Hoogte, vorm (kromlijnig of rechtlijnig), kleur en textuur zijn belangrijke componenten van wandontwerp.

Bovendien kun je accessoires overwegen, zoals plantenbakken, banken en verlichting, en aangepaste elementen (zoals een gebogen entree, nisjes of artistieke componenten) om een uniek tuinelement te maken.

hoge tuinmuur met appelboom
hoge tuinmuur met appelboom

Privacymuren

Om nieuwsgierige blikken af te schrikken, moeten muren minstens 1,80 meter hoog zijn, maar om te voorkomen dat het te onheilspellend overkomt, kun je ook een kortere muur overwegen in combinatie met een groenblijvende haag. Als het doel is om iets te hebben waar mensen niet overheen kunnen klimmen, moet het minstens twee meter hoog zijn of een soort puntig smeedijzer langs de bovenkant bevatten om indringers af te schrikken.

Elke muur van meer dan 1,20 meter hoog ziet er het beste uit met vegetatie op de voorgrond om de harde hoek tussen het verticale oppervlak en het grondvlak te verzachten. Het wordt ook ten zeerste aanbevolen om wijnstokken op een grote muur te trainen, zodat ze opgaan in het landschap.

ommuurde tuin
ommuurde tuin

Verdeelmuren

Dit zijn lage muren tussen de twee en vier voet die over het algemeen minder functioneel van aard zijn en meer over het creëren van esthetische scheidingslijnen gaan. Dat gezegd hebbende, kunnen ze fungeren als een kleine hond of als zitoppervlak. Een lage muur kan ook de basis vormen voor bepaalde stijlen van smeedijzeren hekwerk.

stenen muur
stenen muur

Keermuren

Niets transformeert steil, onbruikbaar land in een vlakke, bruikbare ruimte zoals een keermuur. Bouw ze recht en hoekig voor hellingen met een consistente hellingshoek, of plan een muur met vloeiende rondingen, passend bij de golvende topografie.

Een steunmuur tussen de 16 en 60 cm hoog kan dienst doen als langwerpige bank als je er een plat kapblok bovenop gebruikt.

Praktische overwegingen

Muren van meer dan een meter hoog vereisen doorgaans een bouwvergunning en kunnen het beste worden overgelaten aan een gekwalificeerde landschapsaannemer. Er is uitgebreide kennis vereist om hogere muren te bouwen met het oog op de veiligheid en duurzaamheid, dus zorg ervoor dat u iemand vindt die gespecialiseerd is in dit soort constructies en over de juiste verzekering beschikt.

De magie van een ommuurde tuin

Muren zijn een tijdloos tuinelement. Gebruik ze om een gevoel van orde, een gevoel van mysterie of een gevoel van bescherming te creëren. Hoe je muren ook gebruikt in het landschap, geniet van het proces van het ontwerpen van iets betekenisvols: het zal er voor een lange tijd blijven.

Aanbevolen: